Hoe goed werkt de Dyson HP09 luchtreiniger?
Peggy van ID.nl heeft hooikoorts, huisstofmijtallergie en een oud huis. Dé aangewezen persoon dus om de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 luchtreiniger uitgebreid te testen. Grote vraag: wordt de luchtkwaliteit echt beter?
Eerst even een stukje achterliggende informatie. Want het Hot en Cool uit de naam snap ik nog wel (deze luchtreiniger kan inderdaad zowel verwarmen als koelen), maar dat formaldehyde? Wat is dat?
Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Misschien denk je, net zoals ik: geen prikkelende geur te ruiken, dus dat heb ik vast niet in mijn huis. Fout, formaldehyde zit in heel veel producten die je in ieder huis vindt. Denk hierbij aan nieuwe kleding, matrassen en meubels, vloeren en isolatiemateriaal, verse verf. Maar het komt bijvoorbeeld ook vrij bij het branden van kaarsen en wierook. Gelukkig is er een strenge controle op het gebruik van deze stof en komt het vaak maar in kleine hoeveelheden voor in producten. Maar toch. Ventileren is één manier om de hoeveelheid formaldehyde in je huis te verminderen, maar je kunt er ook dit apparaat van Dyson voor inzetten. Er zit een speciaal filter in dat formaldehyde vangt en omzet in water en CO₂.
De luchtreiniger detecteert niet alleen formaldehyde (en maakt er via het speciale filter korte metten mee), maar ook pollen en allergenen, bacteriën, virussen, ultrafijnstof, benzeen, VOS en stikstofdioxide. Het HEPA+Koolstoffilter vangt gassen en 99,95 procent van deeltjes zo klein als 0,1 micron op, waarna schone de lucht de kamer in geblazen wordt.
De praktijk: koelen en verwarmen
Dankzij het instructiefilmpje (op te roepen door een QR-code te scannen) is de luchtreiniger binnen een paar minuten gebruiksklaar. Als eerste ga ik aan de slag met de koel- en verwarmfunctie. Die laatste functie is bijvoorbeeld heel prettig wanneer je een (slaap)kamer hebt waar je liever niet de kachel aanzet, maar toch wat warmte wilt. Zet je hem aan, dan gaat het snel: tijdens de test schoot de temperatuur omhoog van 15 naar 18 graden. Bijkomend voordeel: tegelijkertijd wordt de lucht gereinigd én wordt de luchtvochtigheid bijgewerkt. Andersom (koelen dus) werkt het net zo makkelijk. Koelfunctie aan, gewenste temperatuur instellen, stand van de luchtstroom en draaicirkel instellen en voor je het weet is het een stuk koeler en aangenamer.
©PW | ID.nl
Instellen: met de afstandsbediening en met een app
Het instellen van alle functionaliteiten gaat makkelijk en kan op twee manieren: via de afstandsbediening (die je dankzij een magneetje gewoon op de luchtreiniger kunt klikken – zo raak je ‘m nooit kwijt) of via de app op je telefoon. Voordeel van de app is dat je het apparaat dus ook kunt bedienen wanneer je niet thuis bent. Zo kun je op een warme dag de koelfunctie al aanzetten terwijl je nog op je werk zit en thuiskomen in een heerlijk afgekoeld huis.
Naast keuze voor verwarmen of koelen kun je bijvoorbeeld ook het blaasgedeelte kantelen zodat de wind schuin naar boven geblazen wordt, instellen van welke kant de lucht moet komen en of je het apparaat wilt laten roteren.
🌙 Nachtstand Ben je een lichte slaper? Je kunt de Dyson op nachtstand zetten. Je blijft natuurlijk wel wát horen, maar door de nachtstand schiet de airflow bijvoorbeeld niet opeens omhoog om extra te koelen. Bij verwarmen maakt hij wel meer lawaai, daar ontkom je helaas niet aan. Zet je de Dyson in de nachtstand, dan gaat de displayverlichting na 10 seconden uit, dus geen ufo’s in je slaapkamer.
Monitoren: met de app
Voor de bediening van de Dyson HP09 is de app dus optioneel, maar wanneer je wilt monitoren en vergelijken wat de Dyson meet en doet, dan heb je de app echt nodig. Het connecten van de app met het apparaat heb ik, dankzij uitleg van de QR-code, snel gedaan. Goed om te weten: ook als het apparaat niet aanstaat, worden de waardes gemeten en zijn ze zichtbaar in de app. Je kunt de resultaten tot een week terug bekijken. Fijn is ook dat je via de app ook een weekschema kunt instellen. Daarin kun je specifieke momenten aanwijzen waarop de Dyson aan moet gaan en welke instelling hij dan moet gebruiken. In de winter zou je bijvoorbeeld kunnen instellen dat hij elke ochtend van half zeven tot zeven verwarmt, zodat het niet zo koud is wanneer je je bed uit moet.
Monitoren: VOS en PM2,5, wat betekent dat?
Naast formaldehyde worden er meerdere stofjes gemeten en gefilterd. Ik zie termen voorbijkomen waar ik nog nooit van heb gehoord (formaldehyde wordt in de app overigens HCHO genoemd). Gelukkig staan er in de app bij ieder soort een vraagteken waar je op kunt klikken om te lezen wat het betekent én hoe het met de waardes ervan gesteld is (goed, matig, slecht enzovoorts). Je kunt dat ook aflezen aan de kleur: groen is goed, rood is zeer slecht). Zo zie je in de grafiek van die dag precies hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit van de ruimte waar de luchtreiniger staat. Dat kun je overigens ook aflezen op de display van het apparaat zelf.
Luchtkwaliteit en VOS Wanneer Dyson het heeft over luchtkwaliteit, wordt daarmee de kwaliteit van de lucht rondom jou bedoeld, bijvoorbeeld gedurende de afgelopen 12 seconden of de afgelopen 24 uur. VOS gaat over de gassen die vrijkomen uit veel verschillende bronnen, zoals spuitbussen en luchtverfrissers. Het gaat dan onder meer om benzeen en huishoudelijke dampen en luchtjes.
De grote vraag: hoe zit het met de luchtkwaliteit in mijn huis?
Wat mij opvalt dat bij mij in de slaapkamer vooral de index van de luchtkwaliteit en de VOS (zie kader hierboven) fluctueert. Dat gebeurt met name wanneer ik bijvoorbeeld stofzuig of parfum en haarlak gebruik of als ik beneden de kaarsen uitblaas en de slaapkamerdeur openstaat. Niet zo gek natuurlijk, maar je ziet dat dus wel meteen terug op de index die naar oranje of rood (zeer slecht) schiet.
De luchtreiniger werkt dit doorlopend bij en op een gegeven ogenblik zie je (in de app of op het display) dat de waardes weer op groen staan. Toegegeven, dat lukt je ook zonder luchtreiniger (door het raam open te zetten en goed te ventileren), maar mét de luchtreiniger gaat het wel sneller. Fijn idee, vooral bijvoorbeeld als je in die ruimte aan het werk bent. Of op het punt staat naar bed te gaan.
Wat ik fijn vind om te zien is dat bij mij thuis MP2,5 (microscopische deeltjes kleiner dan 2,5 micron, waaronder rook, bacteriën en allergenen) en PM10 (microscopische deeltjes kleiner dan 10 micron, waaronder pollen, stof en huidschilfers van huisdieren) eigenlijk altijd in het groen staan. Nu heb ik geen vloerbedekking, rook ik niet en heb ik geen huisdieren. Maar met mijn gevoeligheid voor pollen en huisstofmijt is het toch goed om te zien dat die niet extreem aanwezig zijn in mijn slaapkamer.
Raam open of raam dicht?
Voor optimale werking is het beter om je raam dicht te houden, de luchtreiniger niet bij een radiator te plaatsen en de deur van de ruimte dicht te houden. Ik heb verschillende scenario’s uitgeprobeerd wanneer de luchtreiniger aanstond, zowel met raam en deur open als met raam en deur dicht. Ik zag daarbij weinig verschil gezien. Toen ik mijn bevindingen voorlegde aan een van de techneuten van Dyson, had hij daar wel een verklaring voor. Het heeft voor een groot deel te maken met de omgeving waarin ik woon. Heb ik een raam of deur open, dan komen er bij mij gewoon weinig schadelijke stoffen binnen, omdat ik niet aan een drukke weg woon en geen grote bomen voor de deur heb staan die pollen en dergelijke kunnen verspreiden. En omdat ik een oud huis heb (lees: met kieren en niet overal luchtdicht sluitende ramen), is er automatisch al wat meer sprake van luchtcirculatie. Heb je een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis, dan zijn ventileren en lucht reinigen noodzakelijker, omdat alles er veel meer blijft hangen.
©PW | ID.nl
Conclusie
De Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde HP09 luchtreiniger is een mooi apparaat qua design, dat inzicht geeft in de luchtkwaliteit bij jou thuis – altijd fijn om te weten. In de zomer is de HP09 fijn om mee te koelen en de pollen te neutraliseren, in de winter gebruik je hem juist om te verwarmen en de luchtvochtigheid op peil te houden.
Het apparaat zelf, de app, de afstandsbediening: alles werkt goed en makkelijk. Duidelijke omschrijving, ook wanneer je de filters moet vervangen (je krijgt daarover een melding via de app). En: alles is goed zelf te installeren, daar heb je geen techneut (of man in huis) voor nodig.
Qua geluid vind ik het apparaat niet heel stil – mijn ventilator maakt minder geluid. Maar die heeft dan ook niet zoveel opties en natuurlijk een ander soort werking.
Ik kan mij voorstellen dat deze Dyson luchtreiniger een uitkomst kan zijn voor mensen die erg allergisch of overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen en virussen. Als je die zo veel mogelijk uit je leefomgeving wilt weren, of als je een huis hebt dat slecht te ventileren is, dan kan zo'n apparaat helpen om de lucht in huis schoon en gezond te houden.