ID.nl logo
Navfree: Gratis navigatie
© CIDimport
Huis

Navfree: Gratis navigatie

TomTom zal de vlag niet uithangen bij het lezen van deze pagina’s, maar het is nu eenmaal niet anders. Met Navfree is er een app voor de iPhone/iPad en Android-gebaseerde smartphones/tablets die geheel gratis is en (bijna) net zo goed werkt als de peperdure apparatuur van de gevestigde merken.

©CIDimport

Ergens tussen de vijftig en tachtig euro moeten we achterlaten op de bankrekening van TomTom voor navigatiesoftware voor op de smartphone, en bij aartsvijand Garmin (dat nog geen Nederlands kaartenpakket biedt) is het niet veel beter. Maar het is altijd nog goedkoper dan een volledige TomTom of Garmin, waarvan de prijs kan oplopen tot maar liefst 599 euro (de met voorgeprogrammeerde routes oplaadbare Garmin Zūmo 660, waterdicht voor op de motor). Er zijn nog dik twintig andere fabrikanten, maar het Nederlandse TomTom en het Amerikaanse Garmin hebben samen ruwweg de helft van de wereldmarkt in handen en zetten de toon.

Wat bieden ze tegenwoordig? Een prima functionerend navigatiesysteem, maar er is meer. Zo biedt de TomTom Go Live 1005 World (349,95 euro) bijvoorbeeld voortdurend verse verkeersinfo die wordt meegenomen in de reisberekening, maar een dergelijke live-service kost geld (49,95 euro per jaar). Natuurlijk weet de TomTom de kortste route naar het dichtstbijzijnde pompstation, restaurant, hotel et cetera, en dat is zinvol. Maar camera’s langs de kant van de weg en de weersverwachtingen..? En uw bestemming delen via Twitter? Daar hebben we allemaal geen TomTom voor nodig. Een moderne smartphone – uiteraard met gps-ontvanger – is ook uitstekend in staat om de informatie te bieden waar we bij geïntegreerde systemen honderden euro’s voor moeten neerleggen. En wie heeft er geen smartphone?

Het kan ook gratis

Op www.navmii.com vinden we de gratis app Navfree. Deze staat op de website alleen nog aangekondigd voor iDingen, maar Navfree is ook op de Android Market/Play Store te vinden. Wat is er zo slim aan Navfree en zo onhandig aan andere navigatiehulpen? Denk aan Google Maps, we zullen toch echt elke keer de kaart moeten downloaden voor de applicatie ons verder wel precies vertelt waar we zijn. Geen probleem in stedelijk gebied waar de zendmasten dik gezaaid zijn en altijd wel ergens wifi op te pikken is, maar al een heel stuk minder functioneel buiten de stad of op snelheid op de snelweg.

En daar zit dus de grote kracht van Navfree, want dat laadt de kaartendatabase in het toestel, net als een TomTom. En dat betekent simpelweg dat de telefoon geen dataverbinding hoeft te maken om de juiste weg te weten, maar voldoende heeft aan gps. En dat werkt aanmerkelijk sneller! Direct na het downloaden op de telefoon – even in de buurt van een wifi-verbinding blijven – vraagt Navfree van welke kaart(en) van OpenStreetMap u gebruik zou willen maken, om vervolgens heel West-Europa is, heel Noord-Europa en een goed deel van Oost-Europa gratis aan te bieden. Daarbij kan de echt fanatieke reiziger ook nog kiezen voor de aparte app Navfree USA, dat de Verenigde Staten ontraadselt. Alle kaarten laden kan, vooropgesteld dat u over een stevige sd-kaart beschikt, want alleen Nederland vreet al 900 MB. Maar een beetje moderne Android heeft dik tien gigabyte geheugen, dus ach. Die geheugenkaart zit er toch al in en de telefoon verandert er wel spontaan mee in een volwaardige TomTom. Toch?

Gegeven paard

Nou nee, een TomTom is het niet. Het exotische adres van de ouders van de schrijver (op Texel) wordt weliswaar probleemloos herkend en fluks op de kaart getoond, maar een route daar naartoe kent Navfree niet. Overigens wel naar de veerboothaven te Den Helder, die netjes onder de poi’s (points of interest) staat vermeld, en dat is toch echt een station dat u althans met de auto moet passeren onderweg naar het grootste Waddeneiland.

Wie wel eens een willekeurig autonavigatiesysteem heeft gebruikt, vindt blind zijn weg in de software van Navfree, het is gewoon identiek aan wat we gewend zijn. Er kunnen routes worden uigezet op de gebruikelijke wijze – land, plaatsnaam, straat, huisnummer (niet op postcode) – en er kunnen dus poi’s worden geselecteerd, van A(mbassade) tot Z(iekenhuis), waarbij automatisch wordt gezocht naar de dichtstbijzijnde. Zo weet de poi Geldautomaat zelfs een flappentap te vinden op 850 meter afstand van de woning van de schrijver, en hij woont daar al tien jaar en wist niets van het bestaan! Dat hebben we overigens gecheckt, en inderdaad! Aan de andere kant weet hij een 45-holes (!) golfbaan in de nabijheid weer niet te spotten en jaagt hij ons achttien kilometer verderop om een balletje te slaan.

Navfree houdt recente bestemmingen bij, kent favorieten en kent ook de optie Google zoeken. Vind een bedrijf of winkel in Google, en Navfree vertelt hoe u rijden of lopen moet. Want ja, ook met wandelaars/fietsers is rekening gehouden – ervan uitgaande dat een fietser ook kan wandelen! Wordt er tussentijds overigens gebeld, dan verdwijnt Navfree naar de achtergrond, om na het gesprek weer op te duiken.

Nog veilig ook

Een aardigheid van Navfree is dat het ook buiten de gebaande nog diensten kan bewijzen. Herkent de app op de gps-positie geen straatnaam meer, dan geeft-ie direct de coördinaten in noorderbreedte en oosterlengte – op het Europese vasteland althans. Komt u buiten de paden ergens in de problemen, dan is het activeren van Navfree voldoende om Alarmdienst 112 tot op de meter nauwkeurig te vertellen waar u uithangt.

Voorts heeft Navfree een dag/nachtmodus, die automatisch omgeschakelt, en gaat de telefoon niet in slaapmodus als de applicatie aanstaat… het is allemaal netjes en doordacht. De kaarten worden elke twee maanden ververst en zijn dan weer gratis te downloaden. En vinden we eens een kaartfout, dan kunnen we die melden, waarna de volgende kaart weer bij de tijd is. Het enige echte minpuntje is dat de batterij van de telefoon het allemaal niet trekt. In de navigatiestand blijft het scherm aan en blijft ook de gps-ontvanger actief. Dat is in de auto op te vangen met een lader, maar lopend is het slimmer om af en toe even te kijken en weer uit te schakelen en pas permanent in te schakelen als u echt in de buurt van de bestemming bent. Op die manier hebt u ook geen last van de jongedame die haar instructies voortdurend en dwingend herhaalt als u niet snel genoeg loopt. Gelukkig kan ze zachter en zelfs uit.

Tekst: Michiel Heemskerk

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 9, 2012.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro
© Olga Demina | stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede bluetooth-speaker voor mee op vakantie? Wij zochten vijf modellen voor je uit voor minder dan 90 euro.

Een draagbare bluetooth-speaker is superhandig als je graag muziek luistert, waar je ook bent. Je koppelt ze in een paar seconden aan je telefoon of tablet, en je kunt meteen je favoriete playlist afspelen – zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installatie. Gewoon aanzetten, verbinden en gaan met die beat. Wij zochten vijf modellen voor buiten voor je op, voor minder dan 90 euro.

JBL FLIP 6

Deze Flip 6 van JBL neem je makkelijk overal mee naartoe, maar produceert ondanks zijn compacte formaat toch flink wat geluid. Hij is klein genoeg om in je tas te gooien, maar als je hem aanzet, komt er verrassend veel bas en helderheid uit. Perfect voor op het strand, in het park of gewoon thuis op de keukentafel. Hij kan tegen een stootje – letterlijk – en is helemaal waterdicht. Dus regen of zwembad? Geen probleem. De batterij gaat zo'n 12 uur mee, dus je komt wel een dagje door. En heb je een vriend die ook een JBL-speaker heeft? Dan kun je ze koppelen voor dubbel zoveel geluid.

💪 Gewicht: 941 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Marshall Willen

De Marshall Willen valt op: niet alleen qua geluid, maar ook door z'n iconische rock-'n-roll-uiterlijk. Hij past makkelijk in je jaszak en maakt indruk met z'n kraakheldere geluid. Ondanks z'n formaat krijg je verrassend veel punch. De accu gaat gerust een hele dag mee en je kunt 'm gewoon meenemen onder de douche of in de regen – hij is namelijk waterdicht. Wat ook fijn is: hij heeft een handige clip waarmee je 'm ergens aan kunt hangen. Ideaal voor onderweg of op de fiets.

💪 Gewicht: 476 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 Watt
🔋 Speelduur: 15 uur

Sony ULT Field 1

De Sony ULT Field 1 is compact, makkelijk te dragen en zit verrassend goed in elkaar. Wat echt opvalt is de bas: lekker diep en vol. En als je dat niet genoeg vindt, zet je gewoon de ULT-knop aan voor nog wat extra power. Hij is water- én stofdicht, dus je hoeft 'm niet te sparen. De batterij houdt het een uur of 12 vol, wat prima is voor een dagje buiten. Gewoon een fijne, robuuste speaker die doet wat je nodig hebt.

💪 Gewicht: 650 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: 30 Watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Ultimate Ears WONDERBOOM 4

De WONDERBOOM 4 is klein, rond en vrolijk, maar klinkt alsof-ie twee keer zo groot is. Zet hem in het midden van de kamer of je picknickkleed en iedereen hoort even goed wat er speelt, dankzij 360° geluid – en dat werkt verrassend goed. Hij is waterdicht én kan drijven, dus hij mag mee in bad of op een bootje, zolang je 'm maar niet lang onder water houdt. De batterij gaat ongeveer 14 uur mee, en als je er twee hebt, kun je stereo afspelen. Kortom: klein ding, groot geluid, nul zorgen.

💪 Gewicht: 420 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: niet opgegeven
🔋 Speelduur: 14 uur

Denver BTG-615

Denver is misschien nog niet zo bekend als de grote merken, maar deze 15 Watt BTG-615 verrast zeker. Voor een speaker onder de 50 euro krijg je een stevig geluid en een leuke lichtshow dankzij de ingebouwde leds. Perfect voor feestjes in je woonkamer of buiten op het balkon. Hij is spatwaterdicht, dus een beetje regen overleeft-ie wel. De batterij gaat zo'n 5 uur mee - dat is wel een stuk minder dan de andere hier besproken modellen, maar in principe voldoende voor een middagje muziek. En met een handvat bovenop neem je hem zo mee. Geen poespas, gewoon een leuke speaker die doet wat je verwacht.

💪 Gewicht: 2 kg
🌊 Waterdicht: IPX5
🔊 RMS-Vermogen: 15 Watt
🔋 Speelduur: 5 uur

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om de SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast de Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl: