Rechter: uploads noemen is illegaal

Het bij bestandsnaam noemen van uploads, van auteursrechtelijk beschermd materiaal, is illegaal. Dat oordeelt de rechter in een zaak tegen usenet-platform FTD.

Het gaat om de rechtszaak van tv-producent Eyeworks tegen FTD. Die community van usenet-gebruikers ligt ook in de clinch met auteursrechtenwaakhond Brein. Eerder is FTD al overgegaan tot het verwijderen van directe links naar indexbestanden (nzb's) voor uploads in de zogeheten nieuwsgroepen op usenet. De klacht van Eyeworks betreft het noemen van uploads van de film 'Komt een vrouw bij de dokter'.

'Spot' is publicatie

De Haagse rechter oordeelt dat het online noemen van de bestandsnaam, in een zogeheten 'spot' van een upload (die mogelijk is gedaan door derden), inbreuk maakt op het intellectuele eigendomsrecht. Een 'spot' is door de rechter geïnterpreteerd als een openbaarmaking, van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

In de zaak is FTD zelf niet gehoord, doordat Eyeworks een zogeheten ex parte procedure had aangespannen. Daarbij is geen 'hoor en wederhoor' van toepassing. FTD heeft een kort geding aangespannen tegen dit verlies. De zitting daarvan is aanstaande woensdag 19 mei. Het usenet-platform heeft nu wel alle spots en discussie-threads over de gewraakte Eyeworks-film verwijderd.

Nieuwsgroepen onder vuur

Stichting Brein eist al een verbod op FTD, die zelf weer een tegenaanklacht heeft ingediend tegen die piraterijbestrijder. Het usenet-platform heeft zelf geen illegale content op de servers staan, maar noemt en verwijst slechts naar uploads in nieuwsgroepen. Volgens directeur Tim Kuik van Brein is dat ook strafbaar. FTD ontkent dat en heeft dus in mei vorig jaar een aanklacht ingediend tegen die 'zwartmakerij'. Daarop heeft Brein een eigen zaak aangespannen.

De antipiraterijstichting heeft begin dit jaar aangegeven dat 2010 in het teken staat van de bestrijding van auteursrechtenschending in nieuwsgroepen. Het richt de pijlen dus op partijen als FTD, nadat er in 2009 successen zijn geboekt op het gebied van p2p-sites (peer-to-peer). In april heeft Brein nog een auteursrechtenfilter geëist voor usenet-hoster News Service.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten