ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Uw eigen mailserver

Iedereen heeft tegenwoordig een e-mailadres bij Gmail, Hotmail of zijn internetprovider. Maar vertrouwt u uw e-mailprovider wel? Irriteren de advertenties in webinterfaces? Of wil u meer controle over het spamfilter? Er zijn talloze redenen te bedenken om niet tevreden te zijn met uw huidige e-mailoplossing. De oplossing: zelf een mailserver installeren. De beste manier om dat te doen is door een virtuele server in een datacenter te huren. Maar u kunt ook uw eigen mailserver inrichten. In dit artikel bouwen we verder op onze reeks over een Linux-server met Ubuntu 10.04. Als basis installeren we Postfix en Dovecot. Hierna gebruiken we SquirrelMail voor een webinterface van uw e-mail en SpamAssassin om spam te weren. We gaan er wel vanuit dat u al een eigen domeinnaam hebt die verwijst naar uw server, zodat u een profes­sioneel e-mailadres hebt zoals voornaam@achternaam.nl.

1. Voorwaarden

We werken met Ubuntu Server 10.04. Intussen is er een nieuwe versie uit (10.10), maar wij gebruiken nog 10.04 omdat dit een LTS-versie is (Long Term Support), met vijf jaar ondersteuning. Om een zo hoog mogelijke beschikbaarheid te garanderen, installeren we de server niet thuis, maar op een virtuele server in een datacenter. Daardoor heeft de server ook een vast IP-adres en kunnen we eenvoudig een domeinnaam hiernaar laten verwijzen, zoals voorbeeld.nl. Vraag ook aan uw DNS-beheerder om een MX-record voor uw domeinnaam naar uw mailserver te laten verwijzen.

©PXimport

2. Installeer Postfix

Postfix installeren gaat eenvoudig. Typ gewoon het commando sudo apt-get install postfix in op uw Ubuntu-server. Naast de installatie voert dit commando ook onmiddellijk de basisconfiguratie van Postfix uit, u moet dan ook twee vragen beantwoorden. Kies in het eerste venster als type Internetsite. Daarna vult u de volledige domeinnaam van uw mailserver in. Voor het e-mailadres koen@voorbeeld.nl is dit dus voorbeeld.nl. De Postfix-server wordt hierna opgestart.

©PXimport

3. Configureer Postfix

Start de configuratie opnieuw met: sudo dpkg-reconfigure postfix. U krijgt eerst dezelfde twee vragen, die u bevestigt met Enter. In het derde venster vult u uw gebruikersnaam in om mail van de rootgebruiker naar uw mailbox om te leiden. Vul daarna het domein in waarvoor de server e-mail moet verwerken: voorbeeld.nl, localhost.localdomain, localhost. In het venster erna kiest u Nee. Daarna accepteert u de standaardwaarde zodat Postfix geen mail doorstuurt, de waarde 0 voor de postvakgrootte, de standaardwaarde + en alle om zowel IPv4 als IPv6 te gebruiken.

©PXimport

4. Certificaat aanmaken

We versturen de mail via onze Ubuntu-server op een veilige, versleutelde manier, namelijk via TLS. Hiervoor moet u een sleutel en certificaat voor uw server aanmaken. Een 2048bit-sleutel zonder wachtwoord aanmaken gaat met het commando sudo openssl genrsa -out server.key 2048. Daarna maken we een 'Certificate Signing Request' aan met het commando sudo openssl req -new -key server.key -out server.csr. Vul uw gegevens in. Vul op het einde niets in voor challenge password en company name: u kunt daar gewoon op Enter drukken.

©PXimport

5. Certificaat ondertekenen

U kunt uw certificaat tegen vergoeding laten ondertekenen. Dat kost echter geld en is enkel belangrijk om de identiteit van uw website te bewijzen aan bezoekers. Omdat we het certificaat voor onze eigen mailserver gebruiken ondertekenen wij het zelf. Dat kan met het volgende commando: sudo openssl x509 -req -days 1825 -in server.csr -signkey server.key -out server.crt. Kopieer tot slot de sleutel en het certificaat (5 jaar geldig) naar de juiste plaats met de volgende commando's:

sudo cp server.crt /etc/ssl/certs/ en sudo cp server.key /etc/ssl/private/

©PXimport

6. Configureer TLS

Laat Postfix TLS gebruiken en de sleutel en het certificaat vinden met:

sudo postconf -e 'smtpd_tls_auth_only = no' && sudo postconf -e 'smtp_use_tls = yes' && sudo ­postconf -e 'smtp_tls_note_starttls_­offer = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/server.key' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/server.crt' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_loglevel = 1' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_received_header = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s' && sudo postconf -e 'tls_random_source = dev:/dev/urandom'

©PXimport

SMTP-versleuteling

We stellen SMTP-AUTH in, zodat u zich eerst met uw e-mailclient bij de mailserver moet identificeren voor u e-mail kunt zenden. TLS wordt gebruikt om deze authenticatie te versleutelen. Om dit te configureren, moeten we weer een serie commando's ingeven:

sudo postconf -e 'smtpd_sasl_type = dovecot' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_path = private/auth-client' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_local_domain =' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_­security_options = noanonymous' && sudo postconf -e 'broken_sasl_auth_clients = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_auth_­enable = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,reject_unauth_­destination'

 

©PXimport

Dovecot

De SMTP-AUTH-ondersteuning van Postfix is gebaseerd op SASL (Simple Authentication and Security Layer). We installeren Dovecot SASL met het commando sudo apt-get install dovecot-common. Open daarna het configuratie­bestand met het commando sudo nano /etc/dovecot/dovecot.conf en zoek naar de sectie auth default. Verander daarin de regel mechanisms = plain naar mechanisms = plain login. De subsectie socket listen daaronder moet eruitzien zoals in de scherm­afbeelding. Sla het bestand hierna op. Open nu /etc/default/dovecot en wijzig daarin #ENABLED=0 naar ENABLED=1.

7. Mailbox

De configuratie van Dovecot vereist nog enkele aanpassingen. Eerst het mailboxformaat: we definiëren dat uw mail in de map Maildir binnen uw gebruikersmap terechtkomt. Open /etc/dovecot/dovecot.conf en voeg de regel mail_location = maildir:~/Maildir toe. Daarna laten we Postfix zijn mails ook hier afleveren met het commando sudo postconf -e 'home_mailbox = Maildir/'. Om onze wijzigingen tot nu toe in de configuratie van beide programma's door te voeren, herstarten we ze met de commando's:

sudo /etc/init.d/postfix restart en sudo /etc/init.d/dovecot restart

©PXimport

8. Test

Om te testen of anderen mails naar onze server kunnen sturen, gebruiken we even geen mailclient maar PuTTY. Open PuTTY, vul de domeinnaam van uw mailserver in (voorbeeld.nl), kies als verbindingstype Telnet, als poort 25 en klik op OK. Als u de boodschap 220 voorbeeld.nl ESMTP Postfix (Ubuntu) te zien krijgt, is het een goed teken. Voer nu ehlo voorbeeld.nl in, u krijgt enkele statusregels. Hiertussen moeten zeker de volgende te vinden zijn: 250-STARTTLS, 250-AUTH PLAIN LOGIN, 250-AUTH=PLAIN LOGIN en 250 8BITMIME. Als dit klopt, stop dan de verbinding met het commando quit.

©PXimport

9. IMAP en POP3

Mensen kunnen mailen naar de mailserver, maar u moet deze mails wel kunnen ontvangen. We installeren IMAP- en POP3-support van Dovecot met sudo apt-get install dovecot-imapd dovecot-pop3d. Kijk of in het bestand /etc/dovecot/dovecot.conf de regel protocols = imap imaps pop3 pop3s staat. IMAPS staat voor IMAP over een TLS-verbinding, POP3S doet hetzelfde voor POP3. We moeten Dovecot hiervoor nog configureren, voeg het volgende aan het configuratiebestand toe: ssl_cert_file = /etc/ssl/certs/server.crt en ssl_key_file = /etc/ssl/private/server.key. Herstart hierna Dovecot.

©PXimport

Inkomende mail

Voeg in Windows Live Mail een e-mailaccount toe en vul daar uw e-mailadres en eventueel uw wachtwoord in. Vink ook Serverinstellingen voor e-mailaccount handmatig configureren aan en klik op Volgende. Nu kiest u als servertype voor POP3 of IMAP (onze mailserver ondersteunt beide) en vinkt u Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig aan.

 

©PXimport

Uitgaande mail

Ook bij de uitgaande server vult u de juiste domeinnaam in en vinkt u de opties voor SSL en verificatie aan. Klik op Volgende. Daarna krijgt u de waarschuwing dat het SSL-certificaat niet door Windows wordt vertrouwd, maar dat komt omdat u het zelf ondertekend hebt. U kunt dus gerust op Ja klikken om toch met de server te verbinden en het certificaat te vertrouwen. Als u daarna uw mail binnenhaalt, moet u uw wachtwoord ingeven indien u dit tijdens het configureren van het account niet hebt laten opslaan.

10. Webmail

Proficiat, u hebt nu een werkende mailserver! In principe kan de workshop hier dus stoppen. Maar als u een webinterface gewend bent, wilt u vast niet al uw mail met Windows Live Mail lezen. Gelukkig kunt u onder Linux ook een webmailsysteem installeren. Als u onze vorige workshops gevolgd hebt, hebt u al een LAMP-systeem en gebruikt u uw Ubuntu-server als webserver. In één van de directory's op uw webserver kunt u een webmailsysteem installeren. Wij installeren SquirrelMail met sudo apt-get install squirrelmail squirrelmail-secure-login.

©PXimport

11. SquirrelMail configureren

SquirrelMail heeft een eenvoudig configuratiemenu. U start het op met sudo squirrelmail-­configure. Hier kunt u menu-opties kiezen door de juiste letters of cijfers in te typen. U kunt de inhoud van het hele menu bekijken, maar gewoonlijk hoeft u bitter weinig aan te passen. Controleer in menu 2 (Server Settings) wel of bij IMAP Settings localhost:143 staat en bij SMTP Settings localhost:25. Keer terug naar het hoofdmenu met R en schakel in menu 4 (General Options) optie 11 (Allow server-side sorting) in door 11 en dan Y in te typen. Sluit af met Q en sla wijzigingen op.

©PXimport

12. Apache configureren

Configureer nu Apache voor Squirrel­Mail. Kopieer de configuratie van Squirrel­Mail naar de instellingenmap van Apache: sudo cp /etc/squirrelmail/apache.conf/etc/­apache2/sites­available/squirrelmail. Open dit bestand met sudo nano /etc/apache2/sites-available/squirrelmail en haal de hekjes (#) voor alle regels vanaf weg om versleuteling via SSL te ondersteunen. Schakel SquirrelMail in met sudo a2ensite squirrelmail, daarna de SSL-module van Apache: sudo a2enmod ssl en de standaardconfiguratie voor SSL: sudo a2ensite default-ssl. In het configuratiebestand /etc/apache2/sites-available/default-ssl vult u het juiste certificaat en de sleutel in. Herstart tot slot Apache met sudo /etc/init.d/apache2 restart.

©PXimport

13. Aanmelden

U kunt nu de webmailinterface vanuit uw browser openen. Ga naar https://voorbeeld.nl/­squirrelmail. De eerste keer dat u dit doet, krijgt u een waarschuwing dat het certificaat niet vertrouwd is. Verzeker u ervan dat de gegevens overeenkomen met wat u zelf tijdens het aanmaken hebt ingegeven, en accepteer het certificaat. Omdat we ook het pakket squirrelmail-secure-login geïnstalleerd hebben, wordt u automatisch doorverwezen naar de veilige https-versie van SquirrelMail als u enkel http intypt. Vul de gebruikersnaam en wachtwoord van uw Ubuntu-server in en klik op Login.

©PXimport

14. Verzenden en ontvangen

De webinterface van SquirrelMail legt zichzelf wel uit. Wanneer u ingelogd bent, krijgt u uw inbox te zien en kunt u een e-mail lezen door erop te klikken. Bij elke mail hebt u knopjes om op de e-mail te reageren, hem door te sturen of te verwijderen, en er zijn zelfs opties om een printversie of de volledige mailheader van de e-mail te bekijken. Klikt u links op Check mail, dan verschijnen nieuwe e-mails in uw inbox. Naast de inbox hebt u ook folders voor Drafts (concepten), verzonden e-mails en een prullenbak. Klikt u op Compose, dan kunt u een e-mail opstellen.

©PXimport

15. Opties

Bij Options kunt u de instellingen van SquirrelMail wijzigen. Onder Personal Information kunt u een handtekening (signature) instellen, en u configureert hier hoe e-mails waarop u antwoordt eruitzien. In Message Highlighting kunt u e-mails die aan bepaalde voorwaarden voldoen in een andere kleur weergeven om ze te laten opvallen, in Index Order geeft u op in welk volgorde en met welke kolommen e-mails in uw inbox getoond worden, in Folder Preferences stelt u het gedrag van mappen in en in Display Preferences is het uiterlijk van de webinterface volledig aan te passen.

©PXimport

16. Stop spam

Een goede mailserver kan niet zonder anti-spamoplossing, een goed spamfilter voor Linux is SpamAssassin. Installeer het met sudo apt-get install spamassassin. SpamAssassin geeft alle inkomende e-mails een score van 0 tot 5: hoe hoger, hoe groter de kans dat het spam is. U configureert SpamAssassin­ in het bestand /etc/spamassassin/local.cf. De belangrijkste optie is required_score, waarmee u aangeeft hoe hoog de score van een e-mail moet zijn voor deze als spam wordt beschouwd. Standaard staat dit op 5, maar 3.5 is een veilige waarde. Verwijder ook het hekje (#) voor de regel.

©PXimport

17. Duid spam aan

Geef ook aan wat er met spam moet gebeuren. U kunt deze berichten door de server laten verwijderen, maar veiliger is het om ze in uw inbox te laten staan, met een toevoeging aan het onderwerp. Dat doet u door in het configuratiebestand de regel report_safe 0 te zetten en rewrite_header Subject ***SPAM***. Verwijder ook het hekje voor de regels. Open nu /etc/default/spamassassin en wijzig daarin ENABLED=0 naar ENABLED=1 en voeg de regel SAHOME="/var/lib/spamassassin/" toe. Sla de wijzigingen op en start Spam­Assassin met sudo /etc/init.d/spamassassin start.

©PXimport

18. Filter

Tot slot maken we Postfix duidelijk dat het SpamAssassin als filter moet gebruiken. Open /etc/postfix/master.cf. Op de regel die begint met smtp inet voegt u aan het einde achter smtpd een spatie en -o content_filter=spamassassin toe. Helemaal aan het einde van het bestand voegt u de regels spamassassin­ unix - n n - - pipe en flags=R user=spamd argv=/usr/bin/spamc -e /usr/sbin/sendmail -oi -f ${sender} ${recipient} toe. Tot slot maakt u nog de gebruiker spamd en bijbehorende map: sudo ­groupadd spamd && sudo useradd -g spamd -s /bin/false -d /var/lib/spamassassin spamd && sudo mkdir /var/lib/spamassassin && sudo chown spamd:spamd /var/lib/spamassassin. Herstart daarna Postfix met sudo /etc/init.d/postfix restart.

©PXimport

19. Test

Test nu hoe uw mailserver reageert op spam. Dit kan door een spammail die u op een ander adres ontvangen hebt, door te sturen naar uw e-mailadres op uw eigen server. Controleer of er ***SPAM*** aan het onderwerp wordt toegevoegd en kijk in de e-mailheaders na welke score er verschijnt in de header X-Spam-Status. Controleer ook of mails die geen spam zijn, nog wel aankomen. Als er iets misgaat, zoek dan naar een foutmelding in /var/log/mail.log. Als het werkt, kunt u een filter instellen zodat alle e-mails met ***SPAM*** in het onderwerp, automatisch naar een spammap verplaatst worden.

©PXimport

20. Meer gebruikers

U hoeft u natuurlijk niet te beperken tot één e-mailgebruiker. Nu u uw eigen mailserver hebt, kunt u gerust aan iedereen van uw familie een eigen e-mailadres geven, zeker als u uw familienaam als domeinnaam hebt kunnen registreren. Wilt u bijvoorbeeld een e-mailadres bob@voorbeeld.nl aanmaken, dan maakt u een nieuwe gebruiker bob aan met het commando sudo useradd -m bob en kies daarna een wachtwoord voor de gebruiker met sudo passwd bob. Vanaf nu kunt u met deze combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord ook e-mailen en webmail gebruiken.

©PXimport

21. Flexibel

Deze workshop was ingewikkelder dan de vorige twee, maar u hebt nu wel een eigen mailserver inclusief webinterface en spamfilter. Let wel op: u bent nu ook zelf verantwoordelijk voor de werking van uw mailserver. Als u iets fout doet en niet onmiddellijk weet hoe u dit moet oplossen, dan loopt u ook het risico dat uw e-mailadres lange tijd niet meer werkt. Wees dus voorzichtig met aanpassingen. Als u weet wat u doet, kunt u de basisconfiguratie van dit artikel nog uitbreiden met heel wat andere functies, zoals een virusscanner, plug-ins voor SquirrelMail, enzovoort.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: