ID.nl logo
Antivirus: Dit is de beste beveiliging voor je pc
© CIDimport
Zekerheid & gemak

Antivirus: Dit is de beste beveiliging voor je pc

De beveiliging van je pc is nog altijd iets waar je rekening mee moet houden. Microsoft schroeft deze met Windows Defender en Windows Update weliswaar flink op, maar met ransomware, phishing, identiteitsdiefstal en tal van andere beveiligingsinbreuken, is Windows-beveiliging nog altijd een zorgenkindje. Je moet daarom als Windows-gebruiker onveranderd je verantwoordelijkheid nemen. In dit artikel helpen we je kiezen wat je nodig hebt en welke software de beste beveiliging biedt.

In januari 2002 riep Bill Gates z’n Microsoft-medewerkers op hun wijze van productontwikkeling fundamenteel te veranderen. Het bedrijf had op dat moment de slechtst denkbare reputatie als het ging om security en het moest volgens Gates radicaal anders. Microsoft moet producten gaan leveren die in zijn woorden “net zo beschikbaar, betrouwbaar en veilig zijn als elektriciteit, drinkwater en telefonie.” Ambitieus, maar Microsoft-programma’s gingen er wel degelijk op vooruit.

Testmethode

Wij hebben twaalf relevante beveiligingssuites getest, waarbij we hebben gekeken naar de uitgebreidste suites (online security, total security etc.). Omdat Windows het besturingssysteem is dat securitysoftware vereist, richten we ons hierop. Alle producten zijn beoordeeld op de beveiligingsfuncties, aanvullende functies en de algemene gebruiksvriendelijkheid. Er zijn meerdere scans gedaan op het hele systeem, losse stations en usb-media en ook zijn reguliere gebruikersscenario’s uitgevoerd zoals downloaden en online bankieren. Verder is de integratie met andere software zoals de verschillende browsers en bijvoorbeeld Microsoft Office bekeken. Voor een oordeel over de kwaliteit van de bescherming is gebruik gemaakt van de resultaten van antiviruslaboratoria AV-Comparatives en AV-Test.

Windows veilig krijgen

Veel beveiliging van Windows gebeurt onzichtbaar op de achtergrond, maar dat geldt niet voor de onderdelen in het Windows Defender-beveiligingscentrum. Daar vind je de bescherming tegen virussen en malware, accountbeveiliging, de firewall- en netwerkbeveiliging, Windows SmartScreen voor beveiliging van programma’s en browsers, ouderlijk toezicht en enkele beveiligingsopties die afhankelijk zijn van de aanwezige hardware. Tot deze laatste behoren ‘secure boot’, dat bij het opstarten de integriteit van het besturingssysteem controleert en voorkomt dat schadelijke software wordt geladen, ‘kernisolatie’ (dat een lichtgewicht versie van Hyper-V gebruikt om processen te isoleren en voorkomt dat malware geheugenadressen manipuleert) en tot slot ondersteuning voor een TPM-chip waarmee cryptografische beveiliging mogelijk wordt en waar bijvoorbeeld Microsoft BitLocker gebruik van maakt.

Een prominent onderdeel van de beveiliging van Windows 10 is Windows Defender. Het beschermt tegen virussen en spyware maar heeft na soms lachwekkende resultaten in voorgaande jaren nog altijd geen goede naam. Toch vertonen de prestaties van Windows Defender in vergelijkende antimalwaretests zoals van AV-Test en AV-Comparatives al jaren een stijgende lijn en wist het pakket in december 2017 voor het eerst de perfecte score te behalen.

©PXimport

Hoe gratis is Windows Defender?

Volgens Microsoft is Windows Defender inmiddels “zo goed dat een aantal bedrijven er volledig op vertrouwt”, waarmee het eigenlijk wil zeggen dat het ook voor thuis goed genoeg is. Dat klinkt logisch, is het echter niet. Bedrijven hebben in hun infrastructuur veel meer beveiligingssystemen, waarvan de status bovendien vaak ook nog door goed opgeleide beheerders of zelfs een Security Operations Center actief wordt bewaakt en die ingrijpen bij gevaar. Bovendien zijn ook Windows Defender en zelfs Windows anders in een bedrijfsomgeving dan thuis! Bedrijven gebruiken Windows 10 Enterprise en Professional, waar beveiligingsfuncties in zitten die ontbreken in Windows 10 Home. En koopt een bedrijf Windows Defender, dan krijgt het Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) een slimmere antivirus dan waar wij thuis met de gewone Windows Defender over beschikken.

©PXimport

Meer beveiliging

Dat extra beveiliging nodig is, is daarmee duidelijk. Maar wélke beveiliging dat is, nog niet. Die vraag is ook heel lastig te beantwoorden, daarvoor zou je het gebruik van de pc én de gebruikers moeten kennen. Opent men zonder na te denken documenten die via de mail worden ontvangen, surft men veel en graag op minder bekende websites, wordt die grappige PowerPoint met plaatjes en een muziekje die van vrienden binnenkomt bekeken en doorgestuurd of toch ongezien verwijderd? Beveiliging is meer dan antivirus of een internet-security-suite installeren.

Helaas maken de aanbieders van beveiligingsproducten het de gebruiker niet makkelijk. Bij voorkeur creëren ze allemaal een dichte mist van moeilijke technische termen en heel veel securitymarketing rond hun producten. Want wat is nou precies ‘next-gen antivirus’ en is het bij elke leverancier hetzelfde? En is een antiviruspakket dat de cloud of machine learning gebruikt beter dan de oplossing die dat niet doet? En zouden AVG en Norton die nog altijd Windows XP ondersteunen, niet gewoon moeten zeggen dat je dan beter Windows upgradet dan hun product te kopen? Updaten is vaak toch al een lastig punt, want wel dagelijks de recente virusinformatie downloaden maar niet ook Windows en alle software updaten is ook onveilig. Een kwetsbaarheidsscanner (zoals Avast, Avira, Bitdefender, Kaspersky en McAfee die bieden) die controleert op updates voor Windows én alle geïnstalleerde software, helpt daarbij. Dat de andere leveranciers niet zo’n functie bieden is vreemd, want updaten is zó belangrijk.

©PXimport

Firewall

Behalve antimalware is de firewall een onomstreden tweede onderdeel van de beveiliging van Windows. Windows heeft een firewall die zich inmiddels voldoende heeft bewezen. Opnieuw claimt Microsoft dan ook dat de eigen firewall voldoende is. En dat deze bovendien door samen met Windows Defender direct in het besturingssysteem te zitten, efficiënter werkt en minder belasting voor het systeem oplevert.

De producenten van de beveiligingssuites brengen hier tegenin dat hun firewall niet onderdoet voor die van Windows en je door juist wel hun antimalware én hun firewall te installeren, je dezelfde voordelen geniet met een hogere kwaliteit antimalware. Opvallend is dan dat Avira, F-Secure en Sophos dat niet nodig achten. Dit drietal heeft geen eigen firewall meer, maar handhaaft de Windows Firewall.

Een andere uitdaging voor de aanbieders van beveiligingssuites is dat voor consumenten een firewall vooral een product is dat volautomatisch zijn werk doet. En dan maakt het al snel niet meer uit van wie die firewall is, zolang er maar een firewall is. Binnen de suites die wel een firewall bieden is er dan nog onderscheid tussen enerzijds de pakketten die moeite doen om de soms lastige firewall-regels begrijpelijk te maken, zoals Norton, Bitdefender, G DATA en in mindere mate Kaspersky en McAfee, en anderzijds bijvoorbeeld AVG, ESET en Panda die dat niet doen en daarmee eigenlijk weinig meerwaarde boven de Windows Firewall bieden.

©PXimport

‘Antivirustechnieken’

Bij de bestrijding van malware putten de antivirusmakers, ondanks alle moeilijke termen, uit een handvol technieken. De bekendste zijn de virushandtekeningen oftewel signatures. De code van bestanden wordt vergeleken met die van bekende virussen. Deze vorm is zeer effectief, geeft weinig onterechte meldingen (false positives) maar heeft bij veel en grote bestanden echt impact op de systeemprestaties. Omdat het aantal signatures te groot is, gebruiken antivirusmakers steeds meer gedragsanalyse om malware vroegtijdig te herkennen, ook al levert dat doorgaans meer false positives op. Een andere techniek is applicatie-whitelisting, waarbij alleen vertrouwde programma’s worden toegestaan. Omdat de antivirusmaker dit systeem grotendeels onderhoudt, is het een nuttige aanvulling op de andere vormen van beveiliging. Malwaremakers zijn vaak bekend met deze manieren van bewaking en proberen ze hun code er steeds anders uit te laten zien of zelfs helemaal in het geheugen van de pc te verstoppen. Om dan toch de virussen te herkennen, wordt de pc gecontroleerd op onverwachte processen of processen met afwijkend gedrag, zoals een Word-document dat bestanden op de harde schijf begint te versleutelen.

©PXimport

Non-securitybloatware

Behalve onderdelen die noodzakelijk zijn om de pc te beveiligen, grossieren beveiligingssuites ook in onderdelen waarvoor dat niet of veel minder geldt. Bijvoorbeeld de shredder waarmee je bestanden onherstelbaar verwijdert bij AVG, Bitdefender, G Data en McAfee. Een digitale kluis waarin je bestanden of wachtwoorden veilig bewaart vinden we bij Avast, Avira, Bitdefender, F-Secure, McAfee en Norton. Gewoonweg overbodig zijn de clean-upfuncties en systeemtools om Windows te optimaliseren, zoals Avira en Norton die hebben. Allemaal hulpprogramma’s die niets of maar zijdelings iets met beveiliging te doen hebben en die maar zelden tot de beste in hun soort behoren. Norton biedt functies om de harde schijf te optimaliseren (Norton Speed Disk), om tijdelijke bestanden van Windows, IE en Chrome op te ruimen, een opstartmanager en een totaal overbodige optie om de prestaties grafisch weer te geven. ESET biedt een SysInspector die de computer “diepgravend onderzoekt” maar anders dan beloofd nauwelijks “gedetailleerde informatie over componenten, drivers, netwerkverbindingen en de bijbehorende risico’s” oplevert.

Echt vervelend wordt het bij Avast en AVG die wél het systeem en Windows scannen en daarbij bevindingen doen, maar waarbij je om die op te lossen eerst moet upgraden naar een duurdere versie of een abonnement op AVG PC TuneUp of Avast Cleanup Premium nemen. Vanuit security-perspectief wordt de gebruiker hier eerder – én onterecht – bang gemaakt dan geholpen. Een optie om dit te stoppen konden wij niet vinden.

©PXimport

Eenvoud

De bruikbaarheid bij de pakketten kan over de hele linie nog wel beter. Vooral Bitdefender en McAfee zijn erg makkelijk te gebruiken en vallen de gebruiker niet lastig met overbodige zaken. Wel hebben beide (net als bijna alle andere pakketten met positieve uitzondering van Eset, F-Secure en Sophos) de onhebbelijkheid dat het programma niet beeldvullend gemaakt kan worden of ook maar groter dan de door de makers bedachte schermgrootte. Dan moet je ineens door lijsten met opties of waarschuwingen scrollen terwijl die makkelijk gewoon in beeld passen.

Het slechtst scoort de gebruiksvriendelijkheid van Panda, dat voor de nieuwe Dome-producten de interface volledig nieuw ontwikkelde. Daarmee doet het een verder best goed programma geweld aan. De designers zijn vermoedelijk echte iPhone-gebruikers, want daarop lijkt het met kleine pictogrammen op een raster, voor een automatisch wisselende fotografische achtergrond. Totaal onoverzichtelijk en onbruikbaar, doordat onder meer de pictogrammen onvoldoende verhelderend zijn en de begeleidende tekst pas zichtbaar wordt als de muis erboven staat.

©PXimport

(Wachtwoord)kluis

F-Secure gebruikt een belangrijk deel van het hoofdvenster om je aan te sporen z’n wachtwoordmanager te downloaden. Hoe vaak je dat ook doet, nooit verandert die knop van functie en opent op muisklik de wachtwoordmanager – het blijft dus ook na aankoop een koppeling naar de downloadwebsite. De wachtwoordmanagers die de producten bieden zijn sowieso een aandachtspunt, net als digitale kluizen waar je belangrijke gegevens versleuteld kunt bewaren. Veel van de geteste producten bieden een dergelijk product en nagenoeg allemaal in de vorm van een aantal browserextensies die zorgen voor het invullen van de gebruikersnaam en wachtwoord en synchronisatie tussen apparaten. Maar geen ervan bereikt het gemaksniveau van Lastpass of Enpass of gratis en opensource alternatieven zoals Keepass, PGP4Win en Veracrypt.

Uitzondering hierop is McAfee TrueKey, dat wél een goed product is, maar helaas beperkt tot één gebruiker. Voor alle digitale kluizen en wachtwoordmanagers geldt dat er sprake is van een duidelijke lock-in: je wisselt niet even snel van wachtwoordmanager en digitale kluis, áls het al kan. In veel gevallen zul je beter af zijn met een alternatief commercieel product, zelfs al moet er apart voor betaald worden. Die kosten zijn vermoedelijk snel terugverdiend met de vrijheid die dit geeft om elk jaar een goedkope aanbieding voor een beveiligingssuite te kopen in plaats van jaar na jaar het abonnement te verlengen omdat je vastzit vanwege de kluis.

Soortgelijke overwegingen gelden ook de beveiliging van macOS en van smartphones en tablets met Android en iOS. Nut en noodzaak van antimalware op deze apparaten is tot heden onvoldoende hard gemaakt, zeker omdat gebruik van alternatieve appstores in ons deel van de wereld nauwelijks gebeurt. Handige functies zijn nog wel antiphishing en antifdiefstal om een verloren of gestolen apparaat terug te vinden, maar die functies zitten inmiddels standaard in zowel iOS als Android.

©PXimport

Privacy

Privacy is hot en een uitgelezen kans voor deze producten om hun meerwaarde te tonen. Opvallend is dat ze dat eigenlijk nauwelijks ook echt doen. Weliswaar bieden ze bijna allemaal ‘privacybescherming’ maar wat het inhoudt en hoe het gedaan wordt, dat loopt zeer sterk uiteen. Bij Avast, Avira, F-Secure, G Data, McAfee, Norton en Panda ontbreekt zelfs een voor de hand liggende functie als het afschermen van de webcam. Geen (!) van de producten kijkt ook maar kritisch naar de privacy-instellingen van Windows zelf, terwijl Microsoft juist Windows 10 meer dan ooit gebruikt om gegevens over de gebruiker te verzamelen. Een gemiste kans, juist omdat programma’s als DoNotSpy10 en ShutUp10 laten zien dat consumenten hier ook behoefte aan hebben, maar wellicht huiverig zijn voor tools van onbekende aanbieders. Een wel weer veelvoorkomende privacyfunctie is een vpn waarmee je “onzichtbaar op het internet kunt surfen”. Dit betreft in bijna alle gevallen het doorverkopen van een commerciële vpn-service, veelal Hotspot Shield VPN maar altijd zonder onbeperkte data of de vrijheid een eigen accesspoint te kiezen. Wil je dat wel, dan is een aanvullend betaald abonnement nodig.

©PXimport

Beveiliging bij het internetabonnement

Internetaanbieders zoals Ziggo, KPN en XS4ALL bieden als onderdeel van hun alles-in-één- en internetabonnement, de klanten vaak een ‘gratis’ antivirus of zelfs internet-securitypakket aan. Welk pakket en voor hoeveel apparaten verschilt per provider, maar het is een handige optie om eens te bekijken. Het kan al snel voldoende zijn en een leuke besparing opleveren.

©PXimport

Conclusie

Nu Windows zelf over een goede firewall en een steeds betere antivirus beschikt, moeten de security-leveranciers hard aan het werk om de huidige klanten van deze producten aan zich te blijven binden. Ze lijken daarbij allemaal nog zoekende en kiezen te vaak voor de bekende weg in plaats van echt innovatief te zijn. Positief is dat geen van de geteste producten echt tegenvalt: allemaal bieden ze goede tot zeer goede antivirus en integreren netjes in Windows en andere software.

Op detailniveau zijn er veel verschillen en weet een aantal van de producten beter dan andere de aandacht op zich te vestigen met bijvoorbeeld een rustigere gebruikersinterface of enkele mooie extra’s. Dat zijn de pakketten die duidelijk de volledige eindscore halen. De testwinnaars zijn Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton, die allemaal een goede set tools bieden en prettig te gebruiken zijn. Afhankelijk van het aantal te beveiligen producten is een van deze producten ook de Redactietip als beste koop. Het minst beviel ons Panda, dat met zijn nieuwe interface echt zijn doel voorbij is geschoten. Voor de meeste producten geldt dat het voordeel oplevert door eerst een proefversie te installeren en pas daarna te kopen. Dat biedt bovendien meteen de mogelijkheid te kijken of alle voor jou noodzakelijke functies aanwezig zijn.

Volledige testresultaten

©PXimport

©PXimport

Conclusie

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een (extra) monitor voor je laptop of desktop breid je het bureaublad verder uit en heb je meer ruimte voor al je vensters. Wij vonden vijf mooie 34-inch breedbeeldmonitoren met een prettig prijskaartje.

Met een breedbeeldmonitor heb je meer ruimte om al je programma's beter en overzichtelijker gebruiken. Daarom zie je ze steeds vaker terug in kantoren en gezien de prijs zijn ze ook heel interessant voor thuis. Bijvoorbeeld op je thuiswerkplek. Wij vonden vijf mooie en betaalbare 34 inch-breedbeeldmonitoren (3440 x 1440) voor je.

Philips 346E2CUAE/00

De Philips 346E2CUAE/00 is een echte allrounder die gebruikt kan worden voor het spelen van games, maar ook geschikt is voor kantoorwerkzaamheden. Wat dit scherm uniek maakt in zijn prijsklasse is de veelzijdige usb-c-aansluiting. Hiermee kun je met slechts één kabel je laptop aansluiten voor beeld, dataoverdracht en zelfs het opladen van je apparaat (tot 65 Watt). Het VA-paneel levert een resolutie van 3440x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe details. De lichte 1500R-kromming van het scherm helpt om je volledig in de content onder te dompelen, of je nu door spreadsheets navigeert of een film kijkt. Met een verversingssnelheid van 100Hz en een snelle reactietijd is het scherm ook geschikt voor snelle games. De voet is in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd een ergonomisch verantwoorde houding kunt aannemen.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Ja / 100mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

Samsung C34G55TWWU

Dit scherm valt direct op door zijn curve dat ontworpen is om het menselijk gezichtsveld na te bootsen, waardoor je dieper in je game wordt getrokken en je perifere zicht volledig wordt benut. De hoge verversingssnelheid van 165Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat een groot voordeel is in snelle actiegames. In combinatie met de lage reactietijd van 1ms (MPRT) en ondersteuning voor AMD FreeSync Premium worden haperingen en beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het VA-paneel biedt een sterk contrast, wat resulteert in diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Ideaal dus voor grafische werkzaamheden. Een nadeel kan zijn dat de voet wat beperkt is in verstelbaarheid.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 165Hz

LG 34WP65C-B

LG benadert de ultrawide-markt met een zeer gebalanceerd model, de 34WP65C-B. Dit scherm combineert een hoge beeldkwaliteit met functionaliteiten die voor zowel gamers als thuiswerkers geschikt zijn. Het display heeft een verversingssnelheid van 160Hz, wat zorgt voor soepele beelden tijdens het scrollen, bij het kijken van video's kijken en natuurlijk gamen. Het VA-paneel met een 3440x1440 resolutie dekt 99% van het sRGB-kleurenspectrum, waardoor kleuren accuraat en levendig worden weergegeven. Een opvallend kenmerk zijn de ingebouwde luidsprekers van 7 Watt met MaxxAudio. Het scherm heeft verder AMD FreeSync Premium, een in hoogte en kanteling verstelbare standaard en een bijna randloos ontwerp aan drie zijden.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Ja / 110 mm
🖥️Maximale beeldfrequentie: 160Hz

Samsung ViewFinity S5 S50GC

De Samsung ViewFinity S5 S50GC richt zich op de professional en de multitasker die op zoek is naar maximale schermruimte zonder de hoofdprijs te betalen. Dit platte ontwerp bestaat uit een 34-inch VA-paneel met een resolutie van 3440x1440. De verversingssnelheid van 100Hz is een welkome upgrade ten opzichte van standaard kantoormonitoren; het zorgt voor een merkbaar vloeiendere ervaring bij het scrollen en verslepen van vensters. Functies als HDR10 en de TUV-gecertificeerde 'Intelligent Eye Care' met een sensor die de helderheid automatisch aanpast, maken dit een monitor voor langdurig gebruik.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️Maximale beeldfrequentie: 100Hz

MSI Pro MP341CQ

Veel ultrawide schermen zijn specifiek gericht op gamers, maar deze MSI richt zich met de Pro MP341CQ juist op productiviteit en algemeen gebruik. De 3440x1440 resolutie op het 34-inch gekromde (1500R) scherm geeft je de ruimte van bijna twee traditionele monitoren zonder de storende rand in het midden. De verversingssnelheid van 100Hz is niet de hoogste, maar voldoende voor gewoon kantoorgebruik. MSI heeft verder ook gedacht aan oogcomfort met technologieën die flikkeringen verminderen en de uitstoot van blauw licht filteren. Hoewel de standaard alleen kantelbaar is, kan het scherm via een VESA-bevestiging aan een monitorarm worden gemonteerd voor volledige flexibiliteit.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.