ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Uw eigen mailserver

Iedereen heeft tegenwoordig een e-mailadres bij Gmail, Hotmail of zijn internetprovider. Maar vertrouwt u uw e-mailprovider wel? Irriteren de advertenties in webinterfaces? Of wil u meer controle over het spamfilter? Er zijn talloze redenen te bedenken om niet tevreden te zijn met uw huidige e-mailoplossing. De oplossing: zelf een mailserver installeren. De beste manier om dat te doen is door een virtuele server in een datacenter te huren. Maar u kunt ook uw eigen mailserver inrichten. In dit artikel bouwen we verder op onze reeks over een Linux-server met Ubuntu 10.04. Als basis installeren we Postfix en Dovecot. Hierna gebruiken we SquirrelMail voor een webinterface van uw e-mail en SpamAssassin om spam te weren. We gaan er wel vanuit dat u al een eigen domeinnaam hebt die verwijst naar uw server, zodat u een profes­sioneel e-mailadres hebt zoals voornaam@achternaam.nl.

1. Voorwaarden

We werken met Ubuntu Server 10.04. Intussen is er een nieuwe versie uit (10.10), maar wij gebruiken nog 10.04 omdat dit een LTS-versie is (Long Term Support), met vijf jaar ondersteuning. Om een zo hoog mogelijke beschikbaarheid te garanderen, installeren we de server niet thuis, maar op een virtuele server in een datacenter. Daardoor heeft de server ook een vast IP-adres en kunnen we eenvoudig een domeinnaam hiernaar laten verwijzen, zoals voorbeeld.nl. Vraag ook aan uw DNS-beheerder om een MX-record voor uw domeinnaam naar uw mailserver te laten verwijzen.

©PXimport

2. Installeer Postfix

Postfix installeren gaat eenvoudig. Typ gewoon het commando sudo apt-get install postfix in op uw Ubuntu-server. Naast de installatie voert dit commando ook onmiddellijk de basisconfiguratie van Postfix uit, u moet dan ook twee vragen beantwoorden. Kies in het eerste venster als type Internetsite. Daarna vult u de volledige domeinnaam van uw mailserver in. Voor het e-mailadres koen@voorbeeld.nl is dit dus voorbeeld.nl. De Postfix-server wordt hierna opgestart.

©PXimport

3. Configureer Postfix

Start de configuratie opnieuw met: sudo dpkg-reconfigure postfix. U krijgt eerst dezelfde twee vragen, die u bevestigt met Enter. In het derde venster vult u uw gebruikersnaam in om mail van de rootgebruiker naar uw mailbox om te leiden. Vul daarna het domein in waarvoor de server e-mail moet verwerken: voorbeeld.nl, localhost.localdomain, localhost. In het venster erna kiest u Nee. Daarna accepteert u de standaardwaarde zodat Postfix geen mail doorstuurt, de waarde 0 voor de postvakgrootte, de standaardwaarde + en alle om zowel IPv4 als IPv6 te gebruiken.

©PXimport

4. Certificaat aanmaken

We versturen de mail via onze Ubuntu-server op een veilige, versleutelde manier, namelijk via TLS. Hiervoor moet u een sleutel en certificaat voor uw server aanmaken. Een 2048bit-sleutel zonder wachtwoord aanmaken gaat met het commando sudo openssl genrsa -out server.key 2048. Daarna maken we een 'Certificate Signing Request' aan met het commando sudo openssl req -new -key server.key -out server.csr. Vul uw gegevens in. Vul op het einde niets in voor challenge password en company name: u kunt daar gewoon op Enter drukken.

©PXimport

5. Certificaat ondertekenen

U kunt uw certificaat tegen vergoeding laten ondertekenen. Dat kost echter geld en is enkel belangrijk om de identiteit van uw website te bewijzen aan bezoekers. Omdat we het certificaat voor onze eigen mailserver gebruiken ondertekenen wij het zelf. Dat kan met het volgende commando: sudo openssl x509 -req -days 1825 -in server.csr -signkey server.key -out server.crt. Kopieer tot slot de sleutel en het certificaat (5 jaar geldig) naar de juiste plaats met de volgende commando's:

sudo cp server.crt /etc/ssl/certs/ en sudo cp server.key /etc/ssl/private/

©PXimport

6. Configureer TLS

Laat Postfix TLS gebruiken en de sleutel en het certificaat vinden met:

sudo postconf -e 'smtpd_tls_auth_only = no' && sudo postconf -e 'smtp_use_tls = yes' && sudo ­postconf -e 'smtp_tls_note_starttls_­offer = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/server.key' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/server.crt' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_loglevel = 1' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_received_header = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s' && sudo postconf -e 'tls_random_source = dev:/dev/urandom'

©PXimport

SMTP-versleuteling

We stellen SMTP-AUTH in, zodat u zich eerst met uw e-mailclient bij de mailserver moet identificeren voor u e-mail kunt zenden. TLS wordt gebruikt om deze authenticatie te versleutelen. Om dit te configureren, moeten we weer een serie commando's ingeven:

sudo postconf -e 'smtpd_sasl_type = dovecot' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_path = private/auth-client' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_local_domain =' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_­security_options = noanonymous' && sudo postconf -e 'broken_sasl_auth_clients = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_sasl_auth_­enable = yes' && sudo postconf -e 'smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,reject_unauth_­destination'

 

©PXimport

Dovecot

De SMTP-AUTH-ondersteuning van Postfix is gebaseerd op SASL (Simple Authentication and Security Layer). We installeren Dovecot SASL met het commando sudo apt-get install dovecot-common. Open daarna het configuratie­bestand met het commando sudo nano /etc/dovecot/dovecot.conf en zoek naar de sectie auth default. Verander daarin de regel mechanisms = plain naar mechanisms = plain login. De subsectie socket listen daaronder moet eruitzien zoals in de scherm­afbeelding. Sla het bestand hierna op. Open nu /etc/default/dovecot en wijzig daarin #ENABLED=0 naar ENABLED=1.

7. Mailbox

De configuratie van Dovecot vereist nog enkele aanpassingen. Eerst het mailboxformaat: we definiëren dat uw mail in de map Maildir binnen uw gebruikersmap terechtkomt. Open /etc/dovecot/dovecot.conf en voeg de regel mail_location = maildir:~/Maildir toe. Daarna laten we Postfix zijn mails ook hier afleveren met het commando sudo postconf -e 'home_mailbox = Maildir/'. Om onze wijzigingen tot nu toe in de configuratie van beide programma's door te voeren, herstarten we ze met de commando's:

sudo /etc/init.d/postfix restart en sudo /etc/init.d/dovecot restart

©PXimport

8. Test

Om te testen of anderen mails naar onze server kunnen sturen, gebruiken we even geen mailclient maar PuTTY. Open PuTTY, vul de domeinnaam van uw mailserver in (voorbeeld.nl), kies als verbindingstype Telnet, als poort 25 en klik op OK. Als u de boodschap 220 voorbeeld.nl ESMTP Postfix (Ubuntu) te zien krijgt, is het een goed teken. Voer nu ehlo voorbeeld.nl in, u krijgt enkele statusregels. Hiertussen moeten zeker de volgende te vinden zijn: 250-STARTTLS, 250-AUTH PLAIN LOGIN, 250-AUTH=PLAIN LOGIN en 250 8BITMIME. Als dit klopt, stop dan de verbinding met het commando quit.

©PXimport

9. IMAP en POP3

Mensen kunnen mailen naar de mailserver, maar u moet deze mails wel kunnen ontvangen. We installeren IMAP- en POP3-support van Dovecot met sudo apt-get install dovecot-imapd dovecot-pop3d. Kijk of in het bestand /etc/dovecot/dovecot.conf de regel protocols = imap imaps pop3 pop3s staat. IMAPS staat voor IMAP over een TLS-verbinding, POP3S doet hetzelfde voor POP3. We moeten Dovecot hiervoor nog configureren, voeg het volgende aan het configuratiebestand toe: ssl_cert_file = /etc/ssl/certs/server.crt en ssl_key_file = /etc/ssl/private/server.key. Herstart hierna Dovecot.

©PXimport

Inkomende mail

Voeg in Windows Live Mail een e-mailaccount toe en vul daar uw e-mailadres en eventueel uw wachtwoord in. Vink ook Serverinstellingen voor e-mailaccount handmatig configureren aan en klik op Volgende. Nu kiest u als servertype voor POP3 of IMAP (onze mailserver ondersteunt beide) en vinkt u Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig aan.

 

©PXimport

Uitgaande mail

Ook bij de uitgaande server vult u de juiste domeinnaam in en vinkt u de opties voor SSL en verificatie aan. Klik op Volgende. Daarna krijgt u de waarschuwing dat het SSL-certificaat niet door Windows wordt vertrouwd, maar dat komt omdat u het zelf ondertekend hebt. U kunt dus gerust op Ja klikken om toch met de server te verbinden en het certificaat te vertrouwen. Als u daarna uw mail binnenhaalt, moet u uw wachtwoord ingeven indien u dit tijdens het configureren van het account niet hebt laten opslaan.

10. Webmail

Proficiat, u hebt nu een werkende mailserver! In principe kan de workshop hier dus stoppen. Maar als u een webinterface gewend bent, wilt u vast niet al uw mail met Windows Live Mail lezen. Gelukkig kunt u onder Linux ook een webmailsysteem installeren. Als u onze vorige workshops gevolgd hebt, hebt u al een LAMP-systeem en gebruikt u uw Ubuntu-server als webserver. In één van de directory's op uw webserver kunt u een webmailsysteem installeren. Wij installeren SquirrelMail met sudo apt-get install squirrelmail squirrelmail-secure-login.

©PXimport

11. SquirrelMail configureren

SquirrelMail heeft een eenvoudig configuratiemenu. U start het op met sudo squirrelmail-­configure. Hier kunt u menu-opties kiezen door de juiste letters of cijfers in te typen. U kunt de inhoud van het hele menu bekijken, maar gewoonlijk hoeft u bitter weinig aan te passen. Controleer in menu 2 (Server Settings) wel of bij IMAP Settings localhost:143 staat en bij SMTP Settings localhost:25. Keer terug naar het hoofdmenu met R en schakel in menu 4 (General Options) optie 11 (Allow server-side sorting) in door 11 en dan Y in te typen. Sluit af met Q en sla wijzigingen op.

©PXimport

12. Apache configureren

Configureer nu Apache voor Squirrel­Mail. Kopieer de configuratie van Squirrel­Mail naar de instellingenmap van Apache: sudo cp /etc/squirrelmail/apache.conf/etc/­apache2/sites­available/squirrelmail. Open dit bestand met sudo nano /etc/apache2/sites-available/squirrelmail en haal de hekjes (#) voor alle regels vanaf weg om versleuteling via SSL te ondersteunen. Schakel SquirrelMail in met sudo a2ensite squirrelmail, daarna de SSL-module van Apache: sudo a2enmod ssl en de standaardconfiguratie voor SSL: sudo a2ensite default-ssl. In het configuratiebestand /etc/apache2/sites-available/default-ssl vult u het juiste certificaat en de sleutel in. Herstart tot slot Apache met sudo /etc/init.d/apache2 restart.

©PXimport

13. Aanmelden

U kunt nu de webmailinterface vanuit uw browser openen. Ga naar https://voorbeeld.nl/­squirrelmail. De eerste keer dat u dit doet, krijgt u een waarschuwing dat het certificaat niet vertrouwd is. Verzeker u ervan dat de gegevens overeenkomen met wat u zelf tijdens het aanmaken hebt ingegeven, en accepteer het certificaat. Omdat we ook het pakket squirrelmail-secure-login geïnstalleerd hebben, wordt u automatisch doorverwezen naar de veilige https-versie van SquirrelMail als u enkel http intypt. Vul de gebruikersnaam en wachtwoord van uw Ubuntu-server in en klik op Login.

©PXimport

14. Verzenden en ontvangen

De webinterface van SquirrelMail legt zichzelf wel uit. Wanneer u ingelogd bent, krijgt u uw inbox te zien en kunt u een e-mail lezen door erop te klikken. Bij elke mail hebt u knopjes om op de e-mail te reageren, hem door te sturen of te verwijderen, en er zijn zelfs opties om een printversie of de volledige mailheader van de e-mail te bekijken. Klikt u links op Check mail, dan verschijnen nieuwe e-mails in uw inbox. Naast de inbox hebt u ook folders voor Drafts (concepten), verzonden e-mails en een prullenbak. Klikt u op Compose, dan kunt u een e-mail opstellen.

©PXimport

15. Opties

Bij Options kunt u de instellingen van SquirrelMail wijzigen. Onder Personal Information kunt u een handtekening (signature) instellen, en u configureert hier hoe e-mails waarop u antwoordt eruitzien. In Message Highlighting kunt u e-mails die aan bepaalde voorwaarden voldoen in een andere kleur weergeven om ze te laten opvallen, in Index Order geeft u op in welk volgorde en met welke kolommen e-mails in uw inbox getoond worden, in Folder Preferences stelt u het gedrag van mappen in en in Display Preferences is het uiterlijk van de webinterface volledig aan te passen.

©PXimport

16. Stop spam

Een goede mailserver kan niet zonder anti-spamoplossing, een goed spamfilter voor Linux is SpamAssassin. Installeer het met sudo apt-get install spamassassin. SpamAssassin geeft alle inkomende e-mails een score van 0 tot 5: hoe hoger, hoe groter de kans dat het spam is. U configureert SpamAssassin­ in het bestand /etc/spamassassin/local.cf. De belangrijkste optie is required_score, waarmee u aangeeft hoe hoog de score van een e-mail moet zijn voor deze als spam wordt beschouwd. Standaard staat dit op 5, maar 3.5 is een veilige waarde. Verwijder ook het hekje (#) voor de regel.

©PXimport

17. Duid spam aan

Geef ook aan wat er met spam moet gebeuren. U kunt deze berichten door de server laten verwijderen, maar veiliger is het om ze in uw inbox te laten staan, met een toevoeging aan het onderwerp. Dat doet u door in het configuratiebestand de regel report_safe 0 te zetten en rewrite_header Subject ***SPAM***. Verwijder ook het hekje voor de regels. Open nu /etc/default/spamassassin en wijzig daarin ENABLED=0 naar ENABLED=1 en voeg de regel SAHOME="/var/lib/spamassassin/" toe. Sla de wijzigingen op en start Spam­Assassin met sudo /etc/init.d/spamassassin start.

©PXimport

18. Filter

Tot slot maken we Postfix duidelijk dat het SpamAssassin als filter moet gebruiken. Open /etc/postfix/master.cf. Op de regel die begint met smtp inet voegt u aan het einde achter smtpd een spatie en -o content_filter=spamassassin toe. Helemaal aan het einde van het bestand voegt u de regels spamassassin­ unix - n n - - pipe en flags=R user=spamd argv=/usr/bin/spamc -e /usr/sbin/sendmail -oi -f ${sender} ${recipient} toe. Tot slot maakt u nog de gebruiker spamd en bijbehorende map: sudo ­groupadd spamd && sudo useradd -g spamd -s /bin/false -d /var/lib/spamassassin spamd && sudo mkdir /var/lib/spamassassin && sudo chown spamd:spamd /var/lib/spamassassin. Herstart daarna Postfix met sudo /etc/init.d/postfix restart.

©PXimport

19. Test

Test nu hoe uw mailserver reageert op spam. Dit kan door een spammail die u op een ander adres ontvangen hebt, door te sturen naar uw e-mailadres op uw eigen server. Controleer of er ***SPAM*** aan het onderwerp wordt toegevoegd en kijk in de e-mailheaders na welke score er verschijnt in de header X-Spam-Status. Controleer ook of mails die geen spam zijn, nog wel aankomen. Als er iets misgaat, zoek dan naar een foutmelding in /var/log/mail.log. Als het werkt, kunt u een filter instellen zodat alle e-mails met ***SPAM*** in het onderwerp, automatisch naar een spammap verplaatst worden.

©PXimport

20. Meer gebruikers

U hoeft u natuurlijk niet te beperken tot één e-mailgebruiker. Nu u uw eigen mailserver hebt, kunt u gerust aan iedereen van uw familie een eigen e-mailadres geven, zeker als u uw familienaam als domeinnaam hebt kunnen registreren. Wilt u bijvoorbeeld een e-mailadres bob@voorbeeld.nl aanmaken, dan maakt u een nieuwe gebruiker bob aan met het commando sudo useradd -m bob en kies daarna een wachtwoord voor de gebruiker met sudo passwd bob. Vanaf nu kunt u met deze combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord ook e-mailen en webmail gebruiken.

©PXimport

21. Flexibel

Deze workshop was ingewikkelder dan de vorige twee, maar u hebt nu wel een eigen mailserver inclusief webinterface en spamfilter. Let wel op: u bent nu ook zelf verantwoordelijk voor de werking van uw mailserver. Als u iets fout doet en niet onmiddellijk weet hoe u dit moet oplossen, dan loopt u ook het risico dat uw e-mailadres lange tijd niet meer werkt. Wees dus voorzichtig met aanpassingen. Als u weet wat u doet, kunt u de basisconfiguratie van dit artikel nog uitbreiden met heel wat andere functies, zoals een virusscanner, plug-ins voor SquirrelMail, enzovoort.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.