ID.nl logo
In een handomdraai video's bewerken en uploaden
© PXimport
Huis

In een handomdraai video's bewerken en uploaden

Steeds meer mensen zijn met video bezig en delen hun filmpjes op internet. Logisch, want er is geen speciale apparatuur meer voor nodig. Elk fototoestel kan filmen en vooral smartphones zijn populair om prachtige opnamen te maken. We laten zien hoe je filmpjes optimaal bewerkt en upload-klaar maakt.

Tip 01: Premiere Elements

We gaan eerst aan de slag met betaalde software. Adobe Premiere Elements 12 is een videobewerker die eenvoudig te gebruiken is en toch zeer uitgebreide mogelijkheden biedt. Het programma heeft als het ware twee standen. Wil je niet al te diep in de techniek duiken maar wel een strakke film maken, dan is dat geen enkel probleem. Ook als je weinig ervaring hebt met bewerken, kun je direct aan de slag.

Ben je al wel bekend met het bewerken van films en ben je toe aan geavanceerde effecten, dan schakel je over naar de professionele stand en gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het programma is dus zowel geschikt voor beginners als gevorderden en experts. Adobe Premiere Elements 12 kost net geen honderd euro (98,40 euro). Je kunt het programma eerst gratis uitproberen, ga daarvoor naar deze website.

©PXimport

Tip 01 Adobe Premiere Elements is betaalde software, maar je mag het wel gratis uitproberen.

Tip 02: Tijdlijn vullen

Zodra je Premiere Elements opstart, krijg je een introductiescherm te zien. Hierin kies je Video-editor en vervolgens Nieuw project. Zodra de videobewerker is gestart, kies je onder de menubalk voor Snel. Sleep de films die je wilt bewerken naar het venster toe, of voeg ze toe via Bestand / Media toevoegen van / Bestanden en mappen. Alle filmpjes verschijnen in de tijdlijn in het onderste gedeelte van het venster. Om ze op de gewenste volgorde te zetten, klik je op een filmpje zodat het een blauw kader krijgt. Versleep het vervolgens in de tijdlijn.

Je ziet een groene verticale balk op de plek waar het fragment wordt tussengevoegd zodra je de muisknop loslaat. Wil je een fragment uit de montage halen? Klik op het fragment en druk op de Delete-toets, of klik er met rechts op en kies Tussenruimte verwijderen en sluiten.

©PXimport

Tip 02 Alles filmpjes komen in de tijdlijn te staan.

Tip 03: Selectie materiaal

In een montage gebruik je bij voorkeur nooit complete filmpjes. Meestal begin je namelijk iets eerder met filmen en ga je ook iets langer door, zodat je het gewenste beeldmateriaal niet misloopt. De uiteinden kunnen er dan sowieso vanaf. Verder maak je een film spannender als fragmenten kort zijn, dat kan door alleen de allerbeste stukjes te monteren. Inkorten van een filmpje is makkelijk. Speel het af tot je het punt bereikt dat je in de montage wilt hebben. Sleep vervolgens de linkerzijde van het blauwe kader (om het filmpje) tegen de tijdindicator (de rode verticale streep in de tijdlijn). Hij plakt er vanzelf tegenaan, alsof het magnetisch is. Alles voor dit punt wordt weggesneden.

Speel verder en stop waar je het fragment wilt eindigen. Sleep nu de rechterzijde van het kader naar links. Het weggesneden materiaal wordt niet verwijderd, je ziet het alleen niet. Dit betekent dat je het begin- en eindpunt op ieder moment nog kunt aanpassen. Onder het voorbeeldvenster vind je handige knoppen om af te spelen en te pauzeren, te spoelen, stap voor stap te bewegen en om naar een naburig filmpje te springen. Speelt de film schokkerig af? Klik dan op Renderen.

©PXimport

Tip 03 Sleep met het uiteinde van het blauwe kader om een filmpje in te korten.

Tip 04: Splitsen

Leuk dat een filmpje kan worden ingekort, maar wat als je een gedeelte naar een andere plek op de tijdlijn wilt verplaatsen? Dan splits je het fragment gewoon in tweeën. Stel je hebt twee filmpjes. In de eerste gaat een deur langzaam open. In de tweede film kijkt een groepje toeschouwers gespannen toe. Door de eerste film te splitsen, kun je de deur een stuk laten opengaan, mensen kijken gespannen toe en vervolgens gaat de deur verder open. Om te splitsen speel je het filmpje af tot het juiste punt, of sleep je de tijdindicator naar dit punt. Klik op de schaar naast de tijdindicator.

Het resultaat zijn twee fragmenten die je onafhankelijk van elkaar mag gebruiken en bewerken. Eigenlijk is de film gedupliceerd en ingekort. Je raakt ook nu dus geen materiaal kwijt.

©PXimport

Tip 04 Splits een filmpje als je een gedeelte ergens anders nodig hebt.

Tip 05: Overgangen

Met een overgang laat je het ene fragment vervagen, terwijl het volgende langzaam opkomt. Hoe dit gebeurt, hangt af van het effect dat je uitkiest. Een overgang voeg je toe door onder in het scherm te klikken op Overgangen. Kies een mooi effect uit en sleep het naar de tijdlijn. Laat de muisknop los zodra je een groene balk tussen de twee filmpjes ziet. Het venster Overgangsaanpassingen verschijnt en hierin stel je de overgang op maat in.

Je bepaalt bijvoorbeeld de tijdsduur en of het effect voornamelijk in het eerste, tweede, of juist netjes tussen beide filmpjes in te zien is. Een klein pictogram in de tijdlijn geeft aan dat een overgang is toegevoegd. Wil je hem weer weghalen? Klik erop zodat alleen het kleine pictogram een blauw kader krijgt en druk op de Delete-toets.

©PXimport

Tip 05 De overgang tussen filmpjes kan via een effect verlopen.

Tip 06: Titels

Titels mogen in een film meestal niet ontbreken. Je plaatst ze aan het begin, aan het einde, of tussendoor als toelichting op wat er komen gaat. Je kunt titels toevoegen als een soort dia's tussen filmpjes in, of als bijschrift het beeld laten overlappen. Rechts onderin klik je op Titels en tekst, waarna je veel mogelijkheden voorgeschoteld krijgt. Gelukkig zijn ze onderverdeeld in categorieën, zodat je snel een keuze kunt maken. Zie je deze optie niet, klik dan eerst op het pijltje helemaal rechts in de optiebalk.

Sleep een titel naast een filmpje om een tekstdia te maken, of op de strook erboven om beeld een bijschrift te geven. Geef vervolgens de tekst op, zet het op de gewenste plek en maak het naar smaak op. Om een titel langzaam te laten opkomen en verdwijnen, klik je er met rechts op en kies je Faden / In- en uitfaden.

©PXimport

Tip 06 Voeg titeldia's of bijschriften in.

Tip 07: Muziek

Om muziek aan je film toe te voegen, klik je rechtsonder op Audio en sleep je een muziekstuk naar het audiospoor in de tijdlijn. Premiere Elements heeft aardig wat muziek aan boord. Geef je de voorkeur aan je eigen muziek, dan kan dat natuurlijk ook. Eigen muziek laad je op dezelfde manier in als filmpjes, dus bijvoorbeeld via Bestand / Media toevoegen van / Bestanden en mappen. Net als filmpjes kun je audiofragmenten inkorten, in stukken knippen, verplaatsen en langzaam laten in- en uitfaden. Zo kan de muziek perfect passend gemaakt worden.

Behalve muziek kun je natuurlijk ook omgevingsgeluid, een commentaarstem of een interview inladen. Speciale geluidseffecten kent het programma trouwens in overvloed, deze voeg je ook toe via Audio. Klik op de categoriebalk en kies voor Geluidseffecten.

©PXimport

Tip 07 Voor muziek en geluidseffecten is een apart audiospoor.

Tip 08: Kleur en belichting

Filmpjes in de tijdlijn zijn nog verder te bewerken zodat het materiaal er op en top uitziet. Selecteer een fragment en klik rechts naast het afspeelvoorbeeld op Aanpassen om zaken als kleur en belichting aan te passen. Dat kan door op een voorinstelling te klikken of door zelf de schuifregelaars te bedienen via de optie Meer. Je kunt ook Automatische slimme tint proberen. Die analyseert het materiaal en optimaliseert de helderheid en het contrast.

De bewerking gaat volledig automatisch, tenzij je op Aangepast klikt en je voorkeur aangeeft. Bevalt een bewerking niet, dan is het via Opnieuw instellen ongedaan te maken. Ook het volume en de balans van het filmgeluid is hier aan te passen. Dit laatste kan ook als je een muziekje of geluidseffect in de tijdlijn hebt geselecteerd. Van titels kun je hier het uiterlijk aanpassen.

©PXimport

Tip 08 Optimaliseer de beeldkwaliteit.

Tip 09: Professioneel

Dankzij de zogenaamde snelle weergave van Premiere Elements draai je in een mum van tijd fantastische films in elkaar. Om het gemakkelijk te houden zijn veel geavanceerde mogelijkheden nu niet bereikbaar. Om dieper de materie in te duiken is het nodig over te stappen naar de professionele weergave. Vlak onder de menubalk schakel je dan van Snel over naar Professioneel. Alleen de tijdlijn ziet er nu al heel anders uit. Zo zijn er ineens meerdere sporen te vinden voor zowel beeld als geluid. Zodoende kun je alles nog beter mixen en zijn nog geavanceerdere effecten mogelijk.

©PXimport

Tip 09 In de professionele weergave wordt alles wat ingewikkelder.

Tip 10: Tijd verdraaien

Een erg leuke mogelijkheid uit de professionele weergave willen we je niet onthouden. Het is namelijk mogelijk om de snelheid van een filmpje te veranderen. Je kunt hem zowel sneller als langzamer laten afspelen. Daarnaast kun je het fragment achteruit afspelen. Klik eerst bovenin op Professioneel. Klik dan met rechts op een filmpje en kies Tijd uitrekken. Bij Snelheid bepaal je de versnelling of vertraging. Bij 200% draai je de film twee keer zo snel af en bij 50% op halve snelheid. Om hem achteruit af te spelen vink je Snelheid omkeren aan. Kiezen voor een snelheid van -100%, -50% of -200% mag ook. Selecteer Toonhoogte audio handhaven om het geluid natuurgetrouw te houden.

©PXimport

Tip 10 Filmpjes kunnen versneld, vertraagd en omgekeerd worden afgespeeld.

Tip 11: Met instructies

Twee andere professionele mogelijkheden die goed van pas kunnen komen, zijn te vinden door bovenin te kiezen voor Met instructies. In een venster zie je een aantal bewerkingen, waarbij het programma je aan de hand meeneemt. Blader je helemaal omlaag, dan vind je hier twee zeer gave effecten. Met Een Beeld-in-beeld maken kun je twee filmpjes tegelijk afspelen, waarbij de ene film verkleind op het beeld van de andere is te zien. Kies je Afbeeldingen gemakkelijk animeren, dan voeg je geanimeerde illustraties aan je film toe. Ook al heet dit onderdeel Met instructies, het blijft toch vrij lastig om de effecten goed te doorgronden.

©PXimport

Tip 11 Enkele effecten worden stapsgewijs uitgelegd, al blijft het pittig om te doen.

Tip 12: Opslaan en delen

Zodra je tevreden bent over de montage, kun je de uiteindelijke film gaan genereren. Voordat je dit doet, is het verstandig om het montageproject op te slaan. Dan kun je later altijd nog wijzigingen aanbrengen, zonder dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Opslaan gaat via Bestand / Opslaan. De film zelf maak je aan via Publiceren+Delen in de rechterbovenhoek. Kies waar je de gemonteerde film mee wilt bekijken, bijvoorbeeld een computer, dvd, of een mobiel apparaat zoals een iPhone of iPad. Meteen delen op de sociale websites Facebook, Vimeo en YouTube kan ook. Dankzij verschillende voorkeuren pakt het programma automatisch de beste instellingen en weet je zeker dat de film is af te spelen.

©PXimport

Tip 12 De gemonteerde film kun je opslaan en delen op internet.

Tip 13: Movie Maker

Voor het bewerken van films bestaat ook gratis software, waarbij Windows Movie Maker van Microsoft uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden. De effecten en mogelijkheden zijn minder geavanceerd dan in Premiere Elements, maar er zijn nog steeds in een handomdraai zeer indrukwekkende films mee te maken. Via de website haal je eerst een installatieprogramma op. Zodra je dit uitvoert, kies je voor Zelf de programma's kiezen die geïnstalleerd moeten worden. Op het volgende scherm zet je een vinkje bij Photo Gallery en Movie Maker. De overige vinkjes mogen weg.

©PXimport

Tip 13 Movie Maker is een prima gratis alternatief.

Tip 14: Bewerken

De werkwijze in Movie Maker is grofweg hetzelfde als bij Premiere Elements. Eerst sleep je filmpjes naar het venster van Movie Maker, of je voegt ze toe via een klik op Klik hier om naar video's en foto's te zoeken. De volgorde bepaal je door ze in de tijdlijn te verslepen. Om een filmpje in te korten zoek je het punt op waar je het fragment wilt laten beginnen. Dan klik je met rechts op het filmpje en kies je Startpunt instellen. Het eindpunt instellen werkt op dezelfde manier via Eindpunt instellen. Een filmpje in tweeën hakken doe je met de optie Splitsen. Onder het gele kopje Opties voor video vind je het lint Bewerken, dat vol zit met opties voor het bewerken van films in de tijdlijn. Je kunt er onder andere de afspeelsnelheid aanpassen. Via Videostabilisatie corrigeer je trillingen. Perfect als de camera tijdens het filmen niet helemaal stilgehouden is.

©PXimport

Tip 14 Via videostabilisatie corrigeer je achteraf cameratrillingen.

Tip 15: Animaties

Om de overgang tussen twee filmpjes in te stellen, ga je naar het lint Animaties. Selecteer een filmpje en klik op een overgang naar keuze. Je ziet er meteen een voorbeeldweergave van. Handig is dat via Overal toepassen alle overgangen tegelijk zijn in te stellen. Onder Weergaveduur stel je in hoelang het effect duurt. Aan de rechterkant van het lint vind je Pannen en zoomen. Hiermee stel je een extra filmeffect in. Zo kun je tijdens het afspelen automatisch op het beeld laten inzoomen of uitzoomen, of het beeld in een bepaalde richting laten bewegen (pannen).

Beide effecten zijn zowel los als gecombineerd mogelijk en zijn vooral geschikt voor filmpjes die wat statisch ogen. Bijvoorbeeld een landschap of architectuur waarbij amper iets beweegt. Of een fragment waarin iemand iets laat zien of vertelt. Je kunt dan mooi op die persoon of de handeling inzoomen.

©PXimport

Tip 15 Pannen en zoomen is een leuk effect, maar maakt een film snel te druk.

Tip 16: Titels

Het lint Visuele effecten is bedoeld om kleureffecten, vervagingen en allerlei beeldvervormingen aan te brengen. Sommige effecten zijn best aardig om te zien, maar andere zijn net even te veel van het goede. Gebruik ze met mate! Wees voorzichtig dat je film niet te veel een kermisattractie wordt. De helderheid van een filmfragment is hier ook te regelen via de schuifregelaar Helderheid.

Op het lint Start kun je terecht om teksten toe te voegen. Klik je op Titel, dan wordt deze als een dia beeldvullend voor het geselecteerde filmpje getoond. Gebruik je Bijschrift dan komt de tekst tegelijk met het filmpje in beeld. Met Aftiteling wordt een lege aftitelingspagina achteraan in de montage toegevoegd. Er zijn meerdere varianten, zoals Aftiteling, Regisseur en In de hoofdrollen. Een keuze maak je door op het pijltje achter Aftiteling te klikken. Om teksten op te maken gebruik je het lint Opmaken onder de paarse kop Opties voor tekst.

©PXimport

Tip 16 Je kunt kiezen uit diverse soorten titels.

Tip 17: Muziek

Muziek voeg je toe door op het lint Start op de tekst Muziek toevoegen te klikken. Je kunt zowel gratis als betaalde muziek downloaden via enkele diensten, of lokaal op de pc je eigen muziek selecteren. Klik je daarna op een muziekstuk in de tijdbalk, dan verschijnt er een extra lint Opties onder een groene kop Opties voor muziek. Je kunt hier onder andere de muziek laten in- en uitfaden, begin- en eindtijden instellen en het volume regelen. In de tijdlijn sleep je een muziekstuk naar de gewenste positie.

©PXimport

Tip 17 Je kunt muziek uit diverse bronnen toevoegen, maar ook gewoon vanaf de harde schijf.

Tip 18: Delen en opslaan

Net als bij Premiere Elements is het bij Movie Maker belangrijk dat je de montage als project opslaat. Dat kan via Bestand / Project opslaan. De gemonteerde eindfilm opslaan doe je via Bestand linksboven in het scherm. Je deelt de film rechtstreeks op een sociaal netwerk naar keuze via Bestand / Film publiceren, of je slaat hem op voor apparaten zoals een computer, smartphone of tablet via Bestand / Film opslaan. Opslaan en delen kan eventueel ook vanuit het lint Start.

©PXimport

©PXimport

Tip 18 Sla de gemonteerde film op of deel hem op internet.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: