ID.nl logo
Pc koel houden: Behuizing, voeding en koeling
© PXimport
Zekerheid & gemak

Pc koel houden: Behuizing, voeding en koeling

Je pc koel houden is van cruciaal belang voor een lange levensduur. Op hardwaregebied zijn dan drie onderdelen van belang. Over de behuizing, voeding en koeling dien je goed na te denken. We stellen wat tips aan je voor.

Behuizing

In het verleden kwamen behuizingen met een voeding die niet al te best was. Tegenwoordig is het voedingenaanbod te groot, gevarieerd en prijzig om er standaard een mee te leveren. Wel komen behuizingen nu met enkele casefans, die meestal van aardige kwaliteit zijn.

De meest opvallende eigenschap van een behuizing is de omvang. De beschikbare vormfactors zijn, in volgorde van grootte, mini-itx, micro-atx, atx en extended atx. Hiervoor moet een bijpassend moederbord aangeschaft worden, hoewel grotere kasten vrijwel altijd de juiste schroefposities hebben voor kleinere moederborden. Bij kleinere mini-itx kasten is het ook belangrijk om te letten op de maximale lengte en hoogte van de videokaart. Het is niet altijd noodzakelijk om te kiezen voor een speciale mini-itx-videokaart: deze uitvoeringen koelen minder goed en zijn vaak luidruchtiger door het kleinere koeloppervlakte.

Elke behuizing heeft zo zijn eigen design. Bovendien zijn sommige modellen tegenwoordig voorzien van rgb-ledverlichting en/of een venster, zodat je de binnenkant van de dichte kast kunt zien. Dit zijn kwesties van persoonlijke smaak, maar wellicht iets om op te letten.

Praktischer is de trend van de schroefloze kast. De mate hiervan verschilt per kast. Bij sommige modellen betekent dit dat ze zonder schroeven kunnen worden geopend, terwijl bij andere ook insteekkaarten en harde schijven zonder schroeven geplaatst kunnen worden.

Alle behuizingen bieden uiteraard plaats voor een voeding en een moederbord. Waar er veel verschil is, is in het aantal inbouwmogelijkheden voor casefans en drives (en de maximale grootte daarvan). Als je veel harde schijven of ssd’s wilt gebruiken, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Voeding

Er is een aantal zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een voeding: het maximale vermogen, de certificering, het aantal connectors en de modulariteit.

Op sommige internetsites kun je uitrekenen hoeveel een systeem maximaal zal verbruiken. Het is een goed idee om hier boven te gaan zitten, omdat het geen exacte wetenschap is en om ruimte open te houden voor toekomstige upgrades.

Voor de zekerheid is het goed om voor de aanschaf van een voeding na te gaan of er wel genoeg connectors zijn voor alle componenten. Dit zit tegenwoordig meestal wel goed, behalve voor uitzonderlijke systemen. Het is altijd mogelijk om converters te gebruiken, maar dat maakt de binnenkant van de kast weer wat minder opgeruimd en belemmert de luchtdoorstroom enigszins.

©PXimport

Sommige betere voedingen zijn semipassief, wat inhoudt dat de fan bij lage belasting niet draait en dus geen geluid produceert (behalve eventuele ‘coil whine’). Dit zijn meestal goede voedingen, maar ditzelfde kan niet gezegd worden over passieve voedingen. Deze worden vaak te warm en zijn niet aan te raden.

Belangrijk voor het gebruiksgemak is de modulariteit. Het is niet prettig als alle ongebruikte kabels in de weg zitten en de luchtdoorstroom verhinderen, en het inbouwen wordt er ook niet eenvoudiger op.

Tot slot de efficiëntie van de voeding, die wordt aangegeven door middel van de 80 Plus-certificering: brons, zilver, goud, platina en titanium, in volgorde van beter wordende efficiëntie. De gegarandeerde efficiëntie is wel afhankelijk van de belasting. Bij heel erg lage belasting, bijvoorbeeld 25 watt, is de efficiëntie vrijwel altijd slecht.

Het is bedenkelijk hoeveel voordeel efficiëntere voedingen daadwerkelijk bieden, zeker voor computers die slechts enkele uren per dag aanstaan. Wel hebben efficiëntere voedingen het voordeel dat ze geproduceerd zijn met betere onderdelen, waardoor ze vaak veel langer meegaan. Sommige titanium- en platinavoedingen hebben tien jaar garantie. Een ander probleem is dat een kapotte voeding soms andere onderdelen beschadigt.

Koeling

De belangrijkste casefans zijn de inlaat- en uitlaatfans, die respectievelijk lucht aanzuigen aan de voorkant en wegblazen aan de achterkant. Zonder deze ventilators blijft de warme lucht hangen in de kast. De meeste behuizingen hebben echter nog veel meer fanposities.

De videokaart heeft een behoorlijk effect op de koeling. Videokaarten met een ‘blower’-fan (bijvoorbeeld de Founders Edition-modellen) blazen de hete lucht direct uit de kast. Gewone videokaarten koelen de gpu een stuk beter, maar zijn afhankelijk van casefans om de warme lucht de kast uit te krijgen.

Tot slot dienen harde schijven op een koel niveau gehouden te worden, omdat daardoor hun levensduur wordt gemaximaliseerd. Het komt goed uit dat de harde schijven zich vaak direct voor de inlaatventilator bevinden. Ssd’s hebben over het algemeen geen probleem met warmte: alleen bij zeer zwaar gebruik kunnen ze te warm worden en op een lagere snelheid gaan werken.

©PXimport

Door het enorme aantal casefans op de markt is het moeilijk om een goede keuze te maken. Naast het kijken naar objectieve tests, zijn er nog enkele vuistregels die je kunt hanteren.

Allereerst heeft het zonder onbeperkt budget weinig zin om de allerbeste casefans aan te schaffen. Een groter aantal casefans van gemiddelde kwaliteit die op een lagere snelheid draaien, zorgt voor meer luchtverplaatsing en minder lawaai dan een kleiner aantal casefans van betere kwaliteit.

De koelefficiëntie is ook beter bij grotere casefans: 140mm-fans zijn daarom te verkiezen boven 120mm-modellen.

Casefans worden door middel van het voltage aangestuurd (hoe hoger het voltage, des te hoger de draaisnelheid), maar luxere modellen ondersteunen ook PWM, waardoor ze nauwkeuriger aangestuurd kunnen worden en vaak ook een lagere minimale draaisnelheid hebben. De gebruikte fanaansluitingen op het moederbord moeten PWM ook ondersteunen.

Tekst: Farzin Parham

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe gasbarbecues voor gezellige avonden
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe gasbarbecues voor gezellige avonden

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je van plan om deze zomer - als het weer het toelaat - weer lekker te gaan barbecuen? Met een gasbarbecue heb je in een handomdraai vlees, groente en vis op tafel, zonder gerommel met aanmaakblokjes, kolen of krantenpapier.

Een gasbarbecue werkt op propaan of butaan. In plaats van houtskool gebruik je gasflessen die je aansluit op de barbecue. Met een draaiknop steek je de branders aan, waardoor het rooster snel heet wordt. Een groot voordeel is dat je weinig rook hebt en de temperatuur makkelijk kunt regelen. Je hoeft ook niet lang te wachten tot de barbecue warm is, dus je kunt snel beginnen met grillen. Gasbarbecues zijn handig in gebruik, schoon in onderhoud en perfect voor wie vaak en snel wil barbecueën zonder gedoe met kolen of aanmaakblokjes.

Weber Traveler Gasbarbecue

De Weber Traveler is een gasbarbecue die je makkelijk kunt meenemen, bijvoorbeeld naar de camping of een familiedagje. Hij is inklapbaar en voorzien van een stevig onderstel, waardoor je hem makkelijk kunt vervoeren. De barbecue werkt op gas en heeft één brander met een vermogen van 3,8 kW. Er zit een thermometer in de deksel om de temperatuur in de gaten te houden. Met drie haken voor gereedschap en een inklapbare zijtafel is hij praktisch in gebruik.

Max aantal personen: 10
Vermogen: 3,8 kW
Gewicht: 22 kg
Garantie: 5 jaar

Napoleon Freestyle 365

De Freestyle 365 van Napoleon is een gasbarbecue met drie hoofdbranders en een grilloppervlak van 51 bij 45 centimeter. De branders zijn afzonderlijk regelbaar en de barbecue heeft een ontstekingssysteem waarmee je het gas snel aansteekt. De roosters zijn gemaakt van porselein-gecoat gietijzer. Dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Het ontwerp is eenvoudig en functioneel, met een grafietkleurige afwerking. De barbecue is met 47 kg wel aan de zware kant.

Max aantal personen: 11
Vermogen: 12 kW
Gewicht: 47 kg
Garantie: 10 jaar

Hendi Grill‑Master Maxi

De eenvoudig ogende Hendi Grill‑Master Maxi heeft twee branders met een gezamenlijk vermogen van 11,6 kW. Het rooster is verchroomd en er is ook een geëmailleerde braadpan aanwezig. De poten zijn afneembaar, zodat de barbecue ook op een tafel geplaatst kan worden. Met de elektrische ontsteking is hij eenvoudig aan te zetten. De barbecue wordt geleverd met een gasslang en drukregelaar.

Max aantal personen: niet opgegeven
Vermogen: 11,6 kW
Gewicht: 28 kg
Garantie: 1 jaar

Campingaz 3 Series Classic LS D

Deze gasbarbecue van Campingaz heeft drie hoofdbranders en een aparte zijbrander. Het kookoppervlak is ongeveer 2800 cm², wat voldoende ruimte biedt om voor zo’n 10 personen te koken. De barbecue heeft een inklapbare zijtafel, een warmhoudrek en wielen met remmen, wat het gebruik praktisch maakt. Dankzij het InstaClean-systeem kunnen onderdelen eenvoudig worden verwijderd en gereinigd, en kunnen ook gewoon in de de vaatwasser. De barbecue is bovendien modulair, waardoor accessoires zoals een pizzasteen of wok kunnen worden toegevoegd. Met 53 kilo is het wel een zware jongen.

Max aantal personen: 10
Vermogen: 11,9 kW
Gewicht: 53 kg
Garantie: 3 jaar

Weber Q1200N

De Weber Q1200N is een compacte gasbarbecue met één brander en gietijzeren rooster, ideaal voor balkons of kleine terrassen. Wat deze variant bijzonder maakt, is het geïntegreerde onderstel met twee inklapbare zijtafels – praktische werkruimte bij het grillen. De porseleinen geëmailleerde deksel en rooster zorgen voor optimale warmte-isolatie en eenvoudige reiniging. Hij is weliswaar wat kleiner, maar is desondanks erg veelzijdig en kan daardoor ook makkelijk gebruikt worden op plekken waar minder ruimte is.

Max aantal personen: 7
Vermogen: 3 kW
Gewicht: 70 kg
Garantie: 2 jaar

▼ Volgende artikel
Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps
© devolo | Matthias Capellmann
Huis

Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps

Met de Magic 2 WiFi 6 next breidt devolo zijn Powerline-portfolio uit in het hogere segment. Dit nieuwe vlaggenschip van de Duitse netwerkexperts haalt wifi-snelheden tot 3000 Mbps. De geavanceerde G.hn Powerline-technologie stuurt het internetsignaal met maximaal 2400 Mbps dwars door muren en plafonds. Dankzij geïntegreerde mesh-technologie ontstaat zo een stabiel en snel wifi-netwerk met groot bereik, overal in huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Wifi 6 van topklasse

Vloeiende videogesprekken, snel online gamen en ongestoord streamen – de vraag naar bandbreedte in huis blijft toenemen. Zeker wanneer meerdere datavretende toepassingen tegelijk draaien, moet het netwerk flink wat verwerken. De nieuwe devolo Magic 2 WiFi 6 next biedt draadloze snelheden tot 3000 Mbps. Daarbij blijft het gebruiksgemak zoals je van devolo gewend bent: de adapter werkt probleemloos samen met andere modellen uit de Magic-serie en is eenvoudig te beheren via de devolo Home Network-app voor iOS en Android.

Mesh-wifi

Ook de vertrouwde wifi-techniek met mesh-functionaliteit is gebleven. Die gebruikt slimme technologie om het dataverkeer automatisch te optimaliseren, zodat alles in het dagelijks gebruik soepel blijft werken. Videobellen verloopt stabiel, online gamen blijft vrij van haperingen en films stream je moeiteloos in 4K- of zelfs 8K-kwaliteit.

©devolo

Krachtig team: Powerline en wifi 6

Wat de Magic-oplossing van devolo onderscheidt van andere wifi 6‑producten, is dat de adapters onderling communiceren via de stroomleiding – dankzij Powerline-technologie. Zo ontstaat er een stabiele verbinding tussen de verschillende punten in huis, terwijl je apparaten op hun gebruiksplek gewoon draadloos verbinding maken. Het netwerk zelf profiteert ondertussen van de betrouwbaarheid van een kabelverbinding. Juist in woningen met meerdere verdiepingen of grotere afstanden is de combinatie van Powerline en wifi 6 ideaal. Bij netwerken die volledig via wifi werken, zorgen vloeren, muren en zelfs waterleidingen vaak voor een flinke verzwakking van het signaal. Dankzij de Powerline-verbinding in het Magic-netwerk speelt dat probleem hier nauwelijks een rol.

©devolo

Eenvoudige installatie

De eerste installatie van een Magic-netwerk is eenvoudig: zodra je de eerste adapter in het stopcontact steekt, maken alle andere Magic-adapters die je binnen twee minuten aansluit automatisch verbinding – zonder één enkele druk op de knop. Vervolgens verbind je één van de adapters met de router via een netwerkkabel, en het systeem is klaar voor gebruik. Kom je er toch niet helemaal uit, dan helpt de gebruiksvriendelijke devolo Home Network-app (iOS en Android) je stap voor stap met een duidelijke installatiewizard.

Zo bereikt het internetsignaal moeiteloos alle hoeken van het huis – van de computer op zolder tot de smart-tv in de woonkamer. Elk apparaat sluit je aan via een van de twee gigabitpoorten of via het krachtige mesh-wifi-netwerk van de adapter.

Magic 2 WiFi 6 next

Meer weten?

©devolo