ID.nl logo
Fotobewerking met Gimp
© PXimport
Huis

Fotobewerking met Gimp

GIMP is een gratis fotobewerker die enorm veel mogelijkheden biedt. Het programma biedt zelfs functies die u verder alleen ziet bij de duurdere, semi-professionele fotobewerkers. Omdat er geen licentiecode nodig is, staat het u volledig vrij om GIMP op al uw computers te installeren.

1. GIMP ophalen

De benodigde software is te vinden op de website Gimp. GIMP is continu in ontwikkeling en behalve een stabiele versie zijn er ook altijd enkele zogeheten 'ontwikkelversies' beschikbaar. Die testversies zijn niet erg stabiel en willen nog weleens crashen. Het is verstandiger om ze links te laten liggen en geduldig te wachten tot ze zijn uitgerijpt en als definitieve versie beschikbaar komen. De laatste stabiele versie haalt u op door in de kop van de website op Download te klikken of rechts in het menu te kiezen voor Downloads en daarna op Download GIMP 2.6.11 te klikken. In dit artikel gaan we uit van versie 2.6.11.

©PXimport

De fotobewerker GIMP vindt u op www.gimp.org.

2. Installeren

Als GIMP hebt binnengehaald, moet u het eerst installeren. Hierbij krijgt u de keuze voorgelegd om GIMP via een klik op Install now met alle standaardinstellingen te gaan gebruiken, of om zelf wijzigingen aan te brengen via Customize. In dit artikel maken we gebruik van die laatste mogelijkheid. Zodra het scherm Select file associations verschijnt, kunt u met vinkjes aangeven welke bestandssoorten automatisch in het GIMP moeten worden geopend. Wilt u liever eerst de kat uit de boom kijken en afwachten of u het programma wel wilt blijven gebruiken? Dan is het verstandig om nog geen vinkjes te zetten bij de fotoformaten waarvan u de bestanden momenteel met andere programma's bewerkt.

3. GIMP-vensters

Zodra u GIMP start, verschijnen er twee vensters in beeld. Dat zijn de Gereedschapskist en het hoofdvenster waarin straks uw foto wordt getoond. U zult merken dat GIMP vaker met losse vensters werkt. Enerzijds moet u daar wellicht aan wennen, omdat u niet alles in één beweging kunt verplaatsen. Daar staat tegenover dat u ieder onderdeel op de door u gewenste schermplek kunt neerzetten, of in een hoekje kunt parkeren als u het tijdelijk niet nodig hebt. Vooral als u met twee schermen werkt, is dat erg prettig.

©PXimport

De gereedschapskist van GIMP.

4. Foto inladen

U kunt nu een foto inladen via Bestand / Openen in het hoofdvenster. De foto wordt venstervullend getoond. Voor meer comfort tijdens het bewerken, is het verstandig om steeds op het relevante deel van de foto in te zoomen. Zo ziet u de effecten van uw aanpassingen immers beter. Inzoomen doet u via Beeld / Zoomen. Achter de optie ziet u tussen haakjes hoever u momenteel bent ingezoomd. U kunt in dit menu al direct voor een bepaalde vergrotingsfactor kiezen. Omdat het vaak omslachtig is om tijdens het bewerken van een foto via het menu te werken, is het een goed idee om sneltoetsen te gebruiken. Zo kunt u inzoomen met de + toets en uitzoomen met -. Om een foto passend in het venster te krijgen, gebruikt u Shift+Ctrl+E. De foto op ware grootte bekijken (100% zoomfactor) kan met de 1 op uw toetsenbord.

5. Rechtzetten

In ons voorbeeld staat de foto duidelijk scheef. Dat is goed te zien aan de muur achter de astronaut. Als eerste gaan we daarom de foto rechtzetten. Kies in de gereedschapskist voor Draaien (sneltoets Shift+R). Dat kan ook door in het menu te kiezen voor Gereedschap / Transformatie / Draaien. Klik één keer op de foto, waarna een nieuw venster - genaamd Draaien - wordt geopend. Hierin kunt u met de schuifregelaar Hoek de foto draaien. Zodra u klaar bent, klikt u op de knop Draaien om de foto daadwerkelijk aan te passen. In plaats van de schuifregelaar te gebruiken, kunt u ook de muisknop ingedrukt houden en met de cursor in de foto gaan staan om hem te draaien.

©PXimport

De foto draaien kan door met de muis te slepen of door een schuifregelaar te gebruiken.

6. Bijsnijden

Omdat de foto nu een stukje is gekanteld, zijn er langs de omtrek bij de hoekpunten lege plekken verschenen. Die haalt u weg met het gereedschap Bijsnijden (sneltoets Shift+C). Klik in een hoek van de foto en trek met ingedrukte muisknop een rechthoek. Zorg dat de lege plekken buiten de rechthoekige selectie blijven. De selectie aanpassen kan ook nog nadat u de muisknop hebt losgelaten, door een van de hoekpunten of zijden te verslepen. Om het selectiekader in zijn geheel over de foto te verplaatsen, klikt u in de buurt van het midden en versleept u het kader terwijl u de muisknop ingedrukt houdt. Druk nu op Enter of klik in het kader om de foto uit te snijden. De mogelijkheid tot bijsnijden kunt u ook gebruiken om alleen een uitsnede van de foto te maken.

©PXimport

Het selectiekader kan via de hoekpunten en zijden worden geschaald.

7. Ongedaan maken

Zoals het een goede fotobewerker betaamt, maakt GIMP het mogelijk om bewerkingen altijd weer ongedaan te maken. Dat is handig als u een vergissing maakt of als u zich bedenkt. Klikt u in de menubalk op Bewerken, dan ziet u bovenaan het menu de laatste bewerking staan die u vervolgens ongedaan kunt maken. Daarvoor kunt u ook de sneltoets Ctrl+Z gebruiken. Druk de toets herhaaldelijk in om meerdere bewerkingen terug te draaien. Andersom werkt het ook: u kunt teruggedraaide bewerkingen opnieuw uitvoeren. Dat doet u via Bewerken in de menubalk, of met de sneltoets Ctrl+Y. Als u voor Bewerken / Bewerkingsgeschiedenis kiest, verschijnen al uw bewerkingen in netje op een rijtje, in een apart venster genaamd Ongedaan maken. U kunt vervolgens naar een specifiek punt terugkeren door simpelweg ergens in de lijst te klikken.

8. Belichting verbeteren

We vinden de foto in ons voorbeeld iets te donker en gaan dit verbeteren door in de menubalk naar Kleuren / Niveaus te navigeren. U krijgt nu een venster met een histogram in beeld. Dit is een grafiek die de verdeling van de helderheid laat zien. Bij elke foto zal dit berglandschap een andere aanblik hebben. Direct onder de grafiek ziet u een grijze balk met drie driehoekjes. Als het berglandschap niet tot aan de zijkanten doorloopt, verplaatst u het linkse zwarte driehoekje en het rechtse witte driehoekje in de richting van de voet van de grafiek. Op deze manier vergroot u het contrast. Als laatste gebruikt u het grijze middenschuifje om de foto naar smaak lichter of donkerder te maken.

©PXimport

Om de belichting en het contrast te verbeteren, verschuift u de driehoekjes onder de grafiek.

©PXimport

Onze voorbeeldfoto vóór de aanpassing van het histogram...

©PXimport

...en dezelfde foto ná het doorvoeren van de aanpassingen.

9. Witbalans

Vooral als een foto op een bewolkte dag of bij lamplicht is gemaakt, zijn de kleuren vaak niet zoals ze horen te zijn. U kunt de kleurweergave verbeteren via Kleuren / Automatisch / Witbalans. Mocht GIMP zich vergissen waardoor de kleuren juist achteruit gaan, dan draait u de aanpassing snel weer terug. Gevorderde fotografen die bekend zijn met de kleurencirkel kunnen de kleurbalans helemaal op maat maken via Kleuren / Kleurbalans.

10. Kleurverzadiging

Als de kleuren wat te flets zijn, voegt u gewoon wat extra verzadiging toe. De foto komt dan meer tot leven en spettert al snel van het scherm. Zijn de kleuren in uw foto juist te fel, dan kunt u de verzadiging natuurlijk ook terugschroeven. Dit doet u door naar Kleuren / Tint/Verzadiging te gaan en dan de schuif Verzadiging te gebruiken. Wilt u de foto liever omzetten naar zwart-wit, dan kiest u voor Afbeelding / Modus / Grijswaarden. Als alternatief kunt u de foto nog een leuk kleurtje geven via Kleuren / Verkleuren. Met de schuifregelaar Tint kiest u de kleur uit. Een waarde van rond de veertig zorgt bijvoorbeeld voor een ouderwetse Sepia-sfeer. Via Verzadiging stelt u de intensiteit van de gekozen kleur in.

©PXimport

U kunt uw foto eventueel 'opleuken' met een kleurtje.

11. Retoucheren

Soms zijn er lelijke vlekjes, haartjes of stofjes die u het liefst uit een foto wilt wegpoetsen. Dit heet 'retoucheren' en het kan prima met het kloonstempel. Kies Klonen (sneltoets C) in de gereedschapkist en zoom in op het gebied waar u iets wilt repareren. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de plek waar u het bronmateriaal vandaan wilt kopiëren. Laat de toets los en klik of schilder over het vlekje om het weg te krijgen. U kopieert dus beeldmateriaal vanaf de aangegeven bron over de vlek heen. De penseelgrootte stelt u in met de vierkante haaktoetsen ([ en ]). Om een ander deel van de foto te bekijken, houdt u de Spatiebalk ingedrukt en beweegt u de muis, dus zonder op een muisknop te drukken. De foto verschuift dan in het venster.

©PXimport

Tijdens het klonen worden pixels vanaf de aangegeven plek over een beschadiging gekopieerd.

12. Uitlijnen

U kunt voor elk vlekje steeds weer een ander brongebied aangeven (door te klikken terwijl u Ctrl ingedrukt houdt), of automatisch een nieuw brongebied laten kiezen. Dit geeft u onderin de gereedschapskist aan bij Uitlijning. Kiest u Geen, dan blijft het gekozen brongebied actief tot u een ander gebied kiest. Dit is handig als u een egaal gekleurd gebied snel op meerdere plekken wilt retoucheren. Verandert u de optie echter in Uitgelijnd, dan volgt het brongebied automatisch uw muisbewegingen, zodat u telkens het materiaal kunt gebruiken dat vlakbij een vlek zit, voor onzichtbare reparaties.

13. Gereedschapsopties

Zoals we net al bij het kloonstempel zagen, is er in de gereedschapskist meer te vinden dan alleen de gereedschappen zelf. Zodra u een gereedschap selecteert door erop te klikken of door de bijbehorende sneltoets te gebruiken, verschijnen onderin de gereedschapskist extra opties die puur en alleen bij dit specifieke gereedschap horen. Kijk dus altijd onderin de gereedschapskist welke mogelijkheden er zijn, want voor elk gereedschap is er weer iets anders voorhanden.

14. Repareren

Behalve het ouderwetse kloonstempel, is er ook nog het gereedschap Repareren (sneltoets H). Dit werkt ongeveer zoals het kloonstempel (dat we in tip 11 beschreven), alleen is dit gereedschap kieskeuriger bij het kopiëren van pixels van de bron naar de bestemming. Het houdt hierbij ook rekening met de beeldpixels van het omringende gebied. Hierdoor zijn grotere 'beschadigingen', zoals krassen of rimpels, beter en mooier te repareren. De gekopieerde pixels worden namelijk extra goed op het omringende beeldmateriaal afgestemd.

©PXimport

Het gereedschap Repareren houdt rekening met de omliggende pixels, in tegenstelling tot het gewone Kloonstempel.

15. Vrije selectie

Met GIMP kunt u niet alleen foto's verbeteren, maar ze ook manipuleren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om stukken uit foto's te 'knippen' en ze vervolgens in een andere of nieuwe foto te plakken. Met één of meer selectiegereedschappen snijdt u eerst een beeldelement uit de ene foto en vervolgens voegt u het toe aan een andere foto. De lasso is zo'n selectiegereedschap dat in nagenoeg alle fotobewerkers is te vinden. In GIMP heeft dit onderdeel de naam Vrije selectie gekregen (sneltoets F). U kunt met de muisknop ingedrukt rondom de omtrek van een object tekenen om het te selecteren, of steeds met een muisklik een extra lijnstuk plaatsen. Belangrijk is dat u de selectie eindigt op het punt waar u bent begonnen. De selectie is dan af en hij wordt aangegeven met een stippellijn, de zogeheten 'marcherende mieren'.

16. Toverstaf

Hebt u te maken met een egale achtergrond waarop het uit te snijden object duidelijk afsteekt, dan werkt selecteren met de Toverstaf (sneltoets U) vaak het snelst. Klik hiervoor op de achtergrond om deze te selecteren. Met Drempelwaarde onderin de gereedschapskist stelt u de gevoeligheid van de toverstaf in. Bij Modus geeft u aan of u met elke klik de bestaande selectie uitbreidt of dat u met een nieuwe selectie wilt beginnen. Omdat u nu de achtergrond hebt geselecteerd in plaats van het object, gebruikt u, zodra u klaar bent, de menuoptie Selecteren / Inverteren om de selectie om te keren.

17. Voorgrond selecteren

Twee geavanceerde selectiemethoden zijn Voorgrond selecteren en Schaar. Bij het eerste gereedschap doorloopt u altijd enkele vaste stappen. Eerst selecteert u met een soort lasso ruwweg de omtrek van het uit te snijden object. Daarna trekt u met een penseel een streep over het object zelf, zonder de achtergrond te raken. De achtergrond kleurt daarna donkerblauw. De selectie kan nu nog worden verfijnd door stukjes van het object die niet door GIMP zijn herkend blauw in te kleuren met een penseel. Na een druk op Enter is de selectie klaar. De nauwkeurigheid van dit gereedschap hangt sterk af van de complexiteit van uw foto, en u moet er rekening mee houden dat de berekening veel tijd kan vergen. Met de Schaar (sneltoets I) klikt u langs de omtrek van het object. Het gereedschap lijkt op de Lasso, maar werkt geavanceerder. GIMP zoekt namelijk zelf de randen van het object op. Het gereedschap werkt alleen goed als er veel contrast is tussen het object en de achtergrond.

©PXimport

Selecteer eerst ruwweg het object en geef er vervolgens een veeg over. GIMP maakt nu een selectie voor u.

18. Handig combineren

Voor het maken van nauwkeurige selecties is het bijna altijd nodig om meerdere gereedschappen na en door elkaar heen te gebruiken. Bijvoorbeeld eerst Voorgrond selecteren of Schaar om het onderwerp grofweg uit de achtergrond los te weken, en daarna enkele keren de lasso (Vrije selectie) om de omtrek van het object beter af te bakenen. Kies bij elke selectiegereedschap altijd onderin de gereedschapskist bij Modus of de selectie moet worden uitgebreid of juist verkleind. Uitbreiden gebruikt u om delen van het onderwerp aan de selectie toe te voegen die eerdere selectiegereedschappen hebben gemist. Verkleinen is nodig om een te veel aan materiaal weer uit de selectie te halen, zoals de achtergrond. Zo is het relatief eenvoudig om stapje voor stapje een object te selecteren.

19. Foto's combineren

Via de menuoptie Bewerken / Kopiëren of Bewerken / Knippen kunt u het geselecteerde deel van de foto op het klembord zetten, om het daar vandaan via Bewerken / Plakken weer in een andere foto te plaatsen. Dat heen en weer kopiëren is bijzonder eenvoudig, omdat u via Bestand / Openen meerdere foto's tegelijk kunt inladen in GIMP. Ze krijgen dan ieder een eigen venster. Zodra de selectie in een foto is geplakt, kunt u het met het gereedschap Verplaatsen (sneltoets M) naar de gewenste plek in de foto verschuiven. Klik daarna buiten de selectie om de bewerking te bevestigen.

©PXimport

De zojuist geselecteerde astronaut is naar een andere foto gekopieerd.

20. Werken met lagen

Net als in alle geavanceerde fotobewerkers, kunt u in GIMP met lagen werken. Een laag lijkt op een doorzichtig velletje dat u bovenop de foto legt. U kunt erop tekenen en u kunt aanpassen wat u maar wilt, zonder dat de foto zelf hierbij wordt gewijzigd. Lagen worden dus gebruikt om een foto te bewerken zonder dat de inhoud van de foto zelf wordt aangepast. Door met lagen te werken, is het altijd heel eenvoudig om uw aanpassingen later nog eens te veranderen, toevoegingen naar een andere plek te brengen of zaken weer te verwijderen. En dat alles zonder de foto te beschadigen. Plakt u delen van foto's in andere foto's, dan kunt u ook die delen ieder op een eigen laag zetten (Bewerken / Plakken als / Nieuwe laag). In de menubalk vindt u onder Laag allerlei bijbehorende functies. Gebruik de sneltoets Ctrl+L om een venster te openen waarin de aanwezige lagen zichtbaar zijn.

21. Creatieve filters

Met GIMP zijn op eenvoudige wijze allerlei leuke, mooie en creatieve effecten in een foto aan te brengen. Zo kunt u kiezen voor Filters / Decor / Oude foto. Hiermee geeft u de foto in een handomdraai een ouderwets uiterlijk, indien gewenst zelfs inclusief vlekken. Via Filters / Vervormingen zijn zeer indrukwekkende vervormingen van uw foto mogelijk. Er zijn ook wat meer 'serieuze' filters aanwezig. Zo kunt u een foto 'ontspikkelen' (dus de ruis verminderen), verscherpen of vervagen.

©PXimport

Dit ietwat vreemde horloge is gemaakt via Filters / Vervormingen / Iwarp. Het is het resultaat van slechts een paar muisklikken.

22. Resultaat opslaan

GIMP kent ontzettend veel functies en gereedschappen om foto's te bewerken, en we hebben in dit artikel slechts de ruimte om een kleine tip van de sluier op te lichten. Zodra u tevreden bent met uw aangepaste foto, is het tijd om deze op te slaan. Overschrijf nooit de originele foto die uit de camera is komen rollen, maar maak er eerst een kopie van (bijvoorbeeld in Windows Verkenner) en voer daar al uw de bewerkingen op uit. Hebt u nu de originele foto in GIMP geopend en bewerkt, schrijf deze dan direct naar een nieuw bestand weg, via Bestand / Opslaan als.

23. Foto's verkleinen

Voor eigen gebruik is het verstandig uw foto's altijd de maximale resolutie te laten behouden. Wilt u een foto echter in een online fotoalbum of op een smartphone of tablet zetten, dan is het beter om de foto flink te verkleinen. Behalve de afmeting in pixels, neemt ook de bestandsgrootte daardoor flink af. Uiteraard laat u het origineel ook nu weer intact en maakt u gebruik van een kopie die u verkleint. Verkleinen kan via Afbeelding / Afbeelding schalen. U ziet bij Afbeeldingsgrootte de huidige resolutie. Past u de breedte aan, dan verandert de hoogte automatisch mee - en andersom.

24. Nieuwe versies

GIMP wordt volledig gratis aangeboden en een team van vrijwilligers werkt er hard aan om nieuwe functionaliteiten te bedenken en ze toe te voegen. Dat kost veel tijd en het kan enkele maanden duren voordat er weer een nieuwe versie is die voldoende stabiel werkt. Tussendoor komen er wel 'probeerversies' uit, maar daarmee loopt u een groot risico op crashes. Het kan in ieder geval geen kwaad om zo nu en dan een blik op de website te werpen om te zien of er een nieuwe versie is, maar ook om alvast vooruit te kijken naar leuke nieuwe functies die u in de nabije toekomst kunt verwachten. Momenteel werkt het GIMP-team aan versie 2.8. Die is hopelijk rond het eind van dit jaar gereed. De voorgang van het project kunt u volgens via de website.

©PXimport

Het GIMP-team hoopt voor het eind van dit jaar een nieuwe versie van het programma uit te brengen. Deze grafiek oogt wat vreemd, omdat niet alle taken in de taaklijst zijn opgenomen.

25. Plug-ins

Voor nieuwe functies hoeft u niet te wachten op een nieuwe versie, want ze kunnen ook nu al aan het programma worden toegevoegd. Elke ontwikkelaar kan uitbreidingen, oftewel plug-ins, maken en daar worden er inmiddels al heel wat van aangeboden. Standaard worden al een paar honderd plug-ins met GIMP meegeleverd. Een overzicht hiervan krijgt u te zien als u naar Hulp / Plug-inverkenner navigeert. Met Hulp / GIMP online / Plug-inregister kunt u online een blik werpen op de talloze plug-ins die er voor het programma bestaan.

©PXimport

Standaard zijn al meer dan 250 plug-ins in GIMP aanwezig.

26. Hulpschermen

U kunt altijd hulp vragen over hoe het programma of een van de gereedschappen werkt. Dat kan door op F1 te drukken of door in de menubalk naar het onderdeel Hulp te gaan. GIMP is voor veel platformen beschikbaar, maar onder Windows kunnen er helaas alleen maar online hulpschermen worden bekeken. Als er een venster verschijnt waarin een mededeling staat die hier naar verwijst, moet u dus voor online kiezen. Via de website kunt u de handleiding van het programma ook rechtstreeks inzien door aan de rechterkant van de hoofdpagina op Documentation te klikken. Er is een Nederlandstalige versie van aanwezig, maar een groot deel van de uitleg die erin staat is alsnog Engelstalig.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
© Murarev Pavel
Huis

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Een schone koelkast is belangrijk: niet alleen blijft je eten langer vers, ook krijgen bacteriën en schimmels minder kans – wel zo goed voor je gezondheid! Maar hoe vaak moet je de koelkast eigenlijk schoonmaken?

Een schone koelkast... ✅ Houdt etenswaren langer vers ✅ Is beter voor de voedselveiligheid ✅ Verbruikt minder energie

Lees ook: Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Wanneer is het weer tijd om de koelkast schoon te maken?

Het is belangrijk om voedselresten of gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk te verwijderen. Anders vormt je koelkast een broedplaats voor bacteriën, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vaak ontkom je er niet aan om wekelijks met een vochtige doek achtergebleven restjes te verwijderen. Een andere taak die wekelijks terugkeert, is het afnemen van de buitenkant en de handgrepen van de koelkast met een vochtige doek. 

Op den duur is het nodig om je koelkast grondiger schoon te maken. Hoe vaak je de koelkast uitgebreid moet schoonmaken, hangt logischerwijs af van hoe vies het apparaat is, maar doe dit over het algemeen ten minste eens in het kwartaal. Vaker schoonmaken is zeker geen overbodige luxe, want een schone koelkast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar voorkomt ook nare geurtjes en houdt je voedsel langer vers. 

Tip: mee met de seizoenen 📆 Ben je vergeten wanneer de koelkast weer toe is aan een grondige schoonmaakbeurt? Maak je koelkast dan schoon op het moment dat er een nieuw meteorologisch seizoen begint. De lente start in maart, de zomer in juni, de herfst in september en de winter in december. 

Nieuwe koelkasten zijn vaak uitgerust met antibacteriële en geurabsorberende technologieën, maar ook no frost en geavanceerde luchtcirculatiesystemen zorgen ervoor dat je de koelkast minder vaak uitgebreid schoon hoeft te maken. Is je koelkast al wat ouder? Dan is het juist vaker nodig om je koelkast grondig te reinigen. Door de jaren verslechtert de luchtcirculatie van een koelkast, waardoor er sneller bacteriën en schimmels groeien en voedsel eerder bederft. Een maandelijkse grondige schoonmaakbeurt is dan aan te raden. 

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

©Andrey Popov

Hoe maak je je koelkast schoon?

Voor je aan de slag gaat, is het slim om je koelkast uit te zetten. Dit voorkomt dat de koelkast harder gaat werken en bespaart dus energie. Het schoonmaken van je koelkast is een goed moment om de houdbaarheidsdata van de voedingswaren te bekijken en wat niet meer te bruikbaar is weg te gooien. De rest van de producten zet je op het aanrecht zodat de voedingswaren niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel. Op warme zomerdagen gebruik je een koeltas of koelbox om de producten koel te houden. 

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, omdat dit de afsluitrubbers van de koelkast kan aantasten. Verwijder alle plateaus en bakken uit de koelkast en maak ze schoon met een schone (microvezel)doek of een zachte spons. 

Neem vervolgens de binnenkant van de koelkast af, van boven naar onderen. Vergeet niet de deur en de afsluitrubbers schoon te maken. Controleer ook of de rubbers niet vervormd, beschadigd of gescheurd zijn, en vervang deze indien nodig. Maak alles droog met een schone theedoek en zet alle producten weer terug in de koelkast. Dit is het ideale moment om je koelkast opnieuw in te delen.

Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het ook belangrijk om jaarlijks de achterkant van het apparaat schoon te maken. Door stof op het rooster kan het apparaat niet goed warmte afvoeren, wat het energiegebruik verhoogt.

Houd het overzicht

Met koelkastorganizers