ID.nl logo
Dossier: Netflix
© PXimport
Zekerheid & gemak

Dossier: Netflix

Netflix is een enorm handige en prettige video streamingdienst. In dit artikel verzamelen wij alle informatie over Netflix, vind je handige how to's en bespreken we tal van leuke tips.

Na één aflevering stoppen met Netflix? Dat kan!

Toegevoegd op 4 maart 2014

Binge-watching, oftewel, het achter elkaar kijken van afleveringen, is iets waar Netflix hoog op inzet. Daarom werd eind 2012 een functie geïntroduceerd waarmee automatisch de volgende aflevering werd gestart in een serie. Maar wat als je dit niet wilt?

Binge watching

De smaak van de televisiekijker (of eigenlijk moeten we zeggen media-consument) verandert snel. We willen niet langer een week wachten op de volgende aflevering, we willen alles snel, achter elkaar kunnen consumeren, een seizoen van een serie in twee dagen volledig bekijken.

De functie waarmee automatisch een nieuwe aflevering gestart wordt is daar volledig op gericht. Vervelend was echter dat de functie lange tijd niet uitgeschakeld kon worden. Je kreeg weliswaar per twee afleveringen de vraag of je nog steeds wilde doorkijken, maar in bed val je al snel na een halve aflevering in slaap. Gelukkig kun je de functie nu uitzetten.

©PXimport

Lees verder over het stoppen met Netflix.

Slaaphack pauzeert automatisch Netflix-uitzending

Toegevoegd op 3 maart 2014

Een add-on voor Netflix kan het mogelijk maken de uitzending van een film of serie automatisch te blokkeren als de kijker in slaap valt.

Een team programmeurs heeft een add-on ontwikkeld tijdens Netflix Hack Day waarmee de actieve uitzending automatisch pauzeert als de kijker in slaap valt. De hack laat de fitnesstracker Fitbit namelijk samenwerken met de on-demand videodienst.

Lees verder over de slaaphack van Netflix.

Alternatieve videodiensten voor Netflix

Toegevoegd op 14 januari 2014

Netflix is een soort Spotify voor films en series en probeert na het succes in de Verenigde Staten nu ook Nederland te veroveren. Uiteraard is Netflix niet de enige dienst die een vergelijkbaar principe hanteert. We vergelijken Netflix met Pathé Thuis en iTunes.

Het belangrijkste van een streaming videodienst is uiteraard de kwaliteit en kwantiteit van het aanbod. Om een goede vergelijking te maken, hebben we de diensten getest op beschikbaarheid van de tien best verhuurde dvd-titels van Filmtotaal van eind vorig jaar, de tien beste films allertijden volgens IMDb en een tiental populaire series.

©PXimport

Lees verder over de alternatieve streamingsdiensten voor Netflix.

5 mediaspelers om Netflix op te kijken

Toegevoegd op 9 januari 2014

Een groot voordeel van Netflix is dat je niet per se een pc nodig hebt om naar films en series te kijken. Ook met andere apparaten stream je deze in uitstekende kwaliteit naar je HDTV. In deze test zetten we verschillende mediaspelers op een rijtje waarmee je Netflix kunt gebruiken.

Met een Netflix-account van 7,99 euro per maand is de streaming-videodienst tegelijkertijd op twee apparaten te gebruiken. Handig, want je kijkt bijvoorbeeld naar een aflevering van Sons of Anarchy op de PlayStation 3, terwijl een ander gezinslid van een mooie film geniet via een geschikte mediastreamer of tablet. Betaal je 11,99 euro per maand, dan kun je zelfs op vier apparaten tegelijkertijd naar Netflix-films kijken. Om te bepalen welk abonnement je nodig hebt, is het handig om eerst te weten welke apparaten er allemaal geschikt zijn voor Netflix.

©PXimport

Lees verder over welke apparaten geschikt zijn om Netflix op af te spelen.

Aan de slag met Netflix

Toegevoegd op 6 januari 2013

Sinds enkele maanden kunnen we op een gebruiksvriendelijke en legale manier films en series streamen dankzij Netflix. Het werkt eenvoudig. In je browser, maar ook op een smartphone, tablet, console, mediaspeler of smart-tv. In deze workshop leggen wij je uit hoe je aan de slag kunt met Netflix.

1 Uitproberen

Netflix kost zo'n 8 euro per maand, maar je kunt Netflix (review) de eerste maand gratis uitproberen. Hiervoor moet je bij de registratie wel vast je betaalgegevens achterlaten, zodat je betaalde account direct start na de uitprobeermaand.

©PXimport

Lees verder over hoe je het maximale uit Netflix kunt halen.

Is het kwaliteitsverlies van HD-films Netflix op te lossen?

Toegevoegd op 11 december 2013

Na het installeren van de nieuwste Apple TV-update was ik verbijsterd dat de kwaliteit van Netflix-streaming voor sommige series die ik volg op mysterieuze wijze achteruit gegaan was. Van 'Super HD' naar het duidelijk inferieure 'standard definition'. Tijd dus om eens op onderzoek te gaan...

Ik heb tenminste één Apple Support Communities thread gevonden die het probleem bevestigt. Een aanbevolen oplossing was het opnieuw opstarten van Apple TV. Dat werkte niet voor mij. In plaats daarvan, zoals een van mijn volgers op Twitter adviseerde, heb ik uitgelogd op Netflix, en opnieuw ingelogd. Succes. Ik had weer Super HD.

Lees verder over het oplossen van problemen binnen Netflix.

6 procent Nederlanders heeft Netflix abonnement

Toegevoegd op 15 november 2013

Ongeveer 6 procent van de Nederlanders heeft op dit moment een abonnement op Netflix. Ruim de helft kent de streamingdienst niet. Dat blijkt uit onderzoek van NUtech, in samenwerking met Maurice de Hond.

42 procent van de mensen geeft aan bekend te zijn met Netflix (bekijk zeker deze review), dat in september in Nederland werd gelanceerd. Van de ondervraagden heeft 57 procent nog nooit van de dienst gehoord. In totaal wordt het aanbod van Netflix door zo'n 6 procent van de Nederlanders gebruikt. Voor 7,99 euro krijgt een gebruiker onbeperkt toegang tot de films, series en documentaires op Netflix.

Lees verder over het gebruik van Netflix in Nederland.

NPO, RTL en SBS bundelen krachten tegen Netflix

Toegevoegd op 15 november 2013

De NPO, RTL en SBS hebben vrijdag een gezamenlijk video-on-demand-platform aangekondigd. NLziet, zoals de dienst heet, zal begin 2014 gelanceerd worden en maakt net als Netflix gebruik van een abonnementsvorm. Hoeveel er voor NLziet betaald moet worden is vooralsnog onduidelijk.

Met NLziet bieden de omroepen straks één portal voor al hun tv-content. Hoewel Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk afzonderlijke platformen blijven, zullen alle uitzendingen dus ook onder één applicatie terug te vinden zijn. Abonnees kunnen binnen NLziet tv-uitzendingen tot maximaal een jaar terug streamen.

Lees verder over de krachtenbundeling tegen Netflix.

5 redenen om nu in Netflix te duiken

Toegevoegd op 17 oktober 2013

Netflix is ruim een maand beschikbaar in Nederland. Net als bij andere vroege vogels zit ook mijn gratis proefmaand er dus op, en wordt er netjes 8 euro per maand betaald om te blijven kijken. Ben jij nog altijd niet aan Netflix begonnen? Hier vijf redenen waarom je niet langer moet wachten...

1. Gratis Netflix-maand

De grootste reden om Netflix op zijn minst een kans te geven, is de gratis proefmaand die de dienst voor iedere gebruiker beschikbaar stelt. En dat geeft je ook direct de mogelijkheid eens te beoordelen of alle heisa van de afgelopen vijf weken terecht was. Niet tevreden met Netflix? Zeg dan wel bijtijds op. Netflix zal je proefabonnement namelijk stilzwijgend omzetten naar een betaald abonnement.

©PXimport

Lees verder over de redenen om Netflix uit te testen.

Haal de Amerikaanse Netflix naar Nederland

Toegevoegd op 30 september 2013

Wanneer je gebruikmaakt van Netflix, zal je merken dat veel films en series niet beschikbaar zijn in Nederland. Het aanbod in de Verenigde Staten is vele malen groter, en dat is natuurlijk best vervelend. Wij laten zien hoe je hier vanuit Nederland toch nog van kunt genieten.

Amerikaans account

In theorie krijg je vrij eenvoudig toegang tot het Amerikaanse aanbod van Netflix door een Amerikaans account aan te maken. In de praktijk blijkt het echter best lastig, aangezien je een Amerikaanse creditcard nodig hebt én een Amerikaans adres. Ook moet je een proxysite zoeken die bij het aanmelden je internetverkeer via de VS omleidt. Wellicht een goede optie als je vrienden of kennissen in de Verenigde Staten hebt.

©PXimport

Lees verder over de Amerikaanse Netflix.

Netflix - Onbeperkt films en series streamen op al je apparaten

Toegevoegd op 23 september 2013

Film- en serieliefhebbers hebben maandenlang uitgekeken naar de komst van Netflix. Eindelijk zou er een goede dienst komen waarbij we voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series kunnen kijken. Begin deze maand was het dan eindelijk zo ver en kwam Netflix in Nederland beschikbaar.

Netflix bestaat al sinds 1997 en is begonnen als dvd-verhuurservice. In de loop der jaren is het Amerikaanse bedrijf getransformeerd naar misschien wel de bekendste aanbieder van streaming video in de VS. De dienst wordt naar steeds meer landen uitgerold en Nederland is het zevende Europese land dat aan de beurt is.

©PXimport

Lees verder over de kwaliteit van Netflix in de recensie.

Netflix beschikbaar in Nederland

Toegevoegd op 11 september 2013

Netflix is vanaf woensdag beschikbaar in Nederland. De videostreamingdienst bracht een tv-revolutie naar onder meer de Verenigde Staten, en het bedrijf hoopt hetzelfde te gaan doen in Nederland. Voor 8 euro per maand kan de gebruiker onbeperkt films en series streamen.

Nederland is het zevende Europese land waar Netflix wordt uitgerold. Het Amerikaanse bedrijf verwacht veel van de lancering, de afgelopen maanden zouden namelijk 70.000 Nederlanders hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in de streamingdienst.

Lees verder over de launch van Netflix in Nederland.

RTL gaat Netflix achterna met 'all you can watch'-dienst

Toegevoegd op 7 augustus 2013

RTL Nederland zal dit najaar met een streaming video-dienst komen die de concurrentie moet aangaan met het eveneens te verschijnen Netflix. Wat gebruikers straks voor Videoland on Demand moeten betalen, is nog onduidelijk.

Videoland on Demand is deze week door RTL Nederland opgekocht, en het bedrijf lijkt grote plannen met de dienst te hebben. Bij de digitale versie van de videoboer betalen gebruikers momenteel nog per gekeken film, maar dit zal RTL dus omzetten naar een 'all you can watch'-concept.

Lees verder over de concurrentie van Netflix.

Netflix opent deuren in Nederland

Toegevoegd op 19 juni 2013

De Amerikaanse filmstreamingsite Netflix - goed voor een groot deel van het internetverkeer - komt officieel naar Nederland. De site is deze morgen live gegaan, maar nu nog alleen voor voorinschrijving.

Netflix komt vóór het einde van dit jaar echt beschikbaar in Nederland. Dat meldt het bedrijf in zijn Nederlandstalige persbericht dat vanmorgen om 06:00 uur is uitgestuurd. Op dit moment is de film- en tv-streamingsite actief in 40 landen waar het in totaal 36 miljoen abonnees heeft.

©PXimport

Lees verder over de komst van Netflix naar Nederland.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING