ID.nl logo
15 tips voor de aanschaf van een Windows 10-pc
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 tips voor de aanschaf van een Windows 10-pc

Heb je met de aanschaf van een nieuwe pc gewacht tot Windows 10, dan is nu het moment om aan de slag te gaan. Maar welke onderdelen heb je nodig? Is de nieuwe pc wel compatibel met je oude applicaties? Bouw je zelf een nieuwe pc of ga je voor een kant-en-klaar systeem? We helpen je graag op weg.

Tip 1 - Hard- en software

Onder de motorkap lijkt Windows 10 veel op Windows 7 en Windows 8. Werken je applicaties goed op deze besturingssystemen, dan is vrijwel zeker dat ze ook werken met Windows 10. Het goede nieuws is dat Windows 7 en Windows 8-gebruikers gratis kunnen upgraden. Tijdens het upgraden gaan een aantal functies verloren. Windows 10 ondersteunt bijvoorbeeld Windows Media Center en Windows 7-bureaubladgadgets niet. Via het Windows Compatibiliteitscentrum kun je controleren of jouw hardware en applicaties werken met Windows 10. Is een applicatie niet compatibel met Windows 10, dan kun je overwegen de applicatie in een virtuele machine te gebruiken.

©PXimport

Tip 1 - Via het online compatibiliteitscentrum kun je controleren of hard- en software werkt met Windows 10.

Tip 2 - Upgraden

Kom je niet in aanmerking voor een upgrade, dan werkt Windows 10 mogelijk toch op je oude computer. Het besturingssysteem stelt namelijk geen hoge eisen aan de hardware. Een processor van minimaal 1 GHz, 1 GB ram (2 GB voor een 64bit-systeem), 16 GB vrije opslagruimte en minimaal een DirectX 9-videokaart met WDDM-driver. Windows XP en Vista kunnen niet worden geüpgraded, een schone installatie (of dualboot) is dan dus nodig om Windows 10 te kunnen gebruiken.

©PXimport

Tip 2 - Met Speccy kun je zien welke onderdelen er in je pc zitten.

Om te zien welke hardware er in de computer zit, kun je het gratis programma Speccy gebruiken. Zoek vervolgens via het Windows Compatibiliteitscentrum (zie tip 1) of de onderdelen werken met Windows 10. Meestal worden nieuwe drivers geadviseerd. Download de drivers voordat je Windows 10 gaat installeren en bewaar ze op een usb-stick. Maak ook eerst een volledige back-up van de schijf met een back-upprogramma als EaseUS Todo Backup Free. De hardware is meestal niet compatibel als er geen drivers beschikbaar zijn.

Tip 3 - Home versus Pro

Het verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro zal voor de meeste mensen verwaarloosbaar zijn. Windows 10 Pro richt zich voornamelijk op de zakelijke gebruiker. Features als BitLocker, Group Policy Management, toegang tot de zakelijke Store en de mogelijkheid de computer aan te melden bij een domein (Active Directory) ontbreken in bij Home-versie. Gebruik je Hyper-V (virtuele machines) en externe verbindingen via Remote Desktop, dan kun je de Pro-editie overwegen, maar gratis tools als TeamViewer en VirtualBox zijn ook prima alternatieven. Een volledig overzicht van de verschillen vind je in een duidelijke tabel op Wikipedia.

©PXimport

Tip 3 - Klik met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen om te zien welke Windows-versie je draait.

Indien je de computer upgradet, krijg je de versie die volgens Microsoft het dichtste bij je huidige installatie staat. Windows 8.1 Home, Windows 7 Starter, Home Basic, of Home Premium, worden geüpgraded naar Windows 10 Home. Windows 7 Professional, Ultimate of Windows 8.1 Pro-gebruikers krijgen Windows 10 Pro. Wie niet in aanmerking voor de upgrade komt, kan voor respectievelijk 129 euro de volledige versie van Windows 10 Home en voor 249 euro Windows 10 professional kopen.

Tip 4 - Wat voor pc?

Vroeger was de computer een grote beige kast met een dikke monitor. Tegenwoordig zijn computers in vele vormen en maten te krijgen, zodat je ze volledig kunt afstemmen op jouw wensen. Maak eerst de keuze waar je de nieuwe computer gaat gebruiken. Ben je vaak onderweg, kies dan tussen een laptop, ultrabook, netbook of zelfs tablet. Komt hij op een vaste plek te staan, dan is een normale desktop of werkstation een optie. Mag het systeem niet te veel ruimte innemen, dan is een all-in-one of nettop-pc een optie.

©PXimport

Tip 4 - vroeger hadden we een personal computer, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele maten en vormen.

Besluit vervolgens wat voor taken de computer moet uitvoeren. Voor een beetje internetten en e-mailen is niet veel nodig. Een simpele processor, standaard harde schijf en 4 GB geheugen volstaan dan. Wil je zware applicaties gebruiken, dan zijn een krachtige cpu en een SSD zeker belangrijk. GWe raden dan ook 8 GB of 16 GB geheugen aan. Voor het spelen van spellen is de videokaart het belangrijkste onderdeel. Het is van belang dat je eerst bedenkt wat je met je nieuwe computer wilt doen om teleurstellingen te voorkomen.

Tip 5 - Zelf bouwen

Het voordeel van een zelf gebouwd systeem, is dat je precies weet welke onderdelen er in zitten en dat je gelijk rekening kunt houden met eventuele uitbreidingen in de toekomst. Kies een zwaardere voeding als je een extra grafische kaart wilt kopen of een moederbord met meer geheugensloten als je al verwacht dat je later meer geheugen wilt aanschaffen. De juiste onderdelen bij elkaar vinden, is daarentegen wel een flinke klus. Er zijn verschillen in het formaat, de fabrikant en de snelheid. Het is als het ware een grote puzzel waarbij alle puzzelstukjes in elkaar moeten passen.

©PXimport

Tip 5 - Als je zelf een pc bouwt, kun je ook zelf bepalen welke hardware je wilt gebruiken om hem in de toekomst uitbreiden.

Als een onderdeel defect raakt, kan dit een tijdrovende klus worden. Als het moederbord defect raakt, dien je zelf alle onderdelen te verwijderen en het moederbord terug te sturen naar de fabrikant. Soms duurt het weken voordat een vervangend exemplaar wordt opgestuurd. In de cursus Bouw je eigen pc, kun je stap voor stap zien hoe je een pc samenstelt, bouwt en installeert.

Tip 6 - Kant-en-klaar

Een kant-en-klare computer van bijvoorbeeld Acer, Dell of HP is vooraf al geconfigureerd. Je maakt een keuze tussen de beschikbare modellen en configuraties. Het systeem is direct klaar voor gebruik. Een nadeel aan een kant-en-klaar systeem, is dat het meestal moeilijk is om het systeem uit te breiden door de speciale vormen of een tekort aan ruimte. Ook installeren fabrikanten vaak ongevraagde software bij het besturingssysteem.

©PXimport

Tip 6 - Het voordeel aan een kant-en-klaar systeem is dat je uit erg mooie modellen kunt kiezen zoals een all-in-one pc.

Op het moment van schrijven is het aantal computers dat Windows 10 vooraf geïnstalleerd heeft ongeveer gelijk aan het aantal systemen dat nog Windows 8 geïnstalleerd heeft. Stickers als 'Windows 10-ready' kunnen verwarrend zijn, je moet dan meestal zelf nog upgraden naar Windows 10. Vraag aan de verkoper of Windows 10 al is geïnstalleerd of dat het systeem nog geüpgraded moet worden.

Hardware

Tip 7 - Grafische kaart

Windows 10 komt samen met DirectX 12. Ga je een nieuwe pc samenstellen voor spelletjes, let er dan op dat de grafische kaart DirectX 12 ondersteunt. Basaal uitgelegd is DirectX is een set vooraf geschreven programmeercode die de communicatie met de hardware regelt. Een softwareontwikkelaar kan deze code aanspreken, zodat hij zich minder bezig hoeft te houden met de hardware van de eindgebruiker.

DirectX 12 brengt vele verbeteringen met zich mee, waardoor de prestatie flink toeneemt. Het zorgt voor een betere controle over de cpu en de gpu en DirectX 12 kan meerdere gpu's van verschillende fabrikanten aanspreken. Zo kunnen kleine taken door de gpu op de cpu worden verwerkt en kan de losse kaart het zwaardere werk doen. Het is aan de softwareontwikkelaar of hij er gebruik van maakt.

©PXimport

Tip 7 - Met de NVIDIA GeForce GTX 970 en ATI Radeon R9 290X kun je met gemak de nieuwste spellen spelen.

Wil je de nieuwste spellen op de hoogste kwaliteit spelen en in de toekomst Virtual Reality gaan gebruiken, dan raden we een krachtige grafische kaart aan. Het huidige advies luidt minimaal een NVIDIA GeForce GTX 970 of ATI Radeon R9 290X.

Tip 8 - Cpu en RAM

De processor stem je af op de taken die de pc moet uitvoeren. Gebruik je veel programma's tegelijkertijd of wil je zware spellen spelen, dan is een cpu met meerdere processorkernen ons advies. Werk je met behoorlijke Excel-sheets, speel je veel online Java- of Flash-spelletjes of heb je vaak veel tabbladen open in je browser, dan is extra geheugen ook een geen overbodige luxe. Met 8 of 16 GB kun je prima uit de voeten.

©PXimport

Tip 8 - DDR4-geheugen werkt op dit moment alleen met de nieuwste Intel Skylake cpu's.

Dit jaar heeft DDR4-geheugen zijn intrede gedaan. Dit geheugen heeft aan aantal belangrijke verbeteringen. Zo is het een stuk energiezuiniger: 1,2 V tegen de 1,5 V van DDR3. Door het lagere energieverbruik kan de kloksnelheid omhoog. Nieuw geheugen heeft ook een nieuwe processorarchitectuur nodig. De architectuur van Intels nieuwste Skylake-cpu's is zo opgebouwd dat het met zowel DDR3 als DDR4 kanwerken. Wil je in de toekomst de computer uitbreiden, dan is de nieuwe Skylake-processor daarop voorbereid. Helaas heeft AMD op het moment van schrijven nog geen processor die met DDR4-geheugen werkt. Koop je een kant-en-klaar systeem, dan kan het voordelig zijn om voor de vorige generatie te kiezen.

Tip 9 - Opslag

Voor opslag van gegevens is een harde schijf prima, maar voor het besturingssysteem en de programma's kunnen we stellen dat een harde schijf niet meer van deze tijd is. Bouw je zelf een pc, dan is het een logische keuze om een SSD te kiezen. Bij een kant-en-klaar systeem ontbreekt de SSD vaak bij de standaardconfiguraties. Soms wordt gekozen voor een hybride schijf (vaak aangeduid als SSHD's).

©PXimport

Tip 9 - Samsungs SM951 M.2-SSD haalt een leessnelheid van wel 2150 MByte/s en een schrijfsnelheid van 1500 MByte/s.

Hoewel deze schijven ook over SSD-chips beschikken, zie je dit in het besturingssysteem niet terug. De schijf bepaalt zelf welke gegevens op de chips worden weggeschreven. Aangezien de prestatiewinst hiervan minimaal is, blijft een volledige SSD de snelste keus. De traditionele SATA-aansluiting is op dit moment de meest voorkomende en volstaat nog prima. De nieuwste moederborden en laptops beschikken ook over een zogeheten M.2-slot, waarmee nog hogere snelheden gehaald worden. M.2-SSD's hebben niet de vorm van een schijf, maar lijken meer op een kleine PCI-kaart.

Tip 10 - Nieuwe aansluiting

Een nieuwe computer brengt ook nieuwe aansluitingen met zich mee, waardoor ook sommige oude aansluitingen komen te vervallen. Controleer welke randapparatuur nog past op een nieuwe computer. Vaak is het mogelijk om oudere hardware via de nieuwe aansluitingen te verbinden. Zo kun je een muis met een usb 2.0-aansluiting prima op een usb-3.0-poort aansluiten. Er komt de komende jaren wel verandering in, want er is een nieuwe usb-aansluiting onderweg.

©PXimport

Tip 10 - De nieuwe Type-C-kabel heeft aan beide uiteinden dezelfde connector en is omkeerbaar zodat er geen onder of boven meer is.

De zogenoemde Type-C-aansluiting zal een aantal aansluitingen gaan vervangen, zoals de traditionele Type-A (de aansluiting in de computer), Type-B-aansluiting (de aansluiting op de randapparatuur zoals een smartphone of printer) en Intels minidisplayport-aansluiting. De usb-C-aansluiting kent vele voordelen ten opzichte van de oude usb-aansluitingen. Zo is hij kleiner dan de traditionele A-aansluiting, zodat laptops niet meer gelimiteerd zijn tot de dikte van de usb-poort. Ook is de connector is aan beide uiteinden hetzelfde en is hij omkeerbaar (er is geen onder of boven meer en de randapparatuur heeft dezelfde ingang). Via een verloopstukje zijn de oude aansluitingen nog steeds aan te sluiten op de Type-C-aansluiting. Daarbij zullen de meeste computers voorlopig worden voorzien van zowel de Type-A als de Type-C-aansluiting.

Tip 11 - Beeldscherm

Windows 10 kan beter omgaan met schermen met een hoge resolutie. Het besturingssysteem vraagt automatisch of items geschaald moeten worden, zodat ze beter leesbaar zijn. Zo nodig kan Windows 10 tot 500 procent vergroot worden. Wil je een nieuw beeldscherm met hoge resolutie aanschaffen, dan is er wel een belangrijk aandachtspunt. Veel fabrikanten claimen compatibel te zijn met zogenoemde '4K-beeldschermen'. In werkelijkheid is dat ook zo, maar ze leveren het product soms met een HDMI 1.4-aansluiting.

©PXimport

Tip 11 - Koop je een 4K-monitor, let er dan goed op dat het scherm en je pc over een HDMI 2.0-poort beschikken.

Via HDMI 1.4 kan je prima websites en e-mails bekijken, maar schiet tekort tijdens kijken van een film of het spelen van een spel op deze resolutie. Een HDMI 1.4-poort kan op een 4K-resolutie ongeveer 24 frames per seconden en een kleurendiepte van 8 bit (16.7 miljoen) doorvoeren. HDMI 2.0 kan daarentegen 60 fps uitzenden en een kleurdiepte van 68.7 miljard kleuren doorvoeren, een waarneembaar verschil. Zorg dus dat het beeldscherm en de computer minimaal beschikken over een HDMI 2.0-aansluiting.

Randapparatuur

Tip 12 - Windows Hello

Microsoft wil al jaren van het onveilige wachtwoordsysteem af. Daarom gaat Windows 10 een stapje verder dan een pincode, afbeeldingswachtwoord en vingerafdruklezers. Je kunt namelijk inloggen met je gezicht. Voor de nieuwe feature is wel een speciale 3D-camera met Intel RealSense-techniek nodig. Deze camera heeft een dieptesensor waarmee gezichten en objecten gescand kunnen worden.

©PXimport

Tip 12 - Er verschijnen steeds meer computers met ingebouwde 3D-camera.

Tijdens het inloggen wordt niet gevraagd om iets in te voeren, maar om in de camera te kijken. Via deze weg kan een hacker niet stiekem je wachtwoord zien en dat is volgens Microsoft een stuk veiliger. Op het moment van schrijven is er nog geen losse webcam met Intel RealSense-techniek verkrijgbaar. Wel zijn er een aantal all-in-one-pc's en notebooks die over een 3D-camera met Intel RealSense-techniek beschikken. Welke apparaten dat zijn vind je op de site van Intel.

Tip 13 - Tablet en telefoon

Tot nu toe is Windows op mobiele apparaten nog niet echt geslaagd. Hopelijk kan Windows 10 het imago van Windows Phone/Mobile iets opkrikken. Naar alle verwachting is Windows 10 Mobile eind dit jaar nog beschikbaar. Welke apparaten er precies kunnen gaan upgraden naar de nieuwe mobiele versie, is nog niet bekend. Een selectie Lumia-smartphones waarop nu Windows Phone 8.1 draait, komt in ieder geval in aanmerking voor een upgrade naar Windows 10 Mobile.

©PXimport

Tip 13 - De Acer Jade Primo is een Pocket PC/smartphone met een volledige versie van Windows 10.

Tip 14 - Stream Xbox One

Je hebt niet altijd een dure videokaart nodig om de nieuwste games op je pc te spelen. Als je een Xbox One bezit, kun je deze spellen ook naar de Windows 10-apparaat streamen. De controller van de Xbox One sluit je simpelweg via usb aan op je computer en je kunt aan de slag. Heb je al een Xbox One en een pc met Windows 10, dan kun je de feature gemakkelijk activeren.

©PXimport

Tip 14 - Met Windows 10 kun je Xbox One-spellen streamen van de Xbox One naar je pc en ze zo ook spelen.

Ga naar Instellingen op je Xbox en selecteer Voorkeuren. Schakel de optie Streamen van game naar andere apparaten toestaan (bèta) in en kies Vanaf elk SmartGlass-apparaat of Alleen profielen die zijn aangemeld op deze Xbox. Sluit de Xbox One-controller aan op de pc en start de Xbox-app op je Windows 10-computer (verwar hem niet met Xbox One SmartGlass). Selecteer Maak verbinding en klik op de naam van de Xbox. Om een spel te streamen klik je op Verbonden en Streamen. Het kan zijn dat je eerst moet inloggen op de Xbox One voordat je de stream kunt starten. De kwaliteit van het beeld kun je rechtsboven in het venster aanpassen.

Tip 15 - Augmented reality

Virtual reality, augmented reality en holografie staan op het punt op de markt te verschijnen. Microsoft werkt samen met de pioniers op dit gebied, zodat de techniek zo goed mogelijk zal werken met Windows 10. Onlangs kondigde Microsoft aan te zullen samen werken met Oculus VR en HTC. De Oculus Rift en HTC Vive zijn twee veelbelovende virtualreality-headsets die het eerste kwartaal van 2016 zullen worden uitgebracht. Microsoft werkt ook aan een nieuwe gadget die nog een stuk verder gaat dan VR.

©PXimport

Tip 15 - Met de HoloLens tover je de woonkamer om tot een speelparadijs.

De HoloLens, zoals Microsoft de bril heeft genoemd, heeft een ingebouwde computer die naadloos samen moet werken met Windows 10. Er wordt augumented reality in combinatie met hologrammen gebruikt. Augumented reality zorgt ervoor dat de holografische objecten in je directe omgeving worden geplaatst. Plaats een gigantische televisie op je muur of speel Minecraft op je eettafel. De objecten kun je met je handen verplaatsen of aanpassen. Microsoft heeft zich met Windows 10 goed voorbereid op de toekomst en goed geluisterd naar de gebruiker. Nu nog een geschikte pc vinden!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.