ID.nl logo
Oude software en games op nieuwe systemen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Oude software en games op nieuwe systemen

Laat oude software en games niet verstoffen maar installeer ze weer op uw huidige pc. Een moderne pc heeft een krachtige processor, een overvloed aan geheugen en een beest van een videokaart, zeker vergeleken met de pc van een aantal jaar geleden. Hierdoor is virtualisatie mogelijk, zodat u een oud besturingssysteem tegelijkertijd met uw nieuwe kunt draaien. Breng zo uw oude software en games weer tot leven.

U kunt uw oude games en software op verschillende manieren weer tot leven wekken. Zo zijn er speciale programma's voor het spelen van oude games, kunt u met virtualisatie een oud besturingssysteem binnen een venster starten en kunt u met Windows Virtual PC een oud programma fuseren met Windows 7, zodat het lijkt alsof het helemaal niet gevirtualiseerd is. Welke methode voor u de beste keus is, kunt u in deze expertcursus lezen.

Wat hebt u nodig

Voor het spelen van oude spellen lijkt het logisch dat alle hardware nieuwer dan het oude volstaat. Maar wanneer u gebruikmaakt van virtualisatie moet de computer een hoop werk verrichten, er draaien immers twee besturingssystemen. Daarnaast kost het twee keer zoveel geheugen, heeft de videokaart het zwaar te verduren en moet de schijf het bij zien te houden. Een snelle computer met een dualcore-processor, wat extra geheugen (denk aan minimaal 4 GB) en een grote harde schijf met minimaal 30 GB vrije ruimte is toch aan te raden. Daarnaast is in het geval van VirtualBox een licentie voor Windows XP noodzakelijk.

Deel 1: Virtualisatiesoftware

1. Windows Virtual PC

Windows Virtual PC met Windows XP Mode is de opvolger van Microsoft Virtual PC 2007 en werkt niet met besturingssystemen die ouder zijn dan Windows 7. De virtuele machine heeft een integratiefunctie zodat het net lijkt of software binnen Windows 7 draait. Dit verkleint de overstapbarrière voor gebruikers die nu nog Windows XP gebruiken. Op deze manier blijven hardware en programma's die niet werken op Windows 7, bruikbaar voor de gebruiker. Windows XP Mode is gratis beschikbaar voor bezitters van Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate. Als u in het verleden geen gebruik kon maken van Virtual PC omdat u bij het installeren van de XP-modus niet beschikte over een processor met hardware-virtualisatie, kunt u het nogmaals proberen. Microsoft heeft de systeemeisen versoepeld en het is nu ook mogelijk om Windows XP Modus te gebruiken zonder deze hardware-vereisten. Bent u onlangs overgestapt naar Windows 7 en kunt u bepaalde software of hardware niet meer draaien op het nieuwe besturingssysteem, dan is Windows XP Mode wat u zoekt. Met Windows Virtual PC is het mogelijk deze hard- of software te starten in de virtuele machine en vervolgens te gebruiken met Windows 7. In deel 2 leest u precies hoe u dit kunt bewerkstelligen.

©PXimport

Windows XP Mode zou de barrière om te upgraden naar Windows 7 moeten verkleinen.

2. VirtualBox

De huidige ontwikkelaar van VirtualBox is Sun Microsystems. Deze soft- en hardwareleverancier kent u waarschijnlijk van OpenOffice.org en Java. Ook VirtualBox draait alweer een aantal jaar mee en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest gebruikte gratis oplossingen wat betreft virtualisatie voor consumenten. De software is nog vol in ontwikkeling en er zit een grote community achter waardoor er steeds meer handige features bij komen. De mogelijkheden zijn inmiddels bijna net zo groot als de betaalde concurrent VMware Workstation. Zo kan met VirtualBox ook DirectX en OpenGL gebruikt worden, wat voor gamers een zeer interessante ontwikkeling is. Verder ondersteunt het programma 64bits-gastsystemen en is er de mogelijkheid voor teleportatie (migratie terwijl het systeem gewoon doordraait). VirtualBox is vooral interessant voor het spelen en draaien van verouderde software voor platformen als DOS, Windows 98 of Windows XP. Daarnaast is het natuurlijk de ideale tool om zonder problemen Linux uit te proberen. Hoe u Windows XP met 3D-functionaliteit in VirtualBox installeert en oude software kunt gebruiken leest u in deel 3. In het artikel Software in VirtualBox leest u meer over het uitproberen van software met VirtualBox.

©PXimport

Met VirtualBox kunt u 3D-spellen spelen die niet door Windows 7 worden ondersteund en ook diverse besturingssystemen draaien.

3. ScummVM en DOSBox

Nog een mogelijkheid om oude spellen te spelen is door te emuleren. Het verschil tussen emuleren en virtualiseren is dat bij emuleren ook de hardware wordt nagebootst. Twee emulatieprogramma's zijn ScummVM en DOSBox.

ScummVM is ruim tien jaar geleden in het leven geroepen om oude Lucas Arts-spellen te kunnen spelen, maar het programma bleek zo populair dat een groep ontwikkelaars het programma heeft doorontwikkeld, zodat het nu ook een flinke lijst met spellen van andere uitgevers ondersteunt. ScummVM is beschikbaar voor meerdere platformen, er zijn applicaties voor Nintendo, Android, PlayStation, Linux en Apple. Zo kunt u op allerlei apparaten de oude ondersteunde spellen weer spelen.

Ook DOSBox is een emulator. Niet omdat DOS geen x86-architectuur ondersteunt, maar omdat de oude spellen en software niet met de hoge capaciteit geheugen en de snelle processors van tegenwoordig kunnen omgaan. Door DOS te emuleren wordt dit probleem opgelost en maakt het eigenlijk niet meer uit welke hardware er gebruikt wordt. DOSBox biedt leuke toevoegingen als het maken van in-game screenshots en het opnemen van video's van de spellen die gespeeld worden. Naast het spelen van spellen is het met DOSBox ook mogelijk om Windows 3.11 en Windows 95 te draaien, hoewel in de gebruikersvoorwaarden staat dat DOSBox uitsluitend gebruikt mag worden voor het spelen van oude DOS-spelletjes. Ook bij DOSBox geldt dat er applicaties gemaakt zijn voor andere platformen als de Nintendo Wii, Apple en PlayStation.

©PXimport

Oorspronkelijk is ScummVM een programma om oude Lucas Arts-spellen te spelen, maar inmiddels is het programma al veel verder uitgebreid.

©PXimport

Door DOS te emuleren worden problemen met te snelle processors, incompatibele geluidskaarten en een te grote capaciteit aan geheugen onderschept.

Oude software

Bent u oudere software aan het virtualiseren, dan kunt u tegen het probleem oplopen dat er geen software meer te krijgen is. WinZip is inmiddels bij versie 15.5 en bij versie 11 is de ondersteuning voor Windows 98 gestopt. Op de website van de maker is de oude software nergens meer te vinden. Gelukkig is er een site die wel al deze verouderde software heeft bewaard en waar u terecht kunt om nog oude software te downloaden. Op www.oldversion.com vindt u oude virusscanners, archiefsoftware, oude versies van ICQ of MSN en oude browsers zoals Netscape of Firefox 0.6. Naast dat sommige software nodig is, is het ook leuk om nog eens naar die oude programma's te kunnen kijken. Zoekt u oude spellen, dan is de site www.dosgames archive.com leuk om eens te bestuderen. Hier vindt u demo's en volledige versies van oude spelletjes en wordt ook aangegeven of een spel met DOSBox compatibel is.

©PXimport

Gelukkig is veel oude software terug te vinden op de website www.oldversion.com.

Deel 2: Windows Virtual PC

4. Downloaden en installeren

Bent u onlangs overgestapt van Windows XP naar Windows 7 en werkt bepaalde soft- of hardware niet meer, dan is Virtual PC wellicht een manier om uw problemen te verhelpen. Ga naar Microsoft.com en download Windows XP-modus, Windows Virtual PC en Windows XP Mode-update. Installeer eerst Windows XP-modus (dit is het bestand waar het besturingsysteem op staat) en daarna Windows Virtual PC (het daadwerkelijke programma om er Windows XP op te draaien). Start dan de computer opnieuw op en installeer als laatste Windows XP Mode-update, zodat u ook op een computer zonder speciale hardwarevirtualisatie Windows XP Mode kunt afspelen.

5. Windows XP configureren

Ga naar Start / Alle programma's / Windows Virtual PC en open Windows XP Mode. Ga akkoord met de licentievoorwaarden en klik op Volgende. Kies een wachtwoord en ga naar Volgende. Selecteer Beveilig mijn computer beter door Automatische updates nu in te schakelen en klik wederom op Volgende. Met Setup starten zal de installatie verder automatisch verlopen en na een aantal minuten start Windows XP in Virtual PC op. Het is verstandig eerst alle updates uit te voeren. Klik binnen de virtuele machine op Start / Alle programma's / Windows Update en voer de benodigde updates uit.

6. Virusscanner installeren

Een virtuele pc kan het beste gezien worden als een extra computer. Deze kan dus ook besmet raken met een virus. Wat u het beste kunt doen, net als bij een normale pc, is de computer eerst beveiligen. De goedkoopste manier is met een gratis virusscanner als AVG, Avira of Microsoft Security Essentials. Downloaden van software kunt u binnen de virtuele machine doen. Ga naar Internet Explorer en download en installeer de gewenste virusscanner zoals u dat op uw pc ook zou doen. Hebt u nog een virusscanner op cd, die u wilt gebruiken voor de virtuele machine dan gaat u als volgt te werk. Plaats de cd in de cd-romspeler en klik op Extra / Instellingen. Open het venster Dvd-station, selecteer Een fysiek station openen en kies in het uitklapvenster het station waar de cd inzit. Klik op OK en ga binnen de virtuele machine naar Deze computer. Daar kunt u zoals u gewend bent de software installeren.

©PXimport

Een belangrijk onderdeel wat vaak wordt vergeten, zijn de updates en een virusscanner.

7. Software installeren

Ook uw eigen software kunt u gewoon via de cd-/dvd-romspeler installeren. Dit doet u op de wijze zoals wij de virusscanner in de vorige stap ook geïnstalleerd hebben. Hebt u geen cd, maar wilt u de bestanden van uw pc halen, dan kunt u uw harde schijf toevoegen aan Virtual PC. Klik op Extra / Instellingen en ga naar het venster Integratiefuncties. Zet het selectievakje voor Inschakelen bij opstarten op actief en selecteer Stations en het station dat u wilt delen met de virtuele computer. Klik op OK en herstart Windows XP. Na het opstarten is de schijf als Overige toegevoegd bij Deze computer.

8. Hardware installeren

Ook usb-apparaten zoals een printer, joystick of usb-stick, kunt u aan de virtuele computer toekennen. Sluit het apparaat aan op de computer en klik op USB en vervolgens op het apparaat dat u wilt gebruiken binnen de virtuele computer. Kies bij de vraag Een gedeeld usb-apparaat koppelen voor Ja. Vervolgens zal Windows de drivers zoeken en installeren. Wilt u het apparaat ontkoppelen van uw virtuele machine, dan klikt u op USB en op het apparaat dat u wilt ontkoppelen. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld een printer die niet meer in Windows 7 wordt ondersteund, koppelen aan uw virtuele Windows XP-machine en vervolgens wel delen met uw Windows 7-computer.

9. Gamen via Virtual PC

Spellen die niet meer werken op Windows 7, kunt u ook proberen te starten via Virtual PC. U kunt ze installeren zoals we beschreven hebben in de vorige stappen. Wilt u spellen gaan spelen via Virtual PC, dan is het wel aan te raden bij de wat zwaardere spellen om meer geheugen aan de machine toe te kennen. Sluit hiervoor eerst de virtuele pc af en klik op menu Start / Alle programma's / Windows Virtual PC / Virtual PC. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op Windows XP Mode en kies Instellingen. Selecteer Geheugen en vergroot deze naar de minimale of aangeraden hoeveelheid van het spel dat u wilt spelen. Klik op OK en start de virtuele machine op.

©PXimport

Gaat u spellen spelen via Windows XP Mode, dan is het een aanrader om het geheugen iets verder uit te breiden.

10. Programma's integreren

Wanneer u een programma binnen een virtuele machine vaak gebruikt, is het niet handig om telkens eerst de vir­tuele machine zelf te moeten opstarten. Met Virtual PC kan een programma ook geïntegreerd worden in Windows 7. Zo is het net of het gewoon onder Windows 7 draait. Start de Windows XP Mode en klik op Extra / Integratiefunctie inschakelen. Na het inschakelen gaat u naar Start / Alle programma's / Windows Virtual PC / Windows XP Mode Toepassingen. In deze map vindt u alle programma's die geïnstalleerd zijn op de virtuele machine. Klik op een programma en het wordt gestart alsof het onder Windows 7 draait.

Bootdiskettes downloaden

Gaat u aan de slag met een oud besturingssysteem? Dan loopt u waarschijnlijk tegen het probleem van een diskette aan. Gelukkig kunt u gebruikmaken van images, die net als een iso-bestand als een virtueel onderdeel gebruikt kunnen worden. Op de website www.bootdisk.com kunt u alle verschillende opstartdiskettes, van DOS tot Windows XP, gratis downloaden en gebruiken op uw virtuele computer. Via VirtualBox laadt u als volgt een diskette-image in: klik met de rechtermuisknop op de virtuele machine en kies Instellingen. Ga naar Opslag en klik op het pictogram Voeg controller toe (Ins). Kies vervolgens het plusje naast Diskette controller en klik op Kies schijf. Selecteer het gedownloade img-bestand en klik op Openen en OK. De diskette is nu toegevoegd aan de virtuele machine.

©PXimport

Geen opstartdiskette of diskettestation meer? Op de website www.bootdisk.com vindt u ze allemaal terug.

Deel 3: VirtualBox

11. VirtualBox met Windows XP

Hebt u oude spelletjes die een 3D-kaart vereisen, maar niet meer werken onder Windows 7, dan is VirtualBox voor u wellicht een oplossing. Met VirtualBox kan Windows XP in een handomdraai worden geïnstalleerd en kunnen software en games in het programma worden afgespeeld. Helaas brengt de combinatie met Windows 98 een aantal problemen met zich mee, zoals het ontbreken van een driver voor de virtuele videokaart. Windows XP in VirtualBox kan wel gebruikmaken van 3D. Daarom gebruiken we Windows XP als voorbeeld. VirtualBox is gratis te downloaden. Download het programma en installeer het op de computer.

©PXimport

In VirtualBox met Windows XP kunt u ook oude 3D-spellen spelen.

12. Virtual Machine maken

Start VirtualBox en klik op Nieuw en Volgende. Geef een naam aan de virtuele machine, bijvoorbeeld Windows XP en klik op Volgende. Selecteer als hoeveelheid geheugen 1024 MB en klik op Volgende. Kies voor Maak een nieuwe harde schijf aan en ga naar de volgende stap. Kies bij File type voor VDI en ga weer naar Volgende. Kies Dynamically allocated en kies daarna als omvang (bijvoorbeeld) 30 GB en klik op Volgende, op Create en nogmaals op Create.

13. Windows installeren

Zorg dat de schijf van Windows in de cd-romspeler zit en start VirtualBox. Klik met de rechtermuisknop op de virtuele machine en kies Instellingen. Klik op Opslag en selecteer Leeg (het cd'tje). Klik op het cd'tje achter IDE tweede Master en kies het station waar uw Windows-cd in zit of het iso-bestand met Windows erop. Ga naar Beeldscherm en selecteer 3D acceleratie activeren. Druk op OK en op Start om de virtuele machine te starten. Doorloop het installatieproces van Windows zoals u dat op een normale computer ook zou doen. Vergeet na de installatie de virusscanner en de updates niet.

14. Direct3D Support installeren

Start Windows XP op in Veilige modus (druk op F8 tijdens het opstarten). Als Veilige modus is opgestart drukt u op Apparaten / Gastuitbreiding installeren. In de virtuele machine start een installatie. Klik op tweemaal achtereenvolgend op Next, selecteer het selectievakje voor Direct3D Support en druk op de knop Install. Kies bij de waarschuwing voor Windows voor Toch doorgaan, deze melding kan een paar keer terugkomen en u kunt gewoon doorgaan. Herstart na de installatie de virtuele computer en start Windows gewoon op.

15. Software installeren

Plaats de cd of dvd in de computer en klik op Apparaten / CD/DVD apparaten en kies het station of iso-bestand met het spel. Installeer vervolgens het spel zoals u dat op de computer ook zou doen. Wil een spel niet opstarten, dan is de kans groot dat het door de beveiliging gestopt wordt. Op de website GameCopyWorld zijn voor de meeste spellen bestanden te vinden om deze beveiliging te omzeilen. U hebt na het omzeilen van de beveiliging overigens nog wel de cd nodig om het spel te kunnen spelen. Houd er ook rekening mee dat deze bestanden vaak virussen of trojans bevatten en een goede virusscanner dus van belang is, als u met deze zogenoemde no-cd-patches aan de slag gaat. Soms wil een spel ook niet goed werken als u de muisintegratie aan hebt staan, schakel deze uit met de toetscombinatie linker-Ctrl+I. Houd er ook rekening mee dat de beveiliging alleen omzeild mag worden als u zelf een originele versie van de game bezit.

©PXimport

Spellen als Rollercoaster Tycoon kunnen problemen opleveren met muisintegratie, schakel deze uit om het spel beter te laten functioneren.

Windows Compatibiliteitsmodus

Voordat u een programma in een virtuele machine gaat installeren kunt u eerst proberen of deze onder Windows 7 gewoon start met behulp van de compatibiliteitsmodus. Installeer het spel of programma dat u wilt gebruiken en druk met de rechtermuisknop op de snelkoppeling in het menu Start. Kies Eigenschappen en open het tabblad Compatibiliteit. Selecteer het selectievakje voor Dit progamma uitvoeren in compatibiliteitsmodus en zet het uitklapvenster op het gewenste besturingssysteem. Eventueel kan het selectievakje voor Dit programma als Administrator uitvoeren ook worden geselecteerd. Sluit u af met OK en start het spel of het programma op. Weet u niet welke compatibiliteitsproblemen een programma heeft, dan kunt u ook met de rechtermuisknop op de snelkoppeling in menu Start drukken en kiezen voor Compatibiliteitsproblemen oplossen. Windows gaat dan automatisch op zoek en komt zelf met een suggestie.

©PXimport

Probeer ook eens Windows Compatibiliteitsmodus, hiermee worden veelvoorkomende compatibiliteitsproblemen verholpen.

Deel 4: ScummVM

16. Oude spellen spelen

Mist u de kennis van DOS of hebt u een iets moderner spel dat alleen onder Windows 95 of 98 werkt, dan is ScummVM het programma dat u zoekt. Monkey Island, Grim Fandango, Indiana Jones, Leisure Suit Larry of Freddi Fish draaien zonder ingewikkelde commando's of installaties in dit programma.

17. Spellen vanaf cd

Voordat u een spel probeert te spelen met ScummVM, kunt u het best eerst controleren of het wel compatibel is op ScummVM.org. Staat uw spel ertussen, dan plaatst u de cd-rom in de cd-romspeler en start u ScummVM. Klik op de knop Add Game en open de stationsletter van uw cd-romspeler. Zoek de map met spelbestanden, open deze en klik op Choose. Als ScummVM heeft gevonden om welk spel het gaat, zal het automatisch een ID en naam toewijzen. Druk op OK om het spel toe te voegen. Selecteer vervolgens het spel en druk op Start om het spel te spelen.

©PXimport

Oude toppers als Full Throttle, Monkey Island, Indiana Jones en Sam and Max zijn zonder problemen met ScummVM te draaien onder Windows 7.

18. Spellen vanaf de computer

Een spel dat op de computer staat voegt u op vrijwel dezelfde manier toe. Klik op de knop Add Game en ga naar de locatie waar het spel staat. Klik op de knop Choose, controleer of ScummVM het juiste spel heeft gedetecteerd en druk op OK. Werkt een spel niet naar behoren, controleer dan op de website bij de compatibiliteitlijst of er bekende problemen met het spel zijn.

19. ScummVM gebruiken

Omdat ScummVM een emulator is, werkt het iets anders dan u gewend bent. Zo hoeft u niet voor elk spel een aparte installatie uit te voeren, maar gaat het afspelen en opslaan van spellen allemaal op dezelfde manier. Tijdens het spelen van een spel kunt u op elk gewenst moment op de F5-toets drukken om een venster te openen. Hierin krijgt u een aantal opties, voor het opslaan klikt u op de knop Save. Selecteer een locatie en geef de savegame een naam. Klik op Save om te bevestigen en verder te gaan. Een spel laden doet u via de knop Load. Selecteer het spel waarmee u verder wilt gaan en klik op Load. Verder is het bij Options mogelijk om het geluid aan te passen en eventueel de snelheid van teksten te wijzigen.

©PXimport

Tijdens het spelen van een spel kunt u op elk gewenst moment op de F5-toets drukken om een venster te openen.

Deel 5: DOSBox

20. DOSBox voor oude spellen

Verlangt u naar de nostalgische pieptoontjes uit de interne speaker van uw pc? DOSBox is de meest veelzijdige emulator voor het spelen van oude DOS-spelletjes. Met DOSBox kunt u vrijwel elke oude game spelen en aanpassingen doen om deze optimaal te laten draaien. Ook oude programma's zijn voor DOSBox geen probleem. Wel hebt u kennis van het oude besturingssysteem nodig, de commando's die u opgeeft zijn vrijwel identiek aan die van het oude besturingssysteem.

21. Een C-schijf maken

Downloaden en installeren van DOSBox gaat eenvoudig, maar de configuratie kan lastig zijn. U kunt het beste beginnen met het maken van een map waar u de oude DOS-spellen op installeert. Ga naar uw C-schijf en maak de map DOSBox en zet daar de submap games in. Start hierna DOSBox en typ: mount c c:\dosbox, bevestig met Enter. De C-schijf in DOSBox is nu de inhoud van de map DOSBox, die u zojuist hebt aangemaakt. Typ C: en druk op Enter, typ vervolgens dir gevolgd door een druk op Enter om de inhoud van de directory te zien. Als het goed is, ziet u de map games. Om in de map games te komen typt u: cd games, u bevestigt door op Enter te drukken.

©PXimport

De oude vertrouwde pieptoontjes van Commander Keen horen, het eerste deel van Need for Speed spelen of even schieten met Duke Nukem: het kan allemaal met DOSBox.

22. De cd-romspeler koppelen

Hebt u nog spellen op een cd staan, dan kunt u ook de cd- of dvd-speler toevoegen aan DOSBox. Typ: mount D d:\ -t cdrom en bevestig met Enter. De D staat voor de stationsletter die u binnen DOSBox wilt toewijzen aan de cd-romspeler en d:\ staat voor de stationsletter van de cd-romspeler van uw computer (dit varieert per computer). Nadat de cd-romspeler is toegevoegd, kunt u deze op dezelfde manier benaderen als de C-schijf.

23. Spel installeren en spelen

Hebt u een spel al op de harde schijf staan, dan kunt u deze simpelweg in de map games zetten, die u in stap 21 hebt aangemaakt. Ga vervolgens binnen DOSBox naar de map en start het spel door het uitvoerbaar bestand te starten (deze hebben een exe-, bat- of com-extensie). Wilt u een spel spelen vanaf een cd-rom, ga dan naar het station van de cd-romspeler en installeer het spel, zoals u dat vroeger ook zou doen. De installatie zal uiteindelijk in de map C:\DOSBox terechtkomen.

©PXimport

Als een spel te langzaam of te snel afspeelt, dan kunt u dit aanpassen met F11 (trager) en F12 (sneller).

24. Automatisch opstarten

Wilt u niet telkens opnieuw alle opdrachten uitvoeren, dan kunt u ook automatisch de regels bij het opstarten van DOSBox laten uitvoeren. Ga naar Start / Alle programma's / DOSBox-0.74 / Options / DOSBox 0.74 Options. Ga in het document helemaal naar beneden en plaats onder de regel [autoexec] de opdrachten uit stap 21 en 22 onder elkaar. Sla het document op en sluit het af. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met DOSBox, wilt u wat dieper op de stof ingaan dan kunt u het beste even een kijkje nemen op de DOSBox Wiki.

Emuleren van spelcomputers

Er zit een groot verschil tussen virtualiseren en emuleren. Emuleren vereist een hoop processorkracht, hiermee bootst u namelijk een compleet systeem na, inclusief de hardware. Tijdens virtualiseren is de hardware compatibel met de hardware waarop het systeem is geïnstalleerd. Emuleren is leuk om oude (spel)computers op uw pc mee te kunnen afspelen. Zo kunt u gewoon nog spelen met Basic op een virtuele MSX of Commodore 64. Op www.emulator-zone.com vindt u een breed scala aan emulators: van de oude MSX tot de moderne Xbox. Het downloaden van de zogenoemde ROMS (de spelbestanden) is wel tegen de wet, maar hebt u op zolder nog een stapel oude MSX- of Commodore-spellen, dan is emuleren een leuke bezigheid.

©PXimport

Met een emulator als blueMSX, kunt u uw oude MSX-spellen gewoon op uw moderne pc spelen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.