Waarvoor is de map Windows.old?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 7 februari 2019 - 04:06

Aangepast: 18 november 2022 - 12:54

Redactie

Je bent hem misschien wel eens tegengekomen op je harde schijf, een map genaamd Windows.old. Wanneer je deze opent die je allerlei mappen en bestanden, waardoor je wellicht het gevoel hebt dat het om een belangrijke map gaat. Maar wat is dit precies voor map, en belangrijker nog, kan en mag je hem verwijderen?

Niet iedereen die Windows op z’n pc heeft zal deze map aantreffen. Het is namelijk een map die wordt aangemaakt wanneer je Windows bijwerkt naar een nieuwere versie (waarbij we doelen op grote updates, zoals van Windows 8 naar Windows 10). Microsoft wil gebruikers graag de mogelijkheid bieden om terug te keren naar de vorige versie van Windows, als de nieuwe versie niet bevalt, of, zoals niet zo heel lang geleden gebeurde, er problemen zijn met een nieuwe versie van Windows waardoor een downgrade de enige optie is. Om die reden worden alle bestanden uit de vorige installatie van Windows bewaard in de map Windows.old, hetgeen direct de naam van deze map verklaart.

Mag je Windows.old verwijderen?

Wanneer je deze map op je harde schijf ziet staan, zul je ook merken dat de omvang daarvan nogal groot is, in sommige gevallen zelfs meer dan 10 gigabyte. We kunnen ons voorstellen dat je deze map graag van je harde schijf zou zien verdwijnen. Maar kun je hem zomaar wissen zonder problemen? Dat kan wel degelijk, maar het is niet echt nodig, want Microsoft verwijdert deze map na een maand als het goed is vanzelf. Is dat niet het geval, dan kun je hem uiteraard ook handmatig verwijderen. Dat doe je echter niet door erop te klikken en te drukken op de Delete-toets, omdat de map beveiligd is tegen verwijderen. Je kunt de machtigingen van de map aanpassen, maar veel makkelijker is om Schijfopruiming te starten in Windows en een vinkje te plaatsen bij Vorige Windowsinstallatie(s). Nadat je deze operatie hebt uitgevoerd, zal de map Windows.old verdwenen zijn. Besef wel dat dit betekent dat een downgrade ook niet meer eenvoudig uit te voeren is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000