ID.nl logo
Korte filmpjes bewerken en publiceren
© PXimport
Zekerheid & gemak

Korte filmpjes bewerken en publiceren

Professionele videobewerking is een vak apart, maar een leuke, korte video in elkaar draaien is ­helemaal niet zo moeilijk. En nu het met steeds meer apparaten mogelijk is om video vast te leggen (filmcamera's, smartphones, flips en steeds meer fototoestellen), groeit de behoefte om er iets leuks van te maken. Het is niet ingewikkeld, en met Windows Live Movie Maker hoeft het ook niets te kosten.

Omdat apparaten met videomogelijkheid tegenwoordig worden ontworpen met gebruiksgemak in het achterhoofd, worden deze apparaten binnen de Windows Verkenner vaak weergegeven als een externe schijf. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat u de bestanden rechtstreeks vanaf deze schijf kunt openen en bewerken. Voor sommige apparaten is dat in theorie ook daadwerkelijk mogelijk, maar verstandig is het niet. Ten eerste is het niet handig om de video's vanaf dit externe medium in te laden, omdat dat veel te traag is; ten tweede hebt u geen back-up als er om wat voor reden dan ook iets misgaat. Wanneer u de videobestanden downloadt naar uw computer kunt u ermee rommelen wat u wilt, het origineel staat altijd nog op het videoapparaat.

©PXimport

Het apparaat wordt weergegeven in de Windows Verkenner, maar het is niet verstandig om het videomateriaal daar direct van te importeren.

1. Video's overzetten

Hoe lang het importeren van videomateriaal vanaf een camera duurt, hangt sterk af van de camera. Bij een camera die werkt met bandjes, moet het signaal letterlijk opgenomen worden op de computer. Het overzetten van een uur aan videomateriaal duurt dan ook echt een uur. De meeste nieuwere apparaten werken digitaal, waardoor het overzetten veel sneller gaat. In principe zijn er twee manieren waarop u de bestanden van zo'n videoapparaat kunt overbrengen naar de pc: via een usb-kabel of via een geheugenkaartje dat u in de pc steekt. In beide gevallen zal Windows de mediadrager herkennen en tonen als een nieuwe 'schijf'. U kunt in Windows Verkenner gewoon op deze schijf of dit apparaat klikken. De video's (en eventueel foto's) die op het apparaat of geheugenkaartje zijn opgeslagen zijn doorgaans ondergebracht in één of meer mappen. Bij de iPhone bijvoorbeeld in Internal Storage / DCIM en vervolgens een map met een reeks cijfers en getallen. De naamgeving van dit soort mappen is niet altijd logisch of begrijpelijk, maar het gaat doorgaans maar om een paar mappen, blader ze dus gewoon even door. Als u ze hebt gevonden, plaatst u de video's (en foto's) in een eigen map, zodat u ze eenvoudig kunt terugvinden.

©PXimport

Kopieer de video's vanaf het apparaat of het geheugenkaartje naar uw harde schijf.

2. Windows Live Movie Maker downloaden

In voorgaande versies van Windows, zoals XP, werd Windows Movie Maker meegeleverd. Inmiddels is Movie Maker geen onderdeel meer van Windows, maar van het Windows Live Essentials-pakket dat u gratis kunt downloaden. Belangrijk om te weten is dat Windows Live Movie Maker werkt met Windows 7 en Windows Vista, maar niet met Windows XP. De versie die onder XP draait heeft helaas veel minder functies en niet alle stappen uit dit artikel zullen in die versie werken. Om Windows Live Movie Maker te downloaden, surft u naar Live.com. Wordt deze pagina niet direct in het Nederlands weergegeven (zou wel moeten), dan klikt u op change naast English (naast de knop Download now) en vervolgens op Nederlands. Klik op de knop Nu downloaden, sla het installatiebestand op en start de installatie. Let op: zoals met alles in de Windows Live Essentials-serie, downloadt u niet het programma, maar het installatiebestand voor álle Windows Live-programma's tegelijk. Klik op Zelf de programma's kiezen die geïnstalleerd moeten worden en haal de vinkjes weg bij alles, behalve bij Photo Gallery en Movie Maker, zodat de rest niet geïnstalleerd wordt. Klik vervolgens op Installeren. Zodra u het programma geïnstalleerd hebt, kunt u het starten.

©PXimport

Zorg ervoor dat u zelf bepaalt wat er moet worden geïnstalleerd.

3. Materiaal importeren

Vervolgens dient u het materiaal te importeren in het programma. Om foto's en video's te importeren klikt u op de knop Video of foto toevoegen en bladert u naar de map waarin u zojuist de video's en eventueel foto's hebt opgeslagen. Indien u een webcam hebt aangesloten en daarmee een filmpje wilt maken, dan doet u dit door te klikken op de knop Webcamvideo. De webcam wordt dan automatisch geïnitialiseerd en u hoeft alleen maar op de grote rode knop Opnemen te drukken om webcamvideo vast te leggen. Zodra u klikt op Stoppen wordt de video toegevoegd aan de mediabibliotheek binnen Windows Live Movie Maker. Belangrijk om te weten is dat alles wat u toevoegt, als filmfragmenten achter elkaar in de mediabibliotheek wordt geplaatst, waarna u deze kunt verslepen, bewerken enzovoort. Om die reden voegen we op dit moment nog geen muziek toe, dat doen we pas aan het eind. Klik nu op het tabblad Project om aan te geven of het filmpje dat u wilt maken Breedbeeld is (16:9) of Standaard (4:3).

©PXimport

Importeer het videomateriaal in Windows Live Movie Maker.

4. Knippen, splitsen en slepen

Wanneer u al het gewenste videomateriaal hebt geïmporteerd, kunt u dit verslepen en op maat knippen, zodat u precies de stukjes hebt die u wilt. Ieder afzonderlijk filmpje (clip) wordt getoond als een filmstrip met een kleine witruimte ertussen. Zou u aan het begin op Afspelen drukken (Spatiebalk) dan worden alle filmpjes achter elkaar afgespeeld. U kunt eerst alle clips in de juiste volgorde slepen, of eerst alle clips bewerken en ze dan pas in de juiste volgorde slepen (wij kiezen voor deze laatste methode). Dubbelklik op een clip om het tabblad Bewerken te openen. U hebt hier verschillende opties om de lengte van de betreffende clip te beïnvloeden. Aan het begin van de clip ziet u een lange, verticale lijn. U kunt daarop klikken en deze verslepen naar de gewenste plek in het filmpje. Door te klikken op de knop Splitsen wordt het filmpje in tweeën gehakt op de plek van de verticale lijn. Hierdoor ontstaan twee nieuwe clips: eentje vóór en eentje ná de lijn. Ook kunt u klikken op Tools voor knippen, waarna u aan de hand van seconden precies kunt aangeven welk gedeelte u wilt gebruiken, waarna u klikt op Knipbewerking opslaan. Doet u dit liever visueel, sleep dan de verticale lijn naar de plek waar u de clip wilt laten beginnen en klik op Startpunt instellen. Sleep de lijn vervolgens naar de plek waar u de clip wilt laten eindigen en klik op Eindpunt instellen. Met behulp van Infaden en Uitfaden kunt u ervoor zorgen dat de clip subtiel start en/of eindigt. Met de knop Snelheid kunt u de clip sneller of juist langzamer laten afspelen. Binnen het tabblad Start kunt u ook nog kiezen voor Linksom draaien of Rechtsom draaien als de video op z'n kant ligt (hetgeen standaard het geval is met bijvoorbeeld de iPhone 4). Belangrijk om te weten is dat u het originele materiaal niet wijzigt, het bronmateriaal wordt dus niet geknipt. Houd nu de muisknop ingedrukt op een clip en sleep deze voor of achter een andere clip om de volgorde van de clips te wijzigen.

©PXimport

Door een clip te splitsen, ontstaan er twee nieuwe clips, eentje voor en eentje na de lijn.

Monteren op de Mac: iMovie

Voor een gratis programma werkt Live Movie Maker fantastisch, maar eerlijkheidshalve lijkt het programma qua gebruiksgemak steeds meer op zijn Mac OS X tegenhanger: iMovie. iMovie is onderdeel van het pakket iLife voor Mac OS X. Dat pakket is in principe niet gratis (49 euro), maar wie een Mac koopt, krijgt het pakket er wel gratis bij (en dat is al jaren zo) dus in dat opzicht is iMovie vergelijkbaar met Live Movie Maker. De opties heten en werken natuurlijk allemaal een fractie iets anders, maar het is wel net zo gebruiksvriendelijk.

©PXimport

iMovie is een vergelijkbaar videobewerkingsprogramma voor de Mac.

5. Titels

U kunt de beelden aan elkaar plakken en opslaan als filmpje, maar soms is het leuker om er tekst aan toe te voegen om bepaalde dingen te verduidelijken. U kunt ook helemaal voor Hollywood-stijl gaan door er een voor- en aftiteling bij te plaatsen. Klik op de clip waar u een titel voor wilt plaatsen en klik op het tabblad Start en vervolgens op Titel. Er wordt automatisch een zwart vlak met tekst toegevoegd. U kunt de gewenste tekst intypen, bijvoorbeeld Vakantie 2010. Bovenin kunt u lettertype, lettergrootte, kleur, uitlijning enzovoort wijzigen. Via de optie Starttijd bovenin kunt u aangeven waar de titel precies moet beginnen en met Tekstweergaveduur geeft u aan hoe lang deze moet duren. Standaard is de achtergrond zwart, maar dit kunt u aanpassen via de optie Achtergrondkleur. Rechtsboven bij Effecten kunt u eventueel een animatie selecteren voor de titel. Door de muis over een animatie te bewegen ziet u wat het effect is, zonder dat u de animatie direct selecteert. De tekst wordt in het overzicht weergegeven als een balk onder de clip, door hierop te dubbelklikken kunt u bewerken. Naast Titel in het tabblad Start kunt u klikken op Bijschrift. Dit is vrijwel hetzelfde als Titel, met als verschil dat u de tekst over uw eigen beelden kunt plaatsen in plaats van op een gekleurde achtergrond. Tot slot kunt u nog kiezen voor Aftiteling. Hiermee wordt eenzelfde tekst toegevoegd als Titel, maar helemaal achter de laatste clip en met de optie omhoog scrollen automatisch geselecteerd, zoals dat hoort bij een echte aftiteling. U bewerkt deze dus op dezelfde manier als Titel.

©PXimport

Met behulp van titels kunt u wat meer informatie meegeven aan uw filmpje.

6. Overgangen (animaties)

Wanneer u netjes knipt, kan het filmpje mooi van de ene clip naar de andere verspringen. Maar u kunt er ook voor kiezen om overgangen te gebruiken, zodat de ene clip bijvoorbeeld langzaam overgaat in de andere. In Windows Live Movie Maker heet dat Animaties. Om een animatie toe te voegen tussen twee clips, klikt u eerst op de tweede clip (de animatie wordt altijd vóór de geselecteerde clip ingevoegd) en vervolgens op het tabblad Animaties. Net als bij de titels kunt u de muis over de getoonde animaties (overgangen) bewegen om te zien wat het effect is. Bij Weergaveduur geeft u aan hoe lang de overgang moet duren en door te klikken op Overal toepassen kunt u dezelfde animatie toepassen op alle clips. De animaties die worden geboden zijn ontzettend leuk, maar probeer om er geen kermis van te maken. Hoe subtieler hoe mooier, is doorgaans de regel.

©PXimport

Overgangen, mits subtiel gebruikt, maken een filmpje prettiger om te zien.

7. Visuele effecten

Windows Live Movie Maker stelt u daarnaast nog in staat om Visuele Effecten toe te voegen aan uw filmpje. Hierbij moet u niet denken aan Hollywood-achtige effecten zoals explosies, lasers enzovoort, maar aan simpelere zaken zoals de kleur aanpassen naar zwart-wit of sepia, het beeld wat vervormen enzovoort. Klik op een clip en vervolgens op het tabblad Visuele effecten om een effect te selecteren. Hier geldt wederom dat u door de muis over een effect te bewegen ziet u wat het doet, zonder dit direct te hoeven toepassen. Hier kunt u geen lengte aangeven, u past het effect toe op de hele clip. Wel kunt u natuurlijk de clip in stukjes knippen, om het effect op die manier toch slechts op een gedeelte toe te passen. Via Helderheid kunt u de clip donkerder of lichter maken en met Overal toepassen past u het effect wederom op alle clips toe.

©PXimport

Er zijn wat visuele effecten beschikbaar, maar deze zijn niet extreem bijzonder.

8. Muziek toevoegen

Tot slot is er de mogelijkheid om muziek toe te voegen. Klik hiervoor op het tabblad Start. Sleep de verticale lijn naar de plek waar u de muziek wilt laten beginnen en klik op Muziek toevoegen / Muziek toevoegen op dit punt. Blader naar het audiobestand dat u wilt toevoegen (dit kan mp3, wma, wav, aif, m4a of ogg zijn) en klik op Openen. De muziek wordt nu precies ingevoegd waar u hebt aangegeven. Dubbelklik op de groene muziekbalk om de eigenschappen te openen. U hebt hier ongeveer dezelfde opties als bij het bewerken van clips: u kunt infaden en uitfaden, de track splitsen en een start- en eindtijd instellen. Zo bepaalt u precies hoe en wanneer de muziek begint en eindigt.

©PXimport

Toegevoegde muziek wordt getoond als groene balk.

Monteren op de iPhone 4

De iPhone heeft vanaf de eerste versie al een camera, maar pas met de komst van de iPhone 4 is het mogelijk om met deze camera ook video vast te leggen. De iPhone is krachtig genoeg om deze beelden te bewerken. Daarvoor kunt u de iMovie App downloaden, waarmee u video's kunt bewerken en op YouTube kunt plaatsen zonder dat u hier de computer voor nodig hebt. Er is natuurlijk niet zoveel mogelijk als op de pc, maar desalniettemin zijn de resultaten bijzonder goed. iMovie voor de iPhone kost 3,99 euro in de App Store.

©PXimport

Met iMovie op de iPhone 4 is het ook mogelijk om te monteren.

9. Video opslaan/publiceren

U kunt de video bekijken door op de knop Afspelen in het linkerdeelvenster te klikken en vervolgens op de knop Voorbeeld op volledig scherm. Bent u tevreden met uw film, klik dan eerst op de blauwe knop linksboven en selecteer Project opslaan. Let op: dit is nog niet uw film, dit is alleen uw projectbestand, zodat u later nog wijzigingen kunt maken. Vervolgens klikt u wederom op de blauwe knop, maar nu op Film opslaan. Maak een keuze (bijvoorbeeld High-definition, Windows Phone of Aangepaste instelling maken om zelf te bepalen wat de afmeting is). Wilt u uploaden naar YouTube? Dan maakt het programma het u extra makkelijk. Klik op het tabblad Start en klik bij Delen op YouTube. Kies het gewenste formaat (het Aanbevolen formaat zorgt voor het beste resultaat). Vervolgens geeft u uw YouTube-gebruikersnaam en -wachtwoord in, geeft u een titel en beschrijving, selecteert een categorie en klikt u op Publiceren. De video wordt nu gerenderd en geüpload. En zo hebt u razendsnel uw eigen video gemonteerd en gepubliceerd.

©PXimport

U kunt met een paar klikken exporteren naar YouTube.

1-klikfilms

Hebt u geen zin om zelf met monteren aan de slag te gaan en wilt u gewoon alle beelden op een rij met een leuk muziekje eronder? Dan heeft Windows Live Movie Maker daar een fantastische functie voor: 1-klikfilms. Importeer al het videomateriaal dat u wilt gebruiken en zoek binnen het tabblad Start naar 1-klikfilms. Vervolgens beweegt u de muis over de geboden thema's om te zien wat voor effect zij hebben. Is er een thema dat u bevalt, klik er dan op en het programma voegt automatisch een titel, een aftiteling, en mooie overgangen toe. Hebt u nog geen muziek geselecteerd, dan krijgt u de vraag of u een audiobestand wilt selecteren, die vervolgens wordt ingevoegd met een nette in- en uitfade aan het begin en einde. De tekst bij de titels dient u natuurlijk nog wel even aan te passen, maar daarna kunt u de film direct exporteren. Zo draait u binnen een paar minuten een leuk filmpje in elkaar!

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips