ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Tweaks voor Windows 7

Windows 7 is alweer enige tijd op de markt en de nieuwigheid is er inmiddels wel van af. Tijd om uw computer een flinke oppepper te geven. Hoe? Met de nodige tweaks kunt u Windows 7 nog beter, sneller én handiger maken.

1. Het klassieke Start-menu

Bent u inmiddels al uitgekeken op het nieuwe menu Start van Windows 7? Helaas is het standaard niet mogelijk om het klassieke menu, zoals u dat nog kent uit Windows 98 en 2000, te gebruiken. Tijd om daar zelf verandering in te brengen. Met het programma CSMenu kunt u het klassieke Start-menu toevoegen aan Windows 7. Interessant aan deze uitbreiding is dat u zelf kunt bepalen welke menuvariant u gebruikt, want het klassieke menu wordt als extra knop toegevoegd aan het menu Start. Hebt u liever niet twee knoppen in het menu? U kunt het standaardmenu Start van Windows ook volledig vervangen door de klassieke variant, met behulp van het programma StartKiller.

©PXimport

Het klassieke Start-menu, maar nu in Windows 7!

2. Eigen aanmeldscherm

Het is vreemd dat Windows 7 niet voorziet in een mogelijkheid om het aanmeldscherm een eigen uiterlijk te geven, bijvoorbeeld met een eigen foto die u ziet zodra u uw computer inschakelt. Gelukkig zijn er uitbreidingen beschikbaar waarmee u alsnog hetzelfde effect bereikt. Met Logon Changer for Windows 7 kunt u een eigen afbeelding gebruiken. Nadat u het programma hebt gestart, klikt u op de knop Change Logon Screen (in het hoofdvenster) en wijst u het gewenste bestand aan. Zorg ervoor dat dit een jpg-afbeelding met een grootte van maximaal 245 KB is. Klik om Test om de afbeelding te controleren. De afbeelding wordt auto­matisch gecomprimeerd door Logon Changer. Als u ooit weer terug wilt keren naar de oorspronkelijke afbeelding, dan klikt u op Revert to Default Logon Screen.

3. Internet Explorer 9

Standaard wordt Windows 7 geleverd met versie 8 van Internet Explorer. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan Internet Explorer 9. Deze browser biedt veel verbeteringen ten opzichte van de eerdere versies, en het is dan ook de moeite waard om hem te gebruiken. Doordat er hardwareversnelling is ingebouwd, is de nieuwe browser flink sneller dan zijn voorgangers. Daarnaast biedt de browser ondersteuning voor nieuwe webtechnologieën, zoals het steeds populairder wordende HTML 5. Hoewel de browser nog niet is uitgebracht, is er al een representatieve bètaversie beschikbaar die u prima kunt gebruiken voor uw dagelijkse internetactiviteiten.

©PXimport

Het wordt hoog tijd dat Internet Explorer 8 wordt vervangen door Internet Explorer 9.

4. Gratis office-pakket

Veruit de meeste zakelijke Windows-gebruikers werken met Microsoft Office. Betekent dit dat u dit pakket ook op uw thuiscomputers installeert, met behulp van een dure licentie? Nergens voor nodig. Als u OpenOffice op uw computer installeert, hebt u Windows 7 uitgebreid met een volwaardige set office-programma's die nauwelijks onderdoen voor de onderdelen van Microsoft Office. OpenOffice bestaat uit Writer (tegenhanger van Word), Calc (tegenhanger van Excel), Impress (tegenhanger van PowerPoint), Draw (tegenhanger van Photoshop/Paint) en Base (tegenhanger van Access).

5. Alles uitpakken!

In Windows 7 is ook zip-ondersteuning ingebouwd, maar lang niet alle compressieformaten worden erdoor ondersteund. Daar kunt u maar beter snel verandering in brengen, zodat u ook zonder problemen bestanden kunt openen waarvan de naam eindigt met een extensie als tar, gzip, arj of rar. Een goed programma hiervoor is 7-Zip. Dit betreft open-sourcesoftware en het kan dus gratis worden gebruikt.

©PXimport

7-Zip kan allerhande compressieformaten uitpakken. Handig!

6. Windows via usb

Een aardige eigenschap van Windows 7 betreft de mogelijkheid om het besturingssysteem vanaf een usb-stick te installeren. Dit heeft verschillende voordelen: allereerst verloopt het installatieproces een stuk vlotter dan wanneer u vanaf dvd installeert. Daarnaast zijn niet alle computers voorzien van een dvd-speler, zo ontbreekt dit onderdeel bijvoorbeeld in de meeste netbooks. Door Windows 7 vanaf een stick te installeren, omzeilt u dit probleem. Met behulp van Windows 7 USB/DVD Download Tool kunt u op basis van een installatie-dvd of ISO-bestand eenvoudig een usb-installatie maken. Dit programma wordt gratis door Microsoft ter beschikking gesteld. De wizard bestaat uit een paar stappen, waarin u aangeeft waar de installatiebestanden zich bevinden en naar welke usb-stick u de bestanden wilt kopiëren. Na afloop beschikt u over een bootable (opstartbare) usb-stick met Windows 7.

©PXimport

Met Windows 7 USB/DVD Download Tool kunt u een usb-installatiestick maken.

7. Kladblok Deluxe

Het welbekende Kladblok - al aanwezig sinds de eerste versies van Windows - is nog steeds mateloos populair, bijvoorbeeld om eenvoudige tekstbestanden mee te bekijken of om webpagina's te bewerken. Toch kent Kladblok enkele beperkingen: zo wordt er geen opmaakhulp geboden en zijn de bewerkingsmogelijkheden op de vingers van een hand te tellen. Met Notepad++ haalt u een uitgebreide variant op Kladblok in huis. Notepad++ ondersteunt meerdere tabbladen, zodat u eenvoudig tekstdocumenten naast elkaar kunt plaatsen en kunt vergelijken. Daarnaast worden herkende onderdelen in een tekst expliciet gemarkeerd, bijvoorbeeld als u met een html-document of in programmeertaal werkt. Met behulp van plug-ins kunt u de functionaliteit van Notepad++ bovendien nog uitbreiden.

8. Voor Gmail-fanaten

Tevreden met uw Gmail-account? Leest u dan even verder. U kunt slim gebruikmaken van de Jump Lists van Windows 7 om bij te houden of u nieuwe berichten hebt. Hiervoor maakt u gebruik van Gmail Notifier Plus. Dit kleine programma nestelt zich in de taakbalk en verandert van pictogram zodra er nieuwe mail is. Als u er met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt de betreffende Jump List en ziet u de berichtkoppen van nieuwe e-mailberichten. Handig! Bovendien toont de Jump List de sectie Taken. Hiermee kunt u snel een mailbericht samenstellen, Postvak IN openen, op nieuwe mail controleren en de accountinstellingen aanpassen.

9. Lekker stapelen

U kunt de Windows 7-taakbalk zelf wat verbeteren, zodat de balk nog praktischer in gebruik wordt. Een goed voorbeeld van programma's die u hiervoor kunt gebruiken, is StandaloneStack. Hiermee voegt u de 'stacks'-functie aan de taakbalk toe. Als u de bijbehorende knop indrukt, verschijnt een ballon met favoriete mappen in beeld. Interessant is het instellingenvenster van StandaloneStack. Hierin kunt u aangeven hoe de items moeten worden gesorteerd en kunt u nieuwe stacks maken. U kunt elke stack voorzien van een eigen naam en bepalen in welke richting de objecten worden getoond. Verder kunt u aangeven of de menu's moeten worden geanimeerd en wat er moet gebeuren als u op een map klikt.

©PXimport

StandaloneStack zorgt voor een opgeruimde taakbalk.

10. Beter schakelen

Dat u met de toetsencombinatie Alt+Tab tussen geopende vensters kunt schakelen, weet u waarschijnlijk al. Er is echter nog meer mogelijk. De makers van VistaSwitcher voegen met hun uitbreiding voor Alt+Tab extra functies toe. Als u na installatie de toetsencombinatie gebruikt, ziet u dat het schakelvenster is uitgerust met een overzicht van de vensternamen, naast het screenshot. U kunt elk venster een nummer geven, om het vervolgens snel te kunnen openen. Interessanter zijn echter de instellingsmogelijkheden. Op de tab Appearance kunt u aangeven hoe groot het takenvenster mag zijn. Wilt u bepaalde programma's uitsluiten, dan kunt u deze opgeven op de tab Exclusion.

11. Weersvoorspelling

Benieuwd naar het weer, terwijl u televisie of een film kijkt via Media Center? Media Center heeft geen weersvoorspelling aan boord, maar u kunt deze functie zelf toevoegen. Met de uitbreiding Heatwave voegt u een fraai vormgegeven weersvoorspeller toe aan de Media Center-omgeving. Na installatie kunt u meerdere locaties toevoegen. Het is bijvoorbeeld handig om zowel uw woonplaats als uw vakantiebestemming te selecteren. In tekst en met grote pictogrammen wordt u duidelijk gemaakt hoe het weer zich ontwikkelt.

12. Alles onder controle

Wilt u instellingen van het besturingssysteem aanpassen, maar gebruikt u daar liever niet het Windows-register voor? Een bijzonder uitgebreid programma waarmee u Windows 7 meer naar uw hand zet, is EnhanceMySe7en. Het programma is opgebouwd uit verschillende tabbladen, waarop u per Windows-onderdeel instellingen vindt om de computer aan te passen. Zo kunt u onder meer het bureaublad aanpassen, Internet Explorer onder handen nemen en de functionaliteit van de taakbalk veranderen. Er is een aparte optimalisatiesectie waarin u veelvoorkomende Windows 7-problemen automatisch kunt laten verhelpen, en op een centrale tab zijn losse Windows-hulpjes, zoals Schijfdefragmentatie, ondergebracht. Van EnhanceMySe7en is een 32-bit en een 64-bitversie beschikbaar.

©PXimport

EnhanceMySe7en zorgt ervoor dat u meer mogelijk­heden krijgt bij het aanpassen van het besturingssysteem.

13. Live Essentials

Ten opzichte van Windows Vista wordt Windows 7 redelijk 'kaal' geleverd. Programma's om te e-mailen en te chatten treft u bijvoorbeeld standaard niet aan in het besturingssysteem. Om ze toch te kunnen gebruiken, is er Windows Live Essentials, een pakket dat los wordt aangeboden en dat programma's bevat zoals Windows Live Messenger (om te chatten), Windows Live Mail (een e-mailclient) en Windows Live Movie Maker (voor videobewerking). U kunt dit programma gratis downloaden. Kies in het menu Start voor Introductie en klik op Windows Live Essentials downloaden. Na installatie vindt u het programma via Start, Alle programma's, Windows Live.

Meer mogelijkheden

Er zijn meer extra's beschikbaar voor Windows 7 dan u standaard in het besturingssysteem aantreft. Zo kunt u extra thema's downloaden en Windows uitbreiden met nieuwe bureaubladachtergronden en gadgets. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden vindt u op website van Microsoft. Op het tabblad Thema's vindt u alles wat beschikbaar is. Klik op de knop Downloaden om zaken toe te voegen. Het tabblad ernaast biedt verschillende bureaubladachtergronden en rechts hiervan vindt u bureaubladgadgets: kleine programma's die u direct vanaf het bureaublad uitvoert en die kleine functies uitvoeren (zoals het weergeven van aandelenkoersen).

©PXimport

Extra toevoegingen voor Windows 7 vindt u ook op de website van Microsoft.

14. Configuratiescherm

Voor sommige uitbreidingen voor Windows 7 hoeft u helemaal niet ver te zoeken. Een goed voorbeeld hiervan is de functie om in één keer alle opties van het configuratiescherm te tonen (standaard toont Windows alleen categorieën en een selectie). Klik met rechts op het bureaublad en kies Nieuw, Map. Geef de map de volgende naam: Configuratiescherm. {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Zodra u de map hebt gemaakt, krijgt deze het pictogram van het configuratiescherm. Dubbelklik erop om het configuratiescherm te openen, waarna alle items in één keer worden getoond.

©PXimport

U kunt alle items van het configuratiescherm bij elkaar zetten in één overzicht.

15. Overal alle bestanden

Werkt u vaak op verschillende computers met dezelfde documenten? Daar hebt u allang geen server meer voor nodig, want u kunt gewoon een online-schijf aan Windows 7 toevoegen. Hiermee hebt u - via uw bestaande programma's en Windows Verkenner - altijd toegang tot uw bestanden, zolang u maar beschikt over een internetverbinding. Om documenten online op te slaan, kunt u gebruikmaken van Dropbox. Eenmaal geïnstalleerd, is het systeemvak van Windows 7 (het gedeelte naast de klok in de taakbalk) voorzien van een nieuw pictogram. Dubbelklik daar op om uw Dropbox-map te openen, waar u vervolgens uw favoriete bestanden in op kunt slaan. Installeert u Dropbox op een andere computer, dan ziet u dezelfde mappen met dezelfde inhoud. Dropbox zorgt ervoor dat de mappen continu worden bijgewerkt. Het is ook prettig dat Dropbox wordt ondersteund door de Mac en dat er mobiele versies beschikbaar zijn, zoals voor de iPhone en de BlackBerry. De dienst biedt gratis een online opslagruimte tot 2 GB. Is dat onvoldoende, dan kunt u een betaald abonnement nemen.

©PXimport

De 'missende map' binnen Windows 7: een online harde schijf die overal toegankelijk is.

16. ISO-bestanden

Werkt u vaak met ISO-bestanden, dan is het handig om ondersteuning daarvoor aan Windows 7 toe te voegen, zodat u een ISO-bestand kunt koppelen en benaderen als dvd-station. Zo hoeft u dergelijke bestanden niet steeds op een fysieke dvd te branden. Download en installeer het programma IsoBuster. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u er heel eenvoudig een ISO-bestand mee openen. U ziet de inhoud ervan vervolgens op dezelfde manier als bij een bestand dat op een schijf is gebrand. Daarnaast biedt IsoBuster de mogelijkheid om (installatie)bestanden uit te voeren.

17. Opgeruimd bureaublad

Last van een overvol bureaublad? Startdock Fences helpt u bij het ordenen van de inhoud ervan. U kunt het bureaublad indelen met behulp van donkere vlakken die u een naam geeft. Vervolgens plaatst u in elk vlak een van de onderdelen (zoals programma's, mappen en snelkoppelingen). Er zijn twee versies beschikbaar: Fences Free en Fences Pro, en de eerste versie mag u kosteloos gebruiken. Het programma kent een aantal interessante opties. Zo kunt u met een dubbele klik op een leeg gedeelte van het bureaublad alle pictogrammen laten verdwijnen. Daarnaast kunt u secties voor verschillende pictogrammen aanmaken. Met de betaalde versie kunt u ook een sectie maken waar alle nieuwe pictogrammen voortaan automatisch in worden geplaatst. Fences helpt ook bij het onthouden van de pictogramlay-out. Als u de resolutie hebt veranderd (bijvoorbeeld omdat u een game hebt gespeeld), worden de pictogrammen netjes op hun oorspronkelijke locatie teruggeplaatst.

©PXimport

Last van een vol bureaublad? Met Fences schept u orde op zaken.

18. Video's omzetten

Even een video bekijken op uw Xbox of op uw iPhone? Grote kans dat dit niet direct werkt, bijvoorbeeld omdat het standaardbestandsformaat niet wordt herkend. In zulke gevallen is het handig als u het bron­bestand snel om kunt zetten naar een formaat dat wél wordt herkend. Met het compacte programma HandBrake kunt u snel en eenvoudig een film naar een ander videoformaat omzetten. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u bij Source het bronbestand opgeven. Bij Output Settings geeft u aan wat er met de video moet gebeuren. Handig zijn de 'presets' aan de rechterzijde van het venster. Met deze voorgedefinieerde instellingen kunt u videobestanden omzetten naar populaire uitvoerformaten, bijvoorbeeld voor de iPhone.

©PXimport

Wordt het bestandsformaat van uw video niet herkend? HandBrake kan het formaat snel omzetten.

19. Alles afspelen

Over video's gesproken: de nieuwste Windows Media Player kan aanzienlijk meer formaten afspelen dan de versie van Windows Vista. Toch blijven er nog voldoende formaten over die niet door Media Player worden 'begrepen'. Tijd om hier verandering in te brengen, en wel met VLC Media Player. De speler ondersteunt bekende standaarden zoals avi, mp4, ogg en real, maar ook minder gangbare zoals raw dv, mxf en nut. U kunt het uiterlijk van VLC Mediaplayer aanpassen met behulp van skins. Daarnaast is er een uitgebreid instellingenvenster, waarmee u de videoweergave kunt veranderen, bijvoorbeeld door het videobeeld enkele graden te draaien of de kleuren bij te stellen.

©PXimport

VLC Media Player is een stuk uitgebreider dan Windows Media Player.

20. Logo's voor tv-zenders

Onderdeel van Windows 7 (Home Premium en Ultimate) is Windows Media Center. Met dit programma bekijkt u video's en kunt u - in combinatie met een tv-tuner - televisie kijken. De ingebouwde programmagids (kortweg EPG) is ideaal om te zien welke televisieprogramma's worden uitgezonden. U kunt deze gids flink verbeteren, door elke zender van het bijbehorende zenderlogo te voorzien. De gebruikerscommunity van het programma My Channel Logos heeft voor verschillende landen logo's gemaakt. Als een logo niet beschikbaar is, kunt u het bovendien zelf toevoegen. In het instellingenvenster klikt u op de zender waarvoor u een logo toe wilt voegen. Klik op het vlak rechts om het bijbehorende logo toe te kennen. Blader naar de afbeelding die u in de programmagids wilt toevoegen en bevestig met een klik op Open. Het logo is toegevoegd.

21. YouTube in Media Center

Het is vreemd dat Media Center geen ondersteuning biedt voor YouTube. Het is immers juist prettig om binnen de Media Center-omgeving ook naar streaming video te kunnen kijken. De makers van MacroTube dachten hierover hetzelfde en hebben een uitbreiding voor Media Center gemaakt waarmee u toegang krijgt tot verschillende streaming-videodiensten, waaronder YouTube en Dailymotion. Eenmaal geïnstalleerd, hebt u via de Media Center-omgeving toegang tot de kanalen. Klik op een zenderlogo om het kanaal te openen. Vervolgens kunt u een van de aangeboden video's bekijken of op zoek gaan naar specifieke clips, via een handig schermtoetsenbord.

22. No-nonsens aanpassingen

'Tweaking'-programma's voor Windows 7 zijn er volop. Elders in dit artikel leest u over EnhanceMySe7en. Dat programma biedt na installatie aardig wat functionaliteit. Hebt u echter behoefte aan een lichter programma waarmee u de meest populaire aanpassingen in Windows 7 kunt doorvoeren, dan is Windows 7 Little Tweaker de ideale toevoeging. Het programma bestaat louter uit een lijst met veelgebruikte aanpassingen. Om een aanpassing door te voeren, plaatst u een vinkje bij de betreffende optie. Bevestig vervolgens met een klik op Apply. Via de knop Defaults kunt u op ieder gewenst moment terugkeren naar de standaardinstellingen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt over een doorgevoerde wijziging.

©PXimport

Windows 7 Little Tweaker is een compact programma waarmee u populaire tweaks doorvoert.

23. Wachtwoorden onthouden

In de loop der tijd verzamelt de gemiddelde computeraar een grote hoeveelheid wachtwoorden. Het is belangrijk dat u het overzicht daarover bewaart, en daarbij kan een zogeheten Password Manager een belangrijk hulpmiddel zijn. Zo'n programma houdt een lijst bij met al uw gebruikersnamen en wachtwoorden, en maakt deze pas toegankelijk nadat u een hoofdwachtwoord hebt opgegeven. Dat is daarmee feitelijk het enige wachtwoord dat u nog hoeft te onthouden. Een uitstekend programma is KeePass Password Safe. Dit is een opensource-wachtwoordmanager die u gratis mag gebruiken.

24. Virtuele machines

Wel eens van een virtuele machine gehoord? Een virtuele machine stelt u in staat een besturingssysteem binnen het huidige besturingssysteem te installeren, in een afgeschermde omgeving. Dit komt bijvoorbeeld van pas als u een bepaald programma wilt evalueren zonder uw 'echte' besturingssysteem te vervuilen. Ook kunt u meerdere besturingssystemen door elkaar gebruiken, bijvoorbeeld als u gebruikmaakt van programma's die alleen binnen een specifieke versie van Windows werken. Met het gratis programma VMware Player kunt u meerdere besturingssystemen als virtuele machine installeren. Uiteraard hebt u daarbij nog wel de installatiebestanden nodig van de betreffende besturingssystemen.

©PXimport

'Windows in Windows': handig als u nieuwe software wilt uitproberen.

▼ Volgende artikel
MediaMonkey: jouw digitale jukebox
© Mr.Pancho Store - stock-adobe.com
Huis

MediaMonkey: jouw digitale jukebox

Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je muziekcollectie kunt beheren met MediaMonkey:

  • Installeer en configureer MediaMonkey
  • Voeg muziek toe vanuit je computer, NAS of cloudopslag
  • Gebruik slimme zoekfuncties om snel je favoriete nummers te vinden
  • Maak en personaliseer afspeellijsten
  • Rip en brand cd’s
  • Pas metadata aan voor een overzichtelijke bibliotheek
  • Stream muziek binnen je thuisnetwerk naar andere apparaten

Lees ook: De beste apparatuur om in huis lekker naar muziek te luisteren

Tip 1 Digitale jukebox

MediaMonkey is eigenlijk een digitale jukebox. Het programma ondersteunt nagenoeg alle gangbare audioformaten, zoals flac, ogg, wma, ape en natuurlijk mp3. Alle liedjes die je aan dit programma toevoegt, belanden in een overzichtelijke catalogus. Het maakt niet uit of je nou honderden, duizenden of honderdduizenden nummers toevoegt, want MediaMonkey ordent zorgvuldig alle bestanden.

Om MediaMonkey te downloaden, klik onder Standard Version op DOWNLOAD [versienummer]. Dubbelklik op het exe-bestand en selecteer de Nederlandse taal, waarna je bevestigt met OK. Je klikt nu telkens op Volgende om de installatie te doorlopen. Accepteer hierbij de licentieovereenkomst. Klik als laatste op Installeren / Voltooien.

Download de gratis Windows-versie van MediaMonkey naar je computer.

Tip 2 Liedjes toevoegen

Misschien heb je op de computer of NAS flink wat muziek opgeslagen. In de tijd dat downloaden voor eigen gebruik nog min of meer gedoogd werd, lagen de audiobestanden immers voor het oprapen. Wellicht kun je omstreden downloadnetwerken als Napster, Kazaa, LimeWire, bittorrent en usenet (nieuwsgroepen) nog herinneren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kopieën van cd’s op de computer bewaren (zie tip 6).

MediaMonkey wil eerst weten waar jouw digitale audiocollectie zich bevindt. Hierbij selecteert het programma automatisch de standaard muziek- en video-map in Windows. Staan daar geen liedjes in, dan haal je de vinkjes voor deze bestandslocaties weg. Klik rechtsboven op LOCATIE TOEVOEGEN en kies Lokale opslag. Zodra je de juiste map met muziek hebt gevonden, zet je hier een vinkje voor. Je kunt zo meerdere bestandslocaties selecteren. Klik daarna op OK.

Naast lokale mappen voeg je net zo eenvoudig muziek van andere apparaten toe, zoals een NAS of pc. Kies in dat geval LOCATIE TOEVOEGEN / Netwerk of Mediaserver, waarna je de juiste map of server selecteert. Klik daarna op OK.

Via VOLGENDE / VOLGENDE / VOLTOOIEN importeert MediaMonkey alle nummers in de bibliotheek. Dit proces kan even duren. Klik tot slot op SLUITEN.

Geef aan in welke (netwerk)map de muziek staat opgeslagen.

Tip 3 Eerste blik

Het hoofdvenster van MediaMonkey opent eerst met een welkomstscherm. Klik linksboven op Home om je muziekcollectie te tonen. Als het goed is, zie je verschillende albumhoesjes. Met de standaardinstellingen staan de secties Artiesten en Albums op alfabetische volgorde gerangschikt. Klik achter een sectie op alles weergeven om een volledig overzicht te tonen. Gebruik als alternatief bovenaan de knoppen Alle bestanden, Albums en Genres om binnen jouw muziekverzameling te snuffelen. Via Home keer je op ieder moment weer terug naar het beginvenster.

Zeker in een omvangrijke collectie is het nog een hele kunst om dat ene liedje te vinden. Gelukkig heeft MediaMonkey een snelle zoekfunctie. Klik rechtsboven op het vergrootglas om het zoekveld te ontvouwen. Je hoeft maar een deel van een liedje, albumtitel of artiest te typen. Het programma laat namelijk meteen de bijbehorende resultaten zien. Klik voor een uitgebreidere zoekfunctie bovenaan op Naar Geavanceerd.

MediaMonkey maakt van alle muziek een overzichtelijke bibliotheek met albumhoesjes.

Grotere albumhoesjes

Vind je de albumhoesjes in de muziekcatalogus te klein? Dat kun je aanpassen! Navigeer bovenin de menubalk achtereenvolgens naar Beeld / Weergave hoofdvenster / Afbeeldingsgrootte. Sleep het oranje schuifje nu naar rechts om de albumcovers te vergroten. Je klikt als laatste op OK om het resultaat te bekijken.

Maak de albumhoesjes desgewenst tweemaal zo groot.

Tip 4 Muziek luisteren

Uiteraard wil je de muziek ook graag beluisteren. Als je op een albumhoesje klikt, komen de onderliggende nummers tevoorschijn. Afhankelijk van in welke sectie je zit, dien je mogelijk nogmaals op de afbeelding te klikken. Gebruik achter de albumtitel de afspeelknop om alle liedjes in chronologische volgorde af te spelen. Je hoort meteen geluid.

Je kunt de liedjes ook husselen. Klik in dat geval op het pictogram met de twee gekruiste pijlen en luister in willekeurige volgorde naar de nummers. Wil je een specifiek liedje van het album horen? Zweef dan met de muisaanwijzer boven een titel en klik daarna op de afspeelknop.

Achter ieder albumhoesje schuilen er meerdere nummers.

Tip 5 Afspeellijst maken

Je maakt in MediaMonkey eenvoudig een eigen afspeellijst. Daarmee luister je naar jouw favoriete nummers van verschillende artiesten. Klik in de menubalk op Bewerken / Nieuwe afspeellijst. Er verschijnt aan de rechterkant een nieuw deelvenster. Typ een relevante naam en bevestig met Enter.

Zoek nu een nummer dat je aan de lijst wilt toevoegen. Klik eerst op de naam van het liedje en sleep deze audiotrack met ingedrukte muisknop naar het rechterdeelvenster. Je kunt als alternatief ook met de rechtermuisknop op een nummer klikken. Navigeer vervolgens naar Verzenden naar / Afspeellijst en klik op de juiste naam. Je maakt zoveel favorietenlijstjes als je maar wilt. Alle afspeellijsten zijn in het linkermenu bereikbaar.

Geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Laat MediaMonkey dit dan voor je doen. Ga naar Bewerken / Nieuwe Auto-Afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin het programma volgens zelfgekozen criteria liedjes selecteert. Misschien wil je bijvoorbeeld alleen maar rockmuziek horen. Klik in dat geval op het plusteken en kies Genre. Je typt volgens bovengenoemd voorbeeld Rock, waarna je bevestigt met Enter. Uiteraard staat het je vrij om andere criteria te gebruiken. Geef de automatische afspeellijst tot slot een andere naam.

Voeg via het contextmenu goede nummers aan een afspeellijst toe.

Tip 6 Audio-cd’s rippen

Wil je een digitale kopie van een fysiek muziekalbum op de computer bewaren? Dan komt de ripfunctie van MediaMonkey goed van pas. Daarmee kopieer je de inhoud van een audio-cd naar de pc. Een voorwaarde is dat het systeem is voorzien van een (extern) cd/dvd-station.

Doe eerst een muziek-cd in de lade van de optische drive. Na even wachten verschijnt in MediaMonkey vanzelf het venster Albumgegevens kiezen. Selecteer in het overzicht het juiste muziekalbum. Dat is belangrijk, want het programma koppelt zo de juiste eigenschappen aan elk liedje. Denk onder meer aan de artiest, de naam van het nummer en het genre. Maak een keuze en bevestig met OK.

Klik in de menubalk op Extra / Audio-CD rippen. De nummers van het album komen tevoorschijn. Standaard staan voor alle liedjes vinkjes. Als je een bepaald nummer niet op de computer wilt bewaren, haal je het desbetreffende vinkje weg.

Heb je alleen interesse in de grootste hits van een album? Verwijder voor de overige nummers dan de vinkjes.

Tip 7 Ripinstellingen

Voordat je de cd naar de computer kopieert, neem je eerst de instellingen door. Geef aan in welke map je de nummers wilt opslaan. Zodra je op CONFIGUREREN klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn. Ga via BLADEREN naar de gewenste map en bevestig met OK om deze opslaglocatie te selecteren. MediaMonkey plaatst elk geript album in een eigen submap. Sluit het venster met OK.

Met de huidige instellingen maakt het programma mp3’tjes. Je kunt desgewenst ook een ander audioformaat instellen. Klik dan eerst op MP3 en kies bijvoorbeeld WMA, WAV of FLAC. De twee laatstgenoemde bestandsformaten bieden over het algemeen een hogere audiokwaliteit. Daarentegen nemen de liedjes wel meer opslagruimte in beslag. Mp3 staat bekend om zijn acceptabele geluidskwaliteit en geringe bestandsomvang.

Bij sommige audioformaten kun je de kwaliteit aanpassen, zoals in het geval van ogg, wav, wma, aiff en flac. Klik dan achter de gekozen indeling op INSTELLINGEN. Een hogere waarde resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit. Houd hierbij wel rekening met grotere bestanden en een langere ripduur. Maak een keuze en klik op OK. Bevestig nogmaals met OK om het ripproces te starten. Na afloop belanden de nummers vanzelf in de bibliotheek van MediaMonkey.

Bepaal in welke (sub)map je de geripte nummers wilt opslaan.

Tip 8 Schijfjes branden

De omgekeerde route werkt ook: niet rippen, maar brand een album naar een schijfje en speel deze cd vervolgens af op een cd-speler. Handig voor wie nog een klassieke audioset met goede speakers bezit. Overigens heb je voor dit klusje wel een (externe) cd-brander en leeg schijfje nodig.

Doe een beschrijfbare cd-r in de lade van de cd-brander. Je kunt hier normaal gesproken tachtig minuten muziek op kwijt. Klik nu met de rechtermuisknop op een albumhoes en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden). Belangrijk is dat in het kleine venster achter Schijf: de juiste cd-brander is geselecteerd. Klik op BRANDEN om het proces te starten. Na afloop hoor je een geluidssignaal en wordt de cd uitgeworpen. Overigens kun je deze opties eventueel uitvinken.

Je brandt desgewenst ook nummers van verschillende albums en artiesten op een cd. Het is dan handig om van jouw favoriete liedjes eerst even een afspeellijst te maken (zie tip 5). Je navigeert in het linkermenu daarna naar Afspeellijsten. Klik met de rechtermuisknop op de bewuste lijst en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden) / BRANDEN.

Brand een muziekalbum of afspeellijst eenvoudig naar een lege cd.

Muziek vanuit cloud

MediaMonkey kan ook muziek bij diverse clouddiensten ophalen. Deze optie is nuttig voor wie audiobestanden op een online server van een bekende aanbieder bewaart. Er is ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox ingebakken.

Klik in de menubalk op Bestand / Bestanden herscannen/toevoegen. Ga via LOCATIE TOEVOEGEN naar Cloudopslag. Na het aanwijzen van de juiste aanbieder opent er een webpagina in de browser. Je dient MediaMonkey toegang tot jouw persoonlijke cloudomgeving te geven. Log zo nodig in en beslis of je het mediaprogramma wel of geen toegang geeft.

Klik in MediaMonkey op OK / NU SCANNEN om audiobestanden vanuit de cloud te importeren. Daarnaast bewaar je optioneel een kopie van de muziekbibliotheek op een online server. Gebruik hiervoor het tabblad Inhoud bibliotheek. Je kunt de koppeling tussen MediaMonkey en de clouddienst op elk moment weer verbreken.

Als je MediaMonkey toegang tot jouw Google Drive-omgeving geeft, voeg je audiobestanden vanuit de cloud toe.

Tip 9 Metadata wijzigen

Elk digitaal opgeslagen liedje bevat metadata. Dit noemt men ook wel tags. Hierin staan allerlei gegevens, zoals de artiest(en), de naam van het nummer en het uitgiftejaar. Het is belangrijk dat alles klopt, want MediaMonkey deelt op basis van deze informatie zijn bibliotheek in. Bovendien bevindt zich in de metadata ook een hoesafbeelding.

Met name bij gedownloade bestanden klopt de metadata soms niet. Gelukkig herstel je eenvoudig een foutje. Klik in MediaMonkey met de rechtermuisknop op het bewuste liedje en kies Eigenschappen. Er verschijnt een venster met verschillende kenmerken. Pas naar eigen inzicht een of meerdere velden aan. Bij Score laat je eventueel ook nog jouw waardering voor het nummer blijken. Kies tussen een waarde van één tot vijf sterren.

Bij het tabblad Details staan nog meer kenmerken van het liedje. Die kun je eveneens allemaal wijzigen. Verder voeg je via Songteksten vrijblijvend een complete liedtekst toe. Kijk tot slot ook nog even bij Illustraties, want je kunt hier zo nodig een andere albumhoes selecteren. Klik op OK om eventuele wijzigingen op te slaan.

Controleer in de Eigenschappen of het liedje aan de juiste albumhoes is gekoppeld.

Tip 10 Automatisch taggen

Het aanpassen van metadata heet ook wel het taggen van muziek. MediaMonkey heeft hiervoor een slimme functie, want het programma wijst op jouw verzoek automatisch de juiste metadata aan alle nummers van een album toe.

Klik met rechts op een muziekalbum en kies Auto-labelen. Het programma gaat nu op zoek naar de correcte gegevens. Hebben liedjes bijvoorbeeld geen titels, dan probeert de software deze via een zogenoemde audiovingerafdruk te achterhalen. Door de huidige audiodata met dat van een database te vergelijken, komt MediaMonkey de juiste tags op het spoor. Er wordt zo nodig ook een verse albumhoes opgehaald. Vink de nummers aan waarvan je de metadata wilt aanpassen en bevestig met LABELEN EN DOORGAAN.

Wijs in één klap correcte tags aan alle liedjes van een muziekalbum toe.

Tip 11 Mediaserver

Tijdens de installatie activeert MediaMonkey op de achtergrond een mediaserver. Het voordeel hiervan is dat je met andere apparaten in je thuisnetwerk de muziekbibliotheek kunt benaderen. Denk onder andere aan een geschikte smart-tv, netwerkreceiver, wifi-speaker en soundbar. Je speelt de nummers op deze apparaten af.

Open maar eens met de afstandsbediening de bronlijst van een smart-tv en kies MediaMonkey Bibliotheek. Daarachter staat waarschijnlijk ook nog de naam van jouw computer vermeld. Je dient deze televisie nu toegang tot de muziekbibliotheek te geven. Klik in MediaMonkey op JA. Zodra je de bibliotheek op de smart-tv vernieuwt, heb je toegang tot alle albums en afspeellijsten.

Stream de nummers over je thuisnetwerk naar andere apparaten, zoals een smart-tv.

MediaMonkey Gold

Er bestaat ook een betaalde Gold-versie van MediaMonkey. Die bevat nóg meer functies. Met name op het gebied van audio-cd’s rippen zijn er meer mogelijkheden. Zo stel je desgewenst een hogere geluidskwaliteit voor de gekopieerde nummers in. Een andere handige functie is dat je een ongelimiteerd aantal nummers tegelijk automatisch kunt taggen. Daarnaast bevat MediaMonkey Gold extra opties om liedjes te ordenen en over je eigen (thuis)netwerk te streamen. De betaalde versie kost ca. 39 euro. Je kunt voor ca. 97 euro ook een zogeheten lifetime-licentie aanschaffen.

Voor het gebruik van MediaMonkey Gold dien je een gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet
© L'OR
Huis

Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet

IJskoffie is populairder dan ooit. Om in te spelen op die trend lanceert L'OR de Barista Absolu: een nieuwe koffiemachine die niet alleen warme, maar ook gekoelde koffie zet. Samen met de speciale capsules zet je er thuis gewoon zelf een goede ijskoffie mee – mét smaak en cremalaag.

Gekoelde koffie met één druk op de knop

De Barista Absolu is de eerste koffiemachine van L'OR die speciaal is ontworpen met ijskoffie in gedachten. Een opvallend detail is de knop 'Enjoy Over Ice'. Die activeert een langzamere, zachte extractie van de koffie, zodat de smaken behouden blijven en niet verwateren door het ijs. Voeg zelf ijsklontjes toe aan het glas en je krijgt een koude koffie met een volle cremalaag en een verfrissende smaak.

Wie liever iets romigs of zoets drinkt, kan de basis eenvoudig aanvullen met melk, siroop of slagroom. Ook warme koffievarianten zijn mogelijk: van ristretto en espresso tot lungo of twee koppen tegelijk. Dankzij 19 bar pompdruk en geavanceerde extractietechnologie belooft de machine koffie met de intensiteit van een barista.

©L'OR

Tot 18 koffievariaties

De L'OR Barista Absolu is geschikt voor zowel standaard- als XXL-capsules van L'OR, waarmee je tot 18 verschillende koffievariaties kunt bereiden. Met de knop 'Intensity Boost' verhoog je de extractieduur voor een krachtiger kopje. De machine is beschikbaar in zwart, wit en grijs, met een adviesprijs van 129 euro.


Ook nieuw: zomerse (ijs)koffiesmaken

Speciaal voor de zomer introduceert L'OR twee nieuwe capsules, speciaal voor ijskoffie: 🥥 Coconut Iced Een zachte koffie met kokossmaak, bedoeld om koud te serveren. De blend is gemaakt van 100% gecertificeerde koffie (Common Grounds) en zit in recycleerbare capsules. Geschikt voor zowel L'OR Barista- als Nespresso-machines. 🧊 Iced Coffee XXL Een capsule met dubbele inhoud voor grotere ijskoffies. De smaak is krachtig en fris, en ideaal als basis voor recepten met ijsblokjes, melk of siroop.