ID.nl logo
Externe USB-opslag aansluiten je Synology NAS
© PXimport
Huis

Externe USB-opslag aansluiten je Synology NAS

De NASsen van Synology zijn voorzien van tenminste één USB-aansluiting. Vaak zit hier ook – wederom tenminste – één USB 3-exemplaar bij. Dat biedt interessante mogelijkheden voor gegevensoverdracht en meer!

De meest logische inzet van een USB-poort op je NAS is natuurlijk het aansluiten van een extern opslagmedium als een USB-stick of externe harde schijf. In het eerste geval om snel data over te hevelen van of naar je NAS die op een stick staat of moet komen te staan. In het tweede geval ook om data over te hevelen vanaf bijvoorbeeld een externe harddisk naar je Synology. Of om deze harddisk als back-upschijf voor gegevens op de NAS te gebruiken. Het kan allemaal. Wel is het opletten bij het loskoppelen van externe opslagmedia. Net als als onder Windows, macOS of welk ander besturingssysteem ook is het zaak om de stick of schijf eerst ‘softwarematig’ los te koppelen. Daarmee voorkom je gegevensverminking, bijvoorbeeld omdat je het opslagmedium er per ongeluk tijdens een schrijfactie van (buffer)gegevens uittrekt.

Veilig loskoppelen doe je door op het pictogram dat behoort bij aangesloten externe media te klikken. Je vindt dit min of meer rechtsboven op de werkbalk van de Synology desktop. In het menu dat daarop verschijnt zie je de aangesloten externe schijven of sticks vermeld. Achter elk item in de lijst staat een knopje met een naar bovengericht driehoekje en een streep. Dat is de uitwerpknop; klik hier dan ook op en bevestig je uitwerpwens. Na even wachten verdwijnt het item uit de lijst (of zelfs de hele knop als je maar een apparaat had ingeprikt). Daarmee is het externe opslagmedium softwarematig losgekoppeld en kun je het veilig uit de USB-poort trekken. Verdwijnt de drive niet uit de lijst of blijft de knop staan? Probeer het dan nog eens. Uiteindelijk komt het helemaal goed.

©PXimport

Meer USB-hardware

Maak – als je externe opslagmedia gebruikt – natuurlijk vooral gebruik van de USB 3-aansluitingen op je Synology NAS. Alleen dan haal je de maximale snelheid uit een eveneens USB 3-capabel opslagmedium. Los van opslagmedia ondersteunen de NASsen van Synology nog meer externe hardware. Probleem daarbij is dat Synology helaas heeft besloten in veel categorieën om onbekende redenen geen nieuwe hardware meer toe te voegen. Gelukkig staat daar tegenover dat apparatuur als externe USB-geluidskaarten (of DAC’s), printers en zelfs DVB-T tv-sticks redelijk gestandaardiseerd zijn. Zeker de printers en DAC’s. Grote kans dus dat als je zo’n stick inprikt, deze werkt. Het is meer een kwestie van ‘hit and miss’ als je bijvoorbeeld een wifi-stick inprikt of die al genoemde tv-stick. Printers kennen vaak een emulatiemodus, dus dat loopt over het algemeen ook wel goed af. Kortom: kwestie van proberen dus.

Als je bijvoorbeeld een een setje externe USB-speakers (dus exemplaren met een ingebouwde DAC en USB-plug) aansluit, kun je muziek rechtstreeks vanaf je NAS en de app Music Station ten gehore brengen. Handig voor op de werkkamer: zo heb je daar altijd centraal muziekbeheer bij de hand. Ook een DAC (digitaal-analoog-converter) aansluiten op je hifi is geen probleem. Kortom: mogelijkheden genoeg!

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch