ID.nl logo
Videoformaten
© PXimport
Zekerheid & gemak

Videoformaten

Net zoals er veel fotoformaten zijn, zijn er ook verschillende beeldformaten voor video's. De ene camera gebruikt mov, de andere avi en weer een andere mpeg. Dat kan tot problemen leiden als u de videobeelden wilt afspelen op een computer of dvd-speler. U moet de bestanden dan vaak omzetten naar een ander formaat. In dit artikel bespreken we alle gangbare formaten en bijbehorende zaken als resolutie als compressie.

In tegenstellig tot fotocamera's, waar jpeg de standaard is, bestaat er bij videocamera's geen universeel formaat. Fabrikanten gebruiken verschillende bestandsformaten en videocodecs. Hetzelfde geldt voor software zoals videobewerkingsprogramma's. Windows Live Movie Maker slaat bestanden op in wmv, Apples iMovie gebruikt mov en andere programma's bieden een veelvoud aan verschillende formaten. Dat maakt het er niet bepaald makkelijker en overzichtelijker op. Sommige bestandsformaten, zoals mpeg, zijn universeel en daardoor nagenoeg op ieder apparaat af te spelen. Andere formaten zoals wmv, mkv en avi, vereisen speciale ondersteuning. Hiervoor moet u soms een speciaal programma of een extra codec downloaden om de video af te kunnen spelen.

Een codec bevat gegevens over de compressievorm van de video- en audiogegevens. Een bestandsformaat, zoals avi of mkv, zegt dus niet altijd iets over de compatibiliteit, omdat zo'n formaat zeer uiteenlopende codecs kan gebruiken. Zie ook het kader 'Containerbestanden'.

©PXimport

Een hdtv is tegenwoordig in de meeste huishoudens te vinden is.

©PXimport

Een medaspeler, zoals de hier afgebeelde Boxee Box, ondersteunt een veelvoud aan videoformaten en kan daardoor bijna alles afspelen.

©PXimport

Naast camcorders zijn digitale camera's tegenwoordig ook in staat om HD-film te maken.

Eigenschappen van video's

1. Waarop afspelen?

De centrale vraag voor wat u met uw video wilt is: waarop gaat u het afspelen? Is het bestand bedoeld voor thuisgebruik vanaf een pc, mediaspeler of computer, dan maakt het bestandstype eigenlijk weinig uit. Er is pas sprake van een probleem wanneer u de video aan anderen wilt laten zien. U zet het bestand bijvoorbeeld op een usb-stick, neemt hem mee naar vrienden, stopt hem daar in de tv of mediaspeler, maar deze kan er niets mee. De oorzaak: geen universeel formaat. In de meeste gevallen is het videobestand op een pc wel af te spelen met behulp van een codec of een speciaal programma. Maar het zou natuurlijk het makkelijkste zijn als u zich daar helemaal niet druk over hoeft te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de video op een dvd te zetten. Uw film wordt dan omgezet naar een standaardformaat dat iedere dvd-speler kan lezen.

Voor een normale video is dat een prima oplossing, maar als uw video in HD-kwaliteit is opgenomen ontstaat een nieuw probleem: dvd is niet echt geschikt voor HD-content, aangezien het gemaakt is voor oudere tv-modellen (de beeldbuis-generatie) en niet voor HDTV's. Een dvd kan wel HD-materiaal bevatten, maar dan maximaal 20 minuten vanwege de grotere omvang. Daarna is de schijf vol. Een alternatief is om de resolutie te verlagen naar standaardkwaliteit (pal, 720 x 576 pixels).

©PXimport

Verschillende videoformaten, waaronder mkv, avi en mov.

2. Resoluties

Een bepalende factor voor de omvang, beeldkwaliteit en de afspeelmogelijkheden, is de resolutie. Tot enkele jaren terug waren we tevreden met matige beeldkwaliteit met een resolutie van minder dan een halve megapixel in een beeldverhouding van 4:3. De verandering begon met de opmars van breedbeeld-tv's (16:9) en kwam helemaal tot bloei toen de platte plasma- en lcd-tv's in de huiskamer verschenen. Eerst met de beperkte 'HD Ready'-resolutie van 720p (720 pixels verticaal) en korte tijd later met 1080p 'Full HD' (1920 x 1080 pixels). Vanaf dat moment ontstonden er videobestanden met verschillende resoluties. Oudere apparaten, zoals dvd-spelers en analoge tv's, konden niet overweg met de hogere resoluties. Camera's en camcorders ondersteunen momenteel in de meeste gevallen 1080p video, op enkele oudere of goedkopere modellen na die niet verder dan 720p gaan. Daarmee sluiten ze goed aan op de huidige HDTV's.

