ID.nl logo
Eigen NFT maken en verkopen op de Wax-blockchain
© PXimport
Huis

Eigen NFT maken en verkopen op de Wax-blockchain

De handel in NFT's (ofwel non-fungible tokens) is de laatste tijd behoorlijk op stoom gekomen, er gaan enorme bedragen in om. Wellicht heeft dat ook jouw interesse gewekt. In deze workshop leggen we dan ook uit hoe je een eigen NFT maken kunt en deze vervolgens kunt verkopen.

NFT is een unieke, niet-vervangbare token op de blockchain. Dankzij deze token kan de schaarste, oorsprong, historie en de huidige eigenaar van een digitaal bestand aangeduid worden. Degene die een dergelijke token bezit, heeft bijvoorbeeld een originele versie van een digitaal kunstwerk, bezit een stuk land in een virtuele wereld of heeft een personage met een zeker wapen in een computerspel.

NFT’s zijn er in allerlei vormen en maten, variërend van een paar cent voor een wapen in het online spel Alien Worlds tot en met 69 miljoen dollar voor een kunstwerk geveild door veilinghuis Christie’s. Ze maken het mogelijk een digitaal voorwerp een bepaalde schaarste te geven, waarbij bovendien eigendom en dus ook waarde een rol gaan spelen. Kenners voorspellen een toekomst waarin legendarische zwaarden in games daadwerkelijk zeldzaam zijn. 

Digitale voorwerpen gaan net zo belangrijk worden voor mensen als fysieke verzamelvoorwerpen. Lees het boek ‘Ready Player One’ van Ernest Cline en je krijgt een idee waar we het over hebben. Bovendien zouden contracten, diploma’s en verzekeringsdocumenten in de nabije toekomst ook als NFT opgeslagen kunnen worden.

Tip: Ben je nog helemaal niet zo bekend met cryptovaluta? Check dan de Cursusbundel Kennismaken met Bitcoin.

Eigendomsrecht

Het is belangrijk in te zien dat de NFT, de token in je crypto-portemonnee, niet het kunstwerk of het digitale voorwerp zelf is. Het is het contract dat eigendom aanduidt. Waar bijvoorbeeld de afbeelding of het game-item wordt opgeslagen, is een compleet ander verhaal. Maar wel iets wat van belang is. Want wat voor nut heeft een token op de blockchain als het object waarnaar het verwijst op een gecentraliseerde server staat?

Het idee van een NFT is dat het de gebruiker compleet eigendom geeft over het digitale voorwerp dat gekocht wordt. Of het nou gaat om een kunstwerk, een muziekalbum, een game-item of een verzamelkaartje; de eigenaar moet – zolang als de blockchain bestaat – de mogelijkheid hebben om zijn eigendommen te bekijken of te verhandelen. 

Wanneer de afbeelding die bijvoorbeeld bij een NFT hoort, wordt opgeslagen op één enkele server, dan is er uiteraard de kans dat die afbeelding op een gegeven moment verdwijnt. Als oplossing wordt op dit moment veelal het decentrale IPFS-netwerk gebruikt, terwijl Arweave (een opslagvorm in de blockchain) ook sterk in opkomst is. Het is van belang voor het concept van de NFT dat zo’n afbeelding altijd blijft bestaan op een gedecentraliseerd netwerk.

©PXimport

Wax of Ethereum

Voordat we met de achterliggende technologie aan de slag gaan, is het belangrijk te beseffen dat je eerst een product nodig hebt. Het gaat hier uitsluitend om digitale producten: videofragmenten, animaties, afbeeldingen, muziek, of wellicht een complete game. In dit artikel gaan we een afbeelding als NFT op de markt brengen.

We gaan er hierbij even vanuit dat je al een geweldig mooie afbeelding klaar hebt. Leuk, maar hoe gooien we die NFT nu in de verkoop? Er zijn verschillende blockchains beschikbaar, maar wij beperken ons tot Ethereum en Wax.

Het doel van een blockchain is altijd om consensus te bereiken over een transactie en daarmee de staat van het gehele netwerk. Ethereum en Wax doen dit op compleet verschillende manieren. Wax gebruikt hiervoor Delegated Proof of Stake (DPoS), waarbij in een notendop gebruikers met hun tokens stemmen op hun favoriete vertegenwoordigers. Er zijn op elk moment 21 vertegenwoordigers die het netwerk beheren. De Wax-blockchain wordt dus beheerd door aangewezen bedrijven, instanties of personen.

Ethereum gebruikt een consensusmechanisme, bekend als Proof of Work. Hierbij stellen computers rekenkracht ter beschikking om transacties te verwerken en zij worden daarvoor beloond. Dit wordt ook wel cryptomining genoemd. Het voordeel is dat iedereen op de wereld technisch gezien mee kan doen.

Het aantal transacties dat Ethereum per seconde kan verwerken, is echter niet zo hoog. Door de stijgende populariteit van het netwerk, zijn de transactiekosten schrikbarend hoog geworden. Het is niet voor niks dat Ethereum bezig is met een transitie naar een Proof of Stake-consensusmechanisme. Het gevolg is dat het maken van een NFT op Ethereum op dit moment vrij prijzig kan zijn. 

NFT op de Wax-blockchain

De Wax-blockchain is een gedecentraliseerd netwerk dat zich heeft gespecialiseerd in het op de markt brengen van digitale verzamelobjecten. Denk hierbij aan verzamelkaarten, kunstwerken van beroemdheden enzovoort. 

Om een NFT te maken, gaan we eerst naar de website https://wax.atomichub.io. AtomicHub is een van de voornaamste marktplaatsen voor NFT’s op de Wax-blockchain. Merken als Atari, Street Fighter en het verzamelkaartenbedrijf Topps zijn reeds actief op de Wax-blockchain. Al deze NFT’s zijn vindbaar via AtomicHub.

Je kunt een account aanmaken door in te loggen met je e-mailadres of bijvoorbeeld Instagram. Het platform maakt vervolgens automatisch een wallet (portemonnee) voor je aan. Deze wallet heet bijvoorbeeld abcde.wam. Vervolgens klik je boven in de menubalk op NFT Creator. Hier moet allereerst een collectie worden aangemaakt. 

©PXimport

Wat de criteria zijn voor een collectie is aan de gebruiker zelf, maar denk bijvoorbeeld aan kunstwerken met een zelfde thema of foto’s van dezelfde fotoshoot. Kies een naam voor de collectie, voeg een logo toe en vul een beschrijving in. Bovendien geef je aan hoeveel commissie je wilt, elke keer wanneer een van jouw NFT’s wordt doorverkocht op de tweedehandsmarkt. 

Zodra je op Create Collection klikt, wordt een transactie ingezet. Transacties op de Wax-blockchain zijn doorgaans gratis, behalve wanneer je een zeer intensieve gebruiker bent. Tegen betaling van een paar cent, betaald in WAXP-tokens, kunnen gebruikers meer computerkracht kopen.

Schema's en templates

Vervolgens dient er een Schema aangemaakt te worden. Hier worden attributes toegekend aan de NFT collectie. Denk bijvoorbeeld aan een unieke ID code per verzamelkaart, de naam van een reeks, en extra achtergrondinformatie. 

Mocht je nou het plan hebben om deze NFT’s in de toekomst in een kaartspel te gebruiken, dan zou je bijvoorbeeld een attribute kunnen toevoegen voor mana, power, defense, class en andere termen uit de gamewereld. Het is belangrijk goed na te denken over het aanmaken van deze attributes, want deze kunnen niet achteraf aangepast worden. Zodra je alle attributes hebt aangemaakt, klik je op Create Schema.

Na het goedkeuren en de bevestiging van de transactie, is het Schema aangemaakt. Vervolgens ga je onderaan de pagina naar Create New Template. Hier wordt het blauwdruk voor de collectie aangemaakt. 

©PXimport

Deze templates maken het gemakkelijker en sneller om de attributen van individuele assets gelijk te maken. Dit heeft zin wanneer je bijvoorbeeld een serie van 100 verzamelkaarten maakt. Zodra alle data is ingevuld, druk je op Create Template en moet weer een transactie worden goedgekeurd. De aangemaakte template is nu vindbaar onder het kopje Templates.

Tot slot gaan we naar Mint New Asset. Op de nieuwe pagina selecteer je de benodigde template uit het dropdown-menu. Vervolgens moet je de resterende informatie invullen. In het voorbeeld wordt een back-img aangemaakt. Deze kan je zelf aanmaken en opslaan op het decentrale web via https://pinata.cloud/, de hash die verwijst naar de afbeelding kopieer je vervolgens bij de juiste attribute. 

Zodra je hiermee klaar bent, klik je op Create Asset, bevestig je de transactie, en de asset wordt aangemaakt en in je crypto-portomonnee opgeslagen.

NFT’s op de Ethereum-blockchain

Waar Wax wordt beheerd door een groep prominenten, is de Ethereum-blockchain meer in lijn met de filosofie van decentralisatie van de macht. Ja, er zijn grote mining farms, maar uiteindelijk kan iedereen meedoen. Bovendien is Ethereum al jaren de nummer twee achter de Bitcoin-blockchain. Het voordeel van de Ethereum-blockchain is dat het ruimte biedt voor programmeurs om software te draaien. Deze decentrale applicaties maken gebruik van een blockchain en behoeven geen centrale servers om hun code draaiend te houden. 

Een decentrale exchange (DEX) als Uniswap is een bekend voorbeeld, maar ook NFT-kunstwerken maken er gebruik van. Via Art Blocks worden geregeld nieuwe kunstwerken gegenereerd waarbij op de blockchain opgeslagen software de unieke transactie van de koper gebruikt om een uniek kunstwerk te genereren.

Het eerste project dat via de Ethereum-blockchain iets visueels genereerde, werd in 2017 gelanceerd door Larva Labs. Zij lieten bezoekers van hun website kleine karaktertjes genereren van 24 × 24 pixels. Deze CryptoPunks worden gezien als de bakermat van de NFT-kunst, en ze worden voor honderdduizenden en soms zelfs miljoenen dollars verhandeld. Kortom, NFT’s op Ethereum hebben een geschiedenis. Ondanks de hoge transactiekosten, wordt Ethereum nog steeds gezien als het grootste platform voor NFT’s.

©PXimport

Op de Ethereum-blockchain zijn verscheidene zogeheten minting services voorhanden. Minting of minten zou je kunnen omschrijven als ‘iets vastleggen op de blockchain’, waarna het daadwerkelijk bestaat en iemands eigendom is. Mintable, Rarible, en OpenSea zijn de voornaamste platformen. 

Om een NFT te minten op Ethereum, moet doorgaans een transactievergoeding betaald worden. Doordat de transactiekosten op dit moment zo hoog zijn, hebben verschillende platformen alternatieven bedacht. Zowel Mintable als OpenSea maken het mogelijk om een NFT aan te maken zonder te betalen. De kosten om te minten worden pas betaald wanneer de NFT wordt verkocht.

OpenSea collectie aanmaken

Wij maken gebruik van OpenSea. Ga naar diens website en zorg dat je een wallet-plug-in hebt geïnstalleerd in je browser. MetaMask is de meestgebruikte, maar browsers als Opera en Brave hebben een ingebouwde, vergelijkbare wallet. Log vervolgens in op OpenSea door gebruik te maken van je wallet. Daarna ga je in het menu naar Create en klik je op Submit NFTs.

Vervolgens vraagt OpenSea je om een eigen collectie aan te maken. Deze collecties dienen als een soort winkel, waarbinnen verschillende NFT’s aangeboden kunnen worden. Deze collecties kunnen achteraf aangepast worden. Zo kan je altijd zelf beslissen welke cryptomunten je accepteert, hoe je NFT-winkel eruit ziet, en wat voor gegevens je deelt van jezelf: social media, website of andere dingen over jezelf. Na het opslaan van je instellingen, moeten er items worden toegevoegd aan je collectie. Hiervoor ga je naar de collectie-pagina, en druk je op Add New Item.

©PXimport

Vervolgens opent OpenSea een pagina waar je een bestand van maximaal 100 MB kunt uploaden. Denk aan bestanden als png, gif, mp3, mp4 en ogg. Geef de NFT een naam, eventueel een verwijzing naar een website en een productbeschrijving. Ook hier kunnen weer verschillende attributen worden toegewezen via Properties, Levels en Stats

Onder het kopje kan de maker van de NFT extra content toevoegen, bijvoorbeeld een verwijzing naar dezelfde afbeelding met een ultrahoge resolutie – die eerdergenoemde 100 MB is namelijk niet heel erg veel. Zodra je klaar bent, druk je op Create. Tot slot breng je je eerste NFT met een druk op de Sell-knop voor verschillende cryptomunten op de markt.

Vraag en aanbod

NFT’s bieden een interessante manier voor artiesten, creatievelingen en bedrijven om nieuwe verdienmodellen aan te boren. Bovendien kunnen NFT’s dienen als een soort oorkonde of een medaille. Als de oorsprong, die vaststaat op de blockchain, van een NFT interessant genoeg is, kan deze bovendien flink in waarde stijgen. Dat is echter een kwestie van vraag en aanbod, en wellicht voer voor een andere discussie. 

Het feit is dat NFT’s het mogelijk maken om digitale bezittingen geverifieerd en met een bepaalde schaarste op de markt te brengen. Een gehele markt die voorheen op een houtje moest bijten, namelijk artiesten en kunstenaars, heeft nu een alternatieve wijze om een veel breder publiek aan te spreken. En dan te bedenken dat we het niet eens hebben gehad over NFT’s in games, in de muziekindustrie of als toegangskaartje voor dat festival volgend jaar. De technologie achter de NFT’s zal alleen maar beter, interessanter en geavanceerder worden.

Tekst: Robert Hoogendoorn

▼ Volgende artikel
MediaMonkey: jouw digitale jukebox
© Mr.Pancho Store - stock-adobe.com
Huis

MediaMonkey: jouw digitale jukebox

Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je muziekcollectie kunt beheren met MediaMonkey:

  • Installeer en configureer MediaMonkey
  • Voeg muziek toe vanuit je computer, NAS of cloudopslag
  • Gebruik slimme zoekfuncties om snel je favoriete nummers te vinden
  • Maak en personaliseer afspeellijsten
  • Rip en brand cd’s
  • Pas metadata aan voor een overzichtelijke bibliotheek
  • Stream muziek binnen je thuisnetwerk naar andere apparaten

Lees ook: De beste apparatuur om in huis lekker naar muziek te luisteren

Tip 1 Digitale jukebox

MediaMonkey is eigenlijk een digitale jukebox. Het programma ondersteunt nagenoeg alle gangbare audioformaten, zoals flac, ogg, wma, ape en natuurlijk mp3. Alle liedjes die je aan dit programma toevoegt, belanden in een overzichtelijke catalogus. Het maakt niet uit of je nou honderden, duizenden of honderdduizenden nummers toevoegt, want MediaMonkey ordent zorgvuldig alle bestanden.

Om MediaMonkey te downloaden, klik onder Standard Version op DOWNLOAD [versienummer]. Dubbelklik op het exe-bestand en selecteer de Nederlandse taal, waarna je bevestigt met OK. Je klikt nu telkens op Volgende om de installatie te doorlopen. Accepteer hierbij de licentieovereenkomst. Klik als laatste op Installeren / Voltooien.

Download de gratis Windows-versie van MediaMonkey naar je computer.

Tip 2 Liedjes toevoegen

Misschien heb je op de computer of NAS flink wat muziek opgeslagen. In de tijd dat downloaden voor eigen gebruik nog min of meer gedoogd werd, lagen de audiobestanden immers voor het oprapen. Wellicht kun je omstreden downloadnetwerken als Napster, Kazaa, LimeWire, bittorrent en usenet (nieuwsgroepen) nog herinneren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kopieën van cd’s op de computer bewaren (zie tip 6).

MediaMonkey wil eerst weten waar jouw digitale audiocollectie zich bevindt. Hierbij selecteert het programma automatisch de standaard muziek- en video-map in Windows. Staan daar geen liedjes in, dan haal je de vinkjes voor deze bestandslocaties weg. Klik rechtsboven op LOCATIE TOEVOEGEN en kies Lokale opslag. Zodra je de juiste map met muziek hebt gevonden, zet je hier een vinkje voor. Je kunt zo meerdere bestandslocaties selecteren. Klik daarna op OK.

Naast lokale mappen voeg je net zo eenvoudig muziek van andere apparaten toe, zoals een NAS of pc. Kies in dat geval LOCATIE TOEVOEGEN / Netwerk of Mediaserver, waarna je de juiste map of server selecteert. Klik daarna op OK.

Via VOLGENDE / VOLGENDE / VOLTOOIEN importeert MediaMonkey alle nummers in de bibliotheek. Dit proces kan even duren. Klik tot slot op SLUITEN.

Geef aan in welke (netwerk)map de muziek staat opgeslagen.

Tip 3 Eerste blik

Het hoofdvenster van MediaMonkey opent eerst met een welkomstscherm. Klik linksboven op Home om je muziekcollectie te tonen. Als het goed is, zie je verschillende albumhoesjes. Met de standaardinstellingen staan de secties Artiesten en Albums op alfabetische volgorde gerangschikt. Klik achter een sectie op alles weergeven om een volledig overzicht te tonen. Gebruik als alternatief bovenaan de knoppen Alle bestanden, Albums en Genres om binnen jouw muziekverzameling te snuffelen. Via Home keer je op ieder moment weer terug naar het beginvenster.

Zeker in een omvangrijke collectie is het nog een hele kunst om dat ene liedje te vinden. Gelukkig heeft MediaMonkey een snelle zoekfunctie. Klik rechtsboven op het vergrootglas om het zoekveld te ontvouwen. Je hoeft maar een deel van een liedje, albumtitel of artiest te typen. Het programma laat namelijk meteen de bijbehorende resultaten zien. Klik voor een uitgebreidere zoekfunctie bovenaan op Naar Geavanceerd.

MediaMonkey maakt van alle muziek een overzichtelijke bibliotheek met albumhoesjes.

Grotere albumhoesjes

Vind je de albumhoesjes in de muziekcatalogus te klein? Dat kun je aanpassen! Navigeer bovenin de menubalk achtereenvolgens naar Beeld / Weergave hoofdvenster / Afbeeldingsgrootte. Sleep het oranje schuifje nu naar rechts om de albumcovers te vergroten. Je klikt als laatste op OK om het resultaat te bekijken.

Maak de albumhoesjes desgewenst tweemaal zo groot.

Tip 4 Muziek luisteren

Uiteraard wil je de muziek ook graag beluisteren. Als je op een albumhoesje klikt, komen de onderliggende nummers tevoorschijn. Afhankelijk van in welke sectie je zit, dien je mogelijk nogmaals op de afbeelding te klikken. Gebruik achter de albumtitel de afspeelknop om alle liedjes in chronologische volgorde af te spelen. Je hoort meteen geluid.

Je kunt de liedjes ook husselen. Klik in dat geval op het pictogram met de twee gekruiste pijlen en luister in willekeurige volgorde naar de nummers. Wil je een specifiek liedje van het album horen? Zweef dan met de muisaanwijzer boven een titel en klik daarna op de afspeelknop.

Achter ieder albumhoesje schuilen er meerdere nummers.

Tip 5 Afspeellijst maken

Je maakt in MediaMonkey eenvoudig een eigen afspeellijst. Daarmee luister je naar jouw favoriete nummers van verschillende artiesten. Klik in de menubalk op Bewerken / Nieuwe afspeellijst. Er verschijnt aan de rechterkant een nieuw deelvenster. Typ een relevante naam en bevestig met Enter.

Zoek nu een nummer dat je aan de lijst wilt toevoegen. Klik eerst op de naam van het liedje en sleep deze audiotrack met ingedrukte muisknop naar het rechterdeelvenster. Je kunt als alternatief ook met de rechtermuisknop op een nummer klikken. Navigeer vervolgens naar Verzenden naar / Afspeellijst en klik op de juiste naam. Je maakt zoveel favorietenlijstjes als je maar wilt. Alle afspeellijsten zijn in het linkermenu bereikbaar.

Geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Laat MediaMonkey dit dan voor je doen. Ga naar Bewerken / Nieuwe Auto-Afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin het programma volgens zelfgekozen criteria liedjes selecteert. Misschien wil je bijvoorbeeld alleen maar rockmuziek horen. Klik in dat geval op het plusteken en kies Genre. Je typt volgens bovengenoemd voorbeeld Rock, waarna je bevestigt met Enter. Uiteraard staat het je vrij om andere criteria te gebruiken. Geef de automatische afspeellijst tot slot een andere naam.

Voeg via het contextmenu goede nummers aan een afspeellijst toe.

Tip 6 Audio-cd’s rippen

Wil je een digitale kopie van een fysiek muziekalbum op de computer bewaren? Dan komt de ripfunctie van MediaMonkey goed van pas. Daarmee kopieer je de inhoud van een audio-cd naar de pc. Een voorwaarde is dat het systeem is voorzien van een (extern) cd/dvd-station.

Doe eerst een muziek-cd in de lade van de optische drive. Na even wachten verschijnt in MediaMonkey vanzelf het venster Albumgegevens kiezen. Selecteer in het overzicht het juiste muziekalbum. Dat is belangrijk, want het programma koppelt zo de juiste eigenschappen aan elk liedje. Denk onder meer aan de artiest, de naam van het nummer en het genre. Maak een keuze en bevestig met OK.

Klik in de menubalk op Extra / Audio-CD rippen. De nummers van het album komen tevoorschijn. Standaard staan voor alle liedjes vinkjes. Als je een bepaald nummer niet op de computer wilt bewaren, haal je het desbetreffende vinkje weg.

Heb je alleen interesse in de grootste hits van een album? Verwijder voor de overige nummers dan de vinkjes.

Tip 7 Ripinstellingen

Voordat je de cd naar de computer kopieert, neem je eerst de instellingen door. Geef aan in welke map je de nummers wilt opslaan. Zodra je op CONFIGUREREN klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn. Ga via BLADEREN naar de gewenste map en bevestig met OK om deze opslaglocatie te selecteren. MediaMonkey plaatst elk geript album in een eigen submap. Sluit het venster met OK.

Met de huidige instellingen maakt het programma mp3’tjes. Je kunt desgewenst ook een ander audioformaat instellen. Klik dan eerst op MP3 en kies bijvoorbeeld WMA, WAV of FLAC. De twee laatstgenoemde bestandsformaten bieden over het algemeen een hogere audiokwaliteit. Daarentegen nemen de liedjes wel meer opslagruimte in beslag. Mp3 staat bekend om zijn acceptabele geluidskwaliteit en geringe bestandsomvang.

Bij sommige audioformaten kun je de kwaliteit aanpassen, zoals in het geval van ogg, wav, wma, aiff en flac. Klik dan achter de gekozen indeling op INSTELLINGEN. Een hogere waarde resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit. Houd hierbij wel rekening met grotere bestanden en een langere ripduur. Maak een keuze en klik op OK. Bevestig nogmaals met OK om het ripproces te starten. Na afloop belanden de nummers vanzelf in de bibliotheek van MediaMonkey.

Bepaal in welke (sub)map je de geripte nummers wilt opslaan.

Tip 8 Schijfjes branden

De omgekeerde route werkt ook: niet rippen, maar brand een album naar een schijfje en speel deze cd vervolgens af op een cd-speler. Handig voor wie nog een klassieke audioset met goede speakers bezit. Overigens heb je voor dit klusje wel een (externe) cd-brander en leeg schijfje nodig.

Doe een beschrijfbare cd-r in de lade van de cd-brander. Je kunt hier normaal gesproken tachtig minuten muziek op kwijt. Klik nu met de rechtermuisknop op een albumhoes en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden). Belangrijk is dat in het kleine venster achter Schijf: de juiste cd-brander is geselecteerd. Klik op BRANDEN om het proces te starten. Na afloop hoor je een geluidssignaal en wordt de cd uitgeworpen. Overigens kun je deze opties eventueel uitvinken.

Je brandt desgewenst ook nummers van verschillende albums en artiesten op een cd. Het is dan handig om van jouw favoriete liedjes eerst even een afspeellijst te maken (zie tip 5). Je navigeert in het linkermenu daarna naar Afspeellijsten. Klik met de rechtermuisknop op de bewuste lijst en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden) / BRANDEN.

Brand een muziekalbum of afspeellijst eenvoudig naar een lege cd.

Muziek vanuit cloud

MediaMonkey kan ook muziek bij diverse clouddiensten ophalen. Deze optie is nuttig voor wie audiobestanden op een online server van een bekende aanbieder bewaart. Er is ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox ingebakken.

Klik in de menubalk op Bestand / Bestanden herscannen/toevoegen. Ga via LOCATIE TOEVOEGEN naar Cloudopslag. Na het aanwijzen van de juiste aanbieder opent er een webpagina in de browser. Je dient MediaMonkey toegang tot jouw persoonlijke cloudomgeving te geven. Log zo nodig in en beslis of je het mediaprogramma wel of geen toegang geeft.

Klik in MediaMonkey op OK / NU SCANNEN om audiobestanden vanuit de cloud te importeren. Daarnaast bewaar je optioneel een kopie van de muziekbibliotheek op een online server. Gebruik hiervoor het tabblad Inhoud bibliotheek. Je kunt de koppeling tussen MediaMonkey en de clouddienst op elk moment weer verbreken.

Als je MediaMonkey toegang tot jouw Google Drive-omgeving geeft, voeg je audiobestanden vanuit de cloud toe.

Tip 9 Metadata wijzigen

Elk digitaal opgeslagen liedje bevat metadata. Dit noemt men ook wel tags. Hierin staan allerlei gegevens, zoals de artiest(en), de naam van het nummer en het uitgiftejaar. Het is belangrijk dat alles klopt, want MediaMonkey deelt op basis van deze informatie zijn bibliotheek in. Bovendien bevindt zich in de metadata ook een hoesafbeelding.

Met name bij gedownloade bestanden klopt de metadata soms niet. Gelukkig herstel je eenvoudig een foutje. Klik in MediaMonkey met de rechtermuisknop op het bewuste liedje en kies Eigenschappen. Er verschijnt een venster met verschillende kenmerken. Pas naar eigen inzicht een of meerdere velden aan. Bij Score laat je eventueel ook nog jouw waardering voor het nummer blijken. Kies tussen een waarde van één tot vijf sterren.

Bij het tabblad Details staan nog meer kenmerken van het liedje. Die kun je eveneens allemaal wijzigen. Verder voeg je via Songteksten vrijblijvend een complete liedtekst toe. Kijk tot slot ook nog even bij Illustraties, want je kunt hier zo nodig een andere albumhoes selecteren. Klik op OK om eventuele wijzigingen op te slaan.

Controleer in de Eigenschappen of het liedje aan de juiste albumhoes is gekoppeld.

Tip 10 Automatisch taggen

Het aanpassen van metadata heet ook wel het taggen van muziek. MediaMonkey heeft hiervoor een slimme functie, want het programma wijst op jouw verzoek automatisch de juiste metadata aan alle nummers van een album toe.

Klik met rechts op een muziekalbum en kies Auto-labelen. Het programma gaat nu op zoek naar de correcte gegevens. Hebben liedjes bijvoorbeeld geen titels, dan probeert de software deze via een zogenoemde audiovingerafdruk te achterhalen. Door de huidige audiodata met dat van een database te vergelijken, komt MediaMonkey de juiste tags op het spoor. Er wordt zo nodig ook een verse albumhoes opgehaald. Vink de nummers aan waarvan je de metadata wilt aanpassen en bevestig met LABELEN EN DOORGAAN.

Wijs in één klap correcte tags aan alle liedjes van een muziekalbum toe.

Tip 11 Mediaserver

Tijdens de installatie activeert MediaMonkey op de achtergrond een mediaserver. Het voordeel hiervan is dat je met andere apparaten in je thuisnetwerk de muziekbibliotheek kunt benaderen. Denk onder andere aan een geschikte smart-tv, netwerkreceiver, wifi-speaker en soundbar. Je speelt de nummers op deze apparaten af.

Open maar eens met de afstandsbediening de bronlijst van een smart-tv en kies MediaMonkey Bibliotheek. Daarachter staat waarschijnlijk ook nog de naam van jouw computer vermeld. Je dient deze televisie nu toegang tot de muziekbibliotheek te geven. Klik in MediaMonkey op JA. Zodra je de bibliotheek op de smart-tv vernieuwt, heb je toegang tot alle albums en afspeellijsten.

Stream de nummers over je thuisnetwerk naar andere apparaten, zoals een smart-tv.

MediaMonkey Gold

Er bestaat ook een betaalde Gold-versie van MediaMonkey. Die bevat nóg meer functies. Met name op het gebied van audio-cd’s rippen zijn er meer mogelijkheden. Zo stel je desgewenst een hogere geluidskwaliteit voor de gekopieerde nummers in. Een andere handige functie is dat je een ongelimiteerd aantal nummers tegelijk automatisch kunt taggen. Daarnaast bevat MediaMonkey Gold extra opties om liedjes te ordenen en over je eigen (thuis)netwerk te streamen. De betaalde versie kost ca. 39 euro. Je kunt voor ca. 97 euro ook een zogeheten lifetime-licentie aanschaffen.

Voor het gebruik van MediaMonkey Gold dien je een gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet
© L'OR
Huis

Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet

IJskoffie is populairder dan ooit. Om in te spelen op die trend lanceert L'OR de Barista Absolu: een nieuwe koffiemachine die niet alleen warme, maar ook gekoelde koffie zet. Samen met de speciale capsules zet je er thuis gewoon zelf een goede ijskoffie mee – mét smaak en cremalaag.

Gekoelde koffie met één druk op de knop

De Barista Absolu is de eerste koffiemachine van L'OR die speciaal is ontworpen met ijskoffie in gedachten. Een opvallend detail is de knop 'Enjoy Over Ice'. Die activeert een langzamere, zachte extractie van de koffie, zodat de smaken behouden blijven en niet verwateren door het ijs. Voeg zelf ijsklontjes toe aan het glas en je krijgt een koude koffie met een volle cremalaag en een verfrissende smaak.

Wie liever iets romigs of zoets drinkt, kan de basis eenvoudig aanvullen met melk, siroop of slagroom. Ook warme koffievarianten zijn mogelijk: van ristretto en espresso tot lungo of twee koppen tegelijk. Dankzij 19 bar pompdruk en geavanceerde extractietechnologie belooft de machine koffie met de intensiteit van een barista.

©L'OR

Tot 18 koffievariaties

De L'OR Barista Absolu is geschikt voor zowel standaard- als XXL-capsules van L'OR, waarmee je tot 18 verschillende koffievariaties kunt bereiden. Met de knop 'Intensity Boost' verhoog je de extractieduur voor een krachtiger kopje. De machine is beschikbaar in zwart, wit en grijs, met een adviesprijs van 129 euro.


Ook nieuw: zomerse (ijs)koffiesmaken

Speciaal voor de zomer introduceert L'OR twee nieuwe capsules, speciaal voor ijskoffie: 🥥 Coconut Iced Een zachte koffie met kokossmaak, bedoeld om koud te serveren. De blend is gemaakt van 100% gecertificeerde koffie (Common Grounds) en zit in recycleerbare capsules. Geschikt voor zowel L'OR Barista- als Nespresso-machines. 🧊 Iced Coffee XXL Een capsule met dubbele inhoud voor grotere ijskoffies. De smaak is krachtig en fris, en ideaal als basis voor recepten met ijsblokjes, melk of siroop.