ID.nl logo
Oude software in Windows 10 dankzij virtualisatie
© PXimport
Zekerheid & gemak

Oude software in Windows 10 dankzij virtualisatie

Oude software stelt je vaak voor lastige keuzes, zoals betalen voor nieuwe mogelijkheden die je niet nodig hebt, alleen omdat de oude versie niet ook op Windows 10 werkt. Of stoppen met gebruiken alleen omdat het programma niet meer ontwikkeld wordt. Er is een oplossing voor deze problemen en die heet virtualisatie. Dit werkt het mooiste met een aparte virtualisatie-server.

Tip 01: Virtualisatieserver

Virtualisatie klinkt al snel als iets moeilijks dat je maar beter aan professionals kunt overlaten. Het tegendeel is echter waar, ook thuis is het eenvoudig te gebruiken en kan het heel nuttig zijn. Met VMware vSphere 6.7 maak je bijvoorbeeld van een wat oudere pc een toegewijde virtualisatieserver waar je bijvoorbeeld alle oude software op kunt blijven gebruiken. Alle benodigde software is bovendien gratis. Je hebt alleen een aparte pc nodig, want alle andere software op die pc wordt namelijk vervangen door de virtualisatiesoftware.

©PXimport

Tip 02: Hoe werkt het?

Normaal gesproken installeer je eerst Windows op een pc en dan alle andere software. Windows bestuurt dan de pc en beschikt over alle systeembronnen. Wil je een andere versie van Windows gebruiken of Linux, kun je een multiboot-systeem inrichten. Maar wil je wisselen tussen twee besturingssystemen, dan moet je wel eerst opnieuw opstarten.

Met VMware ESXi op de pc werkt het anders. Niet Windows of Linux is het besturingssysteem van de pc, maar VMware ESXi. Je logt dan vanaf een andere pc in op de virtualisatieserver en kunt dan tegelijkertijd verschillende versies van Windows, of Windows naast Linux gebruiken. Het laatste is een groot voordeel, omdat je binnen elke virtuele machine alle software kunt installeren die je maar wilt. Alleen dat je de pc niet direct meer kunt gebruiken, is even wennen.

©PXimport

Remote gebruiken

Installeer je ESXi op een computer, dan kun je dat systeem dus nergens anders meer voor gebruiken dan om virtuele machines te hosten. Je kunt dus niet rechtstreeks inloggen op de pc, maar alleen via de browser vanaf een andere computer. Vanaf die andere computer kun je wel eindeloos virtuele machines maken en gebruiken.

©PXimport

vSphere van VMware geldt als de beste van alle virtualisatieproducten

-

Tip 03: Download

Om de benodigde software te downloaden, ga je via deze link naar de downloadserver van VMware. Je maakt daar eerst een account. Daarna log je in en kies je Download Packages / VMware vSphere Hypervisor 6.7 – Binaries / VMware vSphere Hypervisor (ESXi ISO) image (Includes VMware Tools) / Manually Download. Bewaar het iso-bestand (340 MB) op de computer. Open de map waar het bestand is opgeslagen en plaats een lege cd-r in de cd/dvd-brander. Klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en kies Schijfkopiebestand branden. Bevestig dat je een cd wilt branden en zet een vinkje bij Schijf controleren na branden. Klik dan op Branden en wacht tot de cd klaar is.

Met een tooltje als Rufus of de LinuxLive USB Creator maak je desgewenst ook snel een installeerbare usb-stick van voor als de pc geen cd/dvd-speler heeft.

©PXimport

Oudere versie

De hypervisor is de softwarelaag tussen de hardware en de virtuele machines, het is de software die de virtualisatie mogelijk maakt. De ontwikkeling van deze hypervisors staat niet stil en de huidige versie 6.7 van ESXi is alweer veel beter dan zijn voorganger 6.5 en helemaal dan 6.0. Elke nieuwe versie heeft meer mogelijkheden, maar stelt ook weer andere eisen aan de hardware en vooral aan de virtualisatie-ondersteuning die Intel en AMD in hun processors stoppen. Het kan daardoor zijn dat 6.7 niet correct installeert of later klaagt over ontbrekende functies. Geen nood, download dan vSphere 6.5 en installeer die.

Tip 04: Eerst back-up

Je hebt nu alles klaar om ESXi op een computer te installeren. Voordat je dat doet, moet je echter helemaal zeker zijn dat je alles wat op die computer staat, kunt missen. Bij de installatie wordt namelijk de hele opslagruimte van de computer gewist en door ESXi onherstelbaar in gebruik genomen. Je raakt dus alles kwijt wat op die pc staat. Maak dus een back-up of vervang de harde schijf of ssd door een schijf waar zeker niets op staat dat je niet kwijt mag raken, en begin dan pas met installeren.

©PXimport

Tip 05: Installeren

Nu kun je ESXi installeren. Plaats de vSphere-installatie-cd (of usb-stick) in de pc en start deze daarvan op. Wacht tot de installatiewizard begint. Bevestig de vraag of je met de ESXi-standard Installer wilt booten, door op Enter te drukken. Bevestig opnieuw met Enter dat je de software wilt installeren en met een druk op F11 accepteer je de licentie. Selecteer de schijf waar je de software wilt installeren en bevestig met Enter. Bevestig hierna op dezelfde manier de toetsenbordindeling.

Een belangrijke stap is het root-wachtwoord. Dit heb je nodig om later in te loggen. Kies een voldoende complex wachtwoord en zet het in een wachtwoordmanager zoals KeePass of Enpass. Vervolg de installatie met Enter. De installatiewizard veegt de harde schijf schoon en deelt hem opnieuw in. Bevestig met F11 dat dit akkoord is. Verwijder als installatie klaar is de cd (of stick) uit de pc en druk op Enter om de ESXi-server voor het eerst te starten.

©PXimport

Tip 06: Configuratie

Na de installatie volgt de configuratie. Dit is het enige dat je rechtstreeks op de ESXi-server doet. Druk op F2 om in te loggen op de ESXi-server. De inlognaam is root, typ zelf het bijbehorende wachtwoord. Daarna kom je in het onderdeel System Customization. Hier kun je een beperkt aantal opties aanpassen. Om het ip-adres van de server aan te passen ga je naar Configure Management Network / IPv4 Configuration (druk voortdurend op Enter om de menukeuze te bevestigen). Ga naar beneden met de pijltjestoets en selecteer Set static IPv4 address and network configuration. Druk op de spatiebalk om deze optie te activeren. Ga opnieuw met de pijltjestoets omlaag en typ het gewenste ip-adres in. Het subnet en gateway kun je ongewijzigd laten. Zijn de juiste gegevens ingevoerd, bevestig met Enter om terug te gaan naar het vorige scherm. Ga via de Esc-toets door naar het startscherm en druk op Y om de instellingen aan te passen en de managementinterface opnieuw op te starten. Druk op Esc om de configuratie van de ESXi-server te verlaten.

©PXimport

Met een virtualisatie-server kun je gewoon alle software blijven gebruiken die je wilt

-

Tip 07: Eerste keer inloggen

We gaan nu eindelijk écht aan de slag. Je hebt een tweede computer nodig in hetzelfde netwerk. Dat mag een Windows-pc zijn, een Linux-pc, een Mac, een Chromebook … (eventueel een tablet, al is dat wel wat lastiger) als er maar een browser op staat. Start de browser en typ in de adresbalk https:// en dan het ip-adres van de ESXi-server. Log in met gebruikersnaam root en het wachtwoord dat je tijdens de installatie hebt opgegeven.

©PXimport

Tip 08: De server besturen

In het linkervenster zie je de Navigator met bovenin als eerste de Host (dat is de server zelf). Bij Host staan opties om de server uit te schakelen (Shut down), opnieuw op te starten (Reboot) en je vindt er veel informatie over het gebruik, de belasting, de opslagcapaciteit en nog meer. In het menu Actions vind je de al genoemde acties en meer (zie afbeelding 8).

De onderdelen Manage en Monitor horen bij de server en geven zeer gedetailleerde informatie over de werking, het loggen van informatie en de beveiliging. Heel snel heb je deze onderdelen niet nodig, behalve de functie Manage / Licensing. Om de server langer dan zestig dagen te gebruiken, heb je een licentie nodig. Die is gratis en vind je op dezelfde pagina waar je de ESXi-software hebt gedownload. Log opnieuw in op die site met het VMware-account. Klik in de ESXi-server op Assign license en voer de licentiecode in. Klik daarna op Check license / Assign license.

©PXimport

Tip 09: De opslag

Bij de installatie heeft de ESXi-software de harde schijf leeg gemaakt en opnieuw ingedeeld. Een deel van de opslagruimte gebruikt het voor zichzelf, een ander deel is beschikbaar voor virtuele machines en het opslaan van bestanden. Klik op Storage / datastore1 om de beschikbare opslagruimte op de harde schijf of ssd in de ESXi-server te gebruiken. Met een klik op Datastore browser start je een soort Verkenner-venster met toegang tot de opslagruimte. Het is handig minimaal twee mappen aan te maken, één voor bestanden en één voor virtuele machines. Klik op Create directory en typ als naam ISOs en klik weer op de knop Create Directory. Om een iso-bestand van bijvoorbeeld Windows of Linux naar de ESXi-server te kopiëren, klik je in de map ISOs op Upload. Selecteer het iso-bestand op je eigen computer en klik op Upload om deze naar de ESXi-server te kopiëren. Rechtsboven zie je de voortgang van de kopieeractie.

©PXimport

ESXi, vSphere, wat is het nou?

De namen vSphere, ESX en ESXi lopen in het gebruik nogal door elkaar. Dat is lastig, want het is niet hetzelfde. ESXi en eerder ESX, is de naam van de hypervisor van VMware. Dit is de software die we in dit artikel gebruiken om te virtualiseren. ESXi draait direct op de pc-hardware en heeft geen onderliggend besturingssysteem als Windows of Linux nodig. vSphere is de naam voor ESXi plus een reeks aanvullende programma’s die vooral bedrijven gebruiken om meerdere ESXi-servers te beheren. En doe je dat echt groot, dan noemt men het vCenter en komen er nog meer producten bij. Er was ook een vSphere Client, een apart programma om vanaf een laptop of andere pc de ESXi-server te beheren en virtuele machines te gebruiken, maar die is niet meer nodig en wordt niet meer ontwikkeld.

Datastore1 is de plek om alle virtuele machines en bestanden te bewaren

-

Tip 10: Een vm maken

Om een virtuele machine te maken, klik je in het linkerdeelvenster op Virtual Machines. Klik op Create / Register VM. De wizard helpt je stap voor stap de vm te maken. Selecteer Create a new virtual machine en klik op Next. Geef de machine een naam, bijvoorbeeld Windows XP en selecteer bij Guest OS family de optie Windows en bij Guest OS version de optie Windows XP. Bevestig met Next / Next. Nu kun je de configuratie van de virtuele machine aanpassen. Je kunt deze meer rekenkracht geven via CPU en meer geheugen via Memory. Belangrijk voor de installatie is CD/DVD Drive1. Klik op Host device en kies Datastore ISO file. Blader naar de map ISOs en selecteer daar de installatieschijf van Windows XP. Klik daarna op Finish om de configuratie af te ronden. De configuratie van de virtuele machine is nu gemaakt. Klik in de lijst op Windows XP / Power on. Installeer daarna Windows XP net zoals je op een echte computer zou doen. Klik met de muis in het venster van de virtuele machine om deze te bedienen en sleep de muis eruit wanneer je gewoon je eigen pc wilt gebruiken.

©PXimport

Tip 11: Een Linux-vm

Wil je geen Windows maar Linux gebruiken, dat kan ook. Het gaat op dezelfde wijze als de eerste Windows-vm is gemaakt. Download een Linux-installatieschijf, bijvoorbeeld Ubuntu, Linux Mint of Fedora, en kopieer het iso-bestand naar de ESXi-server of laadt het op de pc. Start de wizard New Virtual Machine op de ESXi-server en doorloop alle stappen. Kies dit keer bij Guest OS family de optie Linux, en daarna de best passende versie van dit andere besturingssysteem. Sluit de wizard af en start de vm om Linux te installeren.

©PXimport

Een virtuele machine heeft updates, antivirus en beveiliging nodig, niet anders dan een gewone computer!

-

Tip 12: Prestaties verbeteren

Om de prestaties van een virtuele machine te verbeteren, zijn er de VMware Tools. Het zijn geen echte tools, maar een set drivers om de virtuele hardware beter met de echte hardware te laten samenwerken. De VMware Tools installeer je in elke virtuele machine.

Nadat je de vm hebt gemaakt, klik je op Actions in de bovenste rand van het venster waar de vm in draait, en kies dan Guest OS / Install VMware Tools. Er wordt dan binnen de vm een virtuele cd-rom geladen en onder Windows begint de installatie van de tools doorgaans automatisch. Kies voor Typical om alle tools te installeren. Onder Linux open je de virtuele cd en klik je met rechtermuisknop op VMware Tools …tar.gz en kies je Extract to / Desktop / OK. Of sleep dit bestand eerst naar Downloads en pak het daar uit. Open dan een terminal en ga via het commando cd naar de map waar de tar.gz is uitgepakt. Geef daarna het commando:

sudo ./vmware-tools-distrib -d

Na de installatie van de VMware Tools kun je bijvoorbeeld de schermgrootte (resolutie) van een vm aanpassen.

©PXimport

Tip 13: Beveiliging

Een virtuele machine heeft net als elke andere computer, beveiliging en bescherming nodig. Installeer dus antivirus, schakel de standaardbeveiliging zoals de Windows Firewall in en update de machine met alle updates die ervoor beschikbaar zijn of komen.

©PXimport

Tip 14: Oude software

Door voor elke versie van een ouder besturingssysteem of elke variant van Linux een eigen virtuele machine te maken, kun je deze ook inzetten om oudere software te blijven gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gewoon software downloaden, verbinding maken met een nas en programma’s installeren.

©PXimport

Tip 15: Stoppen en pauzeren

Een virtuele machine werkt als een echte pc, maar is het niet. Dat biedt extra mogelijkheden. Om een virtuele machine te stoppen, klik je op Actions in de rand van het browservenster van de vm en kies je Power / Power Off. Maar je kunt een vm ook pauzeren en later op dat ‘bevroren’ moment verdergaan via de optie Suspend.

©PXimport

Tip 16: Aan of uit

En wat voor de virtuele machines geldt, geldt ook voor de ESXi-server. Deze kun je gewoon aan laten staan om op elk moment een virtuele machine te kunnen gebruiken. Wil je de server toch afsluiten, suspend of sluit dan eerst alle vm’s. Kies dan pas Host / Shut down / Shut down.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.