Het is al een tijdje geleden dat ik me in beveiligingssystemen heb verdiept. Uiteraard heb ik er thuis voor gezorgd dat ik mijn zaakjes op orde heb. Verisure kwam echter met een aanbod voor een test. ‘We gaan een stap verder dan gebruikelijk’ was de belofte. Dat klinkt als een interessante uitdaging.
Wat kost het?
Verisure is niet goedkoop. Vanaf € 399,99,- en een abonnement a €29,99 per maand, kun je er een appartement mee beveiligen. Daarvoor krijg je een hub voor bij je router, een bedieningspaneel, magneetcontact, 3 alarmsleutels, een sirene en neemt de alarmcentrale contact met je op als er iets mis gaat. Ook komen ze bij je langs als er een alarmsituatie is.
In de praktijk zal er door een beveiligingsdeskundige van Verisure een beoordeling worden gemaakt van je woning en een advies op maat worden samengesteld. Daarna komt een monteur het systeem installeren. Verisure kun je met één app beheren. Zo krijg je een melding wanneer het systeem wordt ingeschakeld, kun je met de schakelaars via de Verisure-app het licht bedienen en zie je in dezelfde app de gegevens over de ruimte waar Verisure-rookmelders staan. Zo weet je ook precies wat de temperatuur is in bijvoorbeeld de slaapkamer. In het standaardpakket zit ook een detector met een kleine camera, maar die camera staat niet continu aan. Als het alarm afgaat, gaat de beeldverbinding open en kan de meldkamer zien wat er aan de hand is.
In de praktijk
Na de installatie bleef het stil. Oorverdovend stil. Het Verisure-systeem stond. Ik verwachtte allerlei lichtjes, piepjes of een alarm van een te strak afgestelde rookmelder. Geen van allen. En toen ging het mis. Het basisstation van het systeem kreeg een klap tijdens het stofzuigen. De app gaf meteen een melding op mijn smartphone. ‘Systeem gesaboteerd’. Mooi: de app reageert. Niet veel later werd ik gebeld door de alarmcentrale. ‘Goedemiddag meneer, bent u de eigenaar van het Verisure-systeem?’ Dat kon ik bevestigen, vervolgens vroeg de medewerker om mijn wachtwoord. Toen bleef het even stil; ik wist het wachtwoord niet meer. De naam van mijn vriendin, mijn achternaam, een geboortedatum, mijn zoon. Het was allemaal fout. Ik probeerde nog uit te leggen dat ik het systeem aan het testen was voor PCM en ik toch echt tot ‘goed volk’ behoorde. Ik kwam er niet mee weg. Uiteindelijk schoot het wachtwoord me weer te binnen en kon ik nog net voorkomen dat er een surveillance voor mijn deur stond.
Dit voorval leerde me dat het Verisure-systeem prima werkt. De bekwaamheidsproef was geslaagd. Het in- en uitschakelen van het systeem wees zich vanzelf, hoewel het systeem weinig feedback geeft als het is ingeschakeld. Dat kan alleen als je de app hebt. Het is een van de weinige verbeterpunten die ik ben tegengekomen tijdens het testen.