ID.nl logo
Zekerheid & gemak

HP Sprocket New Edition review - Mobiele fotoprinter

Sprockets van HP zijn kleine fotoprinter waarmee je overal met je smartphone foto’s en selfies op stickerformaat kunt printen. Wij probeerden een recent model enkele maanden uit. Hoe dat beviel, lees je in deze HP Sprocket New Edition review.

De HP Sprocket 200 Printer (New Edition) print kleurenfoto’s op drukgevoelig zelfklevend fotopapier van 5,08 x 7,62 cm (2 x 3 inch), ofwel 3,54 inch (9 cm) diagonaal. Je neemt het printertje gewoon in een jaszak of tas mee, want het meet slechts 80 x 118 x 25 mm en weegt maar 172 gram.

Je kunt printen terwijl de Sprocket met het stroomnet verbonden is, of met behulp van de niet-verwisselbare Li-polymeeraccu. Die bestaat uit twee cellen en heeft een capaciteit van 550 mAh; voldoende om ongeveer tien fotostickers te printen. En dat is – waarschijnlijk niet toevallig - ook het maximaal aantal stickers dat in het printertje past.

Het apparaatje verbruikt 0,55 watt in ruststand, 31 à 32 watt tijdens het afdrukken en gemiddeld 16 watt in werking. De omgevingstemperatuur bij gebruik dient tussen de 5 en 40 graden Celcius te zijn. Een micro-usb-stroomkabel wordt meegeleverd, maar voor een usb-stroomadapter moet je zelf zorgen. Dankzij de usb-stroomaansluiting kun je de Sprocket uiteraard ook overal met een pc, laptop of powerbank opladen.

Naast de usb-poort bevindt zich een kleine ronde led die rood brandt als de accu bijna leeg is, oranje wanneer hij half opgeladen is en groen wanneer hij vol is. Tijdens het laden knippert de led rood.

Aan de andere kant van de Sprocket is er een grotere langwerpige statusled die zes verschillende kleuren kan weergeven die je naar wens kunt toekennen aan de functies inschakelen, uitschakelen, slaapstand, inactief, printen en overige fouten.

Rood en wit zijn niet aanpasbaar: rood betekent dat er geen papier in de printer zit of dat er een storing is; wit wil zeggen dat de printer nog moet geconfigureerd worden met behulp van de mobiele app.

Zink-fotopapier

De Sprocket 200 print volgens de ZINK-printtechnologie (‘Zero INK’) die geen cartridges nodig heeft en in één keer via een thermisch proces een randloze kleurafdruk creëert. De ‘inkt’ zit dus al in het fotopapier; de printer activeert die door middel van een thermisch procedé.

De technologie werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf ZINK Holdings. HP heeft er een licentie op, net zoals andere bedrijven zoals Brother, Canon, Kodak, LG, Lifeprint, Prynt en Polaroid. ZINK startte trouwens als een project bij Polaroid en werd in 2005 afgesplitst tot een zelfstandig bedrijf. De technisch vergelijkbare thermische Fuji Printpix-technologie is overigens niet compatibel met ZINK.

©PXimport

De Sprocket 200 print op 313 x 400 dpi, ofwel 143,55 ppi (0,13 megapixels) met een 4:3-beeldverhouding. De afdrukken glanzen en het zelfklevende fotopapier heeft een gewicht van 100 gram/m².

ZINK-fotopapier bevat de basiskleuren cyaan, magenta en geel in inktlagen die ingepakt zijn tussen een doorzichtige bovenkant en ondoorzichtige achterkant met drukgevoelige stickerzijde. De inkten worden geactiveerd door ze op verschillende temperaturen en met wisselende duurtijden op te warmen: 110 °C voor cyaan, 150 °C voor magenta en 200 °C voor geel. Dat vergt redelijk veel van de accu, reden waarom de Sprocket ‘maar’ tien foto’s op één batterijlading kan printen.

Print je snel te veel foto’s achter elkaar dan kan dit in theorie tot oververhitting leiden, maar tijdens de test ondervonden we geen problemen. De Sprocket schakelt zichzelf trouwens automatisch uit bij oververhitting.

Sprocket klaarmaken voor gebruik

De Sprocket app werkt met iOS 8.0 en hoger en Android 4.4 en hoger. Controleer dus eerst even de versie op je je telefoon of tablet en update deze eventueel. Verwijder intussen de bovenklep van de Sprocket 200. Tien velletjes ZINK-fotopapier worden meegeleverd. Haal ze uit de beschermende plastic verpakking en vergeet de blauwe kartonnen kaart met streepjescode niet. Die ‘ZINK Smartsheet’ heb je namelijk nodig om de printer te reinigen en te kalibreren. Elke verpakking ZINK-fotopapier bevat een dergelijk kalibratiekaartje.

Plaats de kaart met de streepjescode omlaag in de printer en leg er het fotopapier op, eveneens met het logo omlaag. Sluit de printer en schakel de stroom in. Houd de stroomknop naast de usb-poort ingedrukt totdat het statuslampje wit brandt.

Voeg nu de Sprocket Printer toe via het apparaatmenu in de app. Mogelijk vraagt de app je om een firmware-update uit te voeren. Dit duurt enkele minuten. Tijdens het updaten knippert de statusled van de Sprocket 200 in alle ondersteunde kleuren. Koppel het apparaat uiteraard niet los zolang de update niet is voltooid. Het updateproces duurt maximaal een minuut of vijf.

Via de app print je foto’s uit de fotogalerij van je smartphone. Je kunt de app ook verbinden met Instagram, Facebook en Google en zo foto’s uit de cloud printen.

©PXimport

Eerste foto's printen

Het duurt ongeveer drie seconden om de printer in te schakelen. De Sprocket 200 voert altijd eerst een kleine zelftest uit, om te controleren dat de roller werkt en het papier correct geladen is. Printen duurt dertig à veertig seconden per foto, het verzenden inbegrepen. De foto schuift aan de voorkant uit de pocketprinter, is direct gebruiksklaar en hoeft dus niet te drogen zoals bij een oude Polaroid.

Bij een nieuw pak fotopapier wordt eerst de kalibratiekaart uitgeworpen, waarna pas de eerste foto volgt. Bewaar de kalibratiekaart voor de zekerheid tot het bijbehorende pak fotopapier op is. Als je om een of andere reden het fotopapier verwisselt dan moet je onderaan altijd opnieuw eerst het bijbehorende kalibratiekaartje leggen voor het beste afdrukresultaat.

De app heeft een optionele instelling voor ‘augmented reality’, die onzichtbaar voor het blote oog allerlei informatie in de foto verbergt, zoals de datum waarop en de locatie waarin deze gemaakt is. Die informatie kun je wel achteraf uitlezen met de scanfunctie van de Sprocket-app. De app toont vervolgens andere foto’s in je galerij die op dezelfde datum gemaakt zijn. Verder worden foto’s uit de galerij getoond die je op dezelfde locatie maakte. Ten slotte zoekt de app op Instagram en Google naar foto’s die anderen op dezelfde locatie maakten. Ook die kun je dan in de app bekijken.

Resultaten

Sprocket print foto’s standaard randloos. In de app kun je wel witte of gekleurde randen toevoegen, maar aangezien de foto’s al zo klein zijn hangt het sterk van het onderwerp af of dit een goed idee is. Verder kun je basisbewerkingen op de foto’s uitvoeren en allerlei kleurige clipart, virtuele stickers en effecten toevoegen.

Uiteraard is de selectie clipart niet zo uitgebreid als bij Messenger, Instagram of WhatsApp, laat staan als bij gespecialiseerde stickerapps zoals Stickify of PicsArt. Maar de Sprocket app werkt gebruiksvriendelijk; de beschikbare bewerkingsopties volstaan om foto’s waar nodig te retoucheren. De app toont het resultaat voordat je op de printknop drukt.

©PXimport

De afdrukkwaliteit hangt sterk af van de kwaliteit van de originele foto, maar is zeker aanvaardbaar. Verwacht echter geen professionele fotoafdrukkwaliteit. De prints zijn uiteraard ook vrij klein en de resolutie is beperkt. Daardoor werken simpele afbeeldingen met niet al te veel details zoals duidelijk zichtbare gezichten het best.

Leuk is wel dat je de prints als sticker kunt gebruiken. Je plakt ze probleemloos op een kaft of in een fotoalbum. Maar let op: in het speciale HP Sprocket fotoalbum dat je her en der kunt kopen, passen de iets grotere foto’s van de New Edition Sprocket niet! Voorlopig heeft HP geen eigen album voor zijn nieuwste Sprocket-printer, maar albums van andere merken bestaan er natuurlijk ook en die zijn sowieso goedkoper.

De mogelijkheid om datum- en locatie-informatie in de foto te verbergen en achteraf met de app uit te lezen, is méér dan een gimmick. Ze is handig om achteraf informatie over een foto terug te vinden, zelfs zonder dat je bijvoorbeeld iets op de achterkant schreef. Bij de eerste versies van de app haperden die ‘ingesloten ervaringen’ soms om onduidelijke redenen. Maar sinds een recente update (zie verder) functioneert deze functie wel goed.

Paar maanden later

HP werkte tijdens de testperiode zowel de Sprocket-app als de -firmware regelmatig bij. Daarmee werden enkele oneffenheden zoals problemen met de augmented reality-functie weggewerkt. Ook werden in de app extra stickers en afdrukeffecten toegevoegd.

De printer werkte tijdens de testperiode probleemloos. De accu loopt nauwelijks leeg als je de Sprocket niet gebruikt. Zet je hem weer aan dan is hij direct verbonden met de app en kun je binnen een minuut één of meer foto’s afdrukken. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat na de initiële configuratie probleemloos blijft werken.

Wat met de levensduur van de prints? Wij hingen foto’s maandenlang op in het dag- en kunstlicht van een typische woonkamer. Dit had geen merkbare invloed op de afbeeldingen. Als je ze in een erg warme ruimte ophangt, hebben de foto’s wel de neiging om op te krullen.

Noch ZINK, noch HP geven concrete info over de levensduur van de Sprocket-foto’s. ZINK zegt dat zijn thermische foto’s even lang leven als klassiek afgedrukte foto’s, zonder verdere details te geven. “They will last for years and years and years,” zo verklaarde ZINK CMO Scott Wicker in 2007 in een interview met het magazine van de Amerikaanse Photo Marketing Association (PMA).

Conclusie

De HP Sprocket New Edition is een erg leuke mobiele printer die je overal meeneemt om er kleine, zelfklevende kleurenfoto’s mee te printen. Niet zozeer de fotokwaliteit, als wel het hoge ‘fun’-gehalte maken dit tot een aanrader. De app werkt erg gebruiksvriendelijk. De mogelijkheid om AR-informatie in een foto te verbergen en via de app weer uit te lezen is ook interessant.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Handzaam
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Ingesloten ‘augmented reality’
  • Maar tien prints per acculading
  • Lage fotoresolutie
  • Blauwzweem in sommige prints
▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: