ID.nl logo
Nieuwe clouddienst? Zo verhuis je je bestanden
© PXimport
Huis

Nieuwe clouddienst? Zo verhuis je je bestanden

Google en Microsoft bieden beide uitgebreide clouddiensten aan die constant vernieuwd worden. Wellicht ben je geneigd over te stappen naar een nieuwe clouddienst? Hoe je zo’n cloudverhuizing aanpakt leggen we je uit in dit artikel.

1 OneDrive

Als je naar OneDrive wilt overstappen, moet je eerst de client instellen. De OneDrive-clients zijn beschikbaar voor Windows en macOS en voor Android en iOS. In Windows 10 is de client standaard aanwezig, voor de andere systemen download je de applicatie. Om ermee aan de slag te gaan, open je de Windows Verkenner en klik je links op OneDrive. Er verschijnt een scherm om in te loggen met je Microsoft-account. Heb je nog niet zo’n account, dan maak je er een aan. Na het inloggen heb je in je verkenner de OneDrive-map waarin je je bestanden kunt plaatsen om deze met de cloud te synchroniseren.

2 Google Drive

Google Drive is standaard niet aanwezig op je pc. Je dient die client handmatig te downloaden. Klik bij Persoonlijk op Downloaden en open het gedownloade bestand. De installatie gaat geheel vanzelf. Open na installatie de app en log in met je Google-account. Kies welke mappen je wilt synchroniseren met Drive en kies de locatie van je Google Drive-map op je pc. Je krijgt achteraf een aantal nieuwe snelkoppelingen op je bureaublad voor alle online Google-apps.

©PXimport

3 Controle opslagruimte

Voordat je nu gelijk al je bestanden verplaatst naar je nieuwe clouddienst: controleer eerst even hoeveel opslagruimte je nu gebruikt in je oude clouddienst en hoeveel je beschikbaar hebt bij je nieuwe dienst. Voor OneDrive ga je hiernaartoe waar je inlogt met je Microsoft-account. Linksonder zie je nu de hoeveelheid gebruikte opslagruimte. Bij Google Drive zie je het in de linkerbalk in het lichtgrijs, vlak boven Opslagruimte upgraden.

4 Opslagruimte uitbreiden

Bij OneDrive krijg je standaard 5 GB. Je kunt bij OneDrive voor twee euro per maand deze opslag vertienvoudigen naar 50 GB. Heb je een Office 365-licentie, bijvoorbeeld Office 365 Home, dan heb je 1 TB opslag per gebruiker. Bij Google Drive krijg je gratis 15 GB opslagruimte, maar let wel op dat hier ook je Gmail meetelt. Bij Google Drive kun je voor twee euro per maand upgraden naar 100 GB en voor een tientje per maand naar 1 TB.

©PXimport

5 Bestanden verplaatsen

Als je genoeg opslagruimte hebt of hebt bijgekocht, is het tijd om je bestanden te verplaatsen. Als je dat doet vanuit OneDrive naar Google Drive, is het gewoon een kwestie van knippen uit de OneDrive-map en plakken in de Google Drive-map in de verkenner, en dan wachten tot de upload is voltooid. Ga je van Google Drive naar OneDrive, dan kun je niet alle bestandstypen meer openen als je zomaar verplaatst. Open de Google Apps-bestanden met extensies als *.gslides of *.gdoc en sla ze op als reguliere bestanden (bijvoorbeeld: open je Google Presentatie, klik op Bestand / Downloaden als / Microsoft PowerPoint (pptx)).

6 Gedeelde mappen

Deel je mappen met anderen? Als jij die verwijdert, kunnen ook anderen niet meer bij die bestanden. Hebben anderen een map met jou gedeeld en heb je daar alle rechten op, dan verdwijnen bij het verwijderen van bestanden uit die map, die bestanden ook bij de originele maker. Let dus goed op dat je in zo’n geval de map eerst verlaat. Je verlaat een gedeelde map in Google Drive door bovenaan op de mapnaam te klikken en te kiezen voor Delen / Geavanceerd. Klik op het kruisje bij jouw naam en klik op Gereed, waarna je er niet meer bij kunt. Zorg dus dat je een kopie hebt van de bestanden als je die wilt behouden in je nieuwe cloudopslag. Bij OneDrive verlaat je de gedeelde map door deze aan te vinken en te kiezen voor Verwijderen uit OneDrive.

©PXimport

Naar Dropbox?

Als je naar Dropbox overstapt, is het ook een kwestie van de client downloaden en bestanden verplaatsen. Let ook bij Dropbox op je gedeelde mappen, dat je die niet zomaar leeghaalt maar dat je die eerst verlaat, zie stap 6. Wil je van Dropbox over naar een andere dienst, dan hoef je gelukkig weinig te letten op eigen bestandsformaten of andere vreemde onderdelen. Het is alleen even letten op je items in Dropbox Paper, indien je dat gebruikt. Als je een item opent in Dropbox Paper kun je klikken op de drie puntjes rechtsboven en het bestand downloaden als docx of als Markdown.

7 Speciale diensten

Is je internet dusdanig traag dat het wel heel lang duurt om alles te downloaden en te uploaden, dan kun je ook een dienst van een derde gebruiken. Een bekende dienst is Mover.io, dat zich speciaal richt op cloudmigraties. Dit is wel prijzig: 1 dollar per GB met een minimum van 20 GB, dus minimaal 20 dollar.

Wil je vooral een dienst die handiger werkt dan de losse mappen in je verkenner? Probeer eens een cloudmanager als MultCloud. Je plaatst hier eenvoudig clouddiensten bij elkaar in één interface, waarna je bestanden tussen die diensten kunt verplaatsen. Er zijn meer soortgelijke diensten.

©PXimport

8 Gmail importeren

Om je e-mail van Outlook naar Gmail over te zetten, ga je als volgt aan de slag. Ga naar www.gmail.com en klik rechts op het tandwiel / Instellingen. Ga naar Accounts en import / E-mailberichten en contacten importeren. Typ het e-mailadres waarvan je wilt importeren, dus je oude Outlook-adres, en klik op Doorgaan. Wacht even op de controle en klik weer op Doorgaan. Meld je dan aan bij met je Microsoft-account en klik op Ja om de ShuttleCloud Migration Tool for Gmail toegang te geven. Het importeren begint dan vanzelf en zowel je e-mail als je contactpersonen worden overgezet.

9 Outlook importeren

Om je e-mail over te zetten van Gmail naar Outlook ga je in Outlook naar het tandwiel rechtsboven / Opties / Accounts / Verbonden accounts. Klik op Gmail. Je kunt kiezen waar de mail wordt opgeslagen: in aparte mappen of in de bestaande mappen. Klik op OK om te starten en log dan in met je Gmail-account. Geef Microsoft toegang om je account in te zien. De e-mail wordt dan vanzelf overgezet zonder gedoe. Je contactpersonen worden dan net als bij Gmail ook meteen overgezet.

©PXimport

10 Gmail doorsturen

Helaas zal het niet direct zo zijn dat alle e-mail automatisch op je nieuwe adres aankomt. Voor de overgangsperiode is het fijn om je e-mail door te sturen naar je nieuwe adres. Op Gmail doe je dat weer via het tandwiel / Instellingen / Doorsturen en POP/IMAP. Bij Doorsturen kies je voor Een kopie van een inkomend bericht doorsturen en klik op Een doorstuuradres toevoegen. Voer het e-mailadres in. Je ontvangt op dat adres een e-mail met een code: voer die achteraf in Gmail in om het doorsturen te bevestigen. Je kunt bij Gmail ook kiezen wat er met de mail in Gmail zelf moet gebeuren: die kun je verwijderen of de kopie behouden en eventueel als gelezen markeren.

11 Outlook doorsturen

Om in Outlook je e-mail door te sturen, ga je naar het tandwiel en dan naar Opties. Links in de balk kies je bij Accounts voor de optie Doorsturen. Kies voor de optie Doorsturen starten en vul je nieuwe Gmail-adres in. Je kunt ervoor kiezen om kopieën nog te bewaren in Outlook met de optie Een kopie van doorgestuurde berichten bewaren. Klik dan op Opslaan om alle e-mail door te sturen.

©PXimport

12 Gmail: Versturen vanaf

Als je af en toe toch nog e-mails wilt verzenden vanaf je oude e-mailadres, kan dat nog. In Gmail ga je dan naar de instellingen en klik je op het tabblad Accounts en import. Bij het kopje Mail verzenden als klik je op Nog een e-mailadres toevoegen. Vul dan je e-mailadres in en klik op Volgende stap. De smtp-server en poort zijn automatisch al ingevuld. Vul alleen nog het wachtwoord in van je Microsoft-account, anders kan er niet ingelogd worden bij de smtp-server. Let op: heb je authenticatie in twee stappen aan staan, dan vul je hier een app-wachtwoord in. Klik ten slotte op Account toevoegen. Als je nu een e-mail opstelt in Gmail, kun je die ook verzenden vanaf je Outlook-e-mailadres.

13 Outlook: Versturen vanaf

In Outlook kun je ook versturen vanaf een ander e-mailadres. Daarvoor ga je ook weer naar Opties en dan naar Accounts / Verbonden accounts. Bij E-mailaliassen klik je op Primaire aliassen beheren of kiezen. Klik op E-mailadres toevoegen en typ je oude adres. Klik dan op Bevestigen in de lijst en kies voor E-mail verzenden. In je oude adres klik je op de juiste link om de alias te bevestigen. Als je nu een e-mail opstelt in Outlook, kun je op Van klikken en dit e-mailadres kiezen om vanuit te versturen.

©PXimport

14 Google Takeout

Als je definitief weggaat bij Google kun je de Takeout-tool gebruiken om al je gegevens offline te bewaren en op te slaan, zodat je die altijd later nog kunt importeren bij een andere dienst en zodat je niets vergeet. Vink aan welke gegevens je graag allemaal wilt downloaden en klik op Volgende. Kies het bestandstype, de archiefgrootte en kies hoe je het resultaat wilt ontvangen: downloadlink per e-mail of opslaan in Google Drive of meteen aan OneDrive toevoegen. Klik ten slotte op Archief maken.

15 Google Agenda exporteren

Het enige wat bij de overstap nu nog niet automatisch gebeurt, is het verplaatsen van je agenda. Voor Google Agenda klik je op het tandwiel / Instellingen / Agenda’s. Klik dan op Agenda’s exporteren en het zip-bestand wordt gedownload. In Outlook ga je naar je agenda via het blokjesmenu linksboven en kies je voor Agenda. Klik dan op Agenda toevoegen / Uit bestand. Vervolgens kies je het ics-bestand van je Google-account. Herhaal dit als je meerdere agenda’s importeert. Kies ook in welke agenda je de gegevens wilt importeren.

©PXimport

16 Outlook Agenda importeren

In Outlook.com ga je naar je agenda en klik je op het tandwiel / Opties. Ga dan naar Gedeelde agenda’s en kies voor Agenda publiceren. Kies een agenda uit de lijst en klik op Maken bij Beschikbaarheid, titels en locaties weergeven. Kopieer en plak de link bij ICS in de browser. Bij Google Chrome wordt dan vanzelf het ics-bestand gedownload. In Google Agenda ga je dan naar het pijltje naast Andere agenda’s links en klik je op Agenda importeren. Klik op Bestand kiezen en kies de agenda waar de afspraken moeten komen te staan. Klik dan op Importeren om ze te importeren.

17 Overige exporteren

Waarschijnlijk is nog niet alles overgezet en helaas is de kans groot dat de rest ervan handmatig zal moeten gebeuren. Notities bijvoorbeeld: om die van Google Keep over te zetten naar OneNote, dat kan niet zomaar. Andersom is dat ook het geval. Hetzelfde geldt voor je foto’s, met name omdat Microsoft geen alternatieve dienst heeft voor Google Foto’s. Je kunt je foto’s wel in OneDrive zetten door ze eerst te downloaden via Google Takeout.

▼ Volgende artikel
Van lcd tot qled: zo maak je je televisie het beste schoon
© MandicJovan
Huis

Van lcd tot qled: zo maak je je televisie het beste schoon

Een televisie trekt stof aan als een magneet. Vlekken, vingerafdrukken of een doffe waas kunnen het kijkplezier flink verstoren. Toch is het schoonmaken van je tv iets wat je voorzichtig moet aanpakken. Eén verkeerde beweging en je hebt een kras of een streperig scherm. In dit artikel lees je hoe je je televisie veilig schoonmaakt, wat je vooral níét moet doen en waar je op moet letten bij verschillende soorten schermen, zoals lcd, oled en qled.

In dit artikel lees je:
  • waarom een microvezeldoek de veiligste keuze is
  • waarom je altijd eerst de stekker uit het stopcontact haalt
  • hoe je schoonmaakt zonder druk of krassen
  • waarom regelmaat en antistatische doeken helpen
  • hoe je oled, qled en lcd verschillend moet behandelen
  • welke middelen je absoluut niet moet gebruiken
  • waarom ook de randen en afstandsbediening meetellen
  • hoe je veilig schoonmaakt bij grote of gebogen tv's
  • wat het verschil is tussen vuil en ingebrand beeld

Lees ook: Zo kies je de beste televisie voor in de slaapkamer

Het lijkt zo makkelijk: even een vochtige doek over het scherm halen. Maar juist dat is iets wat je moet vermijden. Schermen zijn namelijk gevoelig voor vocht, druk en agressieve schoonmaakmiddelen. Een papieren doekje of keukenrol kan al fijne krasjes veroorzaken. Gebruik daarom alleen een zachte microvezeldoek, droog of licht vochtig gemaakt met gedestilleerd water. Gewoon kraanwater bevat kalk en mineralen die bij opdrogen vlekken kunnen achterlaten.

Altijd eerst de stekker eruit

Voordat je begint met schoonmaken, haal je de televisie van de stroom. Niet alleen om veilig te werken, maar ook omdat je op een zwart scherm veel beter ziet waar het vuil zit. Bovendien voorkom je zo dat er vocht in warme elektronica trekt. Laat het scherm na gebruik goed afkoelen. Een warm scherm is kwetsbaarder voor druk; en te veel druk kan tot zichtbare sporen of blijvende vervorming leiden

Zachtjes poetsen, nooit drukken

Maak de doek licht vochtig en wrijf in een rustige, horizontale of verticale beweging over het scherm. Gebruik geen draaiende bewegingen en zet vooral geen kracht. Het paneel van een moderne tv is kwetsbaar. Oefen je te veel druk uit, dan kun je permanente verkleuringen of pixelschade veroorzaken. Houd er rekening mee dat het vuil meestal aan de oppervlakte zit, dus je hoeft niet te schrobben om resultaat te zien.

Regelmaat en antistatische bescherming helpen

Je hoeft je tv niet dagelijks schoon te maken, maar een snelle veegbeurt met een droge doek eens per week voorkomt dat stof zich ophoopt. In huizen met huisdieren of veel luchtcirculatie – bijvoorbeeld door open ventilatieroosters of mechanische ventilatie – raakt een scherm sneller stoffig. Regelmaat voorkomt dan dat het vuil zich vastzet.

Microvezeldoeken met antistatische eigenschappen helpen om stof minder snel te laten terugkeren. Er bestaan ook speciale sprays die het scherm tijdelijk antistatisch maken. Gebruik die alleen als ze expliciet geschikt zijn voor beeldschermen, en breng ze nooit direct op het scherm aan.

©Kamil Macniak

Oled is gevoeliger dan lcd of qled

Niet alle schermtypes reageren hetzelfde op vocht of schoonmaakmiddelen. Oled-schermen zijn het meest kwetsbaar, omdat ze anders zijn opgebouwd dan lcd- en qled-schermen. In plaats van een achtergrondverlichting gebruiken ze miljoenen pixels die ieder hun eigen licht produceren. Die pixels zijn opgebouwd uit organisch materiaal – vergelijkbaar met een ultradunne, gevoelige laag – die makkelijk kan worden aangetast door druk of chemicaliën. Omdat de organische materialen in oled-schermen chemisch gevoeliger zijn dan de kristalstructuren in lcd/qled, is de kans op blijvende schade groter. Zelfs een lichte beschadiging kan al zorgen voor donkere plekken of verkleuringen die niet meer verdwijnen.

Lcd- en qled-schermen hebben een stevigere gelaagde structuur, met beschermende lagen tussen het schermoppervlak en de lichtgevoelige delen. Daardoor zijn ze wat minder gevoelig voor schoonmaakfouten. Toch blijft ook hier voorzichtigheid geboden. Middelen met alcohol, ammoniak of azijn kunnen de antireflectielaag aantasten, met een dof of vlekkerig scherm als gevolg. En dat is niet meer te herstellen.

Gebruik nooit glasreiniger of allesreiniger

Het klinkt logisch om een glanzend oppervlak schoon te maken met glasreiniger, maar dat is bij een tv echt uit den boze. Veel van deze middelen bevatten oplosmiddelen of zuren die het scherm permanent kunnen beschadigen. Ook sprays zijn af te raden, omdat je dan kans hebt dat er vloeistof langs de randen naar binnen loopt. Als je per se een reinigingsmiddel wilt gebruiken, kies dan een speciale schermreiniger zonder alcohol, en breng die altijd aan op de doek – nooit direct op het scherm.

Vergeet de randen en de afstandsbediening niet

Naast het scherm zelf verdienen ook de behuizing en afstandsbediening een schoonmaakbeurt. Deze onderdelen zijn minder gevoelig en kun je gerust schoonmaken met een iets vochtigere doek. Let wel op dat er geen vocht tussen de knoppen komt. Rondom ventilatieopeningen of aansluitingen gebruik je het best een droge doek of een kleine borstel. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt en de koeling of signaaloverdracht beïnvloedt.

©Katerina Bond

Groot scherm? Werk met twee handen

Bij televisies vanaf ongeveer 65 inch of bij gebogen schermen is het belangrijk om stabiel en met beleid te werken. Druk uitoefenen in het midden van een groot scherm zonder tegendruk aan de zijkant kan spanning veroorzaken in het paneel. Werk daarom met twee handen: één hand ondersteunt het scherm, terwijl de ander met de doek over het oppervlak veegt. Zorg ook dat de televisie stevig staat of hangt voordat je begint.

Ingebrande beelden poets je er niet af

Soms lijkt het alsof er een vlek in beeld blijft, maar dan gaat het om een ingebrande afbeelding of verkleurde pixels. Dit komt vooral voor bij oled-tv's en ontstaat door langdurige weergave van statische elementen, zoals logo's. Schoonmaken heeft daar geen effect op. Het is goed om dit onderscheid te kennen, zodat je niet blijft boenen op iets dat simpelweg in het scherm zelf zit.

Conclusie

Een televisie schoonmaken vraagt om een zachte hand en het juiste materiaal. Gebruik een droge of licht vochtige microvezeldoek, vermijd schoonmaakmiddelen en laat agressieve sprays links liggen. Houd rekening met het type scherm: vooral oled vraagt om extra zorg. Door regelmatig en zorgvuldig te werk te gaan, blijft het beeld niet alleen schoon, maar voorkom je ook schade op de lange termijn – zeker bij grotere of gebogen modellen.

▼ Volgende artikel
Review Philips dubbele airfryer met stoomfunctie – Veelzijdig, voor wie de tijd neemt
© Philips
Huis

Review Philips dubbele airfryer met stoomfunctie – Veelzijdig, voor wie de tijd neemt

De Philips Airfryer 5000-serie NA555/00 is geen simpele 'frietpan zonder olie'. Met twee manden én een stoomfunctie richt dit apparaat zich op de thuiskok die net iets meer wil. Denk aan een hele kip bereiden met stoom en hete lucht, of tegelijkertijd een hoofd- en bijgerecht klaarmaken. In deze review lees je wat er goed gaat, wat beter kan en voor wie deze airfryer echt een aanwinst is.

Uitstekend
Conclusie

Een aanrader voor de thuiskoks die hoge eisen stellen aan hun apparaat, bereid zijn om er veel mee te experimenteren en creatief zijn in het bedenken van gerechten die de stoomfunctie goed benutten. Ben je alleen op zoek naar een apparaat om patat en snacks mee te maken? Dan zijn simpeler modellen een betere keuze.

Plus- en minpunten
  • Multifunctioneel: airfryen, stomen, of een combinatie
  • Twee aparte manden voor flexibel koken
  • Robuuste bouwkwaliteit
  • Goede prestaties, zeker in de grote lade
  • Stiller dan vergelijkbare modellen
  • Handige functies zoals stoomreiniging en schudherinnering
  • Groot en zwaar apparaat
  • Geen papieren handleiding meegeleverd
  • Zeer lange, rommelige online handleiding
  • Niet intuïtief in gebruik
  • Vlekgevoelige buitenzijde en waterreservoir

Eerste indruk

De Philips Airfryer 5000-serie NA555/00 is een airfryer met wat extra's: een stoomfunctie. Dit apparaat heeft twee manden met een totale capaciteit van 9 liter: een grotere lade van 6 liter voor hoofdgerechten en een kleinere van 3 liter voor bijgerechten of snacks. Volgens Philips kun je hiermee verschillende ingrediënten tegelijkertijd bereiden, met een keuze uit frituren, stomen of een combinatie van beide.

De machine in het kort: de airfryer is uitgerust met zogeheten RapidAir Plus-technologie, alleen beschikbaar bij Philips, waarbij hete lucht snel en gelijkmatig rondom de ingrediënten circuleert. Op papier betekent dat tot 90 procent minder vet dan bij friet en snacks uit de friteuse, al is uit onderzoek al gebleken dat dat een wel heel positieve vergelijking is.

De maximale baktemperatuur bedraagt 200 graden Celsius en er zijn 12 voorgeprogrammeerde programma's beschikbaar. De bediening verloopt via een digitaal aanraakscherm, waarbij temperatuur en tijd handmatig kunnen worden aangepast.

De bouwkwaliteit van het (erg grote) apparaat is degelijk, met een zilverkleurige roestvrijstalen afwerking. De airfryer weegt ruim 8,7 kilo. Met afmetingen van 35,1 x 38,2 x 44,3 cm neemt hij bovendien behoorlijk wat ruimte in op het aanrecht. Philips stelt dat het ontwerp compacter is dan andere modellen met twee manden naast elkaar. Dat is niet helemaal zo; de eerder geteste Ninja was duidelijk een slag kleiner.

©Saskia van Weert

Uitpakken en installatie

De airfryer zit in een grote doos en is goed beschermd tegen beschadiging tijdens het transport. Na het uitpakken van de airfryer kwamen er drie zaken in me op:

  1. Wat een joekel!

  2. Wat een hoop knopjes!

  3. Waar is de handleiding?

Punt 2 komen we verderop op terug. Maar eerst naar de handleiding: die zit er niet bij. Best een teleurstelling, want het is geen apparaat dat je zonder instructies uit de losse pols meteen intuïtief bedient. Wel staan er QR-codes op de doos, die na het scannen een online pdf openen van… meer dan 1800 pagina's! Alle verschillende talen zijn gebundeld in één bestand, waarbij Nederlands op pagina 704 begint. Dat is totaal onwerkbaar. Op de eigen pc heb ik er een kleiner bestand van gemaakt met alleen de eigen taal, en dat is meteen ook een advies aan Philips: niet doen, zo. Het hoeft ook weer geen full colour-boek te zijn, maar iets van een handzaam bestand zou prettig zijn.

Wat er wél bij zit, is een zwart-witte quickstartgids waarvan me niet duidelijk is wat de bedoeling van de handelingen is. Aangeraden wordt, zo maak ik eruit op, om het stoomgedeelte van de airfryer een reinigingsprogramma te laten doorlopen. De auteur van deze review is nog geen 50 en heeft goede ogen, maar deze folder was zo onduidelijk dat ik hem maar even heb laten zitten.

Met een siliconen keukentang houd je je airfryer krasvrij...

...en draai je je gerechten om zonder je handen te verbranden!

Handleiding: een gemiste kans

De pdf-handleiding die er wél is, is niet foutloos. Op zich wordt de werking van de airfryer goed uitgelegd. Er is een algemeen gedeelte, een deel over eten maken met de airfryerfunctie, vervolgens een deel over de combinatie van stomen en airfryen én er is een deel over de stoomfunctie, met telkens een tabelletje erbij van welk eten er hoelang in moet.

Echter, meerdere malen wordt aangehaald dat wortelgroenten zoals bloemkool en broccoli in de airfryer kunnen worden bereid. Dat zijn echter geen wortelgroenten. Slordig. Ook staat het gedeelte over friet maken vlak onder de stoominstructies. En zonder te testen kunnen we dit zeggen: friet maak je niet met stoom – zelfs niet in deze airfryer.

Er staan wel meer wat vreemde dingen in de handleiding, zoals dat je de mandjes met eten meermaals dient om te schudden boven de gootsteen. Daar zie ik echt het nut niet van in. Ik vermoed dat de handleiding is vertaald uit het Engels en dat men Amerikaans-achtige claims wil voorkomen door maar zo veel mogelijk aandacht aan veiligheid te besteden. De waarschuwing over de hete buitenkant is wel op zijn plaats: die klopt.

©Saskia van Weert

Het waterreservoir van de Philips-airfryer.

Uiterlijk en indeling

Het is een robuuste machine, rvs en matgrijs. Aan de achterzijde zitten twee afstandhouders die ervoor zorgen dat je hem niet te dicht tegen de muur zet. De warme lucht en stoom moeten tijdens het gebruik immers wel weg kunnen. Bovenop zit een bakje om water in te doen als je de stoomfunctie gebruikt. Links een kleine lade met airfryerfunctie voor kleine gerechten, rechts een grote lade die met alle functies overweg kan: airfryen, stomen, en stomen + airfryen.

De lades zijn verschillend ingedeeld. De kleine lade heeft een roostertje op de bodem dat je eruit kunt halen en dat ervoor zorgt dat de hete lucht ook onder het eten komt. In de grote lade zit een soort binnenpan, die er eveneens uit te halen is voor schoonmaakdoeleinden. De vierkante binnenpan past maar op één manier in de lade, dus je kunt hem er niet per ongeluk verkeerd in duwen.

©Saskia van Weert

Bediening en interface

De bediening lijkt heel ingewikkeld, en dat komt doordat er uit de doos een transparante sticker over het bedieningspaneel zit geplakt met werkelijk álle beschikbare knopjes erop. Na het verwijderen van de sticker blijkt het aantal keuzemogelijkheden behoorlijk mee te vallen.

Na het indrukken van de aan-uitknop kies je welke lade(s) je wilt gebruiken, en alleen de knoppen die van toepassing zijn op de gekozen lade en daarna de gekozen functie, lichten op. Als je lade 1 selecteert, zie je dus alléén de knoppen voor tijd en temperatuur en de voorkeuzemenu's. Kies je lade 2, dan heb je meer keuzes, namelijk voor airfryer, stomen en een combinatie ervan, maar ook de voorkeuzemenu's en reinigingsprogramma's.

Voorkeuzeprogramma's zijn overigens niet 'magisch'. Het zijn vastgestelde combinaties van een bepaalde tijd en een bepaalde temperatuur. Ze staan duidelijk in de handleiding beschreven. Tijdens de testperiode zijn ze niet gebruikt; ze zijn namelijk bedoeld voor een vaste hoeveelheid ingrediënten. Als je er meer of minder in doet, werkt het al meteen minder goed en moet je alsnog zelf de tijd aanpassen.

©Saskia van Weert

De sticker die over het bedieningspaneel zit geplakt toont alle beschikbare knoppen.

Prestaties: airfryen

Voor 'klassiek' airfryen heb je de keuze uit de kleine en de grote lade. De kleine is vooral geschikt voor bijvoorbeeld één kroket of één afbakbroodje. Voor de meeste bereidingen zul je vooral de grote mand gebruiken. De prestaties zijn prima; zeker in de grote mand is eten sneller gaar en krokant dan in airfryers van andere merken. Philips was het eerste grote bedrijf dat airfryers op de markt bracht en die voorsprong uit zich nog steeds in de kwaliteit van de meeste modellen – zeker de wat duurdere, zoals deze met veel vermogen.

©Saskia van Weert

Prestaties: stomen

Wil je de airfryer gebruiken om te stomen, dan vul je eerst het reservoir bovenop met water. Stomen is zoals eerder gemeld alleen beschikbaar in de grote mand. Iets als aardappels of groente stomen gaat prima, al duurt het simpelweg lang. Reken op zeker een halfuur voor een portie aardappelpartjes. Dat is overigens vergelijkbaar met reguliere stoomapparaten.

Aandachtspunt is het geluid: als de machine gaat stomen, maakt hij een geluid als een beademingsapparaat – om de zoveel tijd klinkt er telkens een opvallende 'puf'. Na het stomen moet het water in het reservoir afkoelen en kun je dat bakje leegschenken, schoonmaken en afdrogen. Je kunt het water om hygiënische redenen niet zo op de machine laten staan. Dat leeggieten is iets wat je in het begin zeker zult vergeten.

Prestaties: airfryen en stomen gecombineerd

Wat deze airfryer uniek maakt, is de combinatie van stomen en airfryen. Hoewel de auteur een doorgewinterde airfryergebruiker is en er zelfs een kookboekje over heeft geschreven, was het echt even zoeken naar wat er dan precies in kan worden klaargemaakt. Philips zelf geeft als suggestie om een hele kip erin te bereiden. Dat ging prima. Een experiment met broccoli mislukte helaas; de roosjes waren verbrand.

Deze functie is vooral geschikt voor koks die een experiment niet schuwen. Heb je een stoomoven of zou je die graag willen, dan is deze combinatie van airfryen en stomen een alternatief dat, zeker in vergelijking met een stoomoven, een stuk voordeliger is.

©Philips

Extra functies

De airfryer is voorzien van allemaal snufjes. Bijvoorbeeld de functie om middels een piepgeluid te worden gewaarschuwd dat je eten in de mand moet worden omgeschud. Ben je een ervaren airfryergebruiker, dan is die functie niet nodig, want je bent er al aan gewend om regelmatig de boel te schudden. Voor beginners kan dat echter een nuttige wenk zijn om een optimaal resultaat te krijgen.

Ook handig is de stoomreiniging. Maak je vaak vlees, kip of vette snacks in de airfryer klaar, dan kan het mandje gaan aankoeken en na verloop van tijd is het amper nog goed schoon te krijgen. Met de stoomreiniging wordt het mandje goed doorgestoomd, waarna je de mand met vuil water leeggooit, omspoelt en in de airfryer 5 minuten laat opdrogen.

De moeite van het vermelden waard is het geluid, of het gebrek daaraan. Tijdens het stomen hoor je zoals gemeld een pufgeluid, maar voor het overige is de airfryer stil. Je hoort hem wel, maar duidelijk minder dan andere airfryers. Ook de piep die je hoort als het eten klaar is – die bij Ninja bijvoorbeeld keihard is – is bescheiden. Dat is zeker een pluspunt.

Conclusie: kopen of niet?

De airfryer is veelzijdig, voorzien van een hoop toeters en bellen, en door de stoomfunctie biedt hij meerwaarde vergeleken met airfryers die dat niet kunnen. Het apparaat is wel groot en zwaar, heeft een enorm lange handleiding en is daardoor niet intuïtief te gebruiken – je moet er echt tijd in investeren om hem goed te leren kennen. De mandjes en roosters kunnen in de vaatwasser, maar de buitenzijde en het waterreservoir zijn vlekgevoelig. De prestaties zijn goed.

Al met al is deze airfryer een aanrader voor de thuiskoks die hoge eisen stellen aan hun apparaat, bereid zijn om er veel mee te experimenteren en creatief zijn in het bedenken van gerechten die de stoomfunctie goed benutten. Ben je alleen op zoek naar een apparaat om friet en snacks mee te maken? Dan zijn simpelere modellen een betere keuze.