ID.nl logo
Review: Google Chromebook Pixel
© PXimport
Zekerheid & gemak

Review: Google Chromebook Pixel

De Chromebook Pixel is het resultaat van een gewaagd idee. Het is Google's visie van een high-end-laptop voor mensen in een toekomstige wereld, bevrijd van alle lasten die de 'klassieke' computersystemen met zich meebrengen. Een laptop die zijn bestaansrecht volledig bouwt op het internet.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren deze review om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. De mening van de auteur komt dan ook niet per definitie overeen met die van Computer!Totaal. Een eigen review volgt zodra de fabrikant een test-model beschikbaar stelt.

Maar eigenlijk is de Chromebook Pixel meer dan enkel een spannend idee, het is ook een feitelijk product. Het apparaat heeft dezelfde bouwkwaliteit als andere high-end-laptops, maar draait in plaats van Windows of OS X op Chrome OS. Een besturingssysteem dat vrijwel volledig op het web draait.

Google's visie is prachtig

Als deze Chromebook Pixel de toekomstvisie van Google is op wat een laptop zou moeten zijn, dan heeft het bedrijf in ieder geval een prima idee waar het met het design naartoe moet. Als er op de klep een Apple-logo had gestaan, zou werkelijk niemand verbaasd zijn.

Als trouwe gebruiker van Apple-laptops voelde ik me direct thuis toen ik de Chromebook Pixel uit de doos haalde. Het is namelijk een zeer solide laptop met een aluminium behuizing. Met een gewicht van 1520 gram zit het apparaat tussen de 13-inch MacBook Air (1340 gram) en de 13-inch MacBook Pro met Retina-scherm (1620 gram) in.

De Chromebook Pixel wordt gekenmerkt door zijn grote display met hoge resolutie. Het is een helder met glas bedekt paneel, dat een resolutie heeft van 2560 x 1700 pixels (239 ppi). Net als bij de MacBook Pro met Retina-beeldscherm (227 ppi), is dit display zo goed dat je de pixels onmogelijk kunt zien zitten. Foto's zijn fantastisch gedetailleerd en tekst is kraakhelder. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2, waardoor het dus hoger is dan de meeste andere laptops. Gezien het feit dat op veel websites extra hoogte meer waard is dan extra breedte, is dit een goede beslissing.

Touchscreen

Het scherm is aanraakgevoelig, wat in onze ogen een merkwaardige ontwerpbeslissing is. Dit omdat Chrome OS nog grotendeels op een navigatie met de muis is ingericht. Wel is het handig dat je van tijd tot tijd op het scherm kunt tikken om snel even iets te selecteren. Zolang je een toetsenbord voor je neus hebt, zal een touchscreen waarschijnlijk nooit de primaire invoermethode op een laptop worden, maar het is wel een mooie aanvulling op het trackpad.

Bij het gebruik van het touchscreen op de Pixel - om bijvoorbeeld tussen afbeeldingen in de 500px-app te swipen - merkte ik dat het scrollen wat haperde bij het gebruik van mijn vinger, terwijl dit bij het gebruik van het toetsenbord niet het geval was. Wanneer ik op een pijltjestoets drukte, scrolde de app veel vlotter naar de volgende foto dan wanneer ik met mijn vinger veegde. Gevoelsmatig klopt de interface gewoon niet helemaal.

©PXimport

De Chromebook Pixel is een goed gebouwde laptop met een prachtig scherm.

Het trackpad van de Chromebook Pixel is een zwarte glasplaat met multitouch-ondersteuning, wat vergelijkbaar is met die op de laptops van Apple. Het verlichte toetsenbord is eveneens Apple-achtig. Boven het toetsenbord bevindt zich geen standaard setje functietoetsen, maar een balk met knoppen om de helderheid, het volume en andere functies mee te bedienen.

Het aantal beschikbare poorten is minimaal. De Pixel heeft slechts twee usb 2.0-poorten (geen usb 3.0), een Mini DisplayPort voor video, een hoofdtelefoonaansluiting en een ingang voor SD-kaartjes.

De duurdere Pixel bevat Verizon LTE

De Pixel is volledig ontworpen voor het werken in de cloud. In de duurste versie van de laptop (1450 dollar) zit dan wel een 64 GB SSD-schijf, maar dit moet je eigenlijk zien als een laatste redmiddel wanneer er even geen internetverbinding voor handen is.

Fysieke opslag is niet waar dit apparaat om draait. Sterker nog, het is ongehoord lastig om de opgeslagen data te vinden in Chrome OS: er is enkel een klein Bestanden-icoontje te vinden in de App Dock. Belangrijker is de geïntegreerde 4G-netwerkmogelijkheid. Een paar vliegreizen daargelaten, kon ik dan ook op elk moment en overal het web op. De goedkopere versie van de Pixel (1299 dollar) heeft slechts 32 GB aan opslagruimte en geen 4G-ondersteuning.

Spotlight Google Chromebook Pixel from IDG Nederland

Het hele systeem wordt aangedreven door een Intel Core i5-processor, welke op 1,8 GHz draait. Dat is aanzienlijk meer vermogen dan welke andere Chromebook ook. De Pixel levert dan ook zeer scherpe prestaties in HTML5-gaming, Javascript-verwerking, en andere tests - zelfs in vergelijking met sommige 'volwaardige' laptops. Nadeel is wel dat deze kracht (en het beeldscherm) de batterij flink belasten; het apparaat ging in onze test iets langer dan 3 uur mee.

Chrome OS

Hoe geslaagd de hardware van de Chromebook Pixel ook mag zijn, we kunnen het apparaat natuurlijk niet enkel op zijn mooie smoeltje beoordelen. De hardware werkt namelijk harmonieus samen met de software - in dit geval Google's Chrome OS.

Chrome OS is een interessante zet van Google om de traditionele besturingssystemen voorbij te gaan wat betreft cloud-computing. Alles in Chrome OS - en ik bedoel dan ook echt alles - vindt plaats op een tabblad van de browser. Zelfs hardware instellingen (zoals het afsluiten van draadloze netwerken voordat je aan boord van een vliegtuig gaat) worden aangestuurd via een paneel in het browsertabblad.

Lees op pagina 2 meer over Chrome OS en het eindoordeel van de Chromebook Pixel...

De achterliggende gedachte is dat het internet voor veel mensen het enige is dat ze nog nodig hebben. Als je Microsoft's Word voor Google Docs inruilt en Outlook voor Gmail, dan zal je merken dat je computergebruik zich vrijwel compleet verplaatst naar een browser. Dus waarom dump je alle overbodige troep niet gewoon om de browser volledig te kunnen omarmen?

Het idee bevalt me zeer zeker, maar ik denk niet dat de meeste laptopkopers - vooral de potentiële kopers van een laptop die zo duur is als de Chromebook Pixel - zullen zeggen dat hun leven dermate op het web gericht is dat ze de overstap willen maken. Als alle web-apps zo goed waren als die van Google, dan zou je misschien een sterker platform hebben. Ik heb een paar dagen Twitter's website gebruikt in plaats van een toegewijde Twitter-app, en ik werd er gestoord van.

Google's Chrome Web Store helpt ook niet echt. Het is een samenraapsel van indrukwekkende web-apps en veredelde bladwijzers, en het is vaak moeilijk om te zien wat nou precies wat is. Ik installeerde bijvoorbeeld de Kingdom Rush "app" om daarna te ontdekken dat het gewoon een snelkoppeling naar de Flash-versie van het Kingdom Rush-spel op de Kingdom Rush-website was.

Dit wil niet zeggen dat Chrome OS geen echte offline apps kan draaien. Hoewel het web oorspronkelijk bedoeld was voor online werk, is Google er goed in geslaagd om haar applicaties ook offline te laten werken. Ik schrijf deze alinea bijvoorbeeld offline, in Google Docs, op 12 kilometer hoogte.

©PXimport

De Chrome Web Store verkoopt naast enkele prima apps, ook veel rotzooi.

Het probleem is echter dat sommige dingen gewoon niet offline werken. Als je nooit offline bent - nooit in een wifi-loos punt of in een vreemd land met een niet-werkend draadloos netwerk - dan geeft dat niet. Maar ik durf te wedden dat dit voor de meeste mensen weldegelijk een probleem zal zijn, althans voor een poosje.

Chrome is een geweldige browser, maar Chrome OS vertoont toch wel erg veel hiaten. De gebruisvriendelijkheid zou kunnen worden verbeterd met een beter venstermanagement. Chrome OS heeft een mooi 'dock' waarop je veelgebruikte apps kunt vastzetten, maar het werkt niet echt goed. Als ik een Gmail-tabblad heb openstaan en ik klik op de Gmail-knop op het dock, dan opent het een duplicaat tabblad. Chrome OS ondersteunt aparte full-screen werkruimtes voor verschillende apps, maar het moet wel allemaal handmatig worden gedaan. Het voelt alsof je een hoop onnodig werk moet doen om tabbladen te verplaatsen naar de plek waar je ze wilt hebben.

Tabbladen

Er zijn ook plaatsen waar het browser-erfgoed van Chrome juist een beetje te veel doorschijnt. Er is bijvoorbeeld een kleine Scratchpad-app die ontworpen is snel notities te kunnen typen. Het lijkt op de tegenhangers voor de Mac en Windows, maar een klik op de rechtermuisknop bracht een contextmenu tevoorschijn dat werkelijk nergens op sloeg. Toen ik het notitievenster afsloot, kreeg ik meermaals een waarschuwing te zien dat ik mogelijk data zou verliezen door het tabblad te sluiten. Het was geen tabblad, en ik heb geen gegevens verloren. Slordig.

©PXimport

De Chromebook Pixel biedt een kijk op de toekomst van ons computergebruik.

Het probleem zit hem in de prijs en het besturingssysteem. Voor ongeveer dezelfde prijs kan je namelijk een MacBook of Ultrabook aanschaffen, die ongeveer dezelfde specificaties biedt, Chrome draait, over apps beschikt en een Dropbox-synchronisatie kent.

Conclusie

Voor een uitgeklede laptop met een uitgeklede prijs zie ik zeker een meerwaarde voor Chrome OS. Bij een dure laptop als deze vind ik het echter moeilijk om te geloven dat iemand dit apparaat ook echt wil kopen. Tuurlijk, er zijn genoeg gebruikers die het web volledig hebben omarmd en het gedoe met een besturingssysteem en beveiligingsupdates helemaal zat zijn, maar hoeveel van die mensen zijn bereid om 1300 dollar te betalen voor het instapmodel van deze Chromebook Pixel? Als product is het gewoon niet praktisch. Er zijn betere laptops, goedkopere laptops en betere goedkopere laptops. De Chromebook Pixel is een voorteken van wat er gaat komen, maar momenteel is het niet meer dan een dure blik in de toekomst.

Google Chromebook Pixel

Pluspunten

Schitterend beeldscherm

Stevige behuizing

Heerlijk toetsenbord

Minpunten

Beperkingen Chrome OS web-apps

Frustrerende management-opties

Prijs

SCORE: 6/10

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Jason Snell (@jsnell), van onze zustersite PC World: "Review: Google Chromebook Pixel is an expensive curiosity".

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch