ID.nl logo
10 dingen die Google kan behalve zoeken
© PXimport
Huis

10 dingen die Google kan behalve zoeken

Dat Google de meest gebruikte (en beste) zoekmachine ter wereld is, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat je met behulp van symbolen je zoekopdrachten enorm kunt verfijnen, dat wist je waarschijnlijk ook al. Maar wist je ook dat Google tientallen handige extra functies heeft ingebouwd die je heel wat werk kunnen besparen? Dergelijke functies voorkomen dat je een aparte app of programma moet openen, door je in de zoekresultaten direct te geven wat je nodig hebt. We lichten tien van dit soort ingebouwde functies uit.

Tip 01: Rekenen

Laten we beginnen bij de basis: de rekenmachine. Dit is een functie die Google al jaren ingebouwd heeft. Het is even eenvoudig als handig. Als je tijdens het internetten even iets wilt uitrekenen (bijvoorbeeld om te bepalen hoe groot een meubelstuk is dat je wilt bestellen), hoef je de browser niet uit. Normaliter zou je op zoek gaan naar een rekenmachine, de Rekenmachine van Windows openen, of de rekenmachine van je smartphone erbij pakken. Niet nodig, Google kan het prima voor je uitrekenen. Typ simpelweg je rekensommetje in het zoekveld in (op de manier waarop je dat ook in Excel zou doen, dus bijvoorbeeld met gebruik van * voor maal en / voor delen) en druk op Enter. Er verschijnt direct een rekenmachine, met daarin het antwoord. Je hoeft je overigens niet te beperken tot eenvoudige sommetjes, de rekenmachine is zeer uitgebreid. Wel is het zo dat als je om specifieke dingen vraagt, zoals de wortel van 64, je dat in het Engels moet doen.

©PXimport

Tip 02: Converteren

Naast rekenen, kan Google ook prima voor je converteren. Wil je weten hoeveel 50 kilometer in miles is, of hoe je centimeters omrekent in inches? Eenvoudig. Het converteren werkt ook voor valuta, en dat is met name erg handig omdat het resultaat direct berekend wordt aan de hand van de op dat moment geldende koers. Om te berekenen hoeveel dollars je krijgt voor tien euro – om maar een voorbeeld te noemen – typ je in het zoekveld 10 euro in dollar. Het juiste bedrag wordt direct getoond als zoekresultaat. Op die manier kun je bijna alles converteren dat je kunt bedenken, hetgeen ook niet zo vreemd is, want Google heeft die data gewoon ter beschikking.

©PXimport

Je kunt bijna alles converteren wat je maar kunt bedenken vanuit de zoekbalk

-

Tip 03: Vertaalmachine

Wanneer je iets moet vertalen naar een andere taal, dan is Google Translate daar een uitstekende tool voor. Wat extra fijn is, is dat Google de vertaalmachine heeft ingebouwd in de zoekmachine. Oftewel, als je ergens een woord tegenkomt op Google dat je niet kent, en je wilt weten wat het betekent in het Nederlands, dan typ je simpelweg vertaal *woord* van *brontaal* naar Nederlands. Als je iets vanuit het Nederlands naar bijvoorbeeld het Engels wilt vertalen, dan hoef je de brontaal er niet eens bij te noemen, en typ je gewoon vertaal *woord* naar *Engels*.

©PXimport

Tip 04: Visuele vertaalmachine

Het is natuurlijk fantastisch dat je in Google woorden en zinnen in kunt typen die vervolgens worden omgezet in de buitenlandse versie, maar daar heb je niet altijd wat aan. Wanneer je bijvoorbeeld ergens een Chinees symbool tegenkomt, en je hebt werkelijk geen idee wat het betekent, dan kun je in Google typen wat je wilt, maar het antwoord ga je natuurlijk nooit vinden. Gelukkig heeft Google daar dus ook een oplossing voor, al zul je daarvoor stiekem wél even een uitstapje moeten maken naar de vertaalmachine (maar we vinden dit zó leuk dat we een oogje toeknijpen). Ga hiernaartoe en kies Chinees als brontaal en Nederlands als doeltaal. Klik nu onderin op het pijltje naar beneden en klik op Chinees (vereenvoudigd, China) – Schrijven. Er verschijnt nu een extra venster, waarin je niets kunt typen, maar wel kunt tekenen. Het enige wat je nu nog moet doen, is het onbekende symbool natekenen in het vlak, en Google Translate zal er de juiste vertaling bij zoeken.

©PXimport

Tip 05: Weersvoorspelling

Lekker aan het internetten maar moet je plotseling nog even de deur uit? Je kijkt naar buiten, maar de lucht ziet er nogal bewolkt uit. Gaat het regenen? Nu kun je natuurlijk surfen naar buienradar of een weer-app op je smartphone openen, maar waarom zou je? Je hoeft Google namelijk helemaal niet te verlaten. Typ simpelweg: weer met daarachter de plaatsnaam, en je zult direct in de resultaten zien wat het weer op dit moment is, evenals de komende uren (en dagen), inclusief de temperatuur, neerslagkans, luchtvochtigheid enzovoort. Overigens kun je ook nog specifieker zoeken door in te voeren voor welke dag je een weersverwachting wilt (bijvoorbeeld, morgen, overmorgen enzovoort).

©PXimport

Tip 06: Vluchtchecker

Wanneer je op vakantie gaat (of je de reisgegevens van iemand anders die op vakantie wil weten) dan zijn er heel veel manieren en apps om de vluchtinformatie te checken. Een van de gemakkelijkste manieren is gewoon vanuit Google. Deze functie is werkelijk bizar eenvoudig, want het enige dat je hoeft in te typen is het vluchtnummer, bijvoorbeeld KL601. Je krijgt dan direct de vluchten te zien met dit nummer voor vandaag en morgen, inclusief de status (op tijd, aangekomen, vertraagd enzovoort). Er is werkelijk geen snellere manier om dit te checken. Wel moeten we erbij zeggen dat als je graag wat meer informatie over de vlucht, de maatschappij enzovoort wilt hebben, je aan deze manier van zoeken niets hebt, omdat er niet wordt doorgelinkt. Het is écht alleen om heel snel even te kijken wat de status van een vlucht is. Voor uitgebreidere informatie kun je beter een app gebruiken als App in the Air op je smartphone.

©PXimport

Google vertelt je de status van de vluchten met het vluchtnummer voor vandaag en morgen

-

Tip 07: Bibliotheek

In eerste instantie lijkt deze functie helemaal niet zo handig. Je kunt namelijk in Google zoeken op alle boeken van een bepaalde auteur, door te typen boeken van *naam schrijver*. Wanneer je dit doet, krijg je een compact lijstje te zien met alle boeken van die persoon (die bij Google bekend zijn). Waarom zou je dat via Google doen, en niet direct in de boekwinkel waar je ze kunt bestellen? Omdat je, wanneer je het via Google doet en je klikt op één van de resultaten, direct een heel compleet overzicht krijgt. Je ziet dan namelijk links naar recensies en in de rechterbalk van Google zelf links naar de goedkoopste winkel voor dit boek en informatie over de auteur. Overigens werkt dit ook uitstekend voor films en series.

©PXimport

Tip 08: Releasedata

Wanneer komt de nieuwe Star Wars-film eigenlijk in de bioscoop? En wat is eigenlijk de releasedatum van de langverwachte game Halo Wars 2? Ook dit zijn antwoorden waar Google (in de meeste gevallen) een pasklaar antwoord op heeft. Typ simpelweg release date gevolgd door de titel van wat je zoekt (je hoeft zelf niet aan te geven of het een boek of een film enzovoort is, dat doktert Google zelf wel uit) en er verschijnt een kader waarin staat wanneer de genoemde titel precies zal verschijnen, plus nog wat extra informatie over de titel van een door Google geselecteerde website. Overigens werkt het Nederlandse woord releasedatum ook, maar dat leidt minder vaak tot resultaat, terwijl het Engelstalige woord wel gewoon Nederlandstalige zoekresultaten oplevert.

©PXimport

Tip 09: Sportuitslagen

Voor sport-updates zijn er natuurlijk meer dan genoeg apps en websites. Maar soms wil gewoon even heel snel zien wat de huidige stand van zaken is. In dat geval kan Google je helpen – maar eigenlijk alleen als je wat over voetbal wilt weten. Helaas is dit de enige sport waarvoor dit zo goed uitgewerkt is, je kunt het volgende trucje dus helaas niet gebruiken voor tennis, formule 1, darts enzovoort.

Typ je het woord eredivisie, dan zal Google direct in beeld brengen welke voetbalwedstrijden er de komende dagen gespeeld worden en in welke week van de competitie we ons bevinden. Wil je echt alleen even zien hoe je club ervoor staat, typ dan stand eredivisie, waarna de actuele ranglijst wordt getoond inclusief details als doelsaldo enzovoort. Overigens werkt dit ook prima voor buitenlandse competities zoals de Premier League, Bundesliga enzovoort.

©PXimport

Google is niet alleen nuttig, maar kan je ook helpen bij de nodige ontspanning

-

Tip 10: Ontspanning

Tot slot is Google niet alleen maar nuttig. Jouw persoonlijke assistent kan je ook helpen bij de nodige ontspanning. Dat kan aan de hand van kleine grapjes, door do a barrel roll in te tikken, waarna het scherm een rondje draait, of askew, waardoor het scherm scheef komt te hangen. Maar het kan ook uitgebreider: door spelletjes te spelen. Wanneer je bijvoorbeeld atari breakout typt in Google en klikt op het tabblad afbeeldingen, dan verandert het zoekresultaat in het beroemde Atari-spelletje Breakout! waarbij je in dit geval met een balletje de zoekresultaten kunt wegspelen. Zoek je op solitaire, dan kun je het bekende kaartspelletje rechtstreeks in het zoekresultaat spelen. Tot slot nog eentje die we je niet aanraden, simpelweg omdat we er een halve dag aan hebben verspild. Typ tic tac toe in Google en je kunt direct een spelletje boter kaas en eieren spelen. Maar nogmaals, wees gewaarschuwd, je speelt tegen een computer en winnen is niet eenvoudig – zo niet onmogelijk.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING