ID.nl logo
Navfree: Gratis navigatie
© CIDimport
Huis

Navfree: Gratis navigatie

TomTom zal de vlag niet uithangen bij het lezen van deze pagina’s, maar het is nu eenmaal niet anders. Met Navfree is er een app voor de iPhone/iPad en Android-gebaseerde smartphones/tablets die geheel gratis is en (bijna) net zo goed werkt als de peperdure apparatuur van de gevestigde merken.

©CIDimport

Ergens tussen de vijftig en tachtig euro moeten we achterlaten op de bankrekening van TomTom voor navigatiesoftware voor op de smartphone, en bij aartsvijand Garmin (dat nog geen Nederlands kaartenpakket biedt) is het niet veel beter. Maar het is altijd nog goedkoper dan een volledige TomTom of Garmin, waarvan de prijs kan oplopen tot maar liefst 599 euro (de met voorgeprogrammeerde routes oplaadbare Garmin Zūmo 660, waterdicht voor op de motor). Er zijn nog dik twintig andere fabrikanten, maar het Nederlandse TomTom en het Amerikaanse Garmin hebben samen ruwweg de helft van de wereldmarkt in handen en zetten de toon.

Wat bieden ze tegenwoordig? Een prima functionerend navigatiesysteem, maar er is meer. Zo biedt de TomTom Go Live 1005 World (349,95 euro) bijvoorbeeld voortdurend verse verkeersinfo die wordt meegenomen in de reisberekening, maar een dergelijke live-service kost geld (49,95 euro per jaar). Natuurlijk weet de TomTom de kortste route naar het dichtstbijzijnde pompstation, restaurant, hotel et cetera, en dat is zinvol. Maar camera’s langs de kant van de weg en de weersverwachtingen..? En uw bestemming delen via Twitter? Daar hebben we allemaal geen TomTom voor nodig. Een moderne smartphone – uiteraard met gps-ontvanger – is ook uitstekend in staat om de informatie te bieden waar we bij geïntegreerde systemen honderden euro’s voor moeten neerleggen. En wie heeft er geen smartphone?

Het kan ook gratis

Op www.navmii.com vinden we de gratis app Navfree. Deze staat op de website alleen nog aangekondigd voor iDingen, maar Navfree is ook op de Android Market/Play Store te vinden. Wat is er zo slim aan Navfree en zo onhandig aan andere navigatiehulpen? Denk aan Google Maps, we zullen toch echt elke keer de kaart moeten downloaden voor de applicatie ons verder wel precies vertelt waar we zijn. Geen probleem in stedelijk gebied waar de zendmasten dik gezaaid zijn en altijd wel ergens wifi op te pikken is, maar al een heel stuk minder functioneel buiten de stad of op snelheid op de snelweg.

En daar zit dus de grote kracht van Navfree, want dat laadt de kaartendatabase in het toestel, net als een TomTom. En dat betekent simpelweg dat de telefoon geen dataverbinding hoeft te maken om de juiste weg te weten, maar voldoende heeft aan gps. En dat werkt aanmerkelijk sneller! Direct na het downloaden op de telefoon – even in de buurt van een wifi-verbinding blijven – vraagt Navfree van welke kaart(en) van OpenStreetMap u gebruik zou willen maken, om vervolgens heel West-Europa is, heel Noord-Europa en een goed deel van Oost-Europa gratis aan te bieden. Daarbij kan de echt fanatieke reiziger ook nog kiezen voor de aparte app Navfree USA, dat de Verenigde Staten ontraadselt. Alle kaarten laden kan, vooropgesteld dat u over een stevige sd-kaart beschikt, want alleen Nederland vreet al 900 MB. Maar een beetje moderne Android heeft dik tien gigabyte geheugen, dus ach. Die geheugenkaart zit er toch al in en de telefoon verandert er wel spontaan mee in een volwaardige TomTom. Toch?

Gegeven paard

Nou nee, een TomTom is het niet. Het exotische adres van de ouders van de schrijver (op Texel) wordt weliswaar probleemloos herkend en fluks op de kaart getoond, maar een route daar naartoe kent Navfree niet. Overigens wel naar de veerboothaven te Den Helder, die netjes onder de poi’s (points of interest) staat vermeld, en dat is toch echt een station dat u althans met de auto moet passeren onderweg naar het grootste Waddeneiland.

Wie wel eens een willekeurig autonavigatiesysteem heeft gebruikt, vindt blind zijn weg in de software van Navfree, het is gewoon identiek aan wat we gewend zijn. Er kunnen routes worden uigezet op de gebruikelijke wijze – land, plaatsnaam, straat, huisnummer (niet op postcode) – en er kunnen dus poi’s worden geselecteerd, van A(mbassade) tot Z(iekenhuis), waarbij automatisch wordt gezocht naar de dichtstbijzijnde. Zo weet de poi Geldautomaat zelfs een flappentap te vinden op 850 meter afstand van de woning van de schrijver, en hij woont daar al tien jaar en wist niets van het bestaan! Dat hebben we overigens gecheckt, en inderdaad! Aan de andere kant weet hij een 45-holes (!) golfbaan in de nabijheid weer niet te spotten en jaagt hij ons achttien kilometer verderop om een balletje te slaan.

Navfree houdt recente bestemmingen bij, kent favorieten en kent ook de optie Google zoeken. Vind een bedrijf of winkel in Google, en Navfree vertelt hoe u rijden of lopen moet. Want ja, ook met wandelaars/fietsers is rekening gehouden – ervan uitgaande dat een fietser ook kan wandelen! Wordt er tussentijds overigens gebeld, dan verdwijnt Navfree naar de achtergrond, om na het gesprek weer op te duiken.

Nog veilig ook

Een aardigheid van Navfree is dat het ook buiten de gebaande nog diensten kan bewijzen. Herkent de app op de gps-positie geen straatnaam meer, dan geeft-ie direct de coördinaten in noorderbreedte en oosterlengte – op het Europese vasteland althans. Komt u buiten de paden ergens in de problemen, dan is het activeren van Navfree voldoende om Alarmdienst 112 tot op de meter nauwkeurig te vertellen waar u uithangt.

Voorts heeft Navfree een dag/nachtmodus, die automatisch omgeschakelt, en gaat de telefoon niet in slaapmodus als de applicatie aanstaat… het is allemaal netjes en doordacht. De kaarten worden elke twee maanden ververst en zijn dan weer gratis te downloaden. En vinden we eens een kaartfout, dan kunnen we die melden, waarna de volgende kaart weer bij de tijd is. Het enige echte minpuntje is dat de batterij van de telefoon het allemaal niet trekt. In de navigatiestand blijft het scherm aan en blijft ook de gps-ontvanger actief. Dat is in de auto op te vangen met een lader, maar lopend is het slimmer om af en toe even te kijken en weer uit te schakelen en pas permanent in te schakelen als u echt in de buurt van de bestemming bent. Op die manier hebt u ook geen last van de jongedame die haar instructies voortdurend en dwingend herhaalt als u niet snel genoeg loopt. Gelukkig kan ze zachter en zelfs uit.

Tekst: Michiel Heemskerk

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 9, 2012.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.