ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Review: Hoe handig is een hardcore privacy-telefoon als de Blackphone?

Sinds de NSA-onthullingen van Edward Snowden is privacy een steeds heter hangijzer geworden waar veel bedrijven gretig op inspelen. Soms is dat een gimmick, maar niet in het geval van Silent Circle, dat met de Blackphone 'de ultieme privacy-telefoon' heeft ontworpen. Is het het waard om een toestel te kopen dat alleen draait om veiligheid en anonimiteit? Dat zochten we maar wat graag uit.

De Blackphone is al oud. Al ruim anderhalf jaar geleden werd het eerste model in Amerika op de markt gebracht, maar het duurde nog lang voor het toestel ook in Nederland te verkrijgen was. Inmiddels kun je de privacy-telefoon krijgen bij een abonnement bij KPN.
 

Zakelijk abonnement

De Blackphone is alleen bij een zakelijk abonnement te koop, al kun je het toestel ook los importeren vanuit bijvoorbeeld Amerika. Je betaalt er dan 629 dollar voor - een stevige prijs voor een telefoon.

Alleen bij het duurste zakelijk abonnement van KPN is de telefoon gratis. Bij goedkopere abonnementen zul je ervoor moeten bijbetalen, tot wel 355 euro. Dat is een beste prijs voor zo'n toestel.
 

Matige specificaties

Qua specificaties is de Blackphone geen heel goede telefoon. De kracht van het toestel ligt duidelijk in de software-features en niet in de hardware, en dat is goed te merken. De plastic behuizing voelt goedkoop aan, is dikker dan je zou willen en is ook niet erg mooi.

Scherm
Het toestel heeft een schermresolutie van 1280 x 720 pixels - minder dan de full-HD-resolutie die de meeste recente toestellen wel hebben. Toch is het scherm niet per definitie slecht te noemen, zeker niet als je bedenkt dat je er bijvoorbeeld weinig video's op gaat kijken.

Camera
Ook van de camera van het toestel moet je niet veel verwachten, al valt er weinig over te klagen. De camera doet wat hij moet doen, al maken de 8 megapixels wel donkere foto's en heeft het toestel soms moeite scherp te stellen.

Oneerlijk
Eigenlijk is het oneerlijk om de Blackphone te beoordelen op zijn hardware, want dat is nu eenmaal niet de kracht van de telefoon. Toch voelt het wat zuur om een telefoon te kopen van zo veel geld en er dan zulke matige specificaties voor terug te krijgen. Voor dat geld heb je namelijk ook een veel betere high-end-smartphone.

Maar uiteindelijk koop je de Blackphone vooral omdat hij zo privacy-vriendelijk is.
 

Privacy-features

De Blackphone staat bomvol met privacy-functies, en de hele telefoon is maar op éénding gericht: Het anonimiseren van de gebruiker. Je koopt dit toestel niet omdat je toevallig een telefoon zoekt die wat extra beveiliging biedt. Nee, als je de Blackphone koopt geef je het signaal af dat je om je privacy geeft.

Als je je privacy zo belangrijk vindt, dan moet je compromissen maken, en bij de Blackphone gebeurt dat heel veel. Het begint al bij het instellen van je toestel: Je moet het apparaat eerst een goed half uur aan de oplader hangen terwijl je harde schijf wordt versleuteld - allemaal nog vóór je met het instellen kunt beginnen. Als dat gebeurd is, stel je een pincode in - minimaal 6 cijfers in plaats van 4.
 

Standaard-apps

Ook in het thuisscherm van de Blackphone is direct te zien waar de telefoon om draait. Het aangenaam kleine aantal geïnstalleerde apps heeft allemaal te maken met privacy, veiligheid en anonimiteit. Een greep uit de standaard-apps:

- Versleuteld bellen met Silent Circle
- Versleuteld sms'en met Silent Text
- Een dedicated VPN-app (Secure Wireless) met 1 GB aan maandelijkse data
- Versleuteld en anoniem mailen met K-9 Mail
- Slimme wifi-instellingen die uit gaan als je buiten je bekende netwerk komt
- Disconnect Search om versleuteld Google te gebruiken
- Remote Wipe van alleen bepaalde apps
- 5 GB aan SpiderOak versleutelde opslag

Die apps werken extreem handig. Je hebt geen moeilijk gedoe met het afsluiten van abonnementen die je met je anonieme Bitcoins moet betalen, je hoeft geen bevestigings-sms'jes te ontvangen, alles werkt direct, out of the box, en het werkt goed.

Bovendien is de keuzevrijheid die je met het toestel krijgt heel fijn. Als je een pizza wil bestellen, hoef je dat niet versleuteld te doen en kun je gewoon de 'normale' bel-app gebruiken - de Blackphone werkt in dat opzicht zoals iedere andere telefoon. Het grote verschil is dat je de keus hebt om anonieme apps te gebruiken, zonder dat je daar veel extra moeite voor hoeft te doen.

Wát de Blackphone doet, doet hij goed. Het probleem zit 'em eerder in de dingen die hij niet doet...
 

Geen Play Store

Zo kun je bijvoorbeeld niet je eigen apps op het toestel installeren. Natuurlijk wil je geen Gmail-app op een privacy-telefoon, en zijn kalender-apps helemaal uit den boze.

Dat betekent tegelijkertijd ook dat je geen Play Store hebt, en dus ook geen andere apps kunt installeren. Dus: Geen WhatsApp, geen Citrix, geen enkele andere app. Het is wel mogelijk die apps te installeren buiten de Play Store om, simpelweg door de .apk te downloaden.
 

Onveilige .apk's

Het is dan weer wel ironisch dat zulke installaties gewoon op het toestel kunnen worden uitgevoerd, en zelfs worden aangemoedigd als enige manier om apps te installeren. De installatie van .apk-bestanden is namelijk notoir onveilig en kan makkelijk zorgen voor malware op je toestel.
 

Silent Circle

Je krijgt bij de Blackphone standaard een twee jaar durend abonnement op de apps van Silent Circle en de andere versleutelde apps - bij elkaar toch zo'n 500 euro waard. Je hebt echter niets aan een Silent Circle-app als je vrienden of collega's die niet gebruiken, iets dat de fabrikant zelf ook wel beseft. Daarom krijg je naast die 2 jaar ook nog een paar codes waarmee je 3 vrienden een abonnement cadeau kunt doen.

Na die twee jaar moet je verder betalen voor de apps. Silent Circle gaat er een beetje vanuit dat je tegen die tijd de nieuwe Blackphone wel koopt - inmiddels is de opvolger ook al op de Amerikaanse markt.

Hoe lang het echter duurt voor die telefoon hier in Nederland verkrijgbaar is, is maar de vraag. Het kostte KPN al anderhalf jaar om het origineel hier aan te kunnen bieden, en of de volgende generatie in Nederland komt zal grotendeels afhangen van het succes van dit model.
 

Meerwaarde

De vraag is of de Blackphone in de praktijk echt veel toevoegt. Het is prettig dat alle privacy-apps zo out of the box werken en dat je totaal geen moeite hoeft te doen om iets te installeren. Dat zal systeembeheerders die gevoelige systemen en data moeten beheren als muziek in de oren klinken.

Toch heeft de Blackphone een paar nadelen. Buiten het feit dat het qua hardware geen heel goed toestel is, is het jammer dat je geen eigen apps kunt installeren.

Het alternatief is bovendien om een regulier Android-toestel zelf wat te tweaken en er je eigen apps op te installeren. Een aantal van de apps staan zo in de Play Store, maar er zijn ook veel alternatieven voor zulke apps te vinden.
 

Makkelijke installatie

Het besturingssysteem maakt het wel makkelijk om in één keer alle veiligheidsopties te installeren, en systeembeheerders hoeven niet bang te zijn voor de gevaren van custom roms, maar met een beetje extra moeite kun je best een alternatief voor de Blackphone maken.
 

Zelf customizen

Uiteindelijk biedt een modern Android-toestel, of de moderne iPhones, genoeg veiligheidsopties voor het bedrijfsleven. Bovendien zijn privacy-apps zoals die van Silent Circle ook los te installeren, waarmee de noodzaak van een Blackphone eigenlijk vervalt. Tel daarbij op dat je voor het hoge bedrag een hooguit degelijke telefoon krijgt, en er is eigenlijk weinig reden om een Blackphone te nemen. 

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips