ID.nl logo
Mp3-speler of smartphone?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Mp3-speler of smartphone?

Met een smartphone in uw broekzak hebt u geen mp3-speler meer nodig. Of toch wel? Een standalone mp3-speler biedt nog steeds voordelen. Maar welke voordelen zijn dat? En wanneer ligt de keuze voor een aparte mp3-speler meer voor de hand?

Om overzicht te krijgen in de markt van mp3-spelers hebben we scenario's bedacht voor het gebruik van een speler. Binnen deze scenario's zetten we de spelers uit tegen gangbare smartphones. We hebben gekozen voor twee modellen, namelijk de iPhone 4S en de Galaxy S II. Oftewel, één toestel met iOS en één toestel met Android. Tegenover deze telefoons zetten we een aantal mp3-spelers die binnen de gestelde criteria een bijzondere taak beter kunnen vervullen.

Eén voor de hand liggend scenario laten we buiten beschouwing, namelijk het scenario 'als het zo min mogelijk moet kosten'. Goedkope mp3-spelers, ook wel bekend als 'usb-sticks met koptelefoonuitgang en een batterij', vindt u overal. En als de beslissing om te gaan voor goedkoop al genomen is, rest weinig meer dan eens te kijken naar de knoppen, de geboden functionaliteit en de mooiste aanbieding.

Bepaalde functionaliteit is van belang voor alle spelers. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds de eerste mp3-speler op de markt kwam. De volgende vier criteria zijn van belang, ongeacht het gebruik dat u in gedachten hebt:

- capaciteit (hoeveel kan er op het apparaat?);

- ondersteunde bestandsformaten (wát kan erop?);

- bestandsbeheer (hoe zetten we het erop?);

- batterijduur (hoe lang kunnen we ernaar luisteren?).

©PXimport

De Apple iPhone 4S en Samsung Galaxy S II: een telefoon, internetapparaat en muziekspeler in één. Waar hebben we nog een losse mp3-speler voor nodig?

1. Sporten

Bij sporten hoort voor bijna iedereen muziek. Het ligt voor de hand om te kiezen tussen een telefoon en een zo klein mogelijke mp3-speler, maar er zijn juist voor sporters ook speciale toestellen op de markt die beter aansluiten bij de gekozen activiteit.

1. Waterdicht

Zo biedt fabrikant Speedo de Aquabeat-mp3-speler voor zwemmers. Deze speler is niet alleen waterdicht, maar blijft drijven als u hem onverhoopt in het zwembad laat vallen. Het eenvoudigste model is, met een opslagcapaciteit van 1 GB, wat aan de kleine kant. Aan de andere kant hebt u dan nog - uitgaande van één minuut muziek per megabyte - al genoeg muziek om 16,5 uur aan één stuk te zwemmen voor u nieuwe muziek nodig hebt. Speedo levert ook een aparte koptelefoon mee met instelbare oordopjes. U kunt de speler bevestigen aan uw zwembril.

Tegen watervaste mp3-spelers zijn smartphones op dit moment nog niet opgewassen. We kunnen natuurlijk proberen het toestel op een externe speaker langs de waterkant te zetten, maar dat kan wat klachten van andere zwemmers opleveren. Aan de andere kant zagen we dit jaar op de technologiebeurs CeBIT een techniek om alle elektronica watervast te maken, dus mogelijk dat in de toekomst watervastheid een vast onderdeel in telefoons wordt.

©PXimport

De Speedo Aquabeat is waterdicht, voorzien van drijfvermogen en te bevestigen aan een zwembril.

2. Ingebouwde hartslagmeter

Voor onder meer hardlopers en fietsers is de MotoACTV van Motorola een interessant toestel. Deze polsbandvormige speler vult zijn muziekkwaliteiten aan met een hartslagmeter, gps en sportsoftware. Wie na de training thuiskomt, kan zijn prestaties via wifi automatisch laten synchroniseren met het MotoACTV-portaal van Motorola. De modellen zijn stootvast en waterafstotend, dus een valpartij of regenbui is geen ramp. Qua opslag hebt u keuze uit 8 of 16 GB.

Met de smartphone is dit apparaat te evenaren door een sportapplicatie zoals bijvoorbeeld Endomondo, MapMyRun of Runkeeper te installeren en een hartslagmeter aan te schaffen die met uw telefoon kan praten. Op uw telefoon zou u in een vergelijkbare situatie bij het sporten bluetooth, internet en gps gelijktijdig gebruiken, wat niet de handigste combinatie is om de accu te sparen. Zeker voor duursporters is de geschatte levensduur van negen uur van de MotoACTV daarom een interessant voordeel vergeleken met de smartphone.

©PXimport

Fanatieke duursporters kunnen hun prestaties bijhouden en luisteren naar muziek met de MotoACTV van Motorola.

3. Draadloos

Als de draad van de koptelefoon in de weg zit, dan is een oplossing zoals de Walkman W van Sony interessant. Hier zit een mp3-speler met 2 GB opslagcapaciteit ingebouwd in de hoofdtelefoon. Ook deze speler is waterafstotend. Voordat u tot deze aanschaf overgaat, is het verstandig om eerst te kijken naar een bluetooth-­koptelefoon voor uw smartphone. Die kost minder en biedt u de mogelijkheid om zonder draden van muziek op uw telefoon te genieten.

Een mp3-speler met een innovatieve vorm is eigenlijk het minst interessant als vervanging voor de telefoon bij sporten. Tenzij u uw batterij niet wilt belasten of uw smartphone tijdens het sporten erg in de weg zit, is het interessanter om de juiste accessoires voor de smartphone te kopen, dan om een compleet nieuwe mp3-speler in huis te halen. Vergeet voor aanschaf van een speler daarom niet te kijken of het equivalent niet beschikbaar is als accessoire voor uw telefoon.

©PXimport

Wie tijdens het sporten last heeft van draden, lost dit op met de Walkman W van Sony.

2. Ultralange levensduur

Hoeveel uur kan uw telefoon muziek afspelen? Bij de iPhone komt Apple uit op veertig uur muziek. Samsung specificeert de afspeelduur van muziek op de Galaxy S II niet. Wat we over beide smartphones veilig kunnen stellen, is dat als we ze puur als mp3-speler gebruiken, ze lang muziek af kunnen spelen. Zeker als we op reis gaan, is dat een groot voordeel: wie weet wanneer het volgende stopcontact beschikbaar is?

Toch is deze inschatting niet helemaal juist. Als we een smartphone namelijk gebruiken zoals die bedoeld is, met push e-mail in de achtergrond, terwijl we regelmatig bellen en internetten, dan zakt de levensduur navenant. Als we een taxi willen bellen, is een lege mp3-speler minder erg dan een lege telefoon. Dat maakt de aanschaf van een mp3-speler voor de lange levensduur van de batterij interessant als u bijvoorbeeld veel op reis bent.

4. Indicatie levensduur

Als u de specificaties van de fabrikanten wilt gebruiken om een inschatting te maken, dan is een verwachte levensduur van tien tot vijftien uur voor audio een indicatie dat het toestel niet lang meegaat. Met een levensduur van twintig tot vijfentwintig uur hebt u een gemiddelde speler in handen. Bij dertig uur of meer audio afspelen, komen we echt op het terrein van de lange levensduur.

Met een beetje zoeken vinden we zo redelijk vlot enkele kampioenen op het gebied van ultralang meegaan. Een goed voorbeeld van zo'n apparaat is de Cowon C2. Deze mp-3 speler kan volgens de fabrikant op één lading 55 uur aan één stuk muziek afspelen. De iPod touch blijft daar iets bij achter, maar is met een levensduur van veertig uur voor audio zeker ook het vermelden waard.

Als het om lange levensduur gaat, vergeet dan de tablet niet. Een bovenmaatse 'smartphone' met extra grote batterij biedt een flinke levensduur als het om muziek afspelen gaat. Zeker als het toestel toch al meegaat op reis, is het geen slechte vervanger van een mp3-speler.

©PXimport

Cowon weet met de C2 een toestel neer te zetten dat extreem lang kan spelen voor opladen noodzakelijk wordt.

©PXimport

De iPod touch heeft dezelfde stevige batterij als de iPhone en gaat daarom lang mee als mp3-speler.

©PXimport

Een tablet heeft alle mediafunctionaliteit van een smartphone, maar draait op een serieus grotere accu.

Bestandsformaten

Hoewel we de spelers aanduiden als mp3-spelers, hebben we in bijna alle gevallen de mogelijkheid om ook andere bestandsformaten af te spelen. Mp3, Audible en wav zijn formaten die we in alle spelers vinden. Liefhebbers van opensource doen er verstandig aan om te controleren of Ogg Vorbis of Flac ondersteund wordt. De wma-codec van Microsoft was ooit standaard, maar zien we op steeds meer spelers verdwijnen. Handig om te weten als uw collectie op dit formaat is geript. Natuurlijk kunnen we niet om de aac-codec heen. Deze codec wordt veel geassocieerd met Apple en iTunes, maar is formeel gezien nog steeds genomineerd als de opvolger van mp3. Bij de keuze tussen twee vergelijkbare spelers, is ondersteuning van aac geen slechte overweging om de doorslag te laten geven.

3. Ultracompact

De categorie ultracompact kunnen we zo groot maken als we willen. Uiteindelijk vallen de eerdergenoemde usb-sticks met mp3-afspeelmogelijkheden ook onder deze noemer. Bent u op zoek naar iets meer stijl, dan biedt deze categorie heel interessante apparaten. De centrale doelstelling is vanzelfsprekend 'klein zijn'. Op dit criterium verslaan al deze toestellen automatisch de smartphone.

Dan valt er onderling natuurlijk nog altijd genoeg keuze te maken. Bij de categorie kleine usb-sticks zijn een paar aandachtspunten te noemen. Heel belangrijk is de bediening. Zit er een schermpje in het toestel gebouwd, worden nummers willekeurig afgespeeld of is er een andere slimme bedieningstruc bedacht? Ook een belangrijke afweging is ingebouwde radio. We vinden niet in alle ultracompacte mp3-spelers een radio terug.

5. MicroSD

Eén van de meest uitgebreide ultracompacte mp3-spelers op de markt is de Sansa Clip. We kunnen kiezen uit een 2, 4 of 8 GB-model. De toestellen hebben een ingebouwde radio, zijn met microSD-kaartjes uit te breiden en kunnen ook dienst doen als dictafoon.

Tegenover deze volle uitrusting lijkt de iPod shuffle bijna karig, maar schijn bedriegt. Dit toestel beperkt zich tot precies de taak waarvoor u het koopt. De iPod shuffle heeft geen radio, dictaatfuncties en zelfs geen scherm. In plaats daarvan praat het apparaat tegen u als u op zoek gaat naar een afspeellijst of artiest.

Zowel Sony als Creative levert met respectievelijk de Walkman B en de MuVo T200 ultracompacte mp3-spelers die op uitbreiding middels microSD-kaarten na, vergelijkbaar zijn met de Sansa Clip. Beide fabrikanten bieden keuze tussen 2 of 4 GB opslag.

©PXimport

Sandisk biedt met de Sansa Clip één van de meest complete ultracompacte mp3-spelers.

©PXimport

De iPod shuffle biedt ondanks zijn kleine oppervlak toch redelijk grote controletoetsen aan.

©PXimport

De Sony Walkman B-toestellen hebben een klein display om af te lezen welk nummer er speelt.

©PXimport

De MuVo T200 van Creative is onder meer verkrijgbaar in zwart, wit en indrukwekkend roze.

6. Klein met beeld

Een afwijkende maar vermeldenswaardige speler is de Archos 14 Vision. Deze vierkante mp3-speler met zijden van 4,6 centimeter en een dikte van 1 cm is net iets groter dan de andere ultracompacte spelers. Daar staat tegenover dat we een 1,44 inch-scherm ter beschikking krijgen waarop we, na conversie met meegeleverde software, kleine films zouden kunnen kijken. Muziek luisteren is uiteraard ook gewoon mogelijk. De speler heeft een geheugen van 4 GB en kan op één lading 11 uur muziek of 2,5 uur films weergeven.

Een ander bekend merk doet hier een schepje bovenop. Namelijk Apple met de iPod nano. Deze speler is net iets kleiner en een stuk dunner dan de speler van Archos 14 Vision. Toch is het scherm van de iPod nano een fractie groter. De batterij gaat (met 24 uur voor muziek) langer mee en we vinden in dit toestel ook nog een ingebouwde radio.

©PXimport

Video kijken op ultracompacte schaal is mogelijk met de Archos 14 Vision.

©PXimport

Wie echt niet zonder video kan heeft met de iPod nano één van de kleinste draagbare videospelers in handen.

Muziekdienst op de speler

Als u niet zonder Spotify, Music Unlimited, Deezer, Rara of een andere online muziekdienst kunt, dan is de klassieke mp3-speler niet de juiste keuze. Hoewel we hier en daar hints vinden dat spelers met een aansluiting op deze diensten ooit zullen komen, hebt u op dit moment voor onderweg een smartphone nodig die de app van de betreffende dienst kan installeren. Om de bestanden die niet offline beschikbaar zijn naar uw toestel te streamen, hebt u overigens ook mobiel internet nodig. Om onderweg onbeperkt muziek te kunnen luisteren, is de smartphone daarom onmisbaar.

4. Opslagmonsters

Tegenover de ultracompacte mp3-spelers staan de opslagmonsters. Dit zijn de toestellen die we niet alleen als mp3-speler gebruiken, maar ook als videospeler en op sommige momenten als externe harde schijf.

De opslagmonsters maken gebruik van een harde schijf om stevige hoeveelheden gegevens op te kunnen slaan. Daarmee gaan ze door de 'barrière' van 64 GB heen, de limiet die we op dit moment vinden als het om smartphones gaat. We gaan uit van de veronderstelling dat u niet met extra microSD-kaarten op zak wilt lopen.

Hoewel de opslagcapaciteit van harde schijven nog steeds groter is dan van flashgeheugen, is het gegeven van een mp3-speler met harde schijf toch een tikje ouderwets. De iPod classic belichaamt daarom deze categorie als geen ander. Met een relatief klein beeldscherm en een harde schijf van 160 GB aan boord, kunnen we hier onze muziekcollectie en een deel van onze films op kwijt. Handig als we voor langere tijd op reis gaan, mits we de kans hebben op te laden. De 36 uur audio of 6 uur video die de batterij in het vooruitzicht heeft, houdt gelijke tred met de gemiddelde smartphone. Boven alles brengt deze speler toch wat sentimentele gevoelens bij ons teweeg.

De Cowon iAudio X7 zal in tegenstelling tot de iPod classic geen nostalgische snaar weten te raken, maar compenseert ruimschoots door moderne technologie in te zetten. Ook deze speler heeft een harde schijf van 160 GB aan boord, hoewel we er ook voor kunnen kiezen om een model met 120 ­GB aan te schaffen. In plaats van een klassiek schermpje met daaronder een draaiwiel, krijgen we een 4,3 inch-touchscreen om de speler te bedienen. De Cowon iAudio X7 kan volgens specificatie 103 uur muziek of 10 uur video afspelen voor we een stopcontact moeten zoeken. Wederom een moder­nisering ten opzichte van de klassieker van Apple.

©PXimport

Apple biedt met de iPod classic niet alleen veel opslag, maar speelt ook in op nostalgische gevoelens.

©PXimport

Wie grote hoeveelheden draagbare video wil afspelen, kan met de Cowon iAudio X7 goed uit de voeten.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.