ID.nl logo
Review: Van een iPhone 4 naar een S4
© PXimport
Zekerheid & gemak

Review: Van een iPhone 4 naar een S4

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Ik heb vrijwel alles van Apple. Een MacBook Pro, een iPad en een iPhone 4. Die laatste met een Sim Only abonnement. Ik loop dus rond met een verouderde smartphone die zich aan het einde van z’n productlevenscyclus bevindt. 100.000 verstuurde WhatsApp berichten verder vertoont hij enkele gebreken. Ik heb hem inmiddels ook al ruim 3 jaar. Afgelopen weekend… heb ik doorgebracht met de Samsung Galaxy S4.

De reden dat ik voor Apple heb ‘gekozen’ was omdat ik mijn studententijd begon met een MacBook Pro. De iPhone 4 volgde omdat de synchronisatie van bestanden en gegevens tussen de beide apparaten gewoon goed werkte.

De groei van Android is mij niet onopgemerkt gebleven en iOS werkt steeds beter met software die van oorsprong voor Android apparaten is gemaakt (bijvoorbeeld: Google Drive). Een reden voor mij om te kijken hoe ik als Apple gebruiker overweg kan met de Samsung Galaxy S4 en of ik net zo prettig kan werken met twee verschillende besturingssystemen als voorheen met enkel het iOS besturingssysteem.

Het nieuwe paradepaardje van Samsung voelt stevig, maar vooral licht aan. Het design heeft veel overeenkomsten met z’n voorganger S3, maar hardwarematig en softwarematig zijn er grote veranderingen. Helaas zorgt de plastic afwerking er wat mij betreft voor dat de iPhone 5 en HTC One meer solide aanvoelen en er eleganter uitzien.

Specificaties

Het 5 inch Full HD Super AMOLED-beeldscherm (1920 x 1080 pixels) is bij aanzetten gelijk een lust voor het oog. 0,2 inch groter dan zijn voorganger. Ook is de camera verbeterd; deze telt maar liefst 13 megapixels. De S4 draait op Android 4.2.2, er zit een 1,9Ghz quad-core Snapdragon 600-chipset in, wat het toestel razendsnel maakt. Ook heeft het apparaat een verwisselbare 2600 mAh-batterij en dit zorgt voor een spreektijd van 17 uur, volgens Samsung.

©PXimport

Gebruiksgemak

Het was in eerste instantie even zoeken hoe de onoverzichtelijke interface van de Samsung S4 nou precies in elkaar zat. Er zijn vier tabbladen vol met apps, dan bevindt zich rechtstonder in het dock nog een knop ‘apps’ en wanneer je daar op klikt dan krijg je drie volle tabbladen met alle (dubbele) apps te zien. Gelijk heb ik de tabbladen teruggebracht naar twee, want het was gewoon te onoverzichtelijk, voor mij als iOS-gebruiker…

Met een slide van boven naar beneden kan ik de belangrijkste functies aan- of uit zetten zoals Wi-Fi, GPS, geluid, schermrotatie en Bluetooth. Dit gaat allemaal net even iets sneller en gemakkelijker dan op de iPhone.

©PXimport

Je kan de interface helemaal met apps en widgets aanpassen op jouw persoonlijke voorkeur. De temperatuurmeter, stappenteller en luchtvochtigheidsmeter zijn nieuwe functies die de S4 heeft die deuren zullen openen voor app-ontwikkelaars.

Ik werd steeds weer aangenaam verrast toen ik mijn favoriete apps op het toestel aan het downloaden was. Mijn contacten staan natuurlijk in iCloud, dus zag ik er al tegenop om al mijn contacten handmatig in te voeren op de S4, maar zodra ik Skype had gedownload waren mijn Skypecontacten gedupliceerd in mijn adresboek op de S4. Oké, natuurlijk niet al mijn contacten, maar toch.

Vervolgens na het inloggen in de Dropbox app (die standaard op de S4 stond) ontving ik een mail met ‘Complete. Get Started to claim the free space that comes with your Samsung device!’. Na inloggen op m’n MacBook ontving ik 48GB aan ruimte voor de komende 24 maanden op Dropbox. Het zijn de kleine dingen die je “wow” doen zeggen wanneer je de aan de slag bent met de S4.

Maps en navigatie

Als student wonend in de hoofdstad is een goed navigatiesysteem een pre. Een bestemmingsadres invoeren in de Chrome browser op m’n MacBook en wanneer ik de deur uit ga en Google Maps open op de S4, dan navigeert hij me direct naar het adres en geeft zelfs tijden aan van het openbaar vervoer. Ik moest echter met de auto en de navigatie werkte vlekkeloos. Wanneer je een druk kruispunt nadert, zoomt hij automatisch in om gemakkelijker te laten zien welke afslag je moet nemen. Toen ik de bestemming had bereikt kwam ik erachter dat hij me volledig zonder bufferproblemen had genavigeerd op het GSM (2G) netwerk. Ik had 3G zelfs uitstaan, navigeerde zonder problemen en dan te bedenken dat deze S4 ook nog eens het 4G netwerk ondersteunt.

©PXimport

Oogaansturing

Ik keek letterlijk en figuurlijk heel erg uit naar deze functie. De S4 besturen door middel van het bewegen van je ogen en hoofd. Naar beneden kijken en de pagina zou mee scrollen naar beneden. Helaas laat de S4 hier wat steken vallen. Het werkt verre van acceptabel. Wanneer ik naar beneden kijk wil de S4 maar af en toe met me mee scrollen en als het apparaat het dan eens doet gaat hij vaak te ver naar beneden. Weer terug omhoog scrollen was al helemaal onmogelijk. Ik heb de functie weer uitgezet omdat ik er al snel hoofdpijn van kreeg. Ook werkte de Smart Pause functie gewoon niet goed. Deze functie zorgt ervoor dat wanneer je een filmpje bekijkt en wegkijkt van het scherm hij automatisch pauzeert. Bij mij pauzeerde hij ook gewoon wanneer ik nog aan het kijken was.

Air view en Air gesture

Met Air view kun je wanneer je je vinger boven het scherm houdt de telefoon besturen zonder hem daadwerkelijk aan te raken. Deze functie heeft echter beperkte mogelijkheden. Je kan dus niet de S4 in z’n geheel besturen zonder contact met het scherm. Ditzelfde geldt voor Air gesture. Door middel van de infrarood sensor rechtsboven het scherm kan de S4 gebaren herkennen op een afstand van minder dan 7 cm. Je kan dus bijvoorbeeld door je foto’s scrollen in je galerij. Ook kan je wanneer je telefoon overgaat opnemen door middel van je hand ervoor te bewegen. Dit is tevens de enige nuttige functie die ik kon bedenken. Opnemen terwijl je bijvoorbeeld aan het koken bent en vieze handen hebt.

Stap ik over?

In eerste instantie was ik als onervaren gebruiker van het Android besturingssysteem erg overvallen door het overschot aan functies en apps die meteen op het beeldscherm verschenen. Het was even wennen, maar ik werd al snel wegwijs. Helaas is niet alles tot in de puntjes foutloos uitgewerkt.

Ok, ik heb veel spullen van Apple, maar sta open voor nieuwe dingen. Na een weekend met de Galaxy S4 is mijn visie op Android echt wel veranderd: ik heb het idee dat ik met een hele complete telefoon te maken heb, waar je bijna alles mee kunt. Ik gebruik niet alle functies, maar vind het wel super DAT ze er zijn. In vergelijking met mijn ‘oude’ iPhone 4 is dit echt een hele grote verbetering. Alles werkt sneller en heel belangrijk: ik heb eigenlijk weinig functionaliteit die alleen Apple via iOS-diensten aanbiedt gemist. Ok dan, iMessage. Maar dat is prima op te vangen met WhatsApp. Vooruit: Facetime. Dat is echt wel een gemis en werkt sneller dan Skype.

De Samsung Galaxy S4 is wel de meest complete smartphone die tot dusver is uitgebracht, maar heeft daarentegen ook een pittig prijskaartje van €589,-. Ik ga er in ieder geval nog even een paar nachten over slapen, maar de kans is groot dat wanneer mijn iPhone 4 het loodje legt ik overstap op een Android telefoon.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!