Runtastic Orbit: Activiteitstracker voor de echte renfanaat

© PXimport

Runtastic Orbit: Activiteitstracker voor de echte renfanaat

Geplaatst: 21 augustus 2014 - 09:40

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Redactie ID.nl

De Runtastic Orbit activiteitstracker zal je niet versteld doen staan door een prachtig ontwerp. En naast de merkwaardige omgevingslichtsensor zit er weinig vernieuwends onder de rubberen behuizing. Maar de Orbit kan wel de data van de Runtastic Pro app weergeven. Super handig!

Wie weet - misschien is het net genoeg om de Orbit succesvol te maken op een markt die al boordevol met polsband activiteitstrackers zit. Er zijn een heleboel concurrerende producten die al stappen tellen, verbrande calorieën berekenen, en je slaapcyclus bijhouden. Maar als een polsband een extra scherm is waarop GPS-gebaseerde trainingsdata wordt weergegeven die door een smartphone verzameld wordt, dan heb je toch iets interessanters te pakken.

 

© PXimport

Twee bandjes, één clip

De Orbit is een klein plastic apparaatje dat in een polsband of clip past. In de doos zitten twee goedkoop uitziende rubberen polsbandjes (een blauwe en een zwarte), plus één zwarte rubberen clip. Geen van deze accessoires ziet er zo cool uit als een Fitbit Flex, maar de polsbanden zijn in ieder geval eenvoudig om te doen - verwonderlijk aangezien ze gebruikmaken van het vreselijke tweeledige inhaaksysteem dat we op Samsung en Fitbit wearables tegenkomen.

Een simpel zwartwit oled-scherm geeft de tijd weer, het laatst getelde aantal stappen, calorieën en de totale tijd die je actief was. Het is allemaal vrij standaard - zeker voor een gewone stappenteller. Maar als je verbinding maakt met Runtastic Pro, kun je je gemiddelde tred, gemiddelde snelheid en maximale snelheid tijdens het rennen, wandelen of fietsen zien. Het is een leuke extra toevoeging, en het kan diehard fans van de Runtastic-app overhalen om voor de Orbit te kiezen in plaats van geavanceerdere alternatieven.

 

© PXimport

Het is het vermelden waard dat de net uitgebrachte Runtastic Pro Android Wear-app dezelfde GPS-gebaseerde data met veel meer visuele flair rendert. Maar ik heb toch meer vertrouwen in de algoritmen van de stappenteller van de Orbit dan de algoritmen die Sony en LG voor hun smartwatches gebruiken.

Runtastic zegt dat ze de algoritmen van de Orbit met 30 firmware updates geperfectioneerd hebben. Ze hebben de getelde stappen van de Orbit één voor één vergeleken met de data die geproduceerd werd door concurrerende activiteitstrackers en proefpersonen die zelf 500 stappen geteld hebben.

 

© PXimport

Achteraf beweerde Runtastic dat "de gemiddelde afwijking van de telling van de Orbit significant lager was dan de norm van 10 procent voor alle draagposities". Runtastic zegt ook dat haar werknemers veel tijd doorgebracht hebben in slaaplaboratoria in het ziekenhuis om de algoritmen van de Orbit voor het bijhouden van slaapcyclussen te perfectioneren.

Ik heb geen enkele reden om aan de slaapcijfers van de Orbit te twijfelen, aangezien ze dicht in de buurt zaten van de data die door mijn Jawbone UP24 verzameld was. Maar ik denk wel dat Runtastic nog moet werken aan de manier waarop de data gerenderd wordt in de mobiele app, Runtastic Me.

Runtastic Me

Aan de ene kant heb ik waardering voor de uitgeklede eenvoud van Runtastic Me. Eén enkel dashboard geeft numerieke data weer van je dagelijkse stappen, minuten van activiteit, verbruikte calorieën, afgelegde afstand, en je slaap van de afgelopen nacht. Maar als je een niveau dieper gaat, naar de grafische weergave van je tijdlijn, wordt de gebruikersinterface van de app verwarrend.

 

© PXimport

Neem de Steps tijdlijn. Een staafdiagram laat zien hoeveel stappen je in elk uur van de dag gelopen hebt, maar wat geeft die sterk stijgende gestippelde blauwe lijn boven de balken aan? Het is een weergave van je cumulatieve stappen van die dag - sleep je vinger over het scherm om de getallen te zien stijgen. Het probleem is alleen dat je voor deze functie heel erg lang moet drukken, anders werkt hij niet. En het duurde een aantal dagen voordat ik zelf het bestaan ervan ontdekte.

Maar mijn grootste klacht heeft te maken met de Sleep weergave. Net als met de meeste activiteitstrackers, kun je op een knop op de Orbit drukken om de slaapmodus te activeren wanneer je naar bed gaat, en wanneer je wakker wordt moet je dan nogmaals op de knop drukken. Dit is aanvaardbaar, maar de Runtastic Me-app rapporteert je slaap als de volledige periode tussen de twee drukken op de knop, waardoor je misleidende slaaprapporten krijgt.

 

© PXimport

Stel dat je om 10 uur 's avonds uur op de knop drukt, om 11 uur 's avonds uur in slaap valt, om 2 uur 's nachts een kwartier wakker ligt en vervolgens weer in slaap valt tot 6 uur 's ochtends. De app zal dan aangeven dat je 8 uur geslapen hebt. Geweldig! Je hebt dan een slaapefficiëntiescore van 100 procent behaald! Dit ondanks het feit dat je slechts 6 uur en 45 minuten geslapen hebt, en je tijdlijn felrode balken laat zien die aangeven wanneer je wakker was.

Erger nog, je kunt niet langdurig op de slaaptijdlijn drukken om de precieze tijd waarop je in slaap viel te vinden. De Orbit verzamelt overduidelijk deze data, maar de app laat het niet goed zien.

 

© PXimport

Onder de Sleep grafiek staat ook nog een merkwaardige, tijdlijn. Gedurende de dag gaat deze donkerblauwe lijn omhoog en wordt geel. Het wordt nergens in de app uitgelegd, maar deze tijdlijn laat zien hoeveel zonlicht je op een dag krijgt met behulp van de data die de omgevingslichtsensor van de Orbit verzamelt. Het is een leuke - maar erg vage - truc. Runtastic zegt van plan te zijn om het gebruik van de lichtsensor uit te breiden, misschien om je eraan te herinneren om zonnebrandcrème te gebruiken. De Orbit bevat ook een temperatuursensor, maar die wordt momenteel nergens voor gebruikt.

 

© PXimport

Conclusie

De Runtastic Orbit is geen mooie wearable, maar te groot om naast je polshorloge te dragen. Het apparaat is waterbestendig, dus je kunt ermee zwemmen, en dat is een bonus die Jawbone en Fitbit niet hebben. De batterijduur is zeven dagen, wat aan de lange kant is in deze productcategorie. De prijs is gelijk aan die van de Withings O2, en ligt tussen die van de Fitbit Flex (100 dollar) en de Jawbone UP24 (150 dollar) in. De Orbit zal aantrekkelijk zijn voor fans van het grotere ecosysteem van Runtastic. Maar het bedrijf moet snel haar Runtastic Me app updaten.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Toont data van Runtastic-app

Nauwkeurige algoritmen

Omgevingslichtsensor

Minpunten

Onhandig ontwerp

Verwarrende app

Conclusie

Runtastic Orbit --------------- **Prijs:** C.a. € 130,- **Compatibiliteit:** Android, iOS **Beeldscherm type:** Oled **Hartslagmeter:** Nee **Slaap tracker:** Ja...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten