ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Het Amerikaanse Netflix-aanbod kijken via je eigen VPS

Het Amerikaanse aanbod van Netflix is veel uitgebreider dan het Nederlandse, maar helaas is het amper meer mogelijk om via een VPN of proxy naar dat grote aanbod te kijken. Alhoewel... In dit artikel laten we je zien hoe je het Amerikaanse Netflix-aanbod alsnog kunt kijken door je eigen virtual private server (VPS) als VPN te gebruiken.

Let op: De enige reden dat deze methode werkt is omdat Netflix alleen grote diensten blokkeert, en een individuele dienst niet snel opmerkt. Het kan echter zomaar zijn dat je VPS plotseling wordt opgemerkt, of dat de provider die je gebruikt wordt afgesloten. Hou er dus rekening mee dat onderstaande methode niet waterdicht is en ieder moment kan worden geblokkeerd.

Netflix is een paar maanden geleden begonnen met het blokkeren van vpn- en proxy-diensten. De grote namen, zoals Torguard of Private Internet Access, zijn inmiddels niet meer te gebruiken met Netflix. Door een Virtual Private Server (VPS) te huren kun je echter je eigen kleinschalige vpn-service opzetten die Netflix niet zo snel zal blokkeren.

 

Je eigen server opzetten

Je hebt niet veel nodig om je eigen VPS te hosten. Het enige dat je nodig hebt is een IP-adres uit Amerika (als je het Amerikaanse aanbod wil zien), en genoeg bandbreedte om video’s te streamen.

Een VPS is niet duur. Instapmodellen vind je vanaf 5 dollar per maand. Voor die prijs krijg je meestal 512 MB RAM, 20 GB schijfruimte en minstens enkele honderden gigabytes aan netwerkverkeer. Je kunt je abonnement gewoon maandelijks opzeggen.

 

 

Installatie op je VPS

De meeste VPS-providers hanteren een vergelijkbare installatieprocedure. In het controlepaneel kies je welke Linux-distributie je wil installeren, waarna een custom image wordt klaargezet. Over het algemeen zijn dit erg minimale images met enkel de hoogst noodzakelijke tools. Voor dit artikel installeerden we Ubuntu 16.04 LTS.

Na de installatie krijg je het IP-adres en het root-wachtwoord van je server. Inloggen op je server doe je vanaf een Linux-client met het ssh-commando of via PuTTY onder Windows. Heb je PuTTY nog niet geïnstalleerd, download dan het .msi-bestand van www.Putty.org.

Start PuTTY en vul het IP-adres van je VPS in onder Host Name, vul een naam in voor de sessie onder Saved Sessions, en klik vervolgens op Save en Open. Accepteer de server key fingerprint – dit hoeft enkel de eerste keer – en vul de juiste inloggegevens in. In het vervolg hoef je enkel te dubbelklikken op de bewaarde sessie om de connectie te openen. Bij de eerste keer inloggen vraagt het systeem gelijk aan je om het root-wachtwoord te veranderen.

 

 

Je VPS beter beveiligen

De VPS installeren is relatief eenvoudig, maar we zijn nog niet helemaal klaar. Een VPS is bereikbaar via internet en zal al snel de aandacht trekken van malafide personen. Het is misschien niet eenvoudig om in een Linux-systeem in te breken (zeker niet als er nauwelijks services draaien), maar een betere beveiliging kan nooit kwaad. We geven je enkele tips om scriptkiddies buiten te houden.

1. Maak eerst een gewone gebruiker aan en gebruik het root-account enkel voor beheertaken.

useradd -m filip -s /bin/bash
passwd filip

De aanduiding filip in het commando is onze gebruikersnaam, vul daar je zelfgekozen gebruikersnaam in.

2. Open via het startmenu van Windows het tooltje PuTTYgen (dat werd samen met PuTTY geïnstalleerd) en klik op de knop Generate om een nieuw public/private keypair aan te maken. Vul vervolgens een wachtwoord (passphrase) in om die sleutel te beveiligen en kies één voor één de knoppen Save public key en Save private key.

3. Open vervolgens een tweede PuTTY-venster, selecteer de bewaarde sessie en klik op Load. Vervolgens ga je naar Connection / SSH / Auth in het linker deelvenster en selecteer je de eerder bewaarde private key (.ppk-bestand) met de Browse-knop. Onder Connection / Data / Auto-login username vul je de eerder aangemaakte gebruikersnaam in.

Ga daarna terug naar het Session-venster en klik op Save en Open om in te loggen met de nieuwe gebruiker. Je krijgt dan de foutmelding: "Server refused our key", dus log in met je wachtwoord.

4. Kopieer na het inloggen de public key uit PuTTYgen naar het authorized_keys-bestand (in PuTTY plak je tekst met een rechtermuisklik) met de volgende commando’s:

mkdir .ssh
chmod 700 .ssh
nano .ssh/authorized_keys

5. Open nogmaals een nieuwe PuTTY-sessie en controleer of je kan inloggen zonder je wachtwoord (je moet nu de key passphrase invoeren). Switch nadien naar de root-user met het su-commando su - .

6. Lukt dat probleemloos, pas dan volgende opties aan in /etc/ssh/sshd_config: PermitRootLogin no en PasswordAuthentication no, gevolgd door het commando service sshd reload .

7. Vanaf nu is het onmogelijk om rechtstreeks als root of zonder public key op je server in te loggen, dus dat is behoorlijk veilig! Tot slot stellen we nog enkele firewall-regels in:

ufw default deny incoming
ufw default allow outgoing
ufw allow ssh
ufw enable

Op die manier is enkel de ssh-server beschikbaar vanaf internet. Mocht je nadien extra services installeren, dan hoef je geen angst te hebben dat die meteen open staan voor het hele internet!

 

 

OpenVPN Access Server

OpenVPN vind je standaard in elke Linux-distributie terug. Het correct configureren van een OpenVPN-server is echter voer voor specialisten. Voor dit artikel gaat onze voorkeur dan ook uit naar OpenVPN Access Server. Dat is een alles-in-één package, gebaseerd op OpenVPN met een gebruiksvriendelijke webinterface. De enige beperking is dat de gratis versie slechts twee gelijktijdige logins ondersteunt. Wil je meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang geven tot je VPN-server? Dan moet je ofwel een licentie kopen voor OpenVPN Access Server (96 dollar per jaar voor 10 gebruikers) ofwel overstappen naar het OpenVPN-pakket van je distributie. Je mist dan wel de handige webinterface en de eenvoudige client-configuratie.

Installatiepakketten voor Ubuntu en CentOS vind je op OpenVPN.net. Wij downloadden het pakket voor Ubuntu 14.x, dat ook prima in 16.04 werkt. Na de installatie stel je een wachtwoord in voor de OpenVPN-gebruiker en open je tijdelijk de firewall naar de webinterface vanaf jouw publieke IP-adres (die kun je vinden via www.GeoIPTool.com).

ufw allow from to any port 943

 

 

Configuratie

Surf vervolgens naar https://:943/admin, klik de certificaatwaarschuwing weg en log in met de OpenVPN-gebruiker en het eerder ingestelde wachtwoord. Accepteer de Algemene Voorwaarden en doorloop even de verschillende configuratiemogelijkheden via de navigatiebalk links. We beperken ons hier tot de belangrijkste instellingen:

1. Selecteer TLS 1.2 in plaats van 1.0 onder SSL Settings om je server minder kwetsbaar te maken.

2. Beschikt je VPS over meerdere IP-adressen, selecteer dan het juiste adres onder Server Network Settings.

3. Onder VPN Settings definieer je het netwerk waarbinnen OpenVPN IP-adressen mag uitdelen. Standaard is dit een /20-netwerk, wat overkill is voor thuisgebruik. Zelf verkiezen we hier een netwerk zoals 192.168.x.0/24, met 254 IP-adressen. Op de positie x kies je uiteraard een ander getal dan je bestaande LAN (bijvoorbeeld 10, terwijl je LAN 0 of 1 heeft)!

4. Vink onder User Permissions de optie Require user permissions record for VPN access aan. Vervolgens voeg je een record toe voor elke gebruiker die je toegang wilt geven. Vergeet ook niet om eerst een systeemgebruiker aan te maken en het wachtwoord in te stellen!

5. Klik bij de laatste wijziging op Update running server of gebruik het commando service openvpnas restart om de wijzigingen toe te passen.

6. Tot slot openen we nog twee extra poorten in de firewall: TCP-poort 443 en UDP-poort 1194:

ufw allow proto tcp to any port 443
ufw allow proto udp to any port 1194

Clients gebruiken één van beide poorten om een VPN-verbinding te openen. UDP-verbindingen zijn sneller dan TCP-verbindingen, maar werken mogelijk niet achter firewalls (zoals in een bedrijfsomgeving). TCP-poort 443 wordt daarentegen bijna nooit geblokkeerd door firewalls, aangezien dit de poort is voor regulier HTTPS-verkeer.

 

 

VPN-clients

De benodigde software en configuratiebestanden voor de clients download je rechtstreeks van je VPN-server. Die interface draait ook op poort 943 en is momenteel dus enkel bereikbaar voor clients in je thuisnetwerk. Open volgende url in je browser om je eerste VPN-client in te stellen: https://:943. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord, en download en installeer de OpenVPN Connect-software voor het juiste platform (Windows, Mac of Linux).

Open vervolgens OpenVPN Connect en log nogmaals in met je inloggegevens. Je hoeft hier verder niets te configureren. Een icoontje in het systeemvak duidt aan dat je verbonden bent met je VPN-server. In de admin-webinterface verschijnt jouw pc ook onder Current Users.

Surf in je browser naar www.geoiptool.com en je zult zien dat je via het IP-adres van je VPN-server surft. Heb je je clients eenmaal ingesteld, dan kun je de toegang tot poort 943 eventueel weer dichtschroeven via de firewall. Vind je de admin- en client-interfaces daarentegen erg handig, zet dan poort 943 open voor alle IP-adressen (en niet enkel voor jouw thuisadres).

Op Android-smartphones is de procedure vergelijkbaar. Download de OpenConnect-app in de Play Store en kies de optie Import / Import Access Server Profile uit het menu.
Vul vervolgens het IP-adres in van je VPN-server, samen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Na het importeren van de configuratie en het servercertificaat vul je nogmaals je wachtwoord in om de VPN-verbinding te openen. Controleer nadien even via de browser of je effectief via je VPS surft en open daarna de Netflix-app. De OpenConnect-app is overigens ook beschikbaar voor iOS, maar niet voor Windows Phone.

 

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog