ID.nl logo
Test: Super Mario 3D Land
© PXimport
Zekerheid & gemak

Test: Super Mario 3D Land

Mario stuitert zich in Super Mario 3D Land weer eens een weg naar zijn geliefde Princess Peach, eet zich terloops vol aan kleurrijke paddenstoelen, verzamelt glinsterende sterren en hakt Bowser in de pan. Wat er wél nieuw is? Een zeer mooie 3D-wereld in de palm van uw hand.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; Super Mario 3D Land is eindelijk die klapper die de 3DS zo keihard nodig had. We konden eerder dan al wel met een handjevol topgames aan de slag op deze handheld, maar verder dan remakes van successen als Ocarina of Time en Star Fox 64 kwam het toch niet echt.

Dit nieuwste avontuur van onze favoriete loodgieter toont niet alleen aan dat het 26 jaar na de eerste Mario-game nog altijd leuk is om Bowser klop te geven, ook bewijst Nintendo hiermee dat een 3D-effect weldegelijk een toegevoegde waarde kan hebben op de gameplay.

We halen die eerste Super Mario Bros. uit 1985 overigens niet geheel zonder reden aan. Gamers die zijn opgegroeid met de rijke Mario-geschiedenis zullen met 3D Land namelijk in een feest van herkenning belanden. Nintendo heeft van vrijwel alle Mario-games elementen geplukt en deze tot acht bizar toffe spelwerelden geboetseerd.

2D meets 3D

Deze acht werelden bestaan uit een handjevol levels die werkelijk bruisen van de sfeer en inventiviteit. Hoewel we ons in een driedimensionale wereld begeven a la Mario Galaxy, is de gameplay grotendeels 2D. Dat wil zeggen; het te bewandelen pad is van begin tot eind duidelijk aangegeven en afgebakend. Gelukkig bevinden zich in de levels wel meer dan genoeg zijwegen en verrassingen om het zeker de moeite waard te maken levels vaker te bezoeken.

Uw doel hierbij is om aan het einde van ieder level tegen de bekende vlaggenstok te springen (it's back!), maar voor u dit doet valt er nog meer dan genoeg te ontdekken in de spelwereld. Zo zijn er in ieder leven drie (vaak moeilijk bereikbare) Sterrenmedailles te vinden, kunt u met geplaatste verrekijkers rondkijken om geheimen te ontdekken (hier komt de gyroscoop om de hoek kijken) en stikt het overal van de verborgen 1UP's, verrassingsdozen en power-ups.

Kruisbestuiving

Super Mario Bros. 3 wordt door velen geprezen als zijnde de beste Mario-game ooit, en het is dan ook goed om te zien dat 3D Land zich vrijelijk door deze voorvader laat inspireren. De game ziet er werkelijk schitterend uit op het kleine 3,53-inch scherm, waarbij de stijl een kruisbestuiving lijkt van het cartoony Mario Bros. 3 en de latere Galaxy-games. De audio is van eenzelfde hoog niveau en doet nog het meeste denken aan de rijke soundtrack van New Super Mario Bros. Wii.

©PXimport

In 3D Land wordt op een originele manier gebruik gemaakt van 3D.

Waar vrijwel alle voorgaande 3DS-games het 3D-effect als een grafisch extraatje gebruikten, weet 3D Land het daadwerkelijk tot een belangrijk gameplay-element om te vormen. Oke, het is mogelijk de game uit te spelen met de 3D-schuif omlaag, maar hierdoor zal het spelverloop geheid uitmonden in een en al frustratie. De game is gemaakt voor 3D en dat merkt u gewoon. Van de slimme camerastandpunten tot de vermakelijke optische illusies en van het creatieve leveldesign tot de inventieve puzzels, het klopt.

Vrolijke boel

Alles in de spelwereld is voorzien van een ronde afwerking en de levels zijn aangekleed met herkenbare elementen uit klassieke Mario-games. Zo zien we soms weer de bekende trapconstructie voor de vlaggenstok staan en is het heerlijk om Bowser aan het einde van een kasteel weer in een bak lava te laten donderen door op de grote knop achter hem te springen. Ook zien we later in de game elementen van andere Nintendo-franchises terug, maar hiervan laten we het verrassingselement graag in tact.

Naast bovengenoemde voorbeelden bevat 3D Land uiteraard ook weer alle kleine details die een game tot een Mario-game maken. Zo zien we natuurlijk alle vertrouwde vijanden weer terug, zijn er muzieknootjes te volgen voor een extra 1UP, vinden we overal schakelaars en maken zelfs de geheime wolken-levels uit de oudere Mario-games een rentree.

Tanuki Mario

Een van de belangrijkste gouwe ouwe die we terugzien is de Tanuki power-up. We kunnen er dan misschien niet mee vliegen zoals in Super Mario Bros. 3 maar het zweven dat dit magische blaadje mogelijk maakt zorgt wel voor erg leuke platformmomenten. Dit gaat vooral erg goed samen met het 3D-effect.

Gaat Mario in de game namelijk aan een grote afdaling beginnen dan zal de camera schuin boven hem hangen waardoor u een geweldig dieptegevoel krijgt. Daarnaast zorgt het 3D-effect ervoor dat het uitkienen van uw sprong en de lengte van het zweefmoment een heerlijk strategisch spel wordt. En niet geheel onbelangrijk; we kunnen met het pluizige Tanuki-staartje ook weer de nodige vijanden aan de kant meppen.

Een compleet nieuwe power-up is het Boemerang pak. Hiermee kunt u boemerangs werpen (goh), wat bijzonder handig blijkt te zijn voor het uitschakelen van vliegende vijanden. Verder is ook de Propellerkubus uit New Super Mario Bros. Wii weer aanwezig waarmee we de hoogte in kunnen. Super Mario 3D Land is boven alles een feest van herkenning dus. En daar ligt misschien ook een van weinige nadelen in verscholen. Hoewel het 3D-effect voor een geheel nieuwe Mario-ervaring zorgt had het ontwerp van de levels best iets gewaagder gemogen.

P-vleugel

Mocht u ondanks het handige Tanuki-pak en het 3D-effect nog steeds een level niet kunnen halen dan heeft Nintendo een extra hulpmiddel ingebouwd. Als u namelijk vijf keer sterft in een level krijgt u de 'optie' een onoverwinnelijkheidsblaadje te gebruiken waardoor vijanden u niet langer kunnen bezeren.

Valt u dan nog steeds in iedere afgrond die u tegenkomt dan kunt u er tot slot ook nog voor kiezen het level in zijn geheel over te slaan middels de aangeboden P-vleugel. Volstrekt 'not done' natuurlijk voor de echte die hards! Jammer is wel dat er geen consequenties verbonden zijn aan het gebruik van het onoverwinnelijkheidsblaadje, want hiermee kunt u relatief simpel alle geheimen en medailles in een level opsporen.

Koopa koning

De meeste gamers zullen pas in de tweede helft van de game te maken krijgen met deze hulpmiddelen omdat u relatief simpel door de eerste paar uur van de game vliegt. Bent u verbaasd dat u wel erg snel bij het kasteel van de Koopa koning bent aanbeland dan zal u bedrogen uitkomen. Daarna opent zich namelijk pas het tweede deel van de game en wordt de moeilijkheid tot ziekelijke hoogte opgekrikt.

In de acht 'speciale' werelden die dan beschikbaar komen zullen naast een aantal nieuwe ook eerdere levels uit de game de revue passeren, maar deze zijn dan wel volledig op de schop gegaan. Klinkt misschien als een goedkope manier om de speelduur te verlengen, maar de meeste levels zijn dermate aangepast met nieuwe vijanden, alternatieve routes en verse geheimen dat u zou zweren in compleet nieuwe levels rond te dwalen.

Remix

Een van de leukste elementen bij deze remix-levels is de belangrijke rol die tijd gaat spelen. Bij veel levels zal u namelijk starten met slechts een klein beetje tijd op de teller, en moet u dus op weg naar de vlag steeds stukjes tijd pakken door klokjes te verzamelen. En probeer dan nog maar eens netjes alle Sterrenmedailles te verzamelen! Doordat de levels vrij kort zijn is deze stress verrassend verslavend en wordt er een zwaar beroep gedaan op uw platform-ervaring.

©PXimport

Super Mario 3D Land bevat de bekende Mario platform-gameplay.

Het contrast tussen beide spelhelften is leuk uitgedokterd door Nintendo. Staan de eerste uren van de game volledig in het teken van scherpe humor, innovatieve gameplay en slimme optische 3D-illusies, zo keihard focust het tweede deel zich op uw hardcore gamingskills. Voor de casual gamers was het misschien leuker geweest wanneer Nintendo energie had gestoken in een reeks compleet nieuwe en eenvoudigere werelden, maar wilt u als hardcore platformspeler weer eens zwaar op de proef geteld worden dan zal 3D Land u zeker niet telleurstellen.

Reserve item

De besturing is even simpel als briljant. Hoewel we Mario met de Circle Pad besturen kan hij slechts in acht verschillende richtingen lopen. Iets dat heerlijk werkt met de semi 2D-gameplay. Verder gebruiken we enkele knoppen voor het nodige actiewerk en vinden we op het touchscreen een reserve-item. Met de vierpuntsdruktoets kunnen we tot slot nog de camera-een beetje bijsturen om bijvoorbeeld een mooi 3D aanzicht op het level te krijgen.

Een 3DS-game is natuurlijk nergens zonder StreetPass-ondersteuning, en ook met 3D Land kunnen we dus weer data uitwisselen met andere spelers als we deze op straat passeren. Zo ontvangt u soms nieuwe verrassingsblokjes en kunt u tegen de beste tijden van andere gamers racen. Jammer is wel dat u deze time trial-scores niet online van uw 3DS-vrienden kunt plukken.

Conclusie

Nintendo heeft met Super Mario 3D Land een topgame afgeleverd die niet alleen indruk maakt door een grafisch prachtige spelwereld en een heerlijke gameplay, ook bewijst Nintendo dat het 3D-effect meer kan zijn dan slechts een gimmick. De uitstekende moeilijkheidscurve - en de verrassingen die de game u constant naar het hoofd slingert - zorgen ervoor dat 3D Land alleen maar beter wordt naarmate u langer speelt. Vooral het tweede deel van de game is voor de hardcore gamers onder ons smullen geblazen. De aankleding van de levels had misschien iets fantasievoller gekund en ook was een online optie om de beste tijden met vrienden te delen leuk geweest, maar dat doet zeker geen afbreuk aan het feit dat we hier te maken hebben met de beste handheldgame van Mario ooit.

Super Mario 3D Land

Beoordeling 9/10

Platform Nintendo 3DS

Ontwikkelaar Nintendo

Uitgever Nintendo

PEGI 3+

Genre Platform

Pluspunten

Grafisch zeer indrukwekkend

Goed gebruik van 3D effect

Sterke moeilijkheidscurve

Heerlijke besturing

Minpunten

Geen online opties

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.