Maar we staan aan vooravond van een nieuwe verschuiving. Bioscoopfilms worden al in de zogenaamde '4K'-resolutie opgenomen, wat circa vier keer Full HD is. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich, want alle huidige apparatuur kan daar niet mee overweg. Bovendien worden er verschillende formaten door elkaar heen gebruikt, van QFHD (Quad Full High Definition, 3840 x 2160) tot en met Digital Cinema (4096 x 2160). De resolutie verschilt nog per tv, monitor en videocamera.

©PXimport

3. Compressie

Net zoals bij fotoformaten, bestaan er ook bij videoformaten twee soorten compressie: lossless en lossy. Alleen lossless-compressie heeft geen negatieve impact op de beeldkwaliteit. Er wordt een slim algoritme gebruikt waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen logische en onlogische data, waarbij de volgorde wordt herschikt. Het bestand neemt hierdoor minder opslagcapaciteit in beslag, terwijl de kwaliteit niet wordt aangetast. Vanwege de enorme omvang van videobestanden is de 'lossy' compressiemethode het meest gebruikelijk. Deze compressie leidt wel tot kwaliteitsverlies, maar bij matig gebruik is dat in principe niet zichtbaar. Nauwelijks te onderscheiden details in donkere en lichte delen van een frame worden bijvoorbeeld samengevoegd tot één kleur, waardoor de bestandsomvang significant afneemt. Een andere truc is om de achtergrond in een bepaalde scene (die niet wijzigt) niet in ieder individueel frame op te slaan. De mate van compressie is instelbaar. Met name op videogebied zijn er de laatste jaren grote stappen gemaakt dankzij slimme codecs (met betere compressie).

Containerbestanden

Sommige videobestanden, zoals mpeg2, hebben vaste waarden en specificaties. Dat betekent dat de mate van compressie en het type compressie van tevoren vaststaan, evenals andere zaken zoals de audiocodec. Hierdoor ontstaat een compatibel formaat, waarvan zeker is dat alle spelers het kunnen afspelen. Dat is bijvoorbeeld cruciaal voor dvd-spelers, want anders zou de een film wel op de ene, maar niet op de andere speler bruikbaar zijn, waardoor het succes van de dvd-standaard ondermijnd zou worden. Voor video-dvd's wordt dan ook mpeg2 gebruikt.

Toch wordt er momenteel veel gebruikgemaakt van containerbestanden. Zo'n bestand heeft een bepaalde extensie, zoals avi, mkv of mov, maar de videocodec, compressievorm en audiocodec kan per bestand anders zijn. Deze bestanden zijn daardoor in de regel niet altijd compatibel. Het kan zijn dat aanvullende software nodig is om ze af te spelen. Een avi-bestand kan bijvoorbeeld een mpeg-codec gebruiken, maar ook DivX of Indeo. Omdat de gebruikte codec per bestand kan verschillen is het soms nodig om aanvullende codecs te downloaden. Op dit moment is het mkv-formaat een populair containterbestand.

Populaire videoformaten

4. Mpeg1

De afkorting mpeg staat voor Moving Picture Expert Group. Het formaat is het video-equivalent van jpeg en net als bij dit formaat gebruiken de mpeg-codecs 'lossy' compressie. Mpeg1 is de eerste versie uit 1991, oorspronkelijk bedoeld voor video-cd. Voor audio maakt het gebruik van het mp3-formaat.

5. Mpeg2

Opvolger mpeg2 verscheen in 1995 en werd de standaard voor video-dvd's en is op enkele verbeteringen na grotendeels identiek aan mpeg1. Mpeg2 wordt vandaag de dag nog veel gebruikt. Onder andere dus voor dvd's, maar ook soms voor blu-ray en digitale tv.

6. Mpeg4

Ooit was er nog mpeg3, maar die standaard mislukte en werd later geïntegreerd in een verbeterde versie van mpeg2. Mpeg4 werd in 1998 geïntroduceerd en was een doorbraak op het gebied van compressie. Video nam beduidend minder ruimte in beslag terwijl de kwaliteit nauwelijks achteruit ging. De codec werd in eerste instantie nog niet vrijgegeven door Microsoft, waarna hij gekraakt werd en in iets gewijzigde uitkwam als divx. Momenteel wordt mpeg4 nog steeds gebruikt, onder andere voor blu-ray, met een sterk verbeterde encoder (x264).

7. QuickTime (mov)

In 1991 introduceerde Apple Quicktime, dat als één van de eerste programma's overweg kon met verschillende codecs (een zogenaamd 'container'-formaat). De meest recente versie is compatibel met h.264. Mov wordt door verschillende fabrikanten in camera's gebruikt, waaronder door Canon.

8. Avi

Audio Video Interleave (avi) werd in 1992 door Microsoft geïntroduceerd en is net als Quicktime een zogenaamd container-bestand. Avi was oorspronkelijk door Microsoft uitgebracht als onderdeel van zijn 'Video voor Windows'-strategie, maar het formaat werd begin 2000 populair omdat het veel werd gebruikt voor de divx-codec.

9. Mkv

Een mkv-bestand wordt ook wel Matroska genoemd. Het is een multimediacontainer-bestand dat verschillende video- en audiocodecs kan bevatten. Het is een populair formaat om complete dvd's en blu-ray's naar om te zetten, omdat de complete menustructuur, hoofdstukken en verschillende ondertitelformaten worden ondersteund. In plaats van vele vob- en mts-bestanden van dvd's en blu-ray's, blijft er één gecomprimeerd mkv-bestand over waar alles in zit. Vaak neemt het ook minder ruimte in beslag.

10. Mts en m2ts

Wie wel eens een blu-ray-schijf op de pc bekeken heeft, weet dat deze net als een dvd bestaat uit verschillende mappen en bestanden. Het mts-bestand bevat de feitelijke film. Het is gebaseerd op het mpeg2-formaat. Mts wordt ook gebruikt door 1080p-camcorders die avchd ondersteunen. Het mts-bestand wordt ook wel een bdav-container genoemd.

11. Flv

Het flv-formaat is een containerbestand voor flashvideo. Verschillende codecs worden ondersteund, waaronder Sorenson Spark, VP6 en h.264.

Waarmee kan ik verschillende videoformaten afspelen?

Standaard kan uw pc met de meeste gebruikelijke videoformaten overweg. Zo kan Windows Media Player sinds Windows 7 bijvoorbeeld ook overweg met h.264 mpeg4-codecs, avchd, mts/m2ts, mov en mp4. Maar als u specifieke formaten wilt afspelen, zoals het containerformaat mkv, dan hebt u daar aanvullende software voor nodig. Dit kan simpelweg via een plug-in of codec die Windows Media Player compatibel maakt. Het is echter gebruikelijker om een speler te downloaden die standaard met vrijwel alle formaten overweg kan. Twee zeer populaire gratis programma's zijn GOM Player en VLC.

©PXimport

Programma's als GOM Player of VLC kunnen overweg met de meest uiteenlopende videoformaten en -codecs.

©PXimport

Een film afgespeeld op een iPad via de VLC-app

Codecs en alternatieve videoformaten

12. DivX

Het divx-formaat is gebaseerd op mpeg4, dat door Microsoft is ontwikkeld. Omdat de codec aanvankelijk niet vrijgegeven werd en gebruikers deze alleen konden decoderen (afspelen) en niet coderen (zelf opslaan), kwam er begin 2000 een gekraakte variant in omloop. DivX (versie 3) was een implementatie van mpeg4, maar week op bepaalde punten af. Met behulp van de divx-codec kon een 4,3GB-dvd-film van 120 minuten worden teruggebracht naar een bestand van 700 MB, dat op een cd-schijfje past. Later ging werd het divx-formaat commercieel als onderdeel van DivX networks, waarbij het een gesloten formaat werd. Het antwoord hierop was het opensource xvid.

13. XviD

Opensource-programmeurs die aan de divx4-codec gewerkt hadden, waren logischerwijs niet blij met de vercommercialisering van het divx-formaat. Als reactie hierop begonnen zij het xvid-project. De xvid-codec borduurde voort op de laatst bekende divx-versie en werd vervolgens zelfstandig verder ontwikkeld. Net als divx wordt de avi-container vaak gebruikt voor de xvid-codec. Het formaat biedt ook ondersteuning voor 5.1-geluid en ondertiteling.

14. H.264

H.264 (ook bekend als Advanced Video Coding, avc) is een videocodec die onder andere in mpeg4 wordt gebruikt. Deze versie biedt een zeer sterke compressie in combinatie met goede videokwaliteit. Dankzij de deze codec is het onder andere mogelijk om video te streamen via het internet (o.a. via YouTube), mede omdat hardware ondertussen snel genoeg is om de codec te decoderen. H.264 is momenteel zeer populair en de standaard voor blu-ray en diverse videobestanden.

15. WebM

Het webm-formaat is ontwikkeld door Google als open videoformaat voor HTML5-websites. Een webm-bestand is gebaseerd op het mkv-containerformaat, met als verschil dat het specifieke codecs gebruikt om compatibiliteit te garanderen: VP8 voor video en Vorbis voor audio. Het webm-formaat is opensource en kan via een bsd-licentie kosteloos gebruikt worden. Het wordt ondersteund door Mozilla Firefox en Googles eigen Chrome-browser, maar niet door Internet Explorer en Safari (wel via een plug-in). Adobe heeft aangegeven dat zijn flashspeler ook compatibel zal worden met WebM, maar het is nog niet duidelijk wanneer precies. WebM wordt ook gebruikt in Android-smartphones en -tablets.

16. Avchd

Het avchd-formaat werd ontwikkeld door Sony en Panasonic, de eerste producten die deze standaard ondersteunden kwamen in 2006 op de markt. Ook andere fabrikanten, zoals Canon, JVC en Hitachi gebruiken deze standaard in hun high-end-producten. Avchd is compatibel met blu-ray en gebruikt ook dezelfde mappenstructuur (met een mts-bestand als videobron). Het formaat wordt gebruikt voor video met de mpeg4 avc/h.264-codec en voor audio de dolby ac3-codec (of lineaire pcm-audio zonder compressie).

17. Audio

Naast videoformaten bestaan er ook verschillende audioformaten en -codecs. Zo gebruiken mpeg1 en mpeg2 bijvoorbeeld audio in mp3-formaat, maar is de gebruikte codec per containerformaat verschillend. Er bestaan verschillende audiocodecs en formaten, zoals wav, mp3, flac en wma.

Hoe kan ik een videoformaat omzetten?

Als u een videobestand wilt omzetten naar een ander formaat, bijvoorbeeld van mov naar avi of mkv naar mpeg, dan hebt u daar geschikte software voor nodig. Het kan bijvoorbeeld met een videobewerkingsprogramma. U opent het videobestand daarmee en slaat het vervolgens op in een ander formaat. Zie ook het kader 'Videobewerkingsprogramma's'.

Als u dergelijke software niet hebt, zijn er ook speciale programma's waarmee u het bestandsformaat kunt omzetten, de codec kunt wijzigen of de resolutie kunt aanpassen (bijvoorbeeld voor een apparaat met een specifieke schermresolutie zoals een smartphone of tablet). Hieronder noemen we een aantal gratis programma's.

Freemake Video Converter

Hamster Free Video Converter

Koyote Free Video Converter

©PXimport

De resolutie of het type videobestand wijzigen kan heel makkelijk via een converter.

Videobewerkingsprogramma's

Als u een videobewerkingsprogramma bezit, dan kunt u dit gebruiken om videobestanden om te zetten, bijvoorbeeld naar een andere resolutie, formaat of codec. Als het gaat om uw eigen videomateriaal dan kunt u deze programma's ook gebruiken om uw video te verfraaien en met anderen te delen (bijvoorbeeld op dvd of online). We noemen enkele populaire bewerkingsprogramma's.

[list type="bullets"]Adobe Premiere Elements

Adobe Premiere Pro

Apple Final Cut Pro (Mac)

Apple iMovie (Mac)

Avid Media Composer

Blender

Corel VideoStudio Pro

Cyberlink PowerDirector

Kdenlive (Linux)

MAGIX Video deluxe

Pinnacle Studio Plus

Sony Vegas Pro

Windows Live Movie Maker[/list]

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een (extra) monitor voor je laptop of desktop breid je het bureaublad verder uit en heb je meer ruimte voor al je vensters. Wij vonden vijf mooie 34-inch breedbeeldmonitoren met een prettig prijskaartje.

Met een breedbeeldmonitor heb je meer ruimte om al je programma's beter en overzichtelijker gebruiken. Daarom zie je ze steeds vaker terug in kantoren en gezien de prijs zijn ze ook heel interessant voor thuis. Bijvoorbeeld op je thuiswerkplek. Wij vonden vijf mooie en betaalbare 34 inch-breedbeeldmonitoren (3440 x 1440) voor je.

Philips 346E2CUAE/00

De Philips 346E2CUAE/00 is een echte allrounder die gebruikt kan worden voor het spelen van games, maar ook geschikt is voor kantoorwerkzaamheden. Wat dit scherm uniek maakt in zijn prijsklasse is de veelzijdige usb-c-aansluiting. Hiermee kun je met slechts één kabel je laptop aansluiten voor beeld, dataoverdracht en zelfs het opladen van je apparaat (tot 65 Watt). Het VA-paneel levert een resolutie van 3440x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe details. De lichte 1500R-kromming van het scherm helpt om je volledig in de content onder te dompelen, of je nu door spreadsheets navigeert of een film kijkt. Met een verversingssnelheid van 100Hz en een snelle reactietijd is het scherm ook geschikt voor snelle games. De voet is in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd een ergonomisch verantwoorde houding kunt aannemen.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Ja / 100mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

Samsung C34G55TWWU

Dit scherm valt direct op door zijn curve dat ontworpen is om het menselijk gezichtsveld na te bootsen, waardoor je dieper in je game wordt getrokken en je perifere zicht volledig wordt benut. De hoge verversingssnelheid van 165Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat een groot voordeel is in snelle actiegames. In combinatie met de lage reactietijd van 1ms (MPRT) en ondersteuning voor AMD FreeSync Premium worden haperingen en beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het VA-paneel biedt een sterk contrast, wat resulteert in diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Ideaal dus voor grafische werkzaamheden. Een nadeel kan zijn dat de voet wat beperkt is in verstelbaarheid.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 165Hz

LG 34WP65C-B

LG benadert de ultrawide-markt met een zeer gebalanceerd model, de 34WP65C-B. Dit scherm combineert een hoge beeldkwaliteit met functionaliteiten die voor zowel gamers als thuiswerkers geschikt zijn. Het display heeft een verversingssnelheid van 160Hz, wat zorgt voor soepele beelden tijdens het scrollen, bij het kijken van video's kijken en natuurlijk gamen. Het VA-paneel met een 3440x1440 resolutie dekt 99% van het sRGB-kleurenspectrum, waardoor kleuren accuraat en levendig worden weergegeven. Een opvallend kenmerk zijn de ingebouwde luidsprekers van 7 Watt met MaxxAudio. Het scherm heeft verder AMD FreeSync Premium, een in hoogte en kanteling verstelbare standaard en een bijna randloos ontwerp aan drie zijden.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Ja / 110 mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 160Hz

Samsung ViewFinity S5 S50GC

De Samsung ViewFinity S5 S50GC richt zich op de professional en de multitasker die op zoek is naar maximale schermruimte zonder de hoofdprijs te betalen. Dit platte ontwerp bestaat uit een 34-inch VA-paneel met een resolutie van 3440x1440. De verversingssnelheid van 100Hz is een welkome upgrade ten opzichte van standaard kantoormonitoren; het zorgt voor een merkbaar vloeiendere ervaring bij het scrollen en verslepen van vensters. Functies als HDR10 en de TUV-gecertificeerde 'Intelligent Eye Care' met een sensor die de helderheid automatisch aanpast, maken dit een monitor voor langdurig gebruik.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

MSI Pro MP341CQ

Veel ultrawide schermen zijn specifiek gericht op gamers, maar deze MSI richt zich met de Pro MP341CQ juist op productiviteit en algemeen gebruik. De 3440x1440 resolutie op het 34-inch gekromde (1500R) scherm geeft je de ruimte van bijna twee traditionele monitoren zonder de storende rand in het midden. De verversingssnelheid van 100Hz is niet de hoogste, maar voldoende voor gewoon kantoorgebruik. MSI heeft verder ook gedacht aan oogcomfort met technologieën die flikkeringen verminderen en de uitstoot van blauw licht filteren. Hoewel de standaard alleen kantelbaar is, kan het scherm via een VESA-bevestiging aan een monitorarm worden gemonteerd voor volledige flexibiliteit.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.