ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Review: Xtorm Discover 17.000 mAh

Het Nederlandse Xtorm verkoopt powerbanks en bracht recent zijn nieuwe topmodel uit, de Discover 17.000 (XB202). Het apparaat heeft een 17.000 mAh (60Wh) Lion-accu, kan drie toestellen tegelijk opladen en kost 85 euro. PCM zoekt uit of dit dé powerbank voor grootverbruikers is.

Ontwerp

Dat de XB202 een stuk lomper en zwaarder is dan de gemiddelde powerbank, mag geen verrassing heten. Een 17.000 mAh accu is immers groter dan een 5000 of 10000 mAh exemplaar. De XB202 meet 135 bij 81 bij 23 millimeter en weegt 325 gram. Hij is dus fors, maar naar verhouding aan de lichte kant. Het gewicht per 1000 mAh is 19 gram, terwijl dat bij een 10.000 mAh ASUS-powerbank 20,5 gram en bij een 7.500 mAh iWalk-powerbank 22,8 gram is. De Xtorm XB202 is dus relatief compact, maar blijft een groot apparaat dat niet in je broekzak past.

©PXimport

De behuizing is gemaakt van plastic met een rubberen laagje aan de boven- en onderkant. Dat rubber lijkt niet zo duurzaam, want na een maand gebruik is één van de hoeken al beschadigd. Verder voelt de powerbank wel degelijk aan. De bovenkant bevat een Xtorm-logo en een aan- en uitknop met 360-gradenring die aangeeft hoeveel stroom de powerbank nog heeft. Twee zijkanten zijn leeg, de onderkant bevat technische informatie over de XB202. Een derde zijkant is voorzien van een magnetisch bevestigde micro-usb-naar-usb-kabel. Handig omdat je zo altijd een kabeltje bij je hebt, maar jammer genoeg kun je niet kiezen voor zo’n magnetische usb-c- of Lightning-kabel. Xtorm levert wel een normale usb-c-naar-usb-kabel mee.

De drie oplaadpoorten zitten aan een andere zijkant en bestaan uit twee keer usb en een keer usb-c. Eén van de usb-poorten heeft Qualcomm Quick Charge 3.0-ondersteuning. De usb-c-aansluiting dient om de powerbank op te laden, maar kan ook een aangesloten apparaat van stroom voorzien.

©PXimport

Opladen

Die usb-c-poort heeft een in- en output van 5V/3A en werkt met een usb-c-naar-usb-kabel en usb-c-naar-usb-c-kabel. Zo kun je met de XB202 apparaten als de OnePlus 3T en ASUS Zenpad 3S 10, maar ook de nieuwste Macbook (vlot) opladen. De Quick Charge 3.0 usb-aansluiting laadt ondersteunde toestellen met maar liefst 12V op, en niet-ondersteunde apparatuur met 5V/2.4A. De andere usb-poort heeft 5V/2.4A als maximale output.
De powerbank kan drie toestellen tegelijk opladen, een handige functie die we niet vaak zien. Uit onze tests blijkt dat de Xtorm XB202 een gemiddelde Android-smartphone vijf keer oplaadt en een Apple iPhone 7 zes keer. Het efficiëntiepercentage van de XB202 ligt rond de 85 tot 90 procent, wat voor een powerbank aan de hoge kant is en betekent dat opladen zelf relatief weinig stroom verbruikt. Is de powerbank leeg dan heeft hij zo’n acht uur nodig om (met de meegeleverde kabel) volledig op te laden. Uit de doos is hij bijna vol en dat is fijn want zo kun je hem direct gebruiken. En voor wie het zich (terecht) afvraagt: ja, de XB202 mag mee in het vliegtuig.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.