Energietarieven vergelijken wordt steeds lastiger door oerwoud aan extra kosten
Voor huishoudens die zonnepanelen hebben wordt het steeds lastiger om te kiezen voor een energiecontract. Dat komt voornamelijk omdat de extra kosten zoals terugleveringstarieven niet bij iedere leverancier op dezelfde manier worden doorberekend.
Onderzoek van vergelijkingssite Vergelijk.nl heeft aangetoond dat het steeds lastiger wordt om energiecontracten met elkaar te vergelijken. Leveranciers gebruiken namelijk allemaal verschillende methodes om de tarieven voor het terugleveren van stroom door te berekenen aan de klant.
Als voorbeeld: met zes zonnepanelen betaalt een klant jaarlijks tussen de 54 euro en 294 euro aan terugleverkosten. Bij een systeem van 12 panelen schommelen de kosten tussen de 54 en 338 euro. Naarmate het aantal zonnepanelen en de totale hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit toeneemt, worden de prijsverschillen nog groter. Met 24 panelen kan het verschil in de energierekening oplopen tot circa 900 euro.
Volgens Vergelijk.nl kunnen de verschillen in tarieven behoorlijk oplopen, afhankelijk van hoe de prijzen voor de terugleverkosten worden doorberekend. Volgens het onderzoek worden daar namelijk grofweg drie rekenmethoden voor gebruikt:
• Hoger vastrecht: Bij deze rekenmethode zijn de terugleverkosten opgenomen in een hoger vastrecht. Dit is een vast bedrag dat losstaat van de hoogte van de prijzen voor de teruggeleverde energie.
• Via staffels: Via deze methode worden de terugleverkosten verrekend via een aparte kostenpost die is opgedeeld in verschillende verbruiksstaffels. In dit geval geldt dat hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten.
• Kosten per kWh: Hierbij worden de kosten per teruggeleverde kWh berekend. Voor iedere kilowattuur dat je teruglevert, berekent de leverancier een bedrag dat je moet betalen.
Overzicht
Het blijft dus lastig om in één oogopslag te zien welke kosten je kunt verwachten als je een klant bent die zonnepanelen heeft en moet betalen voor het terugleveren van stroom. Om het nog complexer te maken berekenen sommige leveranciers ook nog terugleverkosten over het deel dat je wel mag salderen en niet over het gedeelte dat je netto teruglevert.
Vergelijk.nl heeft echter al deze extra kosten per leverancier uitgezocht. Via een rekentool kun je controleren hoe jouw energieleverancier omgaat met de terugleverkosten.
Terugleverkosten zijn toegestaan
Met het berekenen van bedragen voor het terugleveren van door zonnepanelen opgewekte energie doen de energieleveranciers overigens niets wat niet mag. De ACM heeft namelijk eerder al bepaald dat terugleverkosten redelijk zijn om door te berekenen aan klanten. Daarbij mogen leveranciers in het berekenen van de tarieven ook onderscheid maken tussen huishoudens met zonnepanelen en huishoudens zonder zonnepanelen, zodat de kosten voor de teruglevering eerlijker worden verdeeld.
Ook Vattenfall-klanten moeten eraan geloven Ben je klant bij Vattenfall? Ook dan ontkom je niet meer aan extra kosten voor het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnetwerk. Het bedrijf kondigt aan nu ook terugleverkosten in rekening te brengen. Dit gaat in vanaf 1 juli 2024
Voor de hoogte van de vaste terugleverkosten gaat Vattenfall verschillende schalen hanteren. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit bepaalt de schaal en bij elke schaal hoort een bedrag. Hoe minder er jaarlijks wordt teruggeleverd door een klant, hoe lager de schaal. En hoe lager de schaal, hoe lager de vaste terugleverkosten. Klanten die minder dan 500 kWh terugleveren op hun jaar- of eindafrekening betalen op dit moment geen vaste terugleverkosten.