ID.nl logo
Comfortabel klimaat: deze apparaten zorgen voor een fris en schoon huis
© Yuri Hoyda - stock.adobe.com
Energie

Comfortabel klimaat: deze apparaten zorgen voor een fris en schoon huis

Met de hete zomers van tegenwoordig is het een uitdaging om je huis koel te houden. Je kunt ramen en deuren tijdens een hittegolf natuurlijk zo veel mogelijk dichthouden, maar vaak helpt dat nauwelijks. En hoe zorg je bovendien voor schone lucht? De betaalbare apparaten in dit artikel helpen je bij het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Warm weer en zoek je verkoeling in huis? Dit artikel komt als geroepen, we sommen enkele apparaten op die voor een koel en schoon huis zorgen, verdeeld in de volgende categorieën:

  • Arico's/luchtkoelers
  • Ventilatoren
  • Luchtreinigers
  • Lunchtonvochtigers
  • Binnenklimaatregelaars

Ook interessant: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

6x Verkoeling

De’Longhi PAC EX120 SILENT

Zoek je een stille airco voor slaapkamer of thuiskantoor? Dan is dit prijsvriendelijke exemplaar van De’Longhi met een opgegeven volumeniveau van maximaal 65 decibel een goede keuze. Dankzij de zwenkwielen rijd je hem moeiteloos naar een andere plek. Met een respectabele koelcapaciteit van 11.500 BTU voorziet het apparaat een ruime kamer tot 110 kubieke meter van een aangename temperatuur. Naast een airco is er ook een ventilator en ontvochtiger geïntegreerd.

Duux Blizzard Smart 10K

De Duux Blizzard Smart 10K is een betaalbare airco met app-ondersteuning. Je zet dit apparaat met je smartphone aan en kiest vervolgens de gewenste temperatuur. Verder ondersteunt dit product diverse smarthome-platformen, zoals Tuya en Homey. Een compacte afstandsbediening is inbegrepen, maar het is ook mogelijk om de airconditioning met je stem aan te sturen. Volgens de fabrikant is de koelcapaciteit van 10.000 BTU goed voor ruimtes tot dertig vierkante meter. Tegen een kleine meerprijs is deze airco ook met een koelcapaciteit van 12.000 BTU verkrijgbaar.

CoolHome AC2208

Vind je het installeren van een airco onpraktisch, dan kun je als alternatief deze uitgebreide luchtkoeler overwegen. Een voordeel is dat je geen afvoerslang naar buiten hoeft aan te leggen. Je vult het aanwezige reservoir met koud water en geniet vervolgens van een fris briesje. De CoolHome AC2208 laat zich op drie manieren bedienen: via de app, afstandsbediening of drukknoppen aan de bovenzijde. Zo pas je onder meer de temperatuur en ventilatorsnelheid aan. Handig is dat de AC2208 zelfstandig negentig graden kan draaien. In tegenstelling tot veel andere luchtkoelers heeft dit model een slanke behuizing; hierdoor kun je hem makkelijk in een hoekje van de slaap- of studeerkamer kwijt.

Te warm in huis?

CoolHome AC2208

Eurom Coolperfect 180 wifi

De Eurom Coolperfect 180 wifi is een slimme airco op wielen. Ondanks het relatief schappelijke prijskaartje ondersteunt dit product een respectabele koelcapaciteit van 18.000 BTU. Gebruik hem dus gerust in een ruime woonkamer! Net zoals alle mobiele airco’s blaast dit exemplaar warme lucht naar buiten. Om die reden is er een afvoerslang van anderhalve meter inbegrepen. Zodra je het apparaat met jouw thuisnetwerk verbindt, kun je in de Eurom Smart-app een aangename temperatuur selecteren. Je kunt hiervoor ook gewoon de afstandsbediening of het strakke bedieningsdisplay gebruiken. Je kunt kiezen tussen drie ventilatorsnelheden en optioneel een timer instellen. Tot slot kan de Coolperfect 180 wifi een ruimte óók verwarmen.

Aironex Aircooler

Dankzij dit handzame tafelmodel waait er altijd een frisse wind rondom jouw bureau. Deze kleine luchtkoeler met waterreservoir is tijdens snikhete dagen een uitkomst voor thuiswerkers. Richt hem op je lichaam, zodat jij je beter kunt concentreren. Via een regelaar aan de voorzijde pas je de blaasrichting aan. Verder heeft het apparaat meerdere ventilatorstanden en een geïntegreerde lamp. Gunstig is het lage geluidsniveau van slechts 40 decibel. In de behuizing zit een oplaadbare accu, waardoor je de Aironex Aircooler overal kunt gebruiken. Het product is verkrijgbaar in een blauwe en roze uitvoering.

Domo Chillizz DO159A

De Domo Chillizz DO159A is een veelzijdige luchtkoeler voor thuiskantoor of slaapkamer. De cilindervormige behuizing heeft aan de onderzijde een draaischijf; hierdoor beweegt het apparaat op jouw verzoek heen en weer, zodat de koele lucht zich beter verspreidt. Je doet eerst koud water en de twee bijgesloten koelelementen in de behuizing. Zodra je de Chillizz DO159A met netstroom hebt verbonden, kies je tussen drie modi. Voor een stille werking komt de aanwezige slaapmodus goed van pas. Daarnaast ondersteunt de aanwezige ventilator ook nog eens zes snelheden.

4x Ventilators

Nedis FNDK1GR10

Goedkopere verkoeling voor jouw (flex)werkplek zul je niet gauw vinden! Prik de stekker in een vrije usb-poort van de pc of laptop en je voelt gelijk een lekker windje. Voeding afkomstig van een powerbank werkt trouwens ook, dus deze usb-ventilator gebruik je waar je maar wilt. Dankzij de flexibele scharnieren kun je deze ventilator 360 graden richten. In principe kun je kiezen tussen een zwarte of zilverkleurige uitvoering, maar enkele webshops verkopen het product ook nog in andere kleuren.

Create Wind Calm

Create heeft diverse plafondventilators met wifi-ondersteuning in het assortiment. Je kunt de kleuren van de Wind Calm zelf kiezen, zodat het apparaat goed past in je interieur. De inwendige lamp is eveneens een optie, al is het product zonder verlichting slechts een tientje goedkoper. In de app selecteer je de gewenste ventilatorsnelheid en kleurtemperatuur van de lamp. Voor ‘s nachts is de timerfunctie een handige optie, met keuze tussen de één tot acht uur activiteit.

Duux Whisper Flex Smart

Deze in hoogte verstelbare ventilator is ook met accu te koop. Handig op plekken zonder netstroom! Verder heb je keuze uit vier chique kleurstellingen. Verbind je de Duux Whisper Flex Smart met wifi, dan kun je het apparaat vanuit je luie stoel bedienen. Je kunt kiezen uit maar liefst 26 standen. Afhankelijk van de gekozen instellingen kan de ventilator op een enkele acculading maximaal 18 uur draaien. Het geluidsniveau van 13 decibel in de laagste snelheid valt erg mee.

Makita CF101DZ

De robuuste Makita CF101DZ kun je op elke plek neerzetten omdat je hem aan een accu kunt koppelen. Besef wel dat die niet in de productdoos zit. Bezit je (tuin)gereedschap van Makita, dan heb je mogelijk al een geschikte batterij in huis. Je gebruikt de toetsen aan de voorzijde om de instellingen te kiezen. Zo kun je deze ventilator onder meer laten zwenken en eventueel een timer activeren van maximaal vier uur.

3x Luchtreinigers

AEG AX91-404GY

Behoefte aan schone lucht? Voor een ruimte met een oppervlakte tot 92 vierkante meter voldoet deze luchtreiniger van AEG prima. De AX91-404GY monitort continu de luchtkwaliteit en grijpt zo nodig automatisch in. Aan de hand van meerdere filters verwijdert het apparaat allerlei kleine deeltjes uit de kamer. Het bescheiden geluidsniveau van 17 decibel zal je nachtrust niet verstoren. Zelfs op de hoogste stand valt het volume van 49 decibel nog mee. Met behulp van een app op een smartphone houd je altijd en overal de luchtkwaliteit in de gaten. AEG fabriceert dit product in een zwarte en grijze kleurstelling.

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde

Deze forse en zware luchtreiniger van Dyson kun je vanwege de wieltjes onder de behuizing toch eenvoudig verplaatsen. Diverse filters halen kleine (stof)deeltjes, allergenen en gassen uit de kamer, waarna de Purifier Big+Quiet Formaldehyde schone lucht de ruimte in blaast. Dit briesje is ook nog eens verkoelend, zodat je geen losse ventilator of luchtkoeler meer nodig hebt. Je kunt de hoek van de luchtstroom naar wens aanpassen. In de MyDyson-app op een smartphone kun je zien welke deeltjes het apparaat allemaal verwijdert. Deze luchtreiniger is geschikt voor een oppervlakte van zo’n honderd vierkante meter.

IKEA Starkvind (incl. tafel)

Kun je naast een luchtreiniger ook wel een bijzettafeltje gebruiken, dan sla je met dit innovatieve product van IKEA twee vliegen in een klap. Vlak onder de tafelrand bevindt zich een ronde draaiknop; hiermee kun je tussen vijf ventilatorsnelheden kiezen. Als alternatief selecteert het apparaat op basis van de huidige luchtkwaliteit automatisch een geschikte ventilatorsnelheid. De behuizing bevat hiervoor een sensor. Je kunt deze luchtreiniger vanuit een app aansturen, al vereist dat wel een los verkrijgbare verbindingshub. Dit product leent zich goed voor een kleine ruimte tot twintig vierkante meter. De Starkvind is trouwens ook zonder bijzettafel te koop voor dertig euro minder.

IKEA Starkvind

Een luchtreiniger die ook als bijzettafel kan worden gebruikt

3x Luchtontvochtigers

Qlima D 812 Smart

Last van hoge luchtvochtigheid in huis? Met de Qlima D 812 Smart tref je de juiste maatregelen, zodat je wellicht vochtplekken of zelfs schimmelvorming voorkomt. Het duurt over het algemeen wel even voordat de opvangbak van twee liter vol is. Vind je het toch lastig om dit reservoir regelmatig te legen? Sluit de D 812 Smart in dat geval aan op een permanente afvoer. Als je deze luchtontvochtiger op het wifi-netwerk aanmeldt, kun je in de app diverse instellingen aanpassen, zoals een gewenste luchtvochtigheid van 40, 50 of 60 procent.

De’Longhi DD230P

Wie een krachtige luchtontvochtiger zoekt, kan dit product van De’Longhi overwegen. De DD230P haalt in een etmaal tot dertig liter vocht uit de lucht. Hij functioneert dan ook probleemloos in een ruime kamer. Het blauwverlichte display geeft de kamertemperatuur en het vochtniveau weer. Mooi meegenomen is dat de DD230P ook nog eens de luchtkwaliteit verbetert. Het aanwezige filter verwijdert namelijk stofdeeltjes en allergenen. Een geïntegreerde pomp zorgt dat het water op de juiste plek terechtkomt. Er is hiervoor een slang van vijf meter inbegrepen. Het apparaat bevat verder een reservoir met een inhoud van zes liter.

Strex SP185

Voor een kleine ruimte heb je helemaal niet zo’n dure luchtontvochtiger nodig. Zo leent dit budgetmodel zich goed voor een studeer-, bad- of slaapkamer. Je kunt op die manier muffe geuren en condensvorming voorkomen. De opvangbak heeft een capaciteit van 600 milliliter. Is die vol, dan kleurt de verlichting rood. Dankzij een laag volumeniveau van 30 decibel is de Strex SP185 desgewenst ook ‘s nachts te gebruiken. Het product is verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering.

4x Binnenklimaat meten

Hama Safe

Met de Hama Safe zie je in een oogopslag hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld. Zo kun je op het duidelijke display de actuele CO2-waarde, luchtvochtigheid en temperatuur aflezen. Wanneer de kamer wel wat frisse lucht kan gebruiken, merk je dat aan de oranje of rode markering. Ontstaat er een gevaarlijk CO2-niveau, dan hoor je een luide alarmtoon. De oplaadbare accu zorgt ervoor dat je de luchtkwaliteit op verschillende plekken kunt meten.

TP-Link Tapo T315

Wil je alleen de temperatuur en luchtvochtigheid weten, dan is de TP-Link Tapo T315 een prijsvriendelijke kandidaat. Dankzij de aanwezigheid van een hygrometer drukt dit meetapparaat de luchtvochtigheid uit in een percentage. Je deelt de waarden optioneel met een app op je smartphone (hub vereist), zodat je de gegevens later kunt opvragen. Bovendien ontvang je een pushbericht zodra een door jou ingestelde temperatuur of luchtvochtigheid is bereikt. De Tapo T315 kan eventueel met andere apparaten samenwerken, zoals een airco, luchtontvochtiger of verwarming.

Rovary RV2000P

Als je een uitgebreide luchtkwaliteitsmeter zoekt, zit je met dit exemplaar van Rovary wel goed. Het display toont gedetailleerde informatie, zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Is laatstgenoemde waarde te hoog, dan laat de RV2000P dat luid en duidelijk horen. Een nuttige optie is dat je de meetgegevens tot zeven dagen terug kunt kijken. Voor de energievoorziening zit er in de behuizing een oplaadbare accu.

Netatmo Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor

Met dit slimme meetapparaat houd je de luchtkwaliteit van jouw woning nauwlettend in de gaten. In een app bekijk je de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarde. De app koppelt aan elke waarde een oordeel; zo is een vochtgehalte van 44 procent volgens dit Netatmo-product bijvoorbeeld ‘uitstekend’. Wanneer er onverhoopt iets mis is, ontvang je daarvan een melding op je smartphone.

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.