Gratis software voor pda en smartphone

© CIDimport

Gratis software voor pda en smartphone

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 5 juni 2007 - 10:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:33

Redactie

Standaard krijgen mobieltjes en pda's een flinke verzameling software mee. Daarnaast is het mogelijk om, afhankelijk van uw wensen, zelf programma's te installeren. Eén van de bekendste is ongetwijfeld routeplanner TomTom, maar daarnaast zijn er inmiddels duizenden andere programma's waarmee u bijvoorbeeld makkelijker informatie invoert en beheert, muziek en film afspeelt of even kunt gamen.

Standaard krijgen mobieltjes en pda's een flinke verzameling software mee. Daarnaast is het mogelijk om, afhankelijk van uw wensen, zelf programma's te installeren. Eén van de bekendste is ongetwijfeld routeplanner TomTom, maar daarnaast zijn er inmiddels duizenden andere programma's waarmee u bijvoorbeeld makkelijker informatie invoert en beheert, muziek en film afspeelt of even kunt gamen. Aan veel van deze software hangt een prijskaartje, maar inmiddels is er ook een grote groep programma's die gratis is. We presenteren u een selectie van de beste freeware voor smartphone en pda.

Thuis, kantoor en internet

Verschillende platformen

Zo maar software installeren op uw mobiele kompaan is er niet bij. Er zijn nogal wat verschillende besturingssystemen en het is van belang dat u alleen software gebruikt die voor uw apparaat geschikt is. De belangrijkste platformen zijn:
Symbian
Komt vooral voor op telefoons van Nokia, Ericsson, Panasonic en Samsung. Dit besturingssysteem is gebaseerd op het EPOC-platform van Psion.

J2ME
Dit is een variant op het Javaplatform Java 2 Micro Edition dat op veel mobieltjes en pda's is te vinden. Dit is geen besturingssysteem, maar een omgeving’waarin Java-programma's (veelal games) speciaal ontwikkeld voor mobiele apparaten, kunnen worden gebruikt.

Windows Mobile
Een verzamelnaam voor diverse op Windows gebaseerde besturingssystemen. Er zijn diverse versies waarvan Windows Mobile 2003,Windows Mobile 5 en Windows 6 de laatste zijn, elk in twee varianten: Pocket PC (voor pda) en Smartphone-edition (voor slimme mobieltjes). Let er bij het downloaden en installeren van Windows-software op of deze wel geschikt is voor uw pda.

PalmOS
Besturingssysteem dat in eerste instantie alleen voor de Palm handhelds (pda's) werd gebruikt en later ook door de fabrikanten Garmin en Handspring. Vanwege een overname en omdat de laatste Palm Treo gebruikmaakt van Windows Mobile is onduidelijk wat er met PalmOS gaat gebeuren. De oudere Palms kunnen alleen software gebruiken die voor monochrome (zwart-wit) schermpjes is ontwikkeld. De nieuwere modellen kunnen daarnaast ook de nieuwere programma's in kleur draaien.

Overige
Er zijn verder nog een aantal kleinere besturingssystemen waarvoor software te vinden is. Voorbeelden hiervan zijn Newton, (Psion) Series 3 en Siena. Ook voor de Apple iPod zijn tal van hulpjes ontwikkeld die deze multimediaspeler meer functies geven.Bijna alle pda's en mobieltjes bevatten een Kladblok voor notities, behalve de Smartphones met Windows Mobile. Geen nood, met MilloNotes maakt u handige kattebelletjes. Ook bij Palm valt er een en ander te verbeteren. Met BigClock doet deze pda het erg leuk als Bureau-accessoire met een handige klok inclusief kalender en alarmfunctie. De dubbel uitgevoerde wereldklok laat u weten of u nog (of al) kunt bellen met familie of relatie in het buitenland zonder die persoon onbedoeld hartverlammend te wekken. Of dat allemaal nog niet genoeg is, bouwt BigClock uw Palm net zo gemakkelijk om tot een stopwatch met alles erop en eraan.
Uw pda als hulp bij de boodschappen? Neem dan Handy Shopper. U maakt een lijstje voor elke winkel die u wilt bezoeken. U kunt zowel de gewenste producten invullen als hun prijs, zodat u altijd een overzicht hebt van alle producten en bedragen. Het invullen kunt u ter plekke doen, zodat u na het afrekenen in één keer ziet of de kassabon klopt. De valuta zijn instelbaar, evenals de btw-tarieven.
Ondersteunt uw mobiele apparaat Java? Surf dan naar Mobile GMaps: een programma waarmee u het handige Google Maps op uw mobiel of pda kunt raadplegen.

Multimedia

Een film kijken in de trein of op het vakantieverblijf kan natuurlijk al jaren met een draagbare dvdspeler, en sinds enige tijd ook met tientallen andere apparaatjes. De tijd dat een pda nog als organizer door het leven ging, ligt ver achter ons. Er zijn inmiddels volop mogelijkheden op het gebied van video. Bijkomend voordeel is dat de meeste pda's een breedbeeldscherm hebben, alsof ze voor film zijn gemaakt.
The Core Pocket Media Player is een fraai programma, dat met veel soorten videoformaten overweg kan. Helaas niet met de wmv-bestanden voor Windows Media Player 9 en hoger, maar bijvoorbeeld wel met DivX, Xvid, mp3 en mpeg. Is geen onoverkomelijk probleem, aangezien video softwarematig op de pc met veel gratis programma's eenvoudig is om te zetten naar het gewenste formaat – zie voor meer informatie over conversie bijvoorbeeld hier. De voor het afspelen van video benodigde codecs zijn reeds gebundeld met het programma. Geschikt voor Palm en Windows Mobile. Installeren en kijken maar!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: voor wie bij fotograferen meteen denkt aan een handige functie op moderne mobiele telefoons, is DOFmaster niet geschikt. Als we u vertellen dat deze rekenhulp (beschikbaar voor Windows Mobile en Palm) is bedoeld om de juiste instellingen te bepalen voor diafragma, brandpuntsafstand en afstand tot het onderwerp om een bepaalde scherptediepte (Depth Of Field) te bereiken, is duidelijk dat de doelgroep eerder te vinden is onder (semi)professionele fotografen.

Utilities

Met name SmartPhone-gebruikers weten hoe vervelend het is om met een lege batterij te zitten. Dat is niet ondenkbaar want de streepjes van de batterij-indicator zeggen vrij weinig. BLifePlugin verzamelt gedurende twee tot drie 'gewone' dagen informatie over het gebruik van uw toestel en schat in hoeveel uren/minuten u nog vooruit kunt.
Zowel SmartPhone als Pocket PC-gebruikers zullen heel blij zijn met Mobile AppMover, een tool waarmee u de locatie van geïnstalleerde programmatuur kunt veranderen; handig als u een programma van het interne geheugen naar het geheugenkaartje wilt verhuizen. Op de website van de maker zijn overigens meer juweeltjes te vinden.
Wel wachtwoorden, pincodes en andere gevoelige informatie meenemen op uw SmartPhone maar liever geen zorgen bij verlies of diefstal? Gebruik DocLock: een digitale kluis die alle data versleutelt.

Games

De beste sites voor software


Pocketland.nl
Smartsym.nl
Freeware-palm.com
Tucows.com
Smartphonefreeware.com
Pdassi.nl
PdaGold.com
Topsites.Cearchives.comMet name apparaten met kleinere schermen lenen zich niet erg voor het spelen van snelle games. Als u het echter leuk vindt om te puzzelen is Smoresoft Sudoku voor de Pocket PC zonder meer leuk. Voor uw Windows Smartphone is er Gnuboy CE, waarmee u ook (vele duizenden) spelletjes die voor de Gameboy zijn ontwikkeld, kunt spelen op uw mobiel.
Het Formule 1-seizoen is volop bezig en de ware fan mist uiteraard geen enkele wedstrijd. Om te zorgen dat dat zo blijft en om alvast uit te kijken naar het volgende evenement, biedt het programmaatje F1 2007 een overzicht van alle geplande races. Behalve gegevens over waar en wanneer wordt gereden biedt F1 uitgebreide circuitinformatie. Een eenvoudig, doch uiterst handig hulpje voor de Palmliefhebber.
Een andere aanrader voor de Palm tenslotte is Puzzles dat u in één klap 22 spelletjes rijker maakt. Type vier-op-een-rij en mijnenveger, dus ook leuk voor de wat jongere spelers. Niet bij allemaal is even snel duidelijk hoe ze werken; het uitzoeken daarvan is vast de 23e puzzel!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000