Zo configureer je de firewall van Windows 10

© PXimport

Zo configureer je de firewall van Windows 10

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 11 april 2019 - 02:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Ronald Smit

Windows 10 beschikt over een ingebouwde firewall, die de grootste ellende buiten de deur moet houden. Waarmee we doelen op hackers die stiekem jouw systeem gekoppeld aan een slecht beveiligde router of openbare hotspot hangt.

Windows 10 beschikt niet alleen direct na de installatie over een ingebouwde virusscanner, maar ook over een al even ingebouwde firewall. Voor gemiddeld gebruik volstaan beide onderdelen, wil je meer controle en (of) een betere bescherming tegen virussen en andere vormen van malware, dan is het verstandig om een commercieel AV-pakket te installeren. Maar gebruik je de Windows-eigen variant dan ben je inmiddels ook redelijk veilig. De firewall is bovendien behoorlijk configureerbaar! In principe staan de standaardinstellingen goed en heb je er verder geen omkijken naar. Wel is het zaak om bij koppeling aan een nieuw netwerk dat niet het jouwe is, dit vooral niet als vertrouwd aan te merken als daarom gevraagd wordt. Alleen dan houdt je gespuis echt buiten de deur. Om eens een kijkje te nemen bij de instellingsmogelijkheden van de Windows firewall, klik je op het Defender-schildje rechtsonder in de systeemwerkbalk. Klik in het geopende venster op Firewall- en netwerkbeveiliging. Afhankelijk van hoe je netwerk is opgebouwd zie je diverse opties. Een daarvan is actief. Door daarop te klikken kun je tenminste één optie aanzetten: Alle binnenkomende verbindingen blokkeren, inclusief verbindingen in de lijst met toegestane apps. Doe dat alleen in geval van nood, als je het gevoel hebt dat er iemand jouw systeem probeert binnen te dringen. Sommige programma's hebben voor een correcte werking namelijk binnenkomende verbindingen nodig. Maar in geval van nood kan dit een prima blokkeeroptie zijn.

© CIDimport

Bepaal app-toestemmingen

Je kunt software in principe blokkeren door eerst (via het pijltje linksboven) weer terug te gaan naar het vorige venster. Klik dan op Een app toestaan door de firewall. Klik op de knop Instellingen wijzigen en schakel de ongewenste app uit. Het is niet helemaal helder wat er nu gebeurt, in ons geval bleef bijvoorbeeld het als test uitgeschakelde Firefox gewoon internettoegang houden. In dit geval zou Hitman Pro een oorzaak kunnen zijn, mogelijk 'overruled' dit de Windows firewall. Overigens geldt dat in geval van een geïnstalleerde internet security suite de Windows firewall sowieso niet meer gebruikt wordt, dus dan heeft het geen enkele zin om de settings daarvan aan te passen! Hoe dan ook, klik na het uitschakelen van een programma op OK en in principe zou je er vervolgens niet meer het internet mee op moeten kunnen. Veel meer mogelijkheden vind je onder Geavanceerde instellingen. Hier kun je door links op Regels voor binnenkomend verkeer te klikken en dan rechts op Nieuwe regel. Selecteer in de eerste stap van de wizard de optie Poort en doorloop de rest van de vragen. Op die manier kun je je Windowssysteem bijvoorbeeld opzetten als een webserver die over je hele thuisnetwerk bereikbaar is. Wil je dat je systeem ook via internet bereikbaar is, dan zul je in je router port forwarding-instellingen moeten activeren. Let echter extreem goed op met het openen van poorten op je systeem: vaak leidt dit tot grote veiligheidsrisico's. Alleen doen dus als je heel precies weet waar je mee bezig bent!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000