Uit welke soorten cv-ketels kun je kiezen?

© PXimport

Uit welke soorten cv-ketels kun je kiezen?

Geplaatst: 29 september 2020 - 10:04

Aangepast: 26 juli 2023 - 09:27

Redactie ID.nl

Er bestaan verschillende soorten cv-ketels. Ga je bijvoorbeeld voor een soloketel om enkel de woning te verwarmen of wens je een uitgebreidere verwarmingsinstallatie die ook warm water levert? Lees in dit artikel uit welke soorten cv-ketels je kunt kiezen, zodat je alle beschikbare types goed met elkaar kunt vergelijken.Een eenvoudige gasketel is vanaf ongeveer 750 euro te koop, terwijl er ook luxe modellen bestaan voor een paar duizend euro. Vanwege de grote prijsverschillen en uiteenlopende verwarmingstechnieken is het nuttig om te weten welke soorten cv-installaties er bestaan. Kieskeurig.nl helpt je op weg.

Solo- of combiketel

De markt voor cv-ketels laat zich grofweg opsplitsen in twee hoofdsoorten, namelijk soloketels en combiketels. Een soloketel heeft slechts één functie, namelijk het verwarmen van cv-water voor alle verwarmingsbuizen en radiatoren binnen een woning. De huidige generatie soloketels bieden via condensatie een hoog rendement. Het verwarmingstoestel gebruikt namelijk vrijgekomen afvalgassen en waterdamp om extra warmte te genereren. Je bespaart daarmee op de stookkosten. Bedenk wel dat je bij gebruik van een soloketel een ander systeem nodig hebt voor het verwarmen van tapwater, bijvoorbeeld een geiser of boiler in de badkamer en keuken.

Soloketels zijn in de minderheid, want de meeste woningbezitters kiezen voor een combiketel. Naast het verwarmen van ruimtes is een combi-cv-installatie ook in staat om warm water naar alle kranen in een woning te leveren. Het verwarmen van zowel cv-water als tapwater vereist wel een hoger vermogen. Moderne combiketels doen eveneens een beroep op condensatie, waardoor het verwarmingssysteem energie uit vrijgekomen afvalgassen terugwint.

Hoogrendementsketel

Wie zich oriënteert op een nieuwe cv-ketel komt ongetwijfeld de termen uhr ketel, hr ketel en vr ketel tegen. Dit betreffen verwarmingssystemen met een hoog rendement. Bij zo’n zogeheten rendementsketel wordt de warmte uit de vrijgekomen rookgassen en waterdamp hergebruikt. Kortom, dit zijn in feite condensatieketels waar een uhr-, hr- of vr-etiket op is geplakt. Overigens zijn vr-combiketels met een verbeterd rendement momenteel nog amper te verkrijgen, dus concentreer je je vooral op de aanschaf van een uhr-ketel of hr-ketel. Een uhr-ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. Een andere benaming voor dit verwarmingsapparaat is hybride warmtepomp of hybride cv ketel. Dit toesteltype is duur in aanschaf en de montage heeft heel wat voeten in aarde. Om die reden zijn hr-verwarmingsketels veruit het populairst.

Tot slot draagt een zogenoemde hre ketel zelf een steentje bij aan de energievoorziening. Zodra de verwarming aanslaat of iemand warm water gebruikt, wekken de geïntegreerde aardgasmotor en generator namelijk stroom op. Deze energie kun je aan het elektriciteitsnet terugleveren. Hre-ketels zijn momenteel nog zeer prijzig.

Elektrische cv ketel

Bij elektrisch verwarmen komt er geen gas aan te pas. Bedenk wel dat de prijzen voor gas naar verhouding lager zijn dan die voor elektriciteit. Om die reden is een elektrische cv-installatie met name interessant voor goed geïsoleerde huizen. Als je zelf voldoende stroom via zonnepanelen opwekt, dan is elektrisch verwarmen ook het overwegen waard. Bezit je een matig geïsoleerd huis en wek je zelf geen energie op? In dat geval is elektrisch verwarmen erg duur. Houd er verder rekening mee dat de elektriciteitsaansluiting van veel huizen niet op het hoge stroomverbruik van een elektrische verwarmingsketel is voorbereid. Bovendien verwarmt een elektrische cv-ketel geen tapwater.

Meer artikelen over cv-ketels

Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten