Ga je verbouwen? Gebruik je smartphone
Heb je plannen om te bouwen of verbouwen? Dan is je smartphone het ideale hulpmiddel. Niet enkel voor inspiratie maar ook als planner of als waterpas. Bovendien zijn er heel wat leuke apps die je helpen met het ontwerp, de inrichting én de tuin. Verbouwen met je smartphone in een handomdraai dus.
Tip 01: Lumos
Sta je op het punt om een woning te kopen om ‘m vervolgens al dan niet stevig te renoveren? Uiteraard wil je weten waar de zon precies staat. Want is dat terras zuidgeoriënteerd? En verwarmen die dakramen je slaapkamer niet ontzettend hard in de zomer? En hoe zit het met de tuin? Dankzij Lumos: Sun and Moon Tracker (iOS, gratis met in-app-aankopen,) kun je je perfect oriënteren. Sterker nog, de app geeft heel precies weer waar de zon op welk moment van de dag staat. Dankzij de kalender kun je ook te weten komen waar de zon ’s middags staat op 15 januari. Het is zelfs mogelijk om een inschatting te krijgen van de schaduwlengte. Hiervoor geef je de hoogte van een object – een boom, paal, muur – op en daarna het gewenste tijdstip. Via de Augmented Reality-modus zie je de stand van de zon op bepaalde tijden live op je camerabeeld. Lumos is handig bij de aankoop van een woning maar bijvoorbeeld ook voor de bepaling van je tuin of de installatie van zonnepanelen. Sun Locator is een app voor Android die ook dergelijke functionaliteit heeft.
Tip 02: Houzz Interior Design Ideas
Heb je een woning aangeschaft of ben je toe aan een ander interieur? Houzz Interior Design Ideas (iOS en Android, gratis) een toppertje als je inspiratie zoekt. De app bundelt meer dan veertien miljoen professionele interieurfoto’s in tig verschillende stijlen. Als je een moodboard wilt maken, kan deze app simpelweg niet ontbreken. Zodra je de app opent, geef je aan voor welke ruimte je inspiratie nodig hebt. Het aantal categorieën is ontzettend breed: van de keuken en leefruimte tot de berging, zolder, wijnkelder en zelfs carport. Vervolgens geef je met één tik aan van welke stijl je houdt: modern, traditioneel, boerderij, industrieel, Scandinavisch, Shabby Chic, … Amper een fractie van een seconde later krijg je fraaie foto’s voorgeschoteld. Die kun je stuk voor stuk opslaan of delen. Bovendien vind je ook razendsnel informatie van professionals – architecten, vakmannen– in de buurt.
©PXimport
Als je een moodboard wilt maken, mag Houzz Interior Design Ideas niet ontbreken
-
Tip 03: AutoCAD
Niks zo vervelend als papieren plattegronden. Die zijn veel te groot en je hebt ze nooit bij de hand als het écht nodig is. Vraag je architect simpelweg om een digitale versie van de plannen. Vervolgens kun je de dwg-bestanden rechtstreeks vanuit je mailbox of clouddienst openen in AutoCAD – DWG Viewer & Editor (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen). Je kunt zo ook bepaalde oppervlaktes onmiddellijk bereken, wat weer handig is als je een vakman opzoekt om een offerte aan te vragen, of als je zelf wilt gaan behangen en wilt weten hoeveel behang je nodig hebt.
Tip 04: Spendee
©PXimport
Budgetbeheer is onmisbaar als je gaat bouwen of verbouwen. Als je te laks met de vooraf ingestelde budgetten omgaat, loopt alles immers in het honderd (of letterlijker: de duizenden). Dankzij de app Spendee (iOS en Android, gratis) bewaar je het overzicht. De budgetapp laat toe om inkomsten en uitgaven op een gebruiksvriendelijke manier te managen. Handig is dat je zelf kostencategorieën kunt aanmaken in functie van je woning: bijvoorbeeld ruwbouw, afwerking, technieken enzovoort. Onder Inkomsten is er zelfs een tabje Lening.
Tip 05: MagicPlan
Bouwplannen tekenen is geen gemakkelijke opgave. Het neemt veel tijd in beslag en vergt ook best wel wat competenties. Tenzij je MagicPlan (iOS en Android, gratis met in-app-aankopen) gebruikt. Deze award-winnende app genereert plattegronden aan de hand van foto’s. Dat is ontzettend handig als je een bestaande woning koopt. Alles start met het registreren van de vier hoeken van een bepaalde ruimte. Daarna kun je allerlei objecten zoals extra muren, ramen of deuren toevoegen. Het resultaat wordt omgezet naar een plattegrond in 2D. Helemaal correct is het uiteraard niet met behulp van de gyroscoop, maar de afstanden komen wel behoorlijk goed in de buurt!
Tip 06: iHandy Doe-Het-Zelf
Ben je lekker aan de slag maar kun je geen kompas of waterpas vinden? Dankzij iHandy Doe-Het-Zelf (iOS en Android, 2,29 euro) heb je altijd vijf tools in je broekzak. De app bevat een schietlood om te controleren of je muren of lijnen verticaal zijn. Er is een niveaupas om een oppervlak mooi glad te krijgen en een waterpas. Er zit ook nog een stalen gradenboog in verwerkt om hoeken van 0 tot 180 graden te meten en met de stalen meter kun je zelfs afstanden meten. Uiteraard werkt echt materiaal eenvoudiger, maar als je dat niet voorhanden hebt, is iHandy een bruikbaar alternatief.
Tip 07: Hansgrohe@home
Een nieuwe kraan voor in de badkamer of keuken kiezen? Dat is niet eenvoudig, er is zo’n groot aanbod … En past die ene kraan wel mooi bij de rest van het interieur? Dankzij Hansgrohe@home (iOS en Android, gratis) kun je het thuis virtueel uitproberen. De app werkt erg eenvoudig: je fotografeert je oude douche, wastafel of aanrecht en kiest vervolgens een kraan uit de catalogus, die in het beeld gezet wordt. Enig minpunt is dat je via de app geen richtprijzen kunt zien.
©PXimport
Woonderhoud is een digitaal onderhoudsboekje dat een planning op maat genereert
-
Tip 08: Woonderhoud
Een woning moet je uiteraard goed onderhouden. Daarvoor is de app Woonderhoud (iOS en Android, gratis) een ideaal hulpje. Woonderhoud is een digitaal onderhoudsboekje dat een planning op maat genereert. Op basis van de kenmerken van jouw woning, vertelt de app welke klussen je maandelijks of jaarlijks moet uitvoeren. Dat gaat van het lappen van de ramen en het laten vegen van de schoorsteen tot het verplichte onderhoud van je cv-ketel. Per opdracht krijg je een reeks lokale bedrijven die je de opdracht graag uit handen nemen. Gaat er iets in huis stuk? Dan kun je zelfs via de app een reparatieverzoek indienen.
Tip 09: Klussen voor beginners
©PXimport
Ben je niet echt héél handig maar heb je wel zin om je handen uit de mouwen te steken? Dan is Klussen voor beginners (iOS en Android, gratis) een must. Deze app heeft meer dan zestig verschillende stappenplannen verzameld. Van het leggen van laminaat of het boren in keramische tegels tot het vervangen van een deurslot of het ophangen van een gordijnrail. Per stappenplan krijg je een overzichtelijke boodschappenlijst, enkele handige tips en stap-voor-stap-instructies met duidelijke tekeningen. Er zit zelfs een calculator in de app verwerkt om snel te berekenen hoeveel verf je voor die ene ruimte nodig hebt of hoeveel vierkante meter vloerbedekking je moet bestellen. Heb je nieuw materiaal aangekocht? Een bovenfrees, heteluchtpistool of schuurmachine bijvoorbeeld? Je krijgt per tool een overzicht van de karweien die je daarmee kunt uitvoeren én nuttige tips over het gebruik van het apparaat.
Per stappenplan krijg je een boodschappenlijst, tips en instructies met duidelijke tekeningen
-
Tip 10: MijnTuin
Zodra binnen alles klaar is, mag de tuin nog wel wat extra aandacht krijgen. Daarvoor gebruiken we de app MijnTuin (iOS en Android, gratis). Hierin zit een uitgebreide plantenbibliotheek, en je kunt ook een overzicht krijgen van jouw tuintaken. Per plantensoort lees je hoe vaak je moet snoeien en hoe je moet bemesten. Het is – na registratie – mogelijk om jouw plantensoorten op te slaan en een takenkalender te genereren. Heb je een specifieke tuinvraag? Weet je bijvoorbeeld niet hoe je een plant moet stekken of behandelen tegen bepaalde insecten? De community staat voor je klaar om je te helpen. Gebruiksvriendelijk en erg uitgebreide app!