ID.nl logo
Koelen met een warmtepomp
Energie

Koelen met een warmtepomp

De afgelopen jaren hebben we uitzonderlijk warme zomers gekend. En het ziet er naar uit dat in de toekomst de kans op hittegolven en zwoele zomernachten nog verder zal toenemen. Daarom kopen steeds meer mensen een airco. Maar ook warmtepompen kunnen de woning op een aangename manier koelen. Zo geniet je het hele jaar door van een comfortabel binnenklimaat. Warmtepompen hebben zelf voordelen ten opzichte van de airco.

Veel mensen schakelen hun vloerverwarming ergens in april uit, maar met een omkeerbare warmtepomp kun je de woning ook beschermen tegen hittegolven. Dan stuurt de warmtepomp koelwater van 16°C tot 18°C door de vloerverwarming zodat je binnen een aangenaam leefklimaat blijft behouden. Dit lukt alleen als je een omkeerbare warmtepomp kiest, want niet alle warmtepompen kunnen worden ingezet om te koelen.

Het afgiftesysteem (dat is de manier hoe je de woning verwarmt – radiatoren, vloerverwarming) bepaalt of je deze koelfunctie kunt gebruiken. Gewone radiatoren leveren te weinig koelvermogen en zijn dus niet geschikt voor koeling. Ideaal is dat je een vloerverwarmingssysteem hebt waar je de temperatuur per leefruimte kunt instellen.

Natuurlijk raden we aan om op hete dagen de gordijnen dicht te houden en zonneschermen te laten zakken. Het is ook niet de bedoeling dat je tijdens hittedagen overdag de ramen en deuren openzet, dan komt er ’s zomers veel warmte naar binnen en daarmee doe je effect van de koeling teniet.

Warmtepomp versus airco

Waarom zou je de koeling van een warmtepomp verkiezen boven die van een airco? Er zijn een aantal belangrijke redenen. De kosten om te koelen liggen lager bij een warmtepomp dan bij de airco. Het systeem verbruikt minder energie dan de airco en dit vertaalt zich dus op de energierekening. Bovendien zitten koeling en verwarming in één systeem. Je hoeft dus geen extra aircokast te installeren. Dat scheelt in de installatiekosten en in ruimte. Koelen met de warmtepomp is bovendien duurzamer. De warmtepomp heeft minder onderhoud nodig en heeft een langere levensduur, van ongeveer 20 jaar. En ten slotte: voor een airco krijg je geen subsidie, voor een warmtepomp wél.

Actieve of passieve koeling

We maken een onderscheid tussen actieve koeling en passieve koeling. Bij actieve koeling zal de warmtepomp de ingebouwde compressor inzetten om de woning te koelen. Dit verbruikt dus meer stroom. Lucht-waterwarmtepompen maken gebruik van de actieve koeling. Trouwens, een warmtepomp die warmte haalt uit lucht koelt altijd actief. Bij passieve koeling – soms ook natuurlijke koeling genoemd - werken alleen de circulatiepompen en blijft de compressor uit. Met een bodem-waterwarmtepomp kun je passief koelen. Passieve koeling is bijna gratis.

Passieve koeling

De aarde-waterwarmtepomp kun je in de zomer inzetten voor passieve koeling. De vloeistof die door de grondcollectoren of de bodemsonde circuleert, wordt gekoeld door de lagere temperatuur van de ondergrond. In de winter haalt deze warmtepomp de energie uit de bodem, dit zorgt dat de bodem rond deze bron (de grondcollectoren of de sonde) sterk afkoelt. In de zomer wordt dit proces omgedraaid en haalt de warmtepomp deze bijna gratis koelte uit de bodembron. Deze koele temperatuur wordt overgedragen aan een warmtewisselaar die het koude cv-water door de woning verspreidt via de vloerverwarming.

Passieve koeling heeft verschillende voordelen. De kosten van de koeling zijn laag omdat het water gewoon moet circuleren en niet actief moet worden afgekoeld. De koeling maakt deel uit van het warmtepompsysteem, wat dus geld en ruimte bespaart. En last but not least, je verplaatst warmte uit het gebouw en je slaat die op in de bodem. En die warmte kan tijdens de wintermaanden opnieuw bovengehaald worden. Dit verhoogt de efficiëntie.

Door te koelen, slaat de bodem de warmte van de woning op.

CONDENSATIE VERMIJDEN Bij passieve koeling met vloerverwarming kan er in vochtige ruimtes condensatie te zien zijn. Je merkt dan dauw en in het slechtste geval zelfs schimmel op. Condensvorming bij koeling ontstaat doordat koude lucht minder vocht kan vasthouden dan warme lucht. De temperatuur waarop lucht zijn waterdamp niet meer kan vasthouden noemen we het dauwpunt. Zakt de luchttemperatuur onder het dauwpunt dan ontstaat condens. In de regel is bij vloerverwarming een watertemperatuur van 16°C veilig om condens te voorkomen. Als het buiten warmer is dan 30°C bij een hoge luchtvochtigheid dan zou je binnen toch condensatie kunnen krijgen. Er bestaan thermostaten die (naast de temperaturen van buiten en binnen) ook het dauwpunt meten om de temperatuur van het koelwater zó aan te passen dat er geen condensatie mogelijk is.

Actieve koeling

Ook bij actief koelen met een lucht-waterwarmtepomp zal het water van de centrale verwarming afkoelen. In de zomer keert een lucht-waterwarmtepomp feitelijk de normale werking om en zal het warmte uit de woning naar buiten afvoeren. Actieve koeling is overigens niet beperkt tot all-electric warmtepompen, dit kan ook met hybride warmtepompen. In de zomer stroomt de koelvloeistof in de andere richting dan in de winter terwijl de compressor blijft draaien. De oorspronkelijke verdamper werkt dan als een condensor en zal de warmte afstaan aan de buiten-unit. Dat koele water stroomt door de leidingen van de vloerverwarming of door de radiatoren en dit onttrekt de warmte in de woning. Via de buiten-unit zal de warmtepomp die geabsorbeerde warmte afgeven aan de buitenlucht.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd.

Actief en passief vergelijken

Voordelen van actieve koeling

  • De aankoop- en installatieprijs van een lucht-luchtwarmtepomp en een lucht-waterwarmtepomp ligt veel lager dan die van een aarde-waterwarmtepomp (geothermische warmtepomp).

  • De actieve koeling werkt veel sneller dan een passieve koeling. Je kunt de binnenruimtes sneller op een lagere temperatuur brengen.

  • Met een actieve koeling bepaal je zelf hoe koel je het huis maakt. In principe is er geen beperking. Bij een passieve koeling kun je de binnentemperatuur met slechts 2 tot 4 graden laten dalen.

Voordelen van de passieve koeling

  • Het verbruik van de passieve koeling is bijna gratis, alleen de circulatiepompen draaien en die zijn tegenwoordig ontzettend zuinig. Met de actieve koeling verbruik je dus meer stroom dan met de passieve koeling. De compressor blijft bij actief koelen namelijk draaien en dit is het onderdeel van de warmtepomp dat net het meeste elektriciteit verbruikt.

  • De actieve koeling is milieuvriendelijker dan een klassieke airco, maar het meest ecologische is de passieve koeling.

  • Bij een passieve koeling sla je in de zomer de opgenomen warmte op in de aardbodem. Die warmte kun je dan hergebruiken in de winter. Dat levert dus extra rendement op. Dit is niet mogelijk bij actieve koeling.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: