ID.nl logo
Zekerheid & gemak

HP Sprocket New Edition review - Mobiele fotoprinter

Sprockets van HP zijn kleine fotoprinter waarmee je overal met je smartphone foto’s en selfies op stickerformaat kunt printen. Wij probeerden een recent model enkele maanden uit. Hoe dat beviel, lees je in deze HP Sprocket New Edition review.

De HP Sprocket 200 Printer (New Edition) print kleurenfoto’s op drukgevoelig zelfklevend fotopapier van 5,08 x 7,62 cm (2 x 3 inch), ofwel 3,54 inch (9 cm) diagonaal. Je neemt het printertje gewoon in een jaszak of tas mee, want het meet slechts 80 x 118 x 25 mm en weegt maar 172 gram.

Je kunt printen terwijl de Sprocket met het stroomnet verbonden is, of met behulp van de niet-verwisselbare Li-polymeeraccu. Die bestaat uit twee cellen en heeft een capaciteit van 550 mAh; voldoende om ongeveer tien fotostickers te printen. En dat is – waarschijnlijk niet toevallig - ook het maximaal aantal stickers dat in het printertje past.

Het apparaatje verbruikt 0,55 watt in ruststand, 31 à 32 watt tijdens het afdrukken en gemiddeld 16 watt in werking. De omgevingstemperatuur bij gebruik dient tussen de 5 en 40 graden Celcius te zijn. Een micro-usb-stroomkabel wordt meegeleverd, maar voor een usb-stroomadapter moet je zelf zorgen. Dankzij de usb-stroomaansluiting kun je de Sprocket uiteraard ook overal met een pc, laptop of powerbank opladen.

Naast de usb-poort bevindt zich een kleine ronde led die rood brandt als de accu bijna leeg is, oranje wanneer hij half opgeladen is en groen wanneer hij vol is. Tijdens het laden knippert de led rood.

Aan de andere kant van de Sprocket is er een grotere langwerpige statusled die zes verschillende kleuren kan weergeven die je naar wens kunt toekennen aan de functies inschakelen, uitschakelen, slaapstand, inactief, printen en overige fouten.

Rood en wit zijn niet aanpasbaar: rood betekent dat er geen papier in de printer zit of dat er een storing is; wit wil zeggen dat de printer nog moet geconfigureerd worden met behulp van de mobiele app.

Zink-fotopapier

De Sprocket 200 print volgens de ZINK-printtechnologie (‘Zero INK’) die geen cartridges nodig heeft en in één keer via een thermisch proces een randloze kleurafdruk creëert. De ‘inkt’ zit dus al in het fotopapier; de printer activeert die door middel van een thermisch procedé.

De technologie werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf ZINK Holdings. HP heeft er een licentie op, net zoals andere bedrijven zoals Brother, Canon, Kodak, LG, Lifeprint, Prynt en Polaroid. ZINK startte trouwens als een project bij Polaroid en werd in 2005 afgesplitst tot een zelfstandig bedrijf. De technisch vergelijkbare thermische Fuji Printpix-technologie is overigens niet compatibel met ZINK.

©PXimport

De Sprocket 200 print op 313 x 400 dpi, ofwel 143,55 ppi (0,13 megapixels) met een 4:3-beeldverhouding. De afdrukken glanzen en het zelfklevende fotopapier heeft een gewicht van 100 gram/m².

ZINK-fotopapier bevat de basiskleuren cyaan, magenta en geel in inktlagen die ingepakt zijn tussen een doorzichtige bovenkant en ondoorzichtige achterkant met drukgevoelige stickerzijde. De inkten worden geactiveerd door ze op verschillende temperaturen en met wisselende duurtijden op te warmen: 110 °C voor cyaan, 150 °C voor magenta en 200 °C voor geel. Dat vergt redelijk veel van de accu, reden waarom de Sprocket ‘maar’ tien foto’s op één batterijlading kan printen.

Print je snel te veel foto’s achter elkaar dan kan dit in theorie tot oververhitting leiden, maar tijdens de test ondervonden we geen problemen. De Sprocket schakelt zichzelf trouwens automatisch uit bij oververhitting.

Sprocket klaarmaken voor gebruik

De Sprocket app werkt met iOS 8.0 en hoger en Android 4.4 en hoger. Controleer dus eerst even de versie op je je telefoon of tablet en update deze eventueel. Verwijder intussen de bovenklep van de Sprocket 200. Tien velletjes ZINK-fotopapier worden meegeleverd. Haal ze uit de beschermende plastic verpakking en vergeet de blauwe kartonnen kaart met streepjescode niet. Die ‘ZINK Smartsheet’ heb je namelijk nodig om de printer te reinigen en te kalibreren. Elke verpakking ZINK-fotopapier bevat een dergelijk kalibratiekaartje.

Plaats de kaart met de streepjescode omlaag in de printer en leg er het fotopapier op, eveneens met het logo omlaag. Sluit de printer en schakel de stroom in. Houd de stroomknop naast de usb-poort ingedrukt totdat het statuslampje wit brandt.

Voeg nu de Sprocket Printer toe via het apparaatmenu in de app. Mogelijk vraagt de app je om een firmware-update uit te voeren. Dit duurt enkele minuten. Tijdens het updaten knippert de statusled van de Sprocket 200 in alle ondersteunde kleuren. Koppel het apparaat uiteraard niet los zolang de update niet is voltooid. Het updateproces duurt maximaal een minuut of vijf.

Via de app print je foto’s uit de fotogalerij van je smartphone. Je kunt de app ook verbinden met Instagram, Facebook en Google en zo foto’s uit de cloud printen.

©PXimport

Eerste foto's printen

Het duurt ongeveer drie seconden om de printer in te schakelen. De Sprocket 200 voert altijd eerst een kleine zelftest uit, om te controleren dat de roller werkt en het papier correct geladen is. Printen duurt dertig à veertig seconden per foto, het verzenden inbegrepen. De foto schuift aan de voorkant uit de pocketprinter, is direct gebruiksklaar en hoeft dus niet te drogen zoals bij een oude Polaroid.

Bij een nieuw pak fotopapier wordt eerst de kalibratiekaart uitgeworpen, waarna pas de eerste foto volgt. Bewaar de kalibratiekaart voor de zekerheid tot het bijbehorende pak fotopapier op is. Als je om een of andere reden het fotopapier verwisselt dan moet je onderaan altijd opnieuw eerst het bijbehorende kalibratiekaartje leggen voor het beste afdrukresultaat.

De app heeft een optionele instelling voor ‘augmented reality’, die onzichtbaar voor het blote oog allerlei informatie in de foto verbergt, zoals de datum waarop en de locatie waarin deze gemaakt is. Die informatie kun je wel achteraf uitlezen met de scanfunctie van de Sprocket-app. De app toont vervolgens andere foto’s in je galerij die op dezelfde datum gemaakt zijn. Verder worden foto’s uit de galerij getoond die je op dezelfde locatie maakte. Ten slotte zoekt de app op Instagram en Google naar foto’s die anderen op dezelfde locatie maakten. Ook die kun je dan in de app bekijken.

Resultaten

Sprocket print foto’s standaard randloos. In de app kun je wel witte of gekleurde randen toevoegen, maar aangezien de foto’s al zo klein zijn hangt het sterk van het onderwerp af of dit een goed idee is. Verder kun je basisbewerkingen op de foto’s uitvoeren en allerlei kleurige clipart, virtuele stickers en effecten toevoegen.

Uiteraard is de selectie clipart niet zo uitgebreid als bij Messenger, Instagram of WhatsApp, laat staan als bij gespecialiseerde stickerapps zoals Stickify of PicsArt. Maar de Sprocket app werkt gebruiksvriendelijk; de beschikbare bewerkingsopties volstaan om foto’s waar nodig te retoucheren. De app toont het resultaat voordat je op de printknop drukt.

©PXimport

De afdrukkwaliteit hangt sterk af van de kwaliteit van de originele foto, maar is zeker aanvaardbaar. Verwacht echter geen professionele fotoafdrukkwaliteit. De prints zijn uiteraard ook vrij klein en de resolutie is beperkt. Daardoor werken simpele afbeeldingen met niet al te veel details zoals duidelijk zichtbare gezichten het best.

Leuk is wel dat je de prints als sticker kunt gebruiken. Je plakt ze probleemloos op een kaft of in een fotoalbum. Maar let op: in het speciale HP Sprocket fotoalbum dat je her en der kunt kopen, passen de iets grotere foto’s van de New Edition Sprocket niet! Voorlopig heeft HP geen eigen album voor zijn nieuwste Sprocket-printer, maar albums van andere merken bestaan er natuurlijk ook en die zijn sowieso goedkoper.

De mogelijkheid om datum- en locatie-informatie in de foto te verbergen en achteraf met de app uit te lezen, is méér dan een gimmick. Ze is handig om achteraf informatie over een foto terug te vinden, zelfs zonder dat je bijvoorbeeld iets op de achterkant schreef. Bij de eerste versies van de app haperden die ‘ingesloten ervaringen’ soms om onduidelijke redenen. Maar sinds een recente update (zie verder) functioneert deze functie wel goed.

Paar maanden later

HP werkte tijdens de testperiode zowel de Sprocket-app als de -firmware regelmatig bij. Daarmee werden enkele oneffenheden zoals problemen met de augmented reality-functie weggewerkt. Ook werden in de app extra stickers en afdrukeffecten toegevoegd.

De printer werkte tijdens de testperiode probleemloos. De accu loopt nauwelijks leeg als je de Sprocket niet gebruikt. Zet je hem weer aan dan is hij direct verbonden met de app en kun je binnen een minuut één of meer foto’s afdrukken. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat na de initiële configuratie probleemloos blijft werken.

Wat met de levensduur van de prints? Wij hingen foto’s maandenlang op in het dag- en kunstlicht van een typische woonkamer. Dit had geen merkbare invloed op de afbeeldingen. Als je ze in een erg warme ruimte ophangt, hebben de foto’s wel de neiging om op te krullen.

Noch ZINK, noch HP geven concrete info over de levensduur van de Sprocket-foto’s. ZINK zegt dat zijn thermische foto’s even lang leven als klassiek afgedrukte foto’s, zonder verdere details te geven. “They will last for years and years and years,” zo verklaarde ZINK CMO Scott Wicker in 2007 in een interview met het magazine van de Amerikaanse Photo Marketing Association (PMA).

Conclusie

De HP Sprocket New Edition is een erg leuke mobiele printer die je overal meeneemt om er kleine, zelfklevende kleurenfoto’s mee te printen. Niet zozeer de fotokwaliteit, als wel het hoge ‘fun’-gehalte maken dit tot een aanrader. De app werkt erg gebruiksvriendelijk. De mogelijkheid om AR-informatie in een foto te verbergen en via de app weer uit te lezen is ook interessant.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Handzaam
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Ingesloten ‘augmented reality’
  • Maar tien prints per acculading
  • Lage fotoresolutie
  • Blauwzweem in sommige prints
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