Oude cv-ketels niet volgens wettelijke regels gerecycled
Oude cv-ketels die door nieuwe modellen of andere systemen worden vervangen, worden vaak niet op de juiste manier uit elkaar gehaald en gerecycled.
De stichting Open - bekend van onder meer de campagne WeCycle - houdt van oude apparatuur bij op welke manier deze wordt gerecycled. Het recyclen van oude apparatuur moet volgens bepaalde regels gebeuren, die zijn vastgelegd in de regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA).
Volgens deze regels moeten apparaten worden ingenomen en uit elkaar worden gehaald door bedrijven die beschikken over het zogeheten Cenelec-certificaat. Bedrijven met zo'n certificaat voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het veilig en verantwoord uit elkaar halen van apparatuur. Toch wordt zo'n bedrijf in veel gevallen niet ingeschakeld en wordt het demonteren van oude cv-ketels bijvoorbeeld gedaan door (schroot)handelaren en metaalverwerkers. Zij verkopen de losse onderdelen uit die ketels vaak weer door, maar dat is tegen de wet. Hierdoor zou ruim 95 procent van de oude cv-ketels op een verkeerde manier worden gerecycled.
Illegale handel
Volgens de stichting Open wordt er jaarlijks 14 miljoen kilo aan cv-ketel-onderdelen en verwarmingsmaterialen verkocht. De stichting krijgt daar maar 300.000 kilo van terug; de rest van de materialen verdwijnt volgens de stichting in het zwartgeldcircuit. De reden is dat metalen sterk in prijs zijn gestegen. Hierdoor gaan handelaren en metaalverwerkers zelf 'onderhands' onderdelen uit cv-ketels verkopen. Soms worden oude cv-ketels wel afgemeld voor demontage, maar gebeurt dat demonteren niet en worden onderdelen bijvoorbeeld naar het buitenland geëxporteerd.
Aandacht
Techniek Nederland - de ondernemingsorganisatie voor technisch dienstverleners, installatiebedrijven en technische detailhandel - zegt tegen het AD zich niet te herkennen in de cijfers die de stichting Open bekendmaakt. Bij navraag door Techniek Nederland bij landelijk opererende grote bedrijven wordt namelijk bevestigd dat cv-ketels alleen volgens de AEEA-regeling worden aangeboden bij Cenelec-gecertificeerde bedrijven. Techniek Nederland gaat desalniettemin de recycle-regels onder de aandacht brengen bij haar leden.
Oproep
Stichting Open doet naar aanleiding van zijn bevindingen een oproep op de Tweede Kamer. Ze wil dat er een afgifteplicht komt voor bedrijven, zodat ze wettelijk verplicht zijn om oude cv-ketels in te leveren bij gecertificeerde bedrijven. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook inspectiebedrijven beter handhaven of de regels goed worden nageleefd.
Bron: AD.nl
Lees ook: Stappenplan: Radiatoren op de juiste manier ontluchten