ID.nl logo
Zo luister je naar muziek met je NAS
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo luister je naar muziek met je NAS

Het voordeel van een NAS is dat deze rechtstreeks met apparaten in en buiten het thuisnetwerk kan communiceren. Het apparaat kun je de hele dag aan laten, waardoor muziek die je op een NAS bewaart hierdoor continu beschikbaar is voor je pc, smartphone of tablet. Maar hoe werkt het precies?

Tip 01: NAS

Er bestaan verschillende NAS-fabrikanten die allemaal een eigen besturingssysteem hebben. Naar onze mening is Synology momenteel het beste merk dat je kunt kopen, omdat deze fabrikant altijd voorop loopt met zijn software. Om die reden leggen we in de komende tips uit hoe je met een Synology-NAS je muziekcollectie beheert en op welke wijze je de bestanden afspeelt op al je apparaten.

Tip 02: Audio Station

Synology heeft met Audio Station een handige applicatie ontwikkeld waarmee je de muziekcollectie beschikbaar maakt voor overige afspeelapparatuur. Open een browser en voer de url in waarop de inhoud van je NAS bereikbaar is. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. We gaan ervanuit dat je de nieuwste versie van Diskstation Manager (DSM 5.0) hebt geïnstalleerd. Open linksboven het hoofdmenu en kies voor Package Center. Navigeer vervolgens naar de rubriek Multimedia. Achter Audio Station kies je voor Installeren. Na de installatie verschijnt automatisch de map 'music' op je NAS. Open het hoofdmenu en klik op File Station.

Alle mappen op je NAS zijn nu zichtbaar. Klik op music. Via Uploaden / Uploaden - Overslaan voeg je de muziek toe aan het opslagapparaat. Uiteraard kun je als alternatief muziekbestanden vanuit Windows Verkenner naar de NAS slepen. Ga wederom naar het hoofdmenu en klik op Audio Station. U ziet dat de audiobestanden in de muziekbibliotheek aanwezig zijn. Fijn is dat Audio Station ook de opslag van flac- en wav-bestanden ondersteunt. Gebruik de bedieningsknoppen om de liedjes vanuit Diskstation Manager af te spelen. Omdat je een NAS ook buitenshuis via internet kunt benaderen, heb je altijd en overal goede muziek bij de hand.

©PXimport

Tip 02 Audio Station maakt je muziekcollectie beschikbaar voor andere apparaten.

Tip 03: Muziekmap toevoegen

Wellicht heb je al een omvangrijke muziekcollectie op je NAS staan. Uiteraard wil je die dan aan Audio Station toevoegen. Deze applicatie scant in eerste instantie alleen de standaard music-map op audiobestanden, maar gelukkig kun je dat veranderen. Open het hoofdmenu en navigeer achtereenvolgens naar Configuratie scherm / Mediabib / Geïndexeerde map. Klik op Maken en geef middels Selecteren aan in welke map de muziekbestanden staan opgeslagen. Bevestig met Selecteren. Zorg er in ieder geval voor dat achter Bestandstype het onderdeel Muziek is aangevinkt. Sluit ten slotte de vensters met OK en Opslaan. Je volledige muziekcollectie is nu beschikbaar in Audio Station.

©PXimport

Tip 03 Ook eigen mappen voeg je eenvoudig aan Audio Station toe.

Tip 04: Mobiel streamen

Synology heeft voor iOS, Android en Windows Phone een app ontwikkeld waarmee je eenvoudig muziek streamt vanaf je NAS. Ga naar de applicatiewinkel op je toestel en zoek naar DS Audio. Download en installeer de app. Vul vervolgens het IP-adres in waarop je NAS bereikbaar is. Binnen het thuisnetwerk is de app overigens zelf in staat om de NAS te detecteren.

Als je een QuickConnect-id hebt aangemaakt, kun je die ook invullen. Nadat je de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ingevuld, tik je op Aanmelden. Wanneer er andere AirPlay-, DLNA-, of UPnP-spelers in het lokale netwerk actief zijn, kun je aangeven met welk apparaat je de muziek het liefste afspeelt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een geschikte televisie of receiver. De smartphone of tablet fungeert dan als afstandsbediening. Uiteraard is het ook mogelijk om muziek via het mobiele apparaat af te spelen. Maak een keuze en selecteer het gewenste album in je mediabibliotheek.

©PXimport

Tip 04 Met een mobiel apparaat benader je gemakkelijk de muziekcollectie op je NAS.

Tip 05: Offline luisteren

Je kunt het beste via een wifi-verbinding met je smartphone of tablet naar muziek op je NAS luisteren. Helaas is die niet altijd overal voorhanden. Omdat streamen via een mobiele dataverbinding behoorlijk in de kosten kan lopen, is het slim om nummers offline te beluisteren. Dit kan door bestanden tijdelijk in het geheugen van het toestel op te slaan.

Zoek een muziekalbum dat je offline wilt beluisteren en tik achter een liedje op het pictogram met de puntjes. Kies daarna voor Downloaden. Het is ook mogelijk om meerdere nummers tegelijk te selecteren. Hiervoor druk je op het vierkantje met het pijltje, waarna je de gewenste nummers selecteert en onderaan op het pijltje omlaag drukt. Ben je benieuwd welke liedjes er lokaal zijn opgeslagen? Ga naar het hoofdmenu en vraag via Gedownloade nummers een overzicht op.

©PXimport

Tip 05 Download muziek van je NAS naar het geheugen van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Waarom parfum niet bij iedereen hetzelfde ruikt
© Svitlana
Gezond leven

Waarom parfum niet bij iedereen hetzelfde ruikt

Heb je ooit gemerkt dat een parfum bij jou anders ruikt dan bij iemand anders? Dat komt door de unieke chemie van jouw huid. Factoren zoals huidtype, temperatuur en zuurgraad hebben allemaal invloed op hoe een geur zich ontwikkelt. In dit artikel lees je hoe dat precies zit.

In dit artikel lees je:

  • Wat je huidtype voor invloed heeft op parfum
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je parfum zo lang mogelijk te ruiken blijft

Lees ook: Zo kies je een parfum dat echt bij je past

De huid speelt een grote rol in hoe parfum ruikt en hoe lang het blijft hangen. Parfum bestaat uit vluchtige moleculen die zich vermengen met je huid. Hoe die moleculen reageren, hangt af van de hoeveelheid olie, vocht en warmte die jouw huid afgeeft. Hieronder lees je hoe verschillende huidtypen invloed hebben.

1. Droge huid

Een droge huid heeft minder natuurlijke oliën, waardoor parfum sneller verdampt. Dit betekent dat geuren minder intens zijn en sneller vervliegen. Bovendien kan een droge huid ervoor zorgen dat bepaalde noten niet goed tot hun recht komen.

2. Vette huid

Een vette huid heeft meer talg, wat helpt om parfum beter vast te houden. Geuren kunnen hierdoor langer blijven hangen en soms zelfs sterker ruiken. Dit huidtype versterkt vaak warme, diepe basisnoten zoals vanille en muskus.

3. Normale huid

Op een normale huid, met een goede balans tussen vocht en olie, komt parfum het best tot zijn recht. Geuren ontwikkelen zich zoals bedoeld en blijven redelijk lang aanwezig zonder te overheersen.

Tips om parfum beter te laten hechten

Wat je huidtype ook is: er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je parfum langer blijft hangen en zo goed mogelijk tot zijn recht komt. Hieronder hebben we zes tips voor je verzameld.

1. Hydrateer je huid

Een goed gehydrateerde huid houdt parfum beter vast. Gebruik een geurloze of bijpassende bodylotion voordat je parfum aanbrengt. Dit voorkomt dat de geur te snel vervliegt, vooral bij een droge huid.

2. Breng parfum aan op de juiste plekken

Warmte helpt om de geur van een parfum te verspreiden. Breng het aan op warme plekken zoals je polsen, hals, binnenkant van je ellebogen of achter je oren. Wrijf niet over de huid na het aanbrengen, want dat breekt de moleculen van het parfum af.

3. Kies een parfum dat bij je huidtype past

Bij een droge huid passen intensere geuren zoals houtsoorten of oriëntaalse tonen in de vorm van een eau de parfum, omdat deze langer blijven hangen. Heb je een vette huid? Kies dan voor lichtere geuren, zoals citrus- of aquatische parfums, die fris blijven en niet te zwaar aanvoelen.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

4. Werk in laagjes

Het combineren van verschillende producten uit dezelfde geurcollectie kan de intensiteit en houdbaarheid van je parfum versterken. Denk aan het gebruik van een douchegel, bodylotion en parfum uit dezelfde geurcollectie om de geur beter te laten hechten en langer te laten blijven hangen.

5. Spray op je kleding

Parfum blijft vaak langer hangen op stoffen dan op de huid. Spray een beetje parfum op je kleding (maar test eerst of het geen vlekken achterlaat). Dit kan vooral handig zijn als je een droge huid hebt (waarbij zoals je al kon lezen geuren wat sneller in sterkte afnemen).

6. Vermijd geuren die snel vervliegen

Bij een droge huid kun je beter geuren vermijden met alleen lichte topnoten, zoals citrus. Kies in plaats daarvan voor parfums met een rijke basis van hout, amber of vanille, die langer blijven hangen.

Een geur die past bij jouw huid

Het kiezen en dragen van parfum hangt dus sterk samen met je huidtype. Door je huid goed te verzorgen en slim om te gaan met waar en hoe je parfum aanbrengt, kun je ervoor zorgen dat je favoriete geur zo lang mogelijk en zo goed mogelijk blijft ruiken. Misschien moet je eerst wat experimenteren, maar dat is zeker de moeite waard om te doen!

▼ Volgende artikel
Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder
© Wesley Akkerman
Huis

Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Wanneer Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, dan kun je rekenen op een sloot aan nieuwe mogelijkheden. Android 15 gaat niet de boeken in als een extreem uitgebreide upgrade, maar deze vier functies vinden we wel ontzettend waardevol.

Twee functies hebben we al eerder uitgelicht op ID.nl, dus daar wijden we minder over uit. Maar dit zijn de vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 bijzonder maken:

  1. Diefstalbeveiliging
  2. Scherpopname beperken
  3. De privéruimte
  4. De uitgebreide volumebediening

Het zijn leuke momenten om naar uit te kijken: upgrades voor een (mobiel) besturingssysteem. Of het nu om Windows, iOS of Android gaat, dat maakt niet uit. Voor dit artikel focussen we ons echter op vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 aanbiedt. Dit zijn overigens unieke opties, waar bijvoorbeeld iOS (nog) niet over beschikt. Nu kopiëren Google en Apple elkaar ieder jaar, dus zal het een kwestie van tijd zijn voordat iOS aan de haal gaat met deze mogelijkheden. Maar de vier functies uit dit artikel maken Android 15 tot dusver bijzonder.

1- Diefstalbeveiliging van Android 15

Eén van de eerste opties die een notering verdient, is diefstalbeveiliging. Let op: dit is géén diefstalpreventie, want dat is vrijwel onmogelijk. Maar met deze optie is het mogelijk dat de smartphone zichzelf op slot gooit op het moment dat die onverwachte bewegingen registreert (zoals een spontane sprint over straat). Met dit soort onderdelen hoopt Google dieven te ontmoedigen: want wat heb je aan een telefoon die niet ontgrendelt? Hoe dan ook, als je hier meer over wilt lezen, dan kun je terecht in dit uitgebreide achtergrondartikel.

©Wesley Akkerman

2- Schermvideo beperken

Een andere mogelijkheid waar we extreem vrolijk van worden, is het kunnen beperken van schermvideo's. Dan hebben we het over een video die je maakt van je scherm, die je kunt delen met anderen. Voorheen nam je dan alles op dat je deed op je smartphone, maar met Android 15 kun je dat beperken tot alleen één app. Zo voorkom je dat er persoonlijke of gevoelige informatie bij anderen terechtkomt. Het mooie aan de optie is dat wanneer je naar het thuisscherm gaat of een andere app opent, de opname automatisch stopgezet wordt totdat je de app die je aan het filmen was, weer opent.

Stop jij je telefoon nog steeds los in je zak of tas?

Doe hem in een hoesje, dan blijft je toestel langer mooi

3- De privéruimte

Waar Android 15 zich onder meer mee onderscheidt is de privéruimte, of het privégedeelte. Dat er twee namen voor dezelfde functie bestaan is een beetje verwarrend; maar we komen allebei de termen tegen op onze Pixel-telefoons. De privéruimte is niet zomaar een afgebakend en afgesloten stukje Android, maar vormt echt een volledig andere omgeving binnen het systeem. Je zou dit het beste kunnen omschrijven als een tweede smartphone op je smartphone, omdat je er een ander account voor nodig hebt. Meer hierover lees je in ons achtergrondverhaal.

4- De uitgebreide volumebediening

Tot slot zijn we erg te spreken over de uitgebreide volumebediening binnen Android 15. Ja, soms kan het heel simpel zijn. Wanneer je de extra opties van het volumebeheer opent (druk op het pijltje omhoog of omlaag en daarna op de drie puntjes onder de slider) dan krijg je alle opties te zien die je nodig hebt. Met een enkele veegbeweging regel je het geluid voor media, je beltoon, het bellen zelf, de wekken en meldingen. Je hoeft daarvoor niet meer in de instellingen te duiken. Mocht je dat toch willen doen, dan tref je daar linksonder een snelkoppeling voor aan.