Start 2023 met het opschonen van je smartphone.

Start 2023 met het opschonen van je smartphone.

Geplaatst: 23 december 2022 - 16:00

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:18

Partnerredactie

Wat zijn jouw voornemens voor 2023? Blijft het bij afvallen of stoppen met roken? Start dit jaar met extra aandacht voor je mobiele apparaten en begin alvast met een digitale voorjaarsschoonmaak. Besteed daarbij ook aandacht aan de veiligheid van je apparaten. Criminelen beschouwen onze smartphones en tablets als een belangrijk doelwit.

Partnerbijdrage - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Je telefoon heb je altijd bij je en neem je overal mee naar toe. Het wordt een vanzelfsprekend onderdeel van je leven waar je nauwelijks nog bij stil staat. Extra aandacht voor de veiligheid van je telefoon is op zijn plaats.

Internetcriminelen richten zich steeds meer op onze telefoons en tablets. Dat is geen wonder. De computer zet je na gebruik uit, een telefoon is 24 uur per dag online, soms via openbare wifi. De telefoon bevat een schat aan gevoelige informatie en wordt gebruikt voor bankzaken en online aankopen. Op de gemiddelde telefoon staan heel wat persoonlijke foto's en filmpjes.

Grote schoonmaak

De informatie op je telefoon vormt een afspiegeling van je leven, met chat-berichten, e-mail, foto's en filmpjes, bankzaken en online aankopen. Dit leidt tot een flinke berg aan data, die ongemerkt elke dag verder groeit.

Maak er een goede gewoonte van om periodiek je telefoon en tablet op te ruimen en hou minstens een keer per jaar een grote digitale schoonmaak.

Maak van januari jouw digitale schoonmaak-maand.

telefoon met allerlei apps die eruit vliegen

© ra2 | ra2studio

Overbodige apps

Begin met het opruimen van overbodige apps. Bij het verwijderen van een app wordt ook de data van die app gewist.

Welke apps heb je echt nodig en welke kunnen weg? Verwijder de apps die je die laatste tijd niet gebruikt hebt. Meestal is dat geen probleem. Blijkt achteraf dat je een bepaalde app toch nog nodig hebt, dan installeer je die eenvoudig opnieuw.

Neem geen risico en installeer uitsluitend apps uit de officiële app-store of play-store.

App toestemmingen

Controleer de toestemmingen van de overgebleven apps.

De toestemmingen vind je bij de instellingen. Sommige apps vragen onnodige toestemmingen, waaronder toegang tot de camera en microfoon, locatie-informatie, foto's en andere bestanden, de activiteits-trackers zoals de stappenteller, enzovoorts.

Bekijk per app de toestemmingen en zet onnodige toestemmingen uit.

Wifi-netwerken

Bij het inloggen op een wifi-netwerk onthoudt je toestel de gebruikersnaam en het wachtwoord. Iedere keer dat je een nieuw wifi-netwerk gebruikt groeit de verzameling bewaarde gegevens.

Je vindt de lijst met bewaarde wifi-netwerken bij de instellingen. Op een iPhone tik je op "Wijzig" rechtsboven in het wifi-scherm. Op een Android toestel vind je in het wifi-scherm de optie "bewaarde netwerken".

Verwijder de Wifi-netwerken die je niet meer gebruikt, bijvoorbeeld van vakantieadressen. Selecteer een netwerk en kies voor "Vergeet dit netwerk" om die te verwijderen.

Afbeeldingen, foto's en filmpjes

In de foto-app staan niet alleen je eigen foto's en filmpjes. Afbeeldingen die je via chat-apps ontvangt staan hier ook. Bepaal wat je wilt bewaren en verwijder de rest.

De foto-bestanden van je camera zijn groot, filmpjes vragen nog meer bestandsruimte. Bij elkaar snoepen de foto's en filmjes heel wat opslagruimte op.

Je maakt ruimte vrij door foto's en filmpjes te verplaatsten naar de cloud. Google biedt via de Android foto-app online backup aan, Apple doet dat via iCloud. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals Dropbox. Onderzoek eerst de kosten, niet alle oplossingen zijn gratis.

Het bijkomend voordeel van een online backup is dat bij verlies of diefstal van je toestel de foto's en filmpjes niet verdwijnen.

Wachtwoorden

Vanaf je toestel log je op verschillende sites in. Sta eens stil bij de wachtwoorden die je gebruikt.

Kies voor elk account en voor elke site een ander wachtwoord. Hoe langer het wachtwoord hoe beter. Dit gaat het makkelijkst met een wachtwoordmanager. Die onthoudt je wachtwoorden, genereert sterke wachtwoorden en logt overal voor je in. Jij hoeft alleen nog het hoofdwachtwoord te onthouden.

Creditcard-gegevens moeten goed beveiligd zijn. Sla die nooit in je notities op, gebruik hiervoor een geschikte wachtwoordmanager. Kies een wachtwoordmanager met sterke encryptie.

Start 2023 met het opschonen van je smartphone. -24803618

Beveiliging

Installeer updates altijd meteen, stel dit nooit uit.

Zorg dat een goede security-scanner op je toestel staat. Deze herkent phishing mail en biedt daarmee bescherming tegen identiteitsfraude.

Een security-scanner beschermt je persoonlijke gegevens, voorkomt misbruik van je gegevens door geïnstalleerde apps en waarschuwt bij pishingmail, bij kwaadaardige internetadvertenties en bij het bezoeken van malafide webpagina's.

Wij raden Bitdefender Mobile Security aan, dit is een onderdeel van Bitdefender Premium Security en levert krachtige bescherming met de minste impact op je batterij. Bitdefender Premium Security, een uitgebreide cybersecurity-suite, bevat onder andere een geavanceerde wachtwoordmanager met sterke encryptie en Premium VPN. Deze VPN versleutelt je internetverkeer waardoor dat niet meer is af te luisteren. Hierdoor ben je ook op een openbaar wifi-netwerk goed beschermd.

Neem actie

Zorg dat de schoonmaak en beveiliging van je telefoon niet bij een goed voornemen blijft, neem vandaag nog actie.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten