ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Personaliseer uw Hyvesprofiel

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een account bij een of meerdere sociale netwerksites. Deze kunt u natuurlijk gewoon laten zoals ze zijn, maar dat is misschien wel wat saai. Met een aantal kleine tweaks kunt u uw persoonlijke smaak laten zien. Het belangrijkste is dat u het niet overdrijft, want zo

Het standaard design van Hyves is sober met veel witruimte. Hierdoor is alles goed leesbaar, maar heeft het een bijna zakelijke uitstraling. Als dit niet bij u past, dan kunt u het design heel eenvoudig naar uw eigen hand zetten. U kunt een eigen achtergrondfoto en kleuren kiezen, waardoor uw online profiel meer overeenkomt met hoe u zelf bent. Log in op hyves (we gaan er vanuit dat u een Hyves-account hebt) en ga linksboven in het menu naar Mijn Profiel/Pimp my profile!.

©PXimport

In Hyves kunt u uw profielpagina gedetailleerd aanpassen.

Een bestaand ontwerp

Zoals u ziet, kunt u heel veel dingen instellen en wijzigen. Aan de rechterkant ziet u een voorvertoning (preview) van hoe het er uiteindelijk uit zal gaan zien. U kunt deze preview verplaatsen, wat handig is als u een kleine monitor hebt. U kunt van nul starten en alles helemaal zelf instellen en tweaken, of u kunt 'een vliegende start' maken. Onder stap 1 (Vliegende start maken met een skin) kunt u kiezen uit negen ontwerpen. Als u met de muiscursor over de miniaturen beweegt, ziet u in het previewvenster direct hoe het er uiteindelijk uit zal zien. En als u op een miniatuur klikt, worden alle keuzevelden op de Pimp my profile-pagina ingevuld. Hierna kunt u dit design nog helemaal naar eigen smaak aanpassen.

Helemaal 'from scratch' starten kan natuurlijk ook. Hebt u zojuist geklikt op een voorbeeldontwerp, klik dan in het menu wederom op Mijn Profiel/Pimp my profile! om alles weer leeg te maken.

©PXimport

Het eenvoudigst is om met een bestaand ontwerp te beginnen en dit aan te passen.

Header en menu

Het ontwerp van uw profiel is opgebouwd uit een zestal onderdelen. Houdt u niet van oranje? Dan verandert u natuurlijk meteen de kleur van de bovenbalk. U klikt op het vierkantje achter Header (incl. logo), waarna een kleurenkiezer verschijnt, bekend van onder andere Photoshop. De standaard hoofdkleur is rood en door met uw linkermuisknop ingedrukt over de kleurkiezer te bewegen, ziet u de roodtint veranderen. Laat u de muisknop los, dan ziet u de gekozen kleur direct in het previewvenster verschijnen. Wilt u een andere kleur dan rood, dan verplaatst u het schuifje naar een andere kleur. Ook kunt u - indien u dit weet - direct een html-kleurcode kiezen en die invullen. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld een bedrijf hebt en de kleuren van uw huisstijl wilt gebruiken. Tip: met het freewareprogramma Pixie achterhaalt u eenvoudig de html-codes van kleuren (zie kader Html-kleurcodes).

Als u op het uitschuifmenu klikt achter de kleur, kunt u ook nog de transparantie aanpassen in stappen van tien procent. Hoe meer doorzichtig, hoe lichter de gekozen kleur wordt. Daar weer achter kunt u kiezen of de kleur een verloop moet krijgen (zwarte gloed) of dat de kleur solide moet zijn (geen gloed). Naast de Header, kunt u ook de menubalk op dezelfde wijze aanpassen naar uw eigen smaak. Logischerwijs is het wel aan te raden om voor Menu en Tekst in menu afwijkende en contrasterende kleuren te kiezen, anders loopt u het risico dat de menu-items niet leesbaar zijn.

©PXimport

Met een paar keer klikken, verandert u de kleuren van de bovenbalk en de menu's.

Html-kleurcodes

Als u de html-codes van uw huisstijl of logo niet weet, dan kunt u die met een programmaatje als Pixie heel eenvoudig achterhalen. Download en start Pixie (installeren is niet nodig). Open vervolgens het logo of de huisstijl in een programma naar keuze en beweeg met de cursor over de kleur die u wilt gebruiken. Met de sneltoetscombinatie Ctrl+Alt+C kopieert u de gevonden kleurcode naar het klembord. Plak deze code vervolgens in Hyves met Ctrl+V!

©PXimport

Met het freewareprogramma Pixie weet u snel wat de html-code is van een kleur.

Kleurkiezer

Het kiezen van de juiste kleuren is een vak apart. Sommige kleuren passen nu eenmaal beter bij elkaar dan andere kleuren. Gelukkig komt ook hier internet weer goed van pas, er zijn diverse handige online tools die u een handje kunnen helpen. Als u bijvoorbeeld naar colorschemer gaat, kunt u door onderaan een kleur te kiezen direct de complementaire (bijpassende) kleuren zien, mét de bijbehorende html-codes. Deze herkent u door het #-teken (hekje) dat er voor staat.

©PXimport

Met behulp van de 'online color schemer' kunt u snel bijeenpassende kleuren kiezen.

Achtergrond

Ook de achtergrond van uw profielpagina kunt u aanpassen. U kunt kiezen uit een achtergrondkleur en/of een achtergrondafbeelding. Kiest u voor een achtergrondkleur, bedenk dan wel dat de meeste websites wit hebben als achtergrondkleur en dat is niet voor niets: zwarte letters op wit leest namelijk het prettigst. Wilt u toch liever een andere kleur, dan is een lichte tint aan te raden, in combinatie met donkere letters. Of kies een stuk naar beneden bij Blokken voor een contrasterende achtergrondkleur.

©PXimport

Zorg voor voldoende contrast, anders leest het niet prettig.

Als u kiest voor een achtergrondafbeelding, dan kunt u een van de tientallen ingebakken plaatjes kiezen, of zelf een afbeelding uploaden. Bedenk wel dat de meeste mensen inmiddels een groot scherm hebben, dus kies een foto van voldoende resolutie zodat het er ook op monitors met een resolutie van bijvoorbeeld 1900x1200 pixels goed uitziet. Als u een grote foto uploadt, vink dan ook het vakje Over de hele achtergrond aan, anders wordt hij verkleind en meerdere keren herhaald. Kies ten slotte nog waar u de foto wilt plaatsen, of hij herhaald moet worden (in het geval van kleine foto's en grote monitors is dit aan de orde) en of de achtergrond mee moet scrollen. Vaak bereikt u overigens het mooiste effect als u de achtergrond niet mee laat scrollen.

©PXimport

Een enkele grote foto op de achtergrond is mooier dan een herhaalde kleine foto.

Uw eigen behang

Hyves biedt tientallen ingebakken achtergronden waaruit u kunt kiezen. Als u deze achtergronden niet mooi vindt, maar wél een achtergrond wilt, dan is de website bgpatterns een aanrader. Kies uit een van de bestaande designs, of maak met een paar keer klikken uw eigen 'behangetje' maken. Download deze en upload hem naar Hyves bij Achtergrond. Zorg dat er geen vinkje staat bij Over de hele achtergrond en selecteer bij Herhalen de optie In alle richtingen. Zo wordt uw behang over de gehele achtergrond geplaatst en omdat de afbeelding aan alle kanten goed aansluit, ziet het er echt uit als een behangetje!

©PXimport

Op bgpatterns.com kunt u heel eenvoudig de mooiste behangetjes creëeren!

Tekst, Titels en Blokken

Zoals gezegd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud van uw profielpagina waarvan de een niet onbelangrijk onderdeel is wel leesbaar is. Hebt u dus voor een achtergrondafbeelding of -kleur gekozen, kies dan een tekstkleur die hier voldoende van afwijkt. Het zelfde geldt voor de Titels. De beste tussenweg is om bij Blokken te kiezen voor een achtergrondkleur en die ietwat doorschijnend te maken. Zo is toch uw achtergrondafbeelding of -kleur zichtbaar én blijft de leesbaarheid behouden.

©PXimport

Door de blokken een doorschijnende kleur te geven, blijft de foto zichtbaar én de tekst leesbaar.

Hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, valt het maken van een eigen design best mee en is het vooral een kwestie van proberen. Het previewvenster geeft een goede eerste indruk van hoe uw gepimpte pagina eruit komt te zien. Maar u kunt natuurlijk ook tussendoor gewoon even op Opslaan klikken om in volledig scherm te zien hoe uw design eruitziet. U kunt altijd weer terug, om het nog verder aan te passen. Bent u helemaal tevreden, dan klikt u op Opslaan. Let op: u moet nog wel uw design activeren. Op uw homepagina kiest u rechtsboven voor Toon eigen design!. Pas dan is uw eigen ontwerp zichtbaar voor u en iedereen die uw profielpagina bezoekt. Bedenk wel: over smaak valt zoals gezegd te twisten. Maar gelukkig kunnen bezoekers van uw profiel altijd nog klikken op Toon in standaard design!

©PXimport

Bent u tevreden, kies dan voor Toon eigen design om uw design te activeren.

Pimpen met Gadgets

Naast het design van uw profielpagina, kunt u uw Hyves-pagina nog verder opleuken met behulp van gadgets. Klik in het menu op Mijn profiel/Gadgets/Toevoegen. Klik daarna rechtsboven op Gadget Overzicht. U hebt de keuze uit honderden gadgets, die netjes in diverse categorieën zijn ingedeeld. Hebt u een gadget naar uw wens gevonden, dan is het toevoegen een kwestie van een druk op de knop (Plaats gadget).

©PXimport

U kunt uw Hyves-profiel nog verder personaliseren met Gadgets.

Facebook laat zich niet pimpen

Jarenlang was MySpace de meest gebruikte sociale netwerksite ter wereld. Inmiddels is deze plaats al weer een tijdje overgenomen door Facebook. Een van de redenen hiervoor is misschien wel omdat MySpace zóveel toelaat op het gebied van design, dat het al snel een kermis wordt. Personaliseren van uw profiel is een ding en over smaak valt te twisten, maar de heersende gedachte is toch wel dat veel MySpace-pagina's ronduit lelijk zijn. Dat schrikt veel mensen af en mede hierdoor is MySpace dan ook nooit echt doorgedrongen bij een volwassen publiek. Facebook heeft het een stuk slimmer bekeken. Er kan veel minder, waardoor de profielpagina's rustiger overkomen en een veel groter publiek aanspreken. Ook in Nederland is Facebook steeds populairder aan het worden. In tegenstelling tot Hyves, kunt u uw profielpagina echter niet pimpen. Het enige dat u kunt doen, is het toevoegen van apps.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 handzame en krachtige accuboormachines onder de 250 euro
© rawpixel.com / Roungroat
Huis

Waar voor je geld: 5 handzame en krachtige accuboormachines onder de 250 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Minstens eenmaal in je leven ga je klussen en daar hoort goed gereedschap bij. Een degelijke accuboormachine bijvoorbeeld: wij vonden vijf uitgebreide maar handzame exemplaren voor nog geen 250 euro.

Een accuboormachine is eigenlijk doorgaans als multifunctioneel, want naar het boren zijn deze apparaten natuurlijk ook geschikt voor het elektrisch indraaien van schroeven. Belangrijk voor de kracht van de accuboormachine is het koppel, aangegeven in Nm. Hoe hoger dat getal, hoe sterker de boormachine is. Een accuboormachine met 20 Nm is bijvoorbeeld prima voor wat schroefwerk in hout. Maar als je een machine hebt met 60 of 70 Nm, dan kun je er ook zware klussen mee doen, zoals boren in steen of dikke balken.

Black & Decker BDCHD18KB

Als je gewoon een goede, stevige boormachine zoekt voor klusjes in en om het huis, dan zit je met deze Black & Decker helemaal goed. Of je nu een plankje ophangt of door wat stevigere muren wil boren, hij doet het allemaal zonder dat je eerst een spoedcursus techniek hoeft te volgen. Hij ligt lekker in de hand, is niet te zwaar, en je hoeft er niet mee te vechten — gewoon vol vertrouwen aan de slag. Wat ook fijn is: hij is snoerloos, dus je zit niet te klooien met verlengsnoeren. De bijgeleverde koffer en accessoires maken het een lekker compleet pakketje. Een goede keuze voor de doorsnee klusser die af en toe wat werk wil verzetten, zonder daar een fortuin aan uit te geven.

💪 Maximum koppel: 40 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 1.400 rpm
🔋 Accuduur: ongeveer 1 tot 1,5 uur per accu
🧰 Bijgeleverde accessoires: 1 accu + lader + koffer

DeWalt DCD796P2-QW

Deze DeWalt is voor de serieuze klusser. Als je vaker klust en een boormachine wilt waar je jaren mee vooruit kunt, dan is dit echt een topper. Hij voelt solide aan, alsof hij tegen een stootje kan – en dat klopt ook. Je merkt meteen: dit is geen speelgoed. Of je nu een dikke schroef in een houten balk draait of in beton boort, hij doet het met gemak. Dankzij de twee krachtige accu’s zit je bijna nooit zonder stroom, en dat is echt een verademing als je aan een grote klus bezig bent. Hij heeft ook een klopboorfunctie voor de wat zwaardere boorklusjes.

💪 Maximum koppel: 70 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 2.000 rpm
🔋 Accuduur: 2 accu’s van 5.0Ah, elk goed voor urenlang klussen
🧰 Bijgeleverde accessoires: 2 accu’s + lader + koffer

HBM Machines 20V accuboormachine + accessoires

Heb je nog niet veel gereedschap in huis, maar wil je wel meteen goed kunnen starten? Dan is deze set van HBM echt wat voor jou. Je krijgt niet alleen een boormachine, maar meteen een hele lading accessoires erbij — boren, bits, noem maar op. Handig opgeborgen in een mooie kist, zodat je niet hoeft te graaien in een rommella. De machine zelf is krachtig genoeg voor alle standaard klussen in huis en tuin, maar ook eenvoudig te bedienen. Ideaal voor iedereen die af en toe wat doet, maar wel meteen alles in huis willen hebben. En ook de prijs is erg leuk.

💪 Maximum koppel: 55 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 1.650 rpm
🔋 Accuduur: ongeveer 1 uur
🧰 Bijgeleverde accessoires: 100-delige accessoireset + accu + lader + opbergkist

Bosch GSB 185 klop- en schroefboormachine 

Bosch staat bekend om z’n degelijkheid, en dat is bij dit model niet anders. Deze boormachine voelt direct vertrouwd aan. Hij is krachtig genoeg voor de meeste klussen die je thuis tegenkomt: gaten boren in hout, metaal en zelfs in steen dankzij de klopboorfunctie. En toch is hij lekker compact en licht. Fijn als je boven je hoofd werkt of wat minder kracht in je handen hebt. Hij heeft een borstelloze motor die efficiënter werkt en langer meegaat. Geen poespas, gewoon een goed werkend apparaat waar je op kunt rekenen. Let wel: de prijs is laag, maar dat is niet voor niets, want er wordt geen accu meegeleverd, die moet je dus nog wel los kopen.

💪 Maximum koppel: 50 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 1.900 rpm
🔋 Accuduur: afhankelijk van de gekozen accu
🧰 Bijgeleverde accessoires: opbergkist

Makita DHP481ZJ

Voor de echte doe-het-zelver die zwaarder werk niet uit de weg gaat, is deze - al wat langer op de markt zijnde - Makita een dijk van een boormachine. Dit is zo’n apparaat dat je koopt en dan jarenlang met veel plezier gebruikt. Hij is krachtig, robuust en draait z’n hand niet om voor een dikke schroef of een gat in baksteen. Hij heeft zelfs twee versnellingen, zodat je precies het juiste tempo kiest voor wat je doet. Let op: hij wordt geleverd zonder accu en lader, dus als je geen ander Makita-apparaat hebt, moet je die er nog los bij kopen.

💪 Maximum koppel: 115 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 2.100 rpm
🔋 Accuduur: afhankelijk van de gekozen accu
🧰 Bijgeleverde accessoires: wordt geleverd zonder accu, kist of lader

▼ Volgende artikel
Zomerklaar zonder sportschool: zoveel calorieën verbrand je met huishoudelijke klussen
© ID.nl
Huis

Zomerklaar zonder sportschool: zoveel calorieën verbrand je met huishoudelijke klussen

Wil je voor de zomer nog snel een paar kilo kwijt? Daarvoor hoef je echt niet meteen naar de sportschool. Wie thuis flink de handen uit de mouwen steekt, verbrandt namelijk meer calorieën dan je misschien denkt. Schoonmaken, tuinieren, tillen, traplopen en zelfs strijken: elke klus is een mini-workout op zich!

In dit artikel lees je hoe verschillende huishoudelijke klussen bijdragen aan je dagelijkse verbranding, hoe zwaar ze werkelijk zijn en hoe je ongemerkt toch behoorlijk actief bezig bent. Inclusief handige tabel waarin je snel ziet hoeveel calorieën je met dagelijkse klussen verbrandt!

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Stofzuigen, dweilen en ramen lappen

Schoonmaken verhoogt je hartslag. Neem bijvoorbeeld stofzuigen. Wat op het eerste gezicht een simpele klus lijkt, vraagt toch flink wat beweging. Je loopt heen en weer, draait je romp, buigt, strekt je armen en soms moet je zelfs de meubels verplaatsen. Al met al ben je dus constant in beweging. Als je dit een half uur volhoudt in een flink tempo, verbruik je al gauw 85 tot 100 calorieën, afhankelijk van je gewicht. Dweilen, waarbij je kracht zet vanuit je schouders en bovenlichaam, kost nog wat meer energie.

Ook ramen lappen is intensiever dan het lijkt. Vooral als je boven je hoofd werkt of telkens naar boven en beneden moet reiken. Wie de binnen- en buitenkant van de ramen op één dag aanpakt, heeft aan het einde van de middag vaak spierpijn in zijn of haar armen. En dat is precies het punt: hoe meer spiergroepen je gebruikt, hoe hoger je verbranding.

Strijken, bedden verschonen en wassen

Er zijn ook klussen die niet direct als 'sportief' voelen, maar wel degelijk bijdragen aan je verbranding. Strijken bijvoorbeeld. Je staat vaak lang op één plek, beweegt constant met je armen, en als je het in een stevig tempo doet, verbrand je tot zo'n 75 calorieën per uur. Dat is weliswaar minder dan bij dweilen of traplopen, maar het telt op. Zeker als je er een gewoonte van maakt om tijdens het strijken lichtjes door je knieën te buigen of steeds kleine stapjes naar links en rechts te zetten.

Ook bedden verschonen is een onderschatte klus. Matrassen optillen, hoeken van hoeslakens strak trekken, dekbedden schudden – het is een kleine workout op zich. Hier werk je met je hele lichaam, en dat merk je ook aan je ademhaling. Haal je drie bedden af en maak je ze opnieuw op? Dan ben je zo twintig tot dertig minuten bezig, goed voor 100 tot 150 calorieën, afhankelijk van hoe vlot je doorwerkt.

Wassen en de was ophangen zijn ook actieve bezigheden. Zeker als je de was buiten aan de lijn hangt. Je tilt, reikt, draait, bukt – beweging zat. De extra inspanning zit 'm vaak in de herhaling: een paar wasjes op één dag betekent veel heen en weer lopen, tillen en ophangen.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Traplopen, sjouwen en tillen

Huishoudelijke taken waarbij je trappen loopt of moet sjouwen, zoals de wasmand naar zolder brengen of boodschappen uitladen, leveren relatief veel verbranding op in korte tijd. Traplopen is zelfs een van de meest intensieve activiteiten binnenshuis. Je tilt bij elke stap je eigen lichaamsgewicht omhoog. Als je meerdere keren per dag de trap op en af gaat, tikken de calorieën ongemerkt aan. Of beter gezegd, af.

Ook het verplaatsen van meubels, dozen of zelfs een volle stofzuiger draagt bij aan je dagelijkse verbranding. Vooral als je zware dingen van beneden naar boven brengt, of vanuit een onhandige hoek moet tillen, activeer je meerdere spiergroepen tegelijk.

In de tuin werken

Zodra het weer het toelaat, lonkt het buitenleven. En ook daar liggen genoeg kansen om te bewegen zonder dat het als sport voelt. Onkruid wieden, snoeien, de heg knippen, bladeren harken of gras maaien met een handmaaier – allemaal activiteiten waarbij je langdurig in beweging bent en je spieren aan het werk zet.

Tuinieren is vooral goed voor je core (je rompstabiliteit), rug en benen. Wie af en toe een kruiwagen vol tuinafval moet verplaatsen of met potgrond aan de slag gaat, zet bovendien kracht. Het voordeel is dat je in de tuin vaak langer doorwerkt dan je van tevoren had gepland. En dan heb je zo ongemerkt al 300 tot 400 calorieën verbrand.

Tempo, houding en afwisseling maken het verschil

Hoeveel energie je verbruikt bij huishoudelijke klussen, hangt sterk af van de manier waarop je ze aanpakt. Werk je rustig of stop je steeds tussendoor, dan ligt het verbruik lager. Maar zet je een muziekje op, verhoog je het tempo en werk je gefocust, dan kan het best pittig zijn.

Ook je houding speelt een rol. Wie uit de rug tilt of verkeerd draait, loopt eerder tegen blessures aan. Buig dus vanuit je knieën, houd je rug recht en span je buikspieren aan tijdens het werk. Dat is niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat je meer spiergroepen activeert.

Afwisseling is ook belangrijk. Wissel staan en zitten af, combineer zware taken met lichtere en neem korte pauzes als je langer dan een uur bezig bent. Dat maakt het huishouden fysiek beter vol te houden én leuker.

Weinig extra moeite, wél effect

Het mooie van calorieën verbranden met het huishouden is dat het weinig extra moeite kost. Je moet het toch doen – en met een iets actievere aanpak profiteert je lichaam er ook van. Zeker als je de hele dag achter een bureau zit, zijn deze klusjes een welkome onderbreking. Je komt even in beweging, gebruikt je spieren, en maakt ondertussen ook nog je huis of tuin een stukje netter.

Wie het effect groter wil maken, kan het combineren met lichte extra beweging zoals een dagelijkse wandeling, wat rek- en strekoefeningen of fietsen naar de supermarkt in plaats van met de auto. Alles bij elkaar ben je dan actiever dan je denkt, zonder dat het als sporten voelt.

©Dmytro Vasylenko

Tot slot

Natuurlijk vervangt stofzuigen geen rondje hardlopen en is ramen zemen niet hetzelfde als krachttraining. Maar als je het slim aanpakt, kun je op een dag toch een paar honderd calorieën extra kwijtraken, gewoon door bezig te zijn. De truc zit 'm in bewuster bewegen, klussen afwisselen en jezelf af en toe net wat meer uitdagen.

Dus als je je afvraagt hoe je zonder sportkleding en sportschoolabonnement fitter de zomer ingaat: kijk eens rond in huis. Grote kans dat je schoonmaakdoek, wasmand of kruiwagen je daarbij meer helpen dan je dacht.

In onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën je verbrandt met huishoudklussen. *
KlusCalorieën/uur (72 kg)Calorieën/uur (85 kg)
Stofzuigen175205
Dweilen195230
Ramen lappen185215
Strijken8095
Bed verschonen140165
Wassen en ophangen120140
Traplopen540640
Boodschappen sjouwen/inruimen210250
Onkruid wieden170200
Gras maaien (duwmaaier)260305
Harken180210
Snoeien of zagen235275

*Hoeveel je weegt, heeft daar ook invloed op. 72 kilo is het gemiddelde gewicht van vrouwen in Nederland; 85 kilo van mannen. Voor beide gewichtsklassen hebben we het verbruik uitgerekend.