ID.nl logo
Comfortabel klimaat: deze apparaten zorgen voor een fris en schoon huis
© Yuri Hoyda - stock.adobe.com
Energie

Comfortabel klimaat: deze apparaten zorgen voor een fris en schoon huis

Met de hete zomers van tegenwoordig is het een uitdaging om je huis koel te houden. Je kunt ramen en deuren tijdens een hittegolf natuurlijk zo veel mogelijk dichthouden, maar vaak helpt dat nauwelijks. En hoe zorg je bovendien voor schone lucht? De betaalbare apparaten in dit artikel helpen je bij het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Warm weer en zoek je verkoeling in huis? Dit artikel komt als geroepen, we sommen enkele apparaten op die voor een koel en schoon huis zorgen, verdeeld in de volgende categorieën:

  • Arico's/luchtkoelers
  • Ventilatoren
  • Luchtreinigers
  • Lunchtonvochtigers
  • Binnenklimaatregelaars

Ook interessant: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

6x Verkoeling

De’Longhi PAC EX120 SILENT

Zoek je een stille airco voor slaapkamer of thuiskantoor? Dan is dit prijsvriendelijke exemplaar van De’Longhi met een opgegeven volumeniveau van maximaal 65 decibel een goede keuze. Dankzij de zwenkwielen rijd je hem moeiteloos naar een andere plek. Met een respectabele koelcapaciteit van 11.500 BTU voorziet het apparaat een ruime kamer tot 110 kubieke meter van een aangename temperatuur. Naast een airco is er ook een ventilator en ontvochtiger geïntegreerd.

Duux Blizzard Smart 10K

De Duux Blizzard Smart 10K is een betaalbare airco met app-ondersteuning. Je zet dit apparaat met je smartphone aan en kiest vervolgens de gewenste temperatuur. Verder ondersteunt dit product diverse smarthome-platformen, zoals Tuya en Homey. Een compacte afstandsbediening is inbegrepen, maar het is ook mogelijk om de airconditioning met je stem aan te sturen. Volgens de fabrikant is de koelcapaciteit van 10.000 BTU goed voor ruimtes tot dertig vierkante meter. Tegen een kleine meerprijs is deze airco ook met een koelcapaciteit van 12.000 BTU verkrijgbaar.

CoolHome AC2208

Vind je het installeren van een airco onpraktisch, dan kun je als alternatief deze uitgebreide luchtkoeler overwegen. Een voordeel is dat je geen afvoerslang naar buiten hoeft aan te leggen. Je vult het aanwezige reservoir met koud water en geniet vervolgens van een fris briesje. De CoolHome AC2208 laat zich op drie manieren bedienen: via de app, afstandsbediening of drukknoppen aan de bovenzijde. Zo pas je onder meer de temperatuur en ventilatorsnelheid aan. Handig is dat de AC2208 zelfstandig negentig graden kan draaien. In tegenstelling tot veel andere luchtkoelers heeft dit model een slanke behuizing; hierdoor kun je hem makkelijk in een hoekje van de slaap- of studeerkamer kwijt.

Te warm in huis?

CoolHome AC2208

Eurom Coolperfect 180 wifi

De Eurom Coolperfect 180 wifi is een slimme airco op wielen. Ondanks het relatief schappelijke prijskaartje ondersteunt dit product een respectabele koelcapaciteit van 18.000 BTU. Gebruik hem dus gerust in een ruime woonkamer! Net zoals alle mobiele airco’s blaast dit exemplaar warme lucht naar buiten. Om die reden is er een afvoerslang van anderhalve meter inbegrepen. Zodra je het apparaat met jouw thuisnetwerk verbindt, kun je in de Eurom Smart-app een aangename temperatuur selecteren. Je kunt hiervoor ook gewoon de afstandsbediening of het strakke bedieningsdisplay gebruiken. Je kunt kiezen tussen drie ventilatorsnelheden en optioneel een timer instellen. Tot slot kan de Coolperfect 180 wifi een ruimte óók verwarmen.

Aironex Aircooler

Dankzij dit handzame tafelmodel waait er altijd een frisse wind rondom jouw bureau. Deze kleine luchtkoeler met waterreservoir is tijdens snikhete dagen een uitkomst voor thuiswerkers. Richt hem op je lichaam, zodat jij je beter kunt concentreren. Via een regelaar aan de voorzijde pas je de blaasrichting aan. Verder heeft het apparaat meerdere ventilatorstanden en een geïntegreerde lamp. Gunstig is het lage geluidsniveau van slechts 40 decibel. In de behuizing zit een oplaadbare accu, waardoor je de Aironex Aircooler overal kunt gebruiken. Het product is verkrijgbaar in een blauwe en roze uitvoering.

Domo Chillizz DO159A

De Domo Chillizz DO159A is een veelzijdige luchtkoeler voor thuiskantoor of slaapkamer. De cilindervormige behuizing heeft aan de onderzijde een draaischijf; hierdoor beweegt het apparaat op jouw verzoek heen en weer, zodat de koele lucht zich beter verspreidt. Je doet eerst koud water en de twee bijgesloten koelelementen in de behuizing. Zodra je de Chillizz DO159A met netstroom hebt verbonden, kies je tussen drie modi. Voor een stille werking komt de aanwezige slaapmodus goed van pas. Daarnaast ondersteunt de aanwezige ventilator ook nog eens zes snelheden.

4x Ventilators

Nedis FNDK1GR10

Goedkopere verkoeling voor jouw (flex)werkplek zul je niet gauw vinden! Prik de stekker in een vrije usb-poort van de pc of laptop en je voelt gelijk een lekker windje. Voeding afkomstig van een powerbank werkt trouwens ook, dus deze usb-ventilator gebruik je waar je maar wilt. Dankzij de flexibele scharnieren kun je deze ventilator 360 graden richten. In principe kun je kiezen tussen een zwarte of zilverkleurige uitvoering, maar enkele webshops verkopen het product ook nog in andere kleuren.

Create Wind Calm

Create heeft diverse plafondventilators met wifi-ondersteuning in het assortiment. Je kunt de kleuren van de Wind Calm zelf kiezen, zodat het apparaat goed past in je interieur. De inwendige lamp is eveneens een optie, al is het product zonder verlichting slechts een tientje goedkoper. In de app selecteer je de gewenste ventilatorsnelheid en kleurtemperatuur van de lamp. Voor ‘s nachts is de timerfunctie een handige optie, met keuze tussen de één tot acht uur activiteit.

Duux Whisper Flex Smart

Deze in hoogte verstelbare ventilator is ook met accu te koop. Handig op plekken zonder netstroom! Verder heb je keuze uit vier chique kleurstellingen. Verbind je de Duux Whisper Flex Smart met wifi, dan kun je het apparaat vanuit je luie stoel bedienen. Je kunt kiezen uit maar liefst 26 standen. Afhankelijk van de gekozen instellingen kan de ventilator op een enkele acculading maximaal 18 uur draaien. Het geluidsniveau van 13 decibel in de laagste snelheid valt erg mee.

Makita CF101DZ

De robuuste Makita CF101DZ kun je op elke plek neerzetten omdat je hem aan een accu kunt koppelen. Besef wel dat die niet in de productdoos zit. Bezit je (tuin)gereedschap van Makita, dan heb je mogelijk al een geschikte batterij in huis. Je gebruikt de toetsen aan de voorzijde om de instellingen te kiezen. Zo kun je deze ventilator onder meer laten zwenken en eventueel een timer activeren van maximaal vier uur.

3x Luchtreinigers

AEG AX91-404GY

Behoefte aan schone lucht? Voor een ruimte met een oppervlakte tot 92 vierkante meter voldoet deze luchtreiniger van AEG prima. De AX91-404GY monitort continu de luchtkwaliteit en grijpt zo nodig automatisch in. Aan de hand van meerdere filters verwijdert het apparaat allerlei kleine deeltjes uit de kamer. Het bescheiden geluidsniveau van 17 decibel zal je nachtrust niet verstoren. Zelfs op de hoogste stand valt het volume van 49 decibel nog mee. Met behulp van een app op een smartphone houd je altijd en overal de luchtkwaliteit in de gaten. AEG fabriceert dit product in een zwarte en grijze kleurstelling.

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde

Deze forse en zware luchtreiniger van Dyson kun je vanwege de wieltjes onder de behuizing toch eenvoudig verplaatsen. Diverse filters halen kleine (stof)deeltjes, allergenen en gassen uit de kamer, waarna de Purifier Big+Quiet Formaldehyde schone lucht de ruimte in blaast. Dit briesje is ook nog eens verkoelend, zodat je geen losse ventilator of luchtkoeler meer nodig hebt. Je kunt de hoek van de luchtstroom naar wens aanpassen. In de MyDyson-app op een smartphone kun je zien welke deeltjes het apparaat allemaal verwijdert. Deze luchtreiniger is geschikt voor een oppervlakte van zo’n honderd vierkante meter.

IKEA Starkvind (incl. tafel)

Kun je naast een luchtreiniger ook wel een bijzettafeltje gebruiken, dan sla je met dit innovatieve product van IKEA twee vliegen in een klap. Vlak onder de tafelrand bevindt zich een ronde draaiknop; hiermee kun je tussen vijf ventilatorsnelheden kiezen. Als alternatief selecteert het apparaat op basis van de huidige luchtkwaliteit automatisch een geschikte ventilatorsnelheid. De behuizing bevat hiervoor een sensor. Je kunt deze luchtreiniger vanuit een app aansturen, al vereist dat wel een los verkrijgbare verbindingshub. Dit product leent zich goed voor een kleine ruimte tot twintig vierkante meter. De Starkvind is trouwens ook zonder bijzettafel te koop voor dertig euro minder.

IKEA Starkvind

Een luchtreiniger die ook als bijzettafel kan worden gebruikt

3x Luchtontvochtigers

Qlima D 812 Smart

Last van hoge luchtvochtigheid in huis? Met de Qlima D 812 Smart tref je de juiste maatregelen, zodat je wellicht vochtplekken of zelfs schimmelvorming voorkomt. Het duurt over het algemeen wel even voordat de opvangbak van twee liter vol is. Vind je het toch lastig om dit reservoir regelmatig te legen? Sluit de D 812 Smart in dat geval aan op een permanente afvoer. Als je deze luchtontvochtiger op het wifi-netwerk aanmeldt, kun je in de app diverse instellingen aanpassen, zoals een gewenste luchtvochtigheid van 40, 50 of 60 procent.

De’Longhi DD230P

Wie een krachtige luchtontvochtiger zoekt, kan dit product van De’Longhi overwegen. De DD230P haalt in een etmaal tot dertig liter vocht uit de lucht. Hij functioneert dan ook probleemloos in een ruime kamer. Het blauwverlichte display geeft de kamertemperatuur en het vochtniveau weer. Mooi meegenomen is dat de DD230P ook nog eens de luchtkwaliteit verbetert. Het aanwezige filter verwijdert namelijk stofdeeltjes en allergenen. Een geïntegreerde pomp zorgt dat het water op de juiste plek terechtkomt. Er is hiervoor een slang van vijf meter inbegrepen. Het apparaat bevat verder een reservoir met een inhoud van zes liter.

Strex SP185

Voor een kleine ruimte heb je helemaal niet zo’n dure luchtontvochtiger nodig. Zo leent dit budgetmodel zich goed voor een studeer-, bad- of slaapkamer. Je kunt op die manier muffe geuren en condensvorming voorkomen. De opvangbak heeft een capaciteit van 600 milliliter. Is die vol, dan kleurt de verlichting rood. Dankzij een laag volumeniveau van 30 decibel is de Strex SP185 desgewenst ook ‘s nachts te gebruiken. Het product is verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering.

4x Binnenklimaat meten

Hama Safe

Met de Hama Safe zie je in een oogopslag hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld. Zo kun je op het duidelijke display de actuele CO2-waarde, luchtvochtigheid en temperatuur aflezen. Wanneer de kamer wel wat frisse lucht kan gebruiken, merk je dat aan de oranje of rode markering. Ontstaat er een gevaarlijk CO2-niveau, dan hoor je een luide alarmtoon. De oplaadbare accu zorgt ervoor dat je de luchtkwaliteit op verschillende plekken kunt meten.

TP-Link Tapo T315

Wil je alleen de temperatuur en luchtvochtigheid weten, dan is de TP-Link Tapo T315 een prijsvriendelijke kandidaat. Dankzij de aanwezigheid van een hygrometer drukt dit meetapparaat de luchtvochtigheid uit in een percentage. Je deelt de waarden optioneel met een app op je smartphone (hub vereist), zodat je de gegevens later kunt opvragen. Bovendien ontvang je een pushbericht zodra een door jou ingestelde temperatuur of luchtvochtigheid is bereikt. De Tapo T315 kan eventueel met andere apparaten samenwerken, zoals een airco, luchtontvochtiger of verwarming.

Rovary RV2000P

Als je een uitgebreide luchtkwaliteitsmeter zoekt, zit je met dit exemplaar van Rovary wel goed. Het display toont gedetailleerde informatie, zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Is laatstgenoemde waarde te hoog, dan laat de RV2000P dat luid en duidelijk horen. Een nuttige optie is dat je de meetgegevens tot zeven dagen terug kunt kijken. Voor de energievoorziening zit er in de behuizing een oplaadbare accu.

Netatmo Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor

Met dit slimme meetapparaat houd je de luchtkwaliteit van jouw woning nauwlettend in de gaten. In een app bekijk je de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarde. De app koppelt aan elke waarde een oordeel; zo is een vochtgehalte van 44 procent volgens dit Netatmo-product bijvoorbeeld ‘uitstekend’. Wanneer er onverhoopt iets mis is, ontvang je daarvan een melding op je smartphone.

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.

▼ Volgende artikel
⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping

Vooral in de zomer is het vaak raak: code geel of code oranje wegens onweer. Weet jij wat je wél en juist níet moet doen als er een onweersbui nadert? Thuis kun je veel risico's beperken, maar juist buitenshuis – en zeker op de camping – is het opletten geblazen. In dit artikel lees je hoe je jezelf en anderen beschermt, of je nu binnen, buiten of aan het kamperen bent.


In het kort:

⚡ Onweer & thuis ⚡ Onweer & buiten ⚡ Onweer en kamperen: 🏕️ Tent 🚐 Caravan

Lees ook: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Thuis tijdens onweer: veilig, maar niet zonder risico's

In huis ben je relatief goed beschermd tegen blikseminslag, zeker als het gebouw voorzien is van een goede bliksemafleider. Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je serieus moet nemen. Gebruik bij onweer liever geen apparaten die verbonden zijn met het stroomnet of met leidingen. Denk aan de wasmachine, een vaste telefoon of een bedrade computer. Bliksem kiest daarbij meestal de makkelijkste route naar de grond, en dat zijn vaak metalen onderdelen in huis zoals koperdraden of waterleidingen.

Trek bij voorkeur de stekkers uit het stopcontact van kwetsbare apparatuur zoals computers, tv's of de router. Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging biedt wel wat bescherming, maar niet bij een directe inslag. Ga liever ook niet douchen of in bad, want waterleidingen kunnen de elektrische spanning van een blikseminslag geleiden.

Ramen kun je gewoon dicht houden, en als je wilt kijken naar het natuurgeweld, doe dat dan vanaf een veilige plek binnenshuis. Zorg dat huisdieren binnen zijn en zet het alarmsysteem even uit als dat storingsgevoelig is bij blikseminslag.

Buiten bij onweer: voorkom dat je zelf bliksemafleider bent

Ben je onderweg of buiten als het begint te donderen, dan is het zaak om snel te handelen.

Onthoud: als je de bliksem ziet en binnen 10 seconden de donder hoort, zit je binnen de gevarenzone. Zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplek.

De veiligste plek is een gebouw met muren en een dak – bijvoorbeeld een winkel, huis of station. Een auto met metalen carrosserie is ook een prima optie. Die werkt als een kooi van Faraday en geleidt de stroom om je heen in plaats van door je heen.

Vermijd tijdens onweer open velden zoals weilanden of sportterreinen, want daar ben je letterlijk het hoogste punt. Ook hooggelegen plekken zoals duinen of heuveltoppen vormen een risico. Zoek geen beschutting onder een boom die in z'n eentje op een veld staat – dat is juist een bliksemmagneet. Blijf verder uit de buurt van metalen objecten zoals hekken, masten of fietsen, en houd afstand van water – of dat nu een meer, sloot of zwembad is.

Kun je nergens heen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk: hurk neer op je voetzolen, houd je voeten tegen elkaar en wikkel je armen om je knieën. Ga niet liggen; zo vergroot je je contactoppervlak met de grond, wat het risico op aardstroom vergroot.

©ID.nl

Kamperen met onweer: extra opletten in tent of caravan

Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, maar bij onweer ben je juist extra kwetsbaar. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen bliksem, hoe stevig het doek ook is. Het metalen frame vergroot het risico juist, vooral als je op een open veld kampeert of vlak bij een losse boom staat.

Als er onweer op komst is, zoek dan zo snel mogelijk een veilig onderkomen. Een stenen sanitairgebouw, de receptie of je auto bieden veel meer bescherming dan een tent. Zit je in een camper of caravan met een metalen buitenkant? Dan ben je redelijk veilig, mits je ramen en deuren gesloten houdt en geen contact maakt met metalen delen. Stacaravans met een houten of kunststof omhulsel bieden die bescherming niet: het klopt dat ze geen stroom geleiden, maar ze voeren die ook niet af. Daardoor kan een blikseminslag via leidingen of metalen onderdelen binnen alsnog gevaarlijk uitpakken. Tijdens onweer blijf je dus beter uit de buurt van dat soort constructies.

Laat ook je elektronische spullen niet in de tent of aan opladers zitten. Berg ze los op, zonder kabels of contact met de grond.

Staan er bomen op de camping? Zorg dat je tent daar niet direct onder staat. Bij inslag kunnen takken afbreken of kan de bliksem via de wortels naar de grond doorslaan. Ook op campings in de bergen of aan open water is het risico op blikseminslag extra hoog – check bij aankomst wat de aanbevolen schuilplaatsen zijn.

En hoe zit het met de tentstokken?

Metalen tentstokken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel extra risico opleveren bij onweer. Omdat tenten vrijwel altijd met metalen haringen in de grond staan, is er al snel sprake van een geleidende verbinding met de bodem. Bij een blikseminslag kan de stroom zich dan via het frame en de haringen verspreiden, met risico voor wie zich in de tent bevindt. Daarom blijft het advies: verlaat bij onweer de tent en zoek een écht veilige plek op.

Tot slot: een goede voorbereiding helpt

Kijk altijd naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Veel weerapps geven een melding bij onweerskansen, vaak met een tijdsindicatie en locatie. Op de camping is het handig om bij aankomst al te weten waar je naartoe kunt bij slecht weer.

Zorg ook dat je zaklamp, powerbank en radio of noodaccu paraat hebt als je kampeert, voor het geval de stroom uitvalt. En vooral: blijf rustig. Onweer is gevaarlijk, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen voorkom je ongelukken.

🔦 Voor als de stroom uitvalt

Licht in de duisternis!