WD My Passport Studio 500 GB
Dat de opslagruimte van externe harde schijven steeds groter wordt is leuk, maar hoe weet u wat erop staat en hoeveel schijfruimte er nog vrij is? Western Digital heeft een oplossing in de vorm van een schermpje op de My Passport Studio.
De My Passport Studio is primair ontworpen voor Mac. De schijf is naast usb 2.0 dan ook uitgerust met een firewire 400/800-interface. Daarnaast is de schijf standaard geformatteerd voor Mac OS X. Het is gelukkig geen probleem om de schijf voor Windows te formatteren. De software om de My Passport Studio in te stellen wordt ook in een Windows-variant meegeleverd. Op de schijf zelf vinden we een micro-usb-aansluiting en een firewire800-aansluiting. Er wordt eveneens een verloopkabel naar firewire 400 meegeleverd. Micro-usb is kleiner dan het gebruikelijke mini-usb. Het kan dus een nadeel zijn dat u minder eenvoudig aan micro-usb kabels komt als u de kabel vergeten bent, al is de aansluiting op onder andere mobiele telefoons sterk in opkomst.
Schermpje
Het meest opvallende aan deze externe harde schijf is natuurlijk het E-label, een schermpje dat elektronisch papier gebruikt en weergeeft hoeveel ruimte er nog vrij is. Het voordeel van elektronisch papier is dat er geen energie gebruikt wordt nadat een beeld op het scherm is gezet. Op het scherm wordt ook naam van de schijf getoond. Het schermpje is vijf bij anderhalve centimeter groot. Het instellen van de naam doet u via de meegeleverde SmartWare-software die u op een virtuele cd-romspeler vindt. De zelfgekozen naam kan maximaal twaalf karakters lang zijn. Standaard heeft de schijf, net als op de verpakking te zien is, de naam VIDEOS 09. Wij waren even in de illusie dat de schijf eveneens kan laten zien hoeveel video’s er bijvoorbeeld op staan, maar het is enkel mogelijk om een zelfgekozen naam te tonen. Verder hebt u de optie op het scherm negatief te maken, zodat u witte letters op een zwarte achtergrond ziet.
©PXimport
Het schermpje toont de resterende opslagcapaciteit en de naam van de schijf.
Beveiliging
De schijf maakt gebruik van hardwarematige 256-bit AES-versleuteling en er zal, indien deze is ingeschakeld, een slotje op het scherm getoond worden. Het ontgrendelen gebeurt met een programma dat enkel voor Windows of Mac OS X beschikbaar is. Net als bij iedere harde schijf met versleuteling geldt dat er niet blind vertrouwd mag worden op de beveiliging. Wij gaan uit van het scenario dat iemand de schijf vindt, erachter komt dat de data versleuteld is en de schijf vervolgens reset en leeg in gebruik neemt. Als er vijf keer een verkeerd wachtwoord is ingevoerd, dan zal de software vragen of u de schijf opnieuw wilt formatteren. Het wachtwoord is dan weg, maar de data die erop stond ook.
©PXimport
De back-upfunctie is erg beperkt qua instellingen.
SmartWare bevat een back-upprogramma. De back-upfunctie is echter heel beperkt. U kunt niet zelf bepalen welke bestanden er naar de schijf gekopieerd worden, maar enkel kiezen of bijvoorbeeld foto’s, muziek of films gekopieerd moeten worden. SmartWare bepaalt vervolgens zelf welke bestanden er gekopieerd worden naar de back-up. Dit vinden wij veel te beperkt en wij zouden een back-upprogramma met meer controle gebruiken. U weet nu immers niet zeker of de door u gewenste bestanden wel worden meegenomen in de back-up.
Snelheid
Qua snelheden is de My Passport Studio via usb 2.0 niet spectaculair, maar eerder gemiddeld. De leessnelheid ligt rond de 31 MB/s, terwijl schrijven op zo’n 20 MB/s blijft steken. Via firewire 400 liggen zowel de lees- als schrijfsnelheden rond de 35 MB/s. Het snelste is firewire 800. Deze interface zult u op uw pc waarschijnlijk niet terugvinden. Gebruikers van een Mac hebben er wel iets aan en zullen dan een leessnelheid van ongeveer 56 MB/s en een schrijfsnelheid van 44 MB/s. Helaas hebt u hier als pc-gebruiker niets aan en had eSATA of inmiddels zelfs usb 3.0 handiger en nog sneller geweest.
Conclusie
Het schermpje op de schijf is een vernieuwing, maar doet minder dan de foto op de verpakking u wellicht doet geloven. Eigenlijk laat het scherm alleen zien hoeveel gigabyte er nog vrij is. Het tonen van een naam is leuk, maar lijkt ons alleen nuttig als u meerdere exemplaren van deze My Passport Studio hebt. Het gadgetgehalte van de schijf is natuurlijk wel heel hoog en de behuizing ziet er verder prima uit. Behalve door het schermpje is de Western Digital My Passport Studio ook duurder door de firewire 800 interface. Voor pc-gebruikers is deze helaas niet heel nuttig, al is de schijf ook via firewire 400 wel iets sneller dan via usb 2.0. Gebruikers van een Mac hebben uiteraard wel profijt van firewire 800.
WD My Passport Studio 500 GB
Straatprijs € 167,-
Garantie 3 jaar
Taal Engels
OS Windows XP/Vista/7 of Mac OS X Tiger/Leopard/Snow Leopard
Oordeel 7/10
Pluspunten
Laat capaciteit zien op schermpje
Mogelijkheid tot versleuteling
Snel via firewire 800 (interessant voor Mac)
Minpunten
Back-upfunctie erg beperkt
Versleuteling via software
Relatief duur