Ongewenste Windows 10-updates blokkeren

Microsoft introduceert met Windows 10 verplichte automatische updates voor de Home-editie van het besturingssysteem. Dat betekent dat een groot deel van de gebruikers updates niet kan weigeren. Gelukkig is er een oplossing.

Hoewel dat goed is voor bijvoorbeeld beveiligingsupdates, kan het ook problemen veroorzaken omdat Microsoft via Windows Update regelmatig driverupdates pusht, die soms ernstige problemen veroorzaken. Gelukkig is er een oplossing. Microsoft heeft een tool uitgebracht waarmee het alsnog mogelijk wordt om handmatig updates te verbergen in Windows 10 Home, zodat ze niet geïnstalleerd worden.

Op de downloadsite van Microsoft staat dat de betreffende tool alleen werkt voor de Windows 10 Insider Preview, maar wij hebben de tool succesvol getest op build 10240, de versie die op 29 juli uitgebracht is. Dat betekent dat deze tool dus ook met de normale builds van Windows 10 zal werken.

Voordat we definitief beginnen, wil je misschien in het geval van een verkeerde driverupdate de betreffende driver eerst verwijderen. Dit doe je als volgt: klik met de rechtermuisknop in Windows 10 op de Startknop, kies voor Apparaatbeheer. Blader naar het apparaat waarvan je de Windows-driverupdate ongedaan wilt maken en dubbelklik erop. Ga naar het tabblad Stuurprogramma en kies voor de optie Verwijderen. Vink de optie De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen aan en klik op OK om de keuze te bevestigen.

Indien een andere update moeilijk doet, kun je deze natuurlijk verwijderen via het Configuratiescherm, Een programma verwijderen en vervolgens kun je links in de zijbalk kiezen voor Geïnstalleerde updates weergeven. Door vervolgens de betreffende update te selecteren en te kiezen voor Verwijderen verwijder je de update van het systeem.

Laten we nu de Microsoft-tool downloaden om driverupdates te verbergen. Dit doen we met de zogenaamde Show or hide updates troubleshooter package, waarin in het midden van de pagina zich de downloadlink bevindt. Voer na het downloaden het bestand uit en de wizard om updates te verbergen verschijnt.

Klik op Volgende, wacht even terwijl er problemen worden vastgesteld en naar updates wordt gezocht. Er verschijnen twee opties: Hide updates, waarmee je dus updates kunt verbergen zodat ze niet worden geïnstalleerd, en Show hidden updates, voor als je een verborgen update toch wilt installeren. Voor nu gaan we updates verbergen, dus kiezen we voor de optie Hide updates. Vervolgens verschijnt er een lijst van beschikbare updates waar Windows Update mee bezig is. Vink de relevante updates aan die je weg wilt hebben en klik op Volgende. Na korte tijd is de wizard klaar met het verbergen en kun je deze sluiten. Bij ons was het nodig even de computer opnieuw op te starten voordat de updates definitief weg waren.

Wil je een update toch weer weergeven, dan kies je voor Show hidden updates en vink je uit de lijst updates aan die je toch wilt installeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000