ID.nl logo
Software: kopen of abonneren?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Software: kopen of abonneren?

Net een nieuwe computer aangeschaft? Tijd om er de juiste software op te installeren. Uiteraard kunt u de benodigde software in één keer aanschaffen, maar het kan ook anders. Met een softwareabonnement beschikt u over alle gewenste functionaliteit, maar hoeft u niet in één keer te betalen. Zo kunt u veel goedkoper uit zijn.

Bij abonnementssoftware sluit u een abonnement af voor het gebruik ervan. In tegenstelling tot bij traditionele software, betaalt u doorgaans per maand. Hebt u de software niet meer nodig? Geen probleem: u beëindigt dan simpelweg het abonnement. Anders dan bij traditionele software blijft u niet zitten met een pakket dat u nooit meer gebruikt. U huurt de software als het ware.

We bespreken in dit artikel twee bekende softwarefabrikanten die abonnementsvormen aanbieden: Microsoft met Office 365, en Adobe met diverse pakketten.

©PXimport

Microsoft Office 365 en software van Adobe is als abonnement aan te schaffen.

Deel 1: Office 365

Onlangs introduceerde Microsoft online diensten onder de noemer Office 365. Met Office 365 sluit u een abonnement af voor een deel van de Office-functies. Office 365 wordt geleverd in verschillende abonnementen. De basisprijs is 5,25 euro per maand. In de praktijk is dit het meest geschikte abonnement voor professionele (thuis)gebruikers. Hiermee hebt u toegang tot e-mail, documenten, contactpersonen en uw agenda. Office 365 is een combinatie tussen een online dienst (ofwel clouddienst) en lokale software. U kunt de dienst koppelen aan uw eigen Office-pakket (waarover u in stap 4 en 5 meer leest). Hiermee proberen de makers het beste van beide werelden te combineren: de relatief rijke functionaliteit van lokale programma's met de flexibiliteit van een online dienst.

©PXimport

Office 365 vormt een combinatie tussen lokale software en online diensten.

1. Proberen

Kenmerk van abonnementssoftware is dat u het redelijk eenvoudig kunt aanvragen. Bovendien is er vaak een proefabonnement beschikbaar. Dit is ook het geval bij Office 365. U kunt 30 dagen gratis met Office 365 aan de slag gaan. Als het u bevalt, kunt u het proefabonnement omzetten in een betaald abonnement. Bij het afsluiten van een abonnement belooft de aanbieder u ook een serviceniveau. In het geval van Office 365 wordt bijvoorbeeld 99,9 procent uptime gegarandeerd. Is de uptime van Office 365 minder dan 99,9 procdent, dan ontvangt u 25 procent van de kosten retour. Bij minder dan 99 procent krijgt u de helft terug, en u krijgt de volledige inleg retour als de uptime minder is dan 95 procent.

2. Aan de slag met Office 365

Ga naar de website van Microsoft. Hier kunt u Office 365 aanschaffen of eerst een proefabonnement aanvragen. Wij kiezen voor het laatste. Klik op de knop Proefabonnement aanvragen. In het tweede scherm klikt u wederom op Proefabonnement aanvragen. Voor Office 365 hebt u een Microsoft Online Services-id nodig. Dit kunt u aanmaken tijdens de registratie. Geef uw persoonsgegevens op. Bedenk goed welk e-mailadres u opgeeft. Dit e-mailadres wordt gebruikt om u te informeren over de dienst en eventuele onderhoudswerkzaamheden. Vervolgens bedenkt u de gewenste domeinnaam. Typ de naam in en klik op de knop Beschikbaarheid controleren. Als de naam nog vrij is, wordt u hiervan op de hoogte gesteld en verschijnt de rest van het formulier.

©PXimport

Het registratieproces van Office 365.

3. Microsoft Online Services-id

Het is tijd om een Online Services-id te maken. Dit gebruikt u om u aan te melden bij het account. Geef hierna een wachtwoord op van minimaal 8 tekens. In verband met de veiligheid worden relatief hoge eisen aan het wachtwoord gesteld. Tevreden met de instellingen? Bevestig met een klik op Akkoord en doorgaan. Een bevestiging verschijnt, en tegelijkertijd wordt een e-mail met instructies naar het opgegeven e-mailadres gestuurd. Klik op Doorgaan.

4. Abonnementssoftware koppelen

Kenmerk van Office 365 is het hybride model: een deel van de functies vindt online plaats, een ander deel lokaal. Met Office 365 kunt u de Office-desktopprogramma's koppelen aan de online dienst. In de praktijk komt dit op drie koppelingen neer. Via Office 365 kunt u Microsoft Lync 2010 installeren. Met Lync kunt u met personen in dezelfde abonnementsgroep communiceren via chat, audio en video. Lync is vooral bedoeld voor bedrijven, waarin collega's met elkaar (en met externe personen) willen communiceren. Voor thuisgebruik is de koppeling met Outlook interessanter. U kunt Office 365 koppelen aan Outlook 2007 en Outlook 2010. Daarna hoeft u geen gebruik meer maken van de Outlook Web App, maar kunt u via de lokale client e-mail verzenden en ontvangen.

©PXimport

Koppel de lokale software aan de online diensten.

5. Bestanden online opslaan

Een ander voordeel is de koppeling tussen de lokale Office-programma's en SharePoint Online. Dit betekent dat u bijvoorbeeld in Word of PowerPoint eenvoudig een document op SharePoint Online kunt u opslaan en het zo voor buitenaf toegankelijk maakt. Op de startpagina klikt u op Download (in de sectie Informatiebronnen). Kies vervolgens of u Microsoft Lync 2010 wilt installeren en de Office-desktopprogramma's wilt configureren. De systeemeisen spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol. Voor Office 365 hebt u minimaal Office 2007, Internet Explorer 7 en Windows XP SP3 nodig.

6. Nieuwe gebruikers aanmaken

Voor elk Office 365-abonnement wordt een beheerder aangewezen. Als beheerder kunt u nieuwe accounts aanmaken, bijvoorbeeld als u uw gezin of voetbalclub van e-mailaccounts wilt voorzien. Op de overzichtspagina klikt u op Beheerder. Kies voor Gebruikers toevoegen. Vervolgens geeft u de eigenschappen van de nieuwe gebruiker op, waaronder de naam en het gewenste e-mailadres. Hierna kunt u de gebruiker eventueel nog beheerdersmachtigingen geven. Volg de verdere stappen van de wizard.

©PXimport

Voeg een nieuwe gebruiker toe.

7. Toch nog een licentie?

Bij Office 365 is het belangrijk dat u zich realiseert dat de besproken abonnementsvorm geen recht geeft op het gebruik van de lokale Office-programma's. U kunt weliswaar gebruikmaken van de bestaande Web Apps voor Outlook, Word, PowerPoint en OneNote, maar die functionaliteit is sterk afgeslankt ten opzichte van de lokale programma's. Pas bij een duurdere abonnementsvorm (vanaf 22,75 euro per maand) krijgt u een licentie voor Office Professional Plus. Of de genoemde Web Apps functioneel toereikend zijn, is uiteraard sterk afhankelijk van waarvoor u de toepassing gebruikt. Voor het opstellen van eenvoudige documenten of het bewerken van bestaande documenten, kunt u de Web Apps prima gebruiken.

©PXimport

Office 365 is beschikbaar in meerdere abonnementen.

Administratie

De meeste abonnementssoftware wordt automatisch verlengd aan het einde van de abonnementsperiode. Dat is handig, maar niet als u de software niet meer nodig hebt en wilt opzeggen. Zorg daarom voor een goede administratie: markeer in uw agenda wanneer de abonnementsperiode afloopt. Neem ook op welke opzegtermijn de aanbieder hanteert, zodat u daar rekening mee kunt houden. Bij abonnementssoftware wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van betaling via creditcard. Een nadeel, vooral voor landen waarin creditcards niet primair worden gebruikt (zoals Nederland). Op dit moment is het bijvoorbeeld bij Adobe alleen mogelijk om via creditcard te betalen. Houd in die gevallen goed in het oog wanneer uw kaart verloopt. Wanneer de automatische betaling aan de leverancier van de software stopt, wordt de dienst in de meeste gevallen geblokkeerd (vaak na een aantal 'waarschuwingsdagen').

Deel 2: Adobe-abonnementen

Ook Adobe begeeft zich op het toneel van abonnementen. Zo kunt u een abonnementseditie van de Adobe Creative Suite-versies afsluiten. Op de website van Adobe vindt u een overzicht. U kunt bij Adobe kiezen tussen een abonnementsplan voor één jaar, of een flexibeler maandabonnement. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als u tijdelijk behoefte hebt aan een specifiek programma, maar dit voor de rest van het jaar niet nodig hebt. Bij Adobe kunt u een maandabonnement beëindigen en het hierna binnen zes maanden opnieuw activeren. Pas na zes maanden wordt het account definitief gedeactiveerd en moet u een heel nieuw abonnement aanschaffen om de software weer te gebruiken.

8. Verschillende abonnementen

Adobe werkt met verschillende abonnementsvormen. Alle CS-pakketten zijn leverbaar, daarnaast zijn de losse producten beschikbaar, zoals Photoshop, InDesign en Illustrator. In de tabel rechts vindt u een overzicht van prijzen die u betaalt wanneer u Adobe-software koopt of juist huurt. De producten van Adobe draaien volledig lokaal, in tegenstelling tot Office 365 dat deels in de cloud draait. Bij Adobe koopt u de software, waarbij u de mogelijkheid hebt om de software direct te downloaden en daarnaast nog een back-up-dvd te ontvangen. Na de registratie en betaling ontvangt u een e-mail met daarin een uniek serienummer en een link naar de download. Na installatie kunt u de software gebruiken. Elke maand vindt er een controle plaats: hierbij controleert Adobe de status van het abonnement. Overigens hoeft u niet altijd online te zijn wanneer u de software gebruikt. De software geeft een melding wanneer het tijd is om online te gaan, zodat er kan worden gecontroleerd. Beëindigt u het abonnement (of betaalt u niet), dan wordt na een 'afkoelperiode' van vijf dagen de lokale software ontoegankelijk gemaakt.

©PXimport

Ook Adobe biedt abonnementen aan.

9. Upgrades

Ondanks dat u bij Adobe gebruikmaakt van lokale software, hebt u binnen het abonnement recht op het gebruik van de nieuwste versie. Zodra een nieuwe versie van het gebruikte pakket wordt uitgebracht, wordt u hiervan op de hoogte gesteld en hebt u de keuze om te upgraden. In lang niet alle gevallen is dit automatisch wenselijk: bijvoorbeeld als er gebruik wordt gemaakt van specifieke plug-ins die versieafhankelijk zijn. De makers hebben zich dit ook gerealiseerd: het is niet verplicht om over te stappen op de nieuwere editie.

©PXimport

In de tabel hierboven vindt u een overzicht van prijzen die u betaalt wanneer u Adobe-software koopt of juist huurt.

10. Van abonnement naar traditioneel

Andersom kan natuurlijk ook: u hebt een abonnement op een programma en wilt terugkeren naar een licentie die u één keer betaalt. U hoeft de software niet eerst te de-installeren, maar kunt gebruik blijven maken van de abonnementssoftware. In het geval van Adobe kiest u voor Help / Deactiveren. Hierbij wordt het serienummer van het abonnement losgekoppeld van de installatie. Nadat u de software opnieuw hebt gestart, wordt om een serienummer gevraagd. U geeft dan simpelweg het serienummer van de licentie zonder abonnement (kooplicentie) op. De software wordt dan geregistreerd als gekocht. De periodieke controle van de licentie vindt dan ook niet meer plaats.

Wanneer abonnementssoftware

De grote vraag is uiteraard wanneer u voor abonnementssoftware kiest. Een belangrijk voordeel op de korte termijn is dat u niet wordt gedwongen direct een relatief hoog bedrag voor de aanschaf van de programma's te betalen. Ten opzichte van de aankoopprijs van een nieuwe pc, maakt een programma zoals Microsoft Office of Adobe Photoshop een relatief groot deel uit van de investering. Bij abonnementssoftware spreidt u deze investering feitelijk. Een ander kenmerk is de tijdelijkheid van het gebruik. Bent u bijvoorbeeld een freelancer die voor een project Photoshop nodig hebt, dan kunt u ervoor kiezen om Photoshop voor een maand te gebruiken en bent u niet gedwongen een volledige licentie aan te schaffen. In geval van software waarvan geen gratis probeerversie beschikbaar is, heeft abonnementssoftware het voordeel dat u het eerst enige tijd kunt proberen.

Bij online abonnementssoftware (zoals Office 365 deels is) hebt u bovendien het voordeel dat u altijd automatisch gebruikmaakt van de nieuwste versies en dat het onderhoud - waarmee u normaal gesproken bij lokale programma's rekening moet houden - door de aanbieder van de abonnementssoftware wordt verzorgd. Ook bij lokale programma's - zoals de abonnementssoftware van Adobe - hebt u tijdens uw abonnement altijd recht op de nieuwste versies. U blijft dus nooit zitten met verouderde softwareversies.

11. Conclusie

Abonnementssoftware biedt u aanzienlijk meer flexibiliteit tijdens de aanschaf. Ten opzichte van vijf jaar geleden hebben de leveranciers het aanbod verder verfijnd en laat de gebruiksvriendelijkheid ook minder te wensen over. Prettig ook is dat u relatief eenvoudig het gebruik van de software (en daarmee het betalen ervan) kunt beëindigen. Abonnementssoftware is echter niet altijd de juiste keuze: bepaal eerst goed welke functionaliteit u nodig hebt en daadwerkelijk gebruikt. Neem ook in uw overweging mee voor welke periode u de software van plan bent te gaan gebruiken, en in hoeverre u het nodig vindt telkens de beschikking te hebben over nieuwe versies.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: