ScreenToaster.com: beeldschermfilmpjes maken

YouTube staat vol met handige beeldschermfilmpjes. Hierin bekijkt u het beeldscherm van een expert en worden geavanceerde handelingen in Windows, Photoshop en andere programma’s uitgelegd. Dankzij ScreenToaster.com hebt u geen extra software nodig om zelf snel zo’n beeldschermfilmpje op te nemen. Het eindresultaat kunt u downloaden of direct publiceren op YouTube.

1. Voorbereiding

ScreenToaster.com werkt vanuit een webbrowser en vereist Java. Dit is standaard op de meeste computers aanwezig en kunt u anders gratis installeren via www.java.com. Een filmpje opnemen met ScreenToaster.com is eenvoudig. Om naderhand het filmpje te kunnen opslaan of publiceren op YouTube, is een gratis registratie vereist. Ga naar ScreenToaster.com en klik op Register. Na het opgeven van een gebruikersnaam, wachtwoord en mailadres stuurt de website een bevestiging. U dient de registratie te activeren door op de link in dit bericht te klikken.

Onder het motto “Stilte, opname!” is het goed om nu alle programma’s af te sluiten die u niet nodig hebt voor de opname. Laat alleen het programma open waarvan u de opname wilt maken. Dit maakt het voor de kijker overzichtelijker. Uiteraard bent u vrij om de opname in te richten zoals u wilt, maar toch is het handig om van te voren na te gaan wat u wilt laten zien. Repeteer de stappen eens voordat u aan de slag gaat en schrijf eventueel in een paar zinnen een minidraaiboekje.

© PXimport

Maak een gratis account aan bij ScreenToaster.com.

2. Schermopname maken

ScreenToaster.com maakt de opname via de eigen website. Open een webbrowser en ga naar ScreenToaster.com. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op (als dit niet al automatisch gebeurd is). Klik op de knop Start recording. U krijgt een melding van Java die om toestemming vraagt om de opname te maken. Accordeer deze actie met de knop Uitvoeren of Run. Geef nu aan wat u wilt opnemen. Standaard is de instelling Full desktop actief en wordt het volledige scherm opgenomen. Als u alleen een gedeelte van het scherm wilt opnemen, pas deze optie dan aan naar Retangular area. De opname begint zodra u op de knop Record drukt of met de sneltoets Alt+S. Dit laatste heeft onze voorkeur omdat we het scherm van de webbrowser kunnen minimaliseren alvorens de opname te starten. Door nogmaals de toetscombinatie Alt+S te gebruiken, wordt de opname gepauzeerd. U kunt de opname meerdere malen pauzeren en stoppen. Tevreden? Pauzeer de opname met Alt+S, open uw webbrowser waar ScreenToaster.com actief is en klik op de knop Stop recording.

© PXimport

Gebruik de toetscombinatie Alt+S om uw schermopname te starten en pauzeren.

3. Schermopname bekijken, opslaan en downloaden

De schermopname wordt direct getoond. U kunt de opname afspelen zoals u een filmpje op YouTube bekijkt. Onder Edit video staan enkele pictogrammen waarmee u uw filmpje kunt voorzien van getypte instructies. Ook is het mogelijk om het geluidsspoor te verwijderen. Bewaar het filmpje in uw ScreenToaster-account met de knop Upload to ScreenToaster. Geef uw video een duidelijke titel en optioneel een omschrijving. Het filmpje kunt u vrij toegankelijk maken (public) of alleen voor uzelf houden (private). Met de knop Upload to YouTube stuurt u het filmpje naar YouTube. Hiervoor zijn uw YouTube-gebruikersnaam en -wachtwoord nodig. Uiteraard is het ook mogelijk om het filmpje naar uw eigen pc te downloaden. Met de knop Save as swf file haalt u het filmpje binnen als flashvideo. Meer gangbaar is de mov-indeling (Quicktime). Met de knop Save as mov file downloadt u het filmpje in dit formaat. Voordat u het filmpje kunt downloaden, wordt het eerst omgezet naar het juiste formaat. Dit proces kan enkele minuten duren. Het opslaan in uw ScreenToaster-account heeft deze vertraging niet en geeft het beste eindresultaat.

© PXimport

Bewaar uw filmpje in uw ScreenToaster-account, zet het op YouTube of download de video naar uw computer.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000