ID.nl logo
Ga je verbouwen? Gebruik je smartphone
© PXimport
Huis

Ga je verbouwen? Gebruik je smartphone

Heb je plannen om te bouwen of verbouwen? Dan is je smartphone het ideale hulpmiddel. Niet enkel voor inspiratie maar ook als planner of als waterpas. Bovendien zijn er heel wat leuke apps die je helpen met het ontwerp, de inrichting én de tuin. Verbouwen met je smartphone in een handomdraai dus.

Tip 01: Lumos

Sta je op het punt om een woning te kopen om ‘m vervolgens al dan niet stevig te renoveren? Uiteraard wil je weten waar de zon precies staat. Want is dat terras zuidgeoriënteerd? En verwarmen die dakramen je slaapkamer niet ontzettend hard in de zomer? En hoe zit het met de tuin? Dankzij Lumos: Sun and Moon Tracker (iOS, gratis met in-app-aankopen,) kun je je perfect oriënteren. Sterker nog, de app geeft heel precies weer waar de zon op welk moment van de dag staat. Dankzij de kalender kun je ook te weten komen waar de zon ’s middags staat op 15 januari. Het is zelfs mogelijk om een inschatting te krijgen van de schaduwlengte. Hiervoor geef je de hoogte van een object – een boom, paal, muur – op en daarna het gewenste tijdstip. Via de Augmented Reality-modus zie je de stand van de zon op bepaalde tijden live op je camerabeeld. Lumos is handig bij de aankoop van een woning maar bijvoorbeeld ook voor de bepaling van je tuin of de installatie van zonnepanelen. Sun Locator is een app voor Android die ook dergelijke functionaliteit heeft.

Tip 02: Houzz Interior Design Ideas

Heb je een woning aangeschaft of ben je toe aan een ander interieur? Houzz Interior Design Ideas (iOS en Android, gratis) een toppertje als je inspiratie zoekt. De app bundelt meer dan veertien miljoen professionele interieurfoto’s in tig verschillende stijlen. Als je een moodboard wilt maken, kan deze app simpelweg niet ontbreken. Zodra je de app opent, geef je aan voor welke ruimte je inspiratie nodig hebt. Het aantal categorieën is ontzettend breed: van de keuken en leefruimte tot de berging, zolder, wijnkelder en zelfs carport. Vervolgens geef je met één tik aan van welke stijl je houdt: modern, traditioneel, boerderij, industrieel, Scandinavisch, Shabby Chic, … Amper een fractie van een seconde later krijg je fraaie foto’s voorgeschoteld. Die kun je stuk voor stuk opslaan of delen. Bovendien vind je ook razendsnel informatie van professionals – architecten, vakmannen– in de buurt. 

©PXimport

Als je een moodboard wilt maken, mag Houzz Interior Design Ideas niet ontbreken

-

Tip 03: AutoCAD

Niks zo vervelend als papieren plattegronden. Die zijn veel te groot en je hebt ze nooit bij de hand als het écht nodig is. Vraag je architect simpelweg om een digitale versie van de plannen. Vervolgens kun je de dwg-bestanden rechtstreeks vanuit je mailbox of clouddienst openen in AutoCAD – DWG Viewer & Editor (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen). Je kunt zo ook bepaalde oppervlaktes onmiddellijk bereken, wat weer handig is als je een vakman opzoekt om een offerte aan te vragen, of als je zelf wilt gaan behangen en wilt weten hoeveel behang je nodig hebt.

Tip 04: Spendee

©PXimport

Budgetbeheer is onmisbaar als je gaat bouwen of verbouwen. Als je te laks met de vooraf ingestelde budgetten omgaat, loopt alles immers in het honderd (of letterlijker: de duizenden). Dankzij de app Spendee (iOS en Android, gratis) bewaar je het overzicht. De budgetapp laat toe om inkomsten en uitgaven op een gebruiksvriendelijke manier te managen. Handig is dat je zelf kostencategorieën kunt aanmaken in functie van je woning: bijvoorbeeld ruwbouw, afwerking, technieken enzovoort. Onder Inkomsten is er zelfs een tabje Lening.

Tip 05: MagicPlan

Bouwplannen tekenen is geen gemakkelijke opgave. Het neemt veel tijd in beslag en vergt ook best wel wat competenties. Tenzij je MagicPlan (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen) gebruikt. Deze award-winnende app genereert plattegronden aan de hand van foto’s. Dat is ontzettend handig als je een bestaande woning koopt. Alles start met het registreren van de vier hoeken van een bepaalde ruimte. Daarna kun je allerlei objecten zoals extra muren, ramen of deuren toevoegen. Het resultaat wordt omgezet naar een plattegrond in 2D. Helemaal correct is het uiteraard niet met behulp van de gyroscoop, maar de afstanden komen wel behoorlijk goed in de buurt!

Tip 06: iHandy Doe-Het-Zelf

Ben je lekker aan de slag maar kun je geen kompas of waterpas vinden? Dankzij iHandy Doe-Het-Zelf (iOS en Android, 2,29 euro) heb je altijd vijf tools in je broekzak. De app bevat een schietlood om te controleren of je muren of lijnen verticaal zijn. Er is een niveaupas om een oppervlak mooi glad te krijgen en een waterpas. Er zit ook nog een stalen gradenboog in verwerkt om hoeken van 0 tot 180 graden te meten en met de stalen meter kun je zelfs afstanden meten. Uiteraard werkt echt materiaal eenvoudiger, maar als je dat niet voorhanden hebt, is iHandy een bruikbaar alternatief.

Tip 07: Hansgrohe@home

Een nieuwe kraan voor in de badkamer of keuken kiezen? Dat is niet eenvoudig, er is zo’n groot aanbod … En past die ene kraan wel mooi bij de rest van het interieur? Dankzij Hansgrohe@home (iOS en Android, gratis) kun je het thuis virtueel uitproberen. De app werkt erg eenvoudig: je fotografeert je oude douche, wastafel of aanrecht en kiest vervolgens een kraan uit de catalogus, die in het beeld gezet wordt. Enig minpunt is dat je via de app geen richtprijzen kunt zien.

©PXimport

Woonderhoud is een digitaal onderhoudsboekje dat een planning op maat genereert

-

Tip 08: Woonderhoud

Een woning moet je uiteraard goed onderhouden. Daarvoor is de app Woonderhoud (iOS en Android, gratis) een ideaal hulpje. Woonderhoud is een digitaal onderhoudsboekje dat een planning op maat genereert. Op basis van de kenmerken van jouw woning, vertelt de app welke klussen je maandelijks of jaarlijks moet uitvoeren. Dat gaat van het lappen van de ramen en het laten vegen van de schoorsteen tot het verplichte onderhoud van je cv-ketel. Per opdracht krijg je een reeks lokale bedrijven die je de opdracht graag uit handen nemen. Gaat er iets in huis stuk? Dan kun je zelfs via de app een reparatieverzoek indienen.

Tip 09: Klussen voor beginners

©PXimport

Ben je niet echt héél handig maar heb je wel zin om je handen uit de mouwen te steken? Dan is Klussen voor beginners (iOS en Android, gratis) een must. Deze app heeft meer dan zestig verschillende stappenplannen verzameld. Van het leggen van laminaat of het boren in keramische tegels tot het vervangen van een deurslot of het ophangen van een gordijnrail. Per stappenplan krijg je een overzichtelijke boodschappenlijst, enkele handige tips en stap-voor-stap-instructies met duidelijke tekeningen. Er zit zelfs een calculator in de app verwerkt om snel te berekenen hoeveel verf je voor die ene ruimte nodig hebt of hoeveel vierkante meter vloerbedekking je moet bestellen. Heb je nieuw materiaal aangekocht? Een bovenfrees, heteluchtpistool of schuurmachine bijvoorbeeld? Je krijgt per tool een overzicht van de karweien die je daarmee kunt uitvoeren én nuttige tips over het gebruik van het apparaat.

Per stappenplan krijg je een boodschappenlijst, tips en instructies met duidelijke tekeningen

-

Tip 10: MijnTuin

Zodra binnen alles klaar is, mag de tuin nog wel wat extra aandacht krijgen. Daarvoor gebruiken we de app MijnTuin (iOS en Android, gratis). Hierin zit een uitgebreide plantenbibliotheek, en je kunt ook een overzicht krijgen van jouw tuintaken. Per plantensoort lees je hoe vaak je moet snoeien en hoe je moet bemesten. Het is – na registratie – mogelijk om jouw plantensoorten op te slaan en een takenkalender te genereren. Heb je een specifieke tuinvraag? Weet je bijvoorbeeld niet hoe je een plant moet stekken of behandelen tegen bepaalde insecten? De community staat voor je klaar om je te helpen. Gebruiksvriendelijk en erg uitgebreide app!

▼ Volgende artikel
Review Oppo Reno 13 Pro – Speelt op safe
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Reno 13 Pro – Speelt op safe

Met de Oppo Reno 13 Pro zet het Chinese merk een nieuwe middenklasser in de markt met een fors (advies)prijskaartje van 799 euro. Voor dat bedrag zou je een unieke ontwerp, verbeterde prestaties, camera's van hoog niveau en handige AI-functies in huis halen. Is dat ook zo?

Goed
Conclusie

Er is niet echt iets waar de Oppo Reno 13 Pro in uitblinkt. Voor deze prijs — en vaak minder — doen andere smartphones het op meerdere vlakken beter. De Honor 200 (vergelijkbaar geprijsd) heeft een beter camerasysteem. De OnePlus 13R (ook ongeveer even duur) biedt een betere processor én fijnere software. En de Nothing Phone (3a) levert gewoon een goede ervaring voor de helft van het bedrag. We kunnen dan ook weinig bedenken waarom je juist voor deze Oppo zou kiezen. Niet omdat het toestel slecht is, dat niet.Het scherm is mooi, de processor presteert prima bij dagelijks gebruik en wordt niet warm, en de batterijduur is ruim voldoende. Maar echt overtuigen doet het nergens. Alles voelt braaf, veilig, degelijk. Onderwaterfotografie maakt deze telefoon nog enigszins onderscheidend, maar of dat veel mensen over de streep trekt? Wij vragen het ons af.

Plus- en minpunten
  • Prachtig oled-scherm
  • Capabele processor
  • Oplaadsnelheid
  • Comfort en gewicht
  • Uniek ontwerp
  • AI-opties werken niet allemaal in Nederland
  • Camerasysteem kan beter
  • Updatebeleid kan scherper
  • Flink aan de prijs
  • Doet niet echt iets unieks

Het toestel kost dus bijna 800 euro en bevindt zich daardoor in een soort subpremiumsegment: hoge middenklassers die net geen high-end smartphone-ervaring aanbieden. Onder meer de eerder in 2025 uitgebrachte OnePlus 13R bevindt zich in dat segment. Dat toestel heeft een adviesprijs van 749 euro, maar is soms al met 50 euro korting te koop. Het is een belangrijke concurrent van de Oppo Reno 13 Pro, ook al gooien beide toestellen het net over een andere boeg. De een let op prestaties, de ander meer op design en camera's.

Beide toestellen komen uit dezelfde stal. Oppo en OnePlus zijn namelijk zustermerken, die een hoop technologie, concepten en patenten delen. Vanuit bedrijfsperspectief geen verkeerd idee, maar dat levert in de praktijk nogal homogene ervaringen op. Ook al vallen de Oppo Reno 13 Pro en OnePlus 13R in dezelfde categorie, toch verschillen ze op belangrijke vlakken van elkaar. Daardoor kunnen bepaalde onderdelen doorslaggevend zijn. En dan heb je ook nog midrangers die voor 400 euro of minder te koop zijn – dat soort rivalen eisen eveneens je aandacht op.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Belangrijke details

Het punt is: de markt voor middenklassers is complex. We hebben gemerkt dat je echt niet diep in de buidel hoeft te tasten voor een goede smartphone. Dus waarom zou je dan 800 euro betalen als het ook met de helft lukt? Dan gaan details meespelen. Zoals altijd geldt dat het er maar net aan ligt wat voor dingen je belangrijk vindt. OnePlus concentreert zich met name op prestaties en schone software, terwijl Nothing het moet hebben van een uniek ledsysteem en de nieuwe Essential-knop. Oppo richt zich dan weer op ontwerp, camera's en AI-functies.

Het ontwerp is duidelijk een van de speerpunten van de Oppo Reno 13 Pro. Dit is een van lichtste en dunste smartphones binnen zijn marktsegment. Daarnaast is er een stevig aluminium frame dat het toestel een duurzaam karakter geeft. De versie die wij hebben getest heeft een soort parelmoerafwerking die, wanneer het licht er goed op schijnt, een halve vlinder laat zien. Dat unieke effect verdwijnt zodra je er een hoesje omheen doet. We willen niet al te cynisch klinken, want het ziet er echt prachtig uit – maar dat is wel de realiteit.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Onder water foto's maken

Een ander, praktischer element dat we kunnen waarderen aan de Oppo Reno 13 Pro is dat het toestel voorzien is van een IP68- en IP69-certificaat. Daardoor kun je het toestel onderdompelen in het water en zal het zelfs een 'aanval' van een hogedrukspuit overleven. Om dit allemaal kracht bij te zetten, heeft Oppo camera-opties voor onder water geïntroduceerd. Je kunt nu moeiteloos foto's maken wanneer je in zoetwater zwemt. Je moet de functie dan nog wel even activeren, maar deze handige optie hebben we tot op heden nergens anders aangetroffen. Wanneer je de optie aanzet, reageert het amoledscherm voorop niet meer op input. Je maakt dan foto's met de knoppen aan de zijkant.

Het display is 6,83 inch groot en heeft een hoge resolutie van 1272 bij 2800 pixels; in beide gevallen een vooruitgang ten opzichte van de voorganger van dit toestel. De maximale helderheid is hoog genoeg voor zonnige dagen, de beeldverversing stelt met 120 Hertz eveneens niet teleur en de kleuren komen over het algemeen goed tot hun recht. Nee, over het beeldscherm van de Oppo Reno 13 Pro hebben we niets te klagen.

©Wesley Akkerman

7x zoom.

Voldoende kracht

Het systeem wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 8350-chipset. Die zit qua prestaties in tussen de processor in de Nothing Phone (3a) (aan de lage kant) en OnePlus Nord 4 (aan de hoge kant in). Hoewel dit voldoende krachtig is voor dagelijkse taken, haal je dus niet de beste processor van middenklassers in huis. Scrollen, multitasken, mailen, bellen, berichten versturen – het gaat allemaal van een leien dakje. Echter, bij intensief gebruik kan het toestel nogal warm worden, maar gelukkig wordt het nooit oncomfortabel heet.

Ook wordt het systeem niet onnodig dichtgeknepen om batterijduur te besparen. Met 12 GB aan werkgeheugen is er genoeg ram voor de meeste multitaskingtaken, terwijl minimaal 256 GB aan opslagruimte ruimte biedt aan een grote hoeveelheid apps, foto's en video's. Maar in tegenstelling tot het model van vorig jaar kun je dit keer géén microSD-kaart gebruiken. De accu is er wel op vooruitgegaan. Die heeft met 5800 mAh 800 mAh meer vermogen. Opladen zou daarnaast niet langer dan een uurtje in beslag moeten nemen. Dat is een prima score.

3,5x zoom.

2x zoom.

0,6x zoom.

Herhaling van zetten

Op het gebied van software zien we dat Oppo de zetten van de Reno 12 Pro herhaalt. Het toestel draait op Android 15, met daaroverheen het ColorOS. Die softwareschil zorgt ervoor dat alles een beetje op iOS lijkt en dat je toegang krijgt tot de Slimme zijbalk. In die balk tref je recent gebruikte apps en enkele gen AI-functies aan. Met de generatieve AI-opties kun je pagina's samenvatten, teksten laten voorlezen en meer – maar die onderdelen werken nog altijd niet in het Nederlands. Daarnaast zijn er de standaard bewerkopties voor foto's.

Daarmee bedoelen we dat je onderdelen uit foto's kunt verwijderen en de achtergelaten leegte kunt laten opvullen. Dat gaat het systeem relatief goed af, maar perfect is het niet. Ook is het mogelijk beelden op te fleuren of een andere stijl mee te geven, en kun je natuurlijk ultieme groeps-selfies maken waarbij iedereen dezelfde kant op kijkt. Je hoeft dit keer geen Oppo-account te gebruiken, maar moet wel akkoord gaan met de dataverwerking. Het updatebeleid van drie Android-upgrades en vier jaar aan updates is helaas standaard en mager te noemen.

7x zoom.

3,5x zoom.

2x zoom.

Zeven keer optisch inzoomen

Boven die prachtige halve vlinder op de achterkant zit een cameramodule die drie lenzen huisvest. Zowel de hoofdcamera als telelens beschikt over vijftig megapixel en optische beeldstabilisatie. De derde lens, een groothoekvariant, biedt acht megapixel. Over de hoofd- en telelens zijn we nog te spreken. Het systeem kan tot zeven keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Details en kleuren blijven bewaard, zeker in omgevingen waarbij er voldoende licht is. Andere zaken gaan helaas toch minder goed. De groothoeklens kunnen we het beste omschrijven als 'redelijk'; deze lens maakt bijzonder onopvallende foto's.

Het complete systeem is prima in staat kekke kiekjes te maken voor sociale media. Maar als je er iets meer uit wilt halen, dan raden we aan de professionele modus te gebruiken. Dan kun je iets meer invloed uitoefenen op de beeldkwaliteit. Natuurlijk ben je wel beperkt door dit camerasysteem, maar wellicht levert het net wat betere beelden op dan in de standaardmodus. De Honor 200 Pro presteert veel beter op fotografievlak.

1x zoom.

0,6x zoom.

Oppo Reno 13 Pro kopen?

Er is niet echt iets waar de Oppo Reno 13 Pro in uitblinkt. Voor deze prijs — en vaak minder — doen andere smartphones het op meerdere vlakken beter. De Honor 200 (vergelijkbaar geprijsd) heeft een beter camerasysteem. De OnePlus 13R (ook ongeveer even duur) biedt een betere processor én fijnere software. En de Nothing Phone (3a) levert gewoon een goede ervaring voor de helft van het bedrag. Leuk die vlinder op de achterkant, maar daar win je natuurlijk geen oorlogen mee.

We kunnen dan ook weinig bedenken waarom je juist voor deze Oppo zou kiezen. Niet omdat het toestel slecht is, dat niet.Het scherm is mooi, de processor presteert prima bij dagelijks gebruik en wordt niet warm, en de batterijduur is ruim voldoende. Maar echt overtuigen doet het nergens. Alles voelt braaf, veilig, degelijk. Onderwaterfotografie maakt deze telefoon nog enigszins onderscheidend, maar of dat veel mensen over de streep trekt? Wij vragen het ons af.

▼ Volgende artikel
Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten
© Verino Popovic
Huis

Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Er is niets lekkerder dan een vers kopje cappuccino in de ochtend. Maar om de perfecte cappuccino te maken, heb je wél een goede melkopschuimer nodig. Dit artikel vertelt je hoe je een goede melkopschuimer herkent, zodat jij voortaan cappuccino en latte macchiato maakt als een echte barista.

In het kort: Het perfecte cappuccinoschuim maken is vrijwel onmogelijk zonder melkopschuimer in huis. Maar let op: niet elke melkopschuimer levert dezelfde kwaliteit. Wil je genieten van écht lekkere cappucino of latte macchiato, net zoals in je favoriete koffietentje? Let dan op de volgende punten als je een melkopschuimer koopt.

  • Handmatig of elektrisch
  • Verschillende standen
  • Instelbare temperatuur
  • Capaciteit

Lees ook: Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo


Een kopje zwarte koffie doet het altijd goed, maar soms wil je jezelf trakteren op iets speciaals. Een cappuccino, latte macchiato of een heerlijke verfrissende iced latte kan dan precies zijn waar je trek in hebt. Zonder een koffiezetapparaat met een stoompijpje of ingebouwde melkopschuimer is het alleen lastig om het perfecte schuim te maken. Je kunt in de weer gaan met een pannetje en een garde, maar het schuim wordt op die manier nooit zo romig en luchtig als het hoort. Wil je geen cappuccino met slap of lobbig schuim? Dan is het een goed idee om te investeren in een kwalitatieve melkopschuimer. Die herken je aan de volgende punten.

Handmatig of elektrisch 

Melkopschuimer zijn er in twee soorten: handmatig en elektrisch. Handmatige melkopschuimers zijn vaak lekker goedkoop, maar vereisen wel wat meer skills om lekker schuim te maken. Je moet namelijk zelf de plunjer op en neer bewegen en daarbij goed in de gaten houden of het schuim niet te slap of juist te luchtig wordt. Ook is het met een handmatige melkopschuimer moeilijker om een consistente textuur te creëren. Een elektrische melkopschuimer werkt een stuk makkelijker. Deze hoef je alleen maar aan te zetten; de motor doet de rest. Met een elektrische melkopschuimer heb je in een mum van tijd het perfecte schuim voor jouw cappuccino of latte macchiato. Vaak heeft dit type melkopschuimer ook een automatische opwarmfunctie, zodat je je melk niet eerst hoeft op te warmen in de magnetron. Daartegenover staat natuurlijk wel dat elektrische melkopschuimers vaak duurder zijn dan handmatige modellen, maar daar krijg je een hoop gemak voor terug. 

Verschillende standen

Veel elektrische melkopschuimers hebben meerdere standen voor het maken van verschillende soorten koffies. Zo is voor het werken in laagjes bij een latte macchiato steviger schuim nodig dan voor bijvoorbeeld een cappuccino. En voor het maken van iced latte is een speciale stand voor koud schuim onmisbaar. Sommige opschuimers hebben een stand die enkel verwarmt zonder schuim te maken, wat bijvoorbeeld handig is voor een latte of flat white. Ben jij gek van verschillende soorten koffies en vind je het leuk om daarmee te experimenteren? Dan is een melkopschuimer met drie of meer schuimstanden een slimme keuze. Maak je alleen af en toe cappuccino? Dan volstaat een model met één of twee standen.

©narong27

Instelbare temperatuur

Op sommige melkopschuimers heb je niet alleen keuze uit meerdere schuimstanden, maar kun je ook de temperatuur handmatig instellen. Waarom? Omdat dat nóg meer controle geeft over de kwaliteit van het schuim. Zo heb je voor delicate schuimsoorten zoals in een flat white geen hele hoge temperatuur nodig, namelijk zo rond de 50-55 °C, maar voor het romige schuim in een cappuccino is vaak een temperatuur van 60 tot 65 °C vereist. Boven de 70 °C wordt al gauw te heet: je proeft de melk dan minder goed en daarnaast kunnen de meeste melksoorten boven die temperatuur niet goed opschuimen. Handig: op veel melkopschuimers zit een automatische uitschakelfunctie die voorkomt dat de melk te heet wordt.

Capaciteit

Ook de capaciteit van een melkopschuimer heeft invloed op de kwaliteit van het schuim. Doe je te veel melk in je opschuimer, dan krijgt de melk niet genoeg ruimte om goed te kunnen circuleren en dus op te schuimen. Het resultaat kan dan slap en ongelijkmatig zijn, en bovendien kan de boel overkoken. Te weinig melk is ook niet goed: hierdoor warmt de melk te snel op, waardoor opschuimen ook moeilijker gaat en de melk zelfs kan aanbranden. Bedenk voordat je een melkopschuimer koopt daarom altijd goed hoeveel schuim je per keer gaat maken. Voor twee kopjes cappuccino heb je een melkopschuimer met een capaciteit van minstens 120 milliliter nodig. Zorg er daarnaast voor dat je je melkopschuimer altijd met minstens een derde melk vult en nooit verder dan het maximale vulstreepje.

Je koffie nog feestelijker?

Gebruik een cappuccinosjabloon!