ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Digitale Huishoudboekjes

Huishoudboekjes zijn van alle tijden. Het bijhouden van alle financiële gegevens gebeurt natuurlijk allang niet meer alleen met pen en papier. Nu we niet meer zonder internet kunnen, is er nog een duidelijke verschuiving te zien: van lokale programma’s naar online diensten. Wij testen acht huishoudboekjes. Waarmee krijgt u het meeste inzicht in uw financiën?

Dit artikel bestaat uit negen pagina’s:

Pagina 1:Inleiding; Functies huishoudboekjes;

5 x offline software

Pagina 2: BankTrans;

Pagina 3: Nibud C@shflow Manager;

Pagina 4: Naanab Finance;

Pagina 5: Penningmeester;

Pagina 6: WinBank;

3 x online dienst

Pagina 7: Cashflow Online;

Pagina 8: Het Financieel Dagboek;

Pagina 9: Yunoo; Conclusie.

Testselectie

In deze test kijken wij naar vier soorten huishoudboekjes: gratis, betaald, offline software en online diensten. Wel hebben we al een strenge selectie gemaakt, want er bestaan enorm veel huishoudboekjes, veel meer dan wij in dit artikel kunnen presenteren. Afgevallen zijn programma’s en diensten:

  • die duidelijk verouderd zijn,

  • waarin u alleen handmatig transacties kunt invoeren,

  • die maar één bank ondersteunen,

  • die niet specifiek op de Nederlandse situatie zijn afgestemd,

  • waarvoor u handmatig nog aanvullende software zoals een database moet installeren,

  • waarvoor u moet betalen maar die u niet eerst gratis en vrijblijvend kunt uitproberen.

Huishoudboekjes kunnen we onderverdelen in gratis en betaalde exemplaren, maar ook in lokaal te installeren programma’s en online diensten, waar u met een willekeurige computer via een browser eenvoudig bij kunt. Welke variant u wilt gebruiken, kan nog best een lastige keuze zijn. Overal is wel wat voor te zeggen. Gratis software kan heel compleet zijn, maar misschien vindt u het een prettiger idee als u betaalde software van een ‘echt bedrijf’ hebt. Lokaal installeren kan minder eng aanvoelen omdat u uw financiële gegevens niet ‘zomaar ergens’ bij een webdienst achterlaat, maar heeft als nadeel dat u niet altijd en overal bij uw data kunt.

Functies huishoudboekjes

Online bankieren is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar wist u dat u de transacties niet alleen via de website van de bank kunt bekijken, maar ze ook in een huishoudboekje kunt bijhouden? Zo’n huishoudboekje kan als programma op uw eigen computer draaien, maar ook een online dienst zijn. Het werkt eenvoudig. U gaat naar de website van de bank en haalt een bestand met mutaties (transacties) op. Daarna laadt u deze gegevens in het huishoudboekje. Dat kunt u met meerdere rekeningen doen, zelfs van verschillende banken, zodat een complete en centrale administratie ontstaat. Daarna kunt u op elk gewenst moment op uw gemak door de transacties bladeren, mooie overzichten maken en razendsnel opzoeken wanneer u die ene betaling ook al weer gedaan hebt. Bij de bank worden deze transactiegegevens vaak maar een beperkte periode bewaard. Door ze regelmatig op te halen voorkomt u dat ze na verloop van tijd verloren gaan. Hoe vaak u het huishoudboekje bijwerkt is geheel aan u. Het kan elke dag, elke week, maar mag ook eens per maand of elke paar maanden gebeuren. Hoe vaker u het doet, hoe actueler de status van het huishoudboekje is.

Om nog sneller te zien waar u uw geld aan uitgeeft, werken huishoudboekjes met categorieën. Door transacties in categorieën in te delen, kunt u razendsnel op hoofdlijnen zien waar u uw geld aan besteed hebt. Bijvoorbeeld aan uw verbouwing, boodschappen, kleding, studiekosten of de auto. Toekennen kan handmatig, maar sneller gaat het door het te ‘leren’ aan een huishoudboekje, door regels op te stellen. Vaak is er al een basisset aanwezig, zodat u snel aan de slag kunt. Tot slot zijn categorieën handig om inzicht te krijgen in uw toekomstige financiën. Vaak kunt u namelijk budgetten instellen en prognoses maken. Bij sommige huishoudboekjes kunt u uw situatie ook nog eens volledig anoniem vergelijken met soortgelijke huishoudens.

Een back-up mogelijkheid is belangrijk om te voorkomen dat u uw gegevens en de uren die u in het huishoudboekje gestopt hebt, kwijtraakt. Niet alleen bij hardwarestoringen, maar ook wanneer u bijvoorbeeld de verkeerde gegevens importeert, of per ongeluk waardevolle data weggooit. Beveiligde opslag is vooral bij online diensten erg belangrijk. Omdat de servers via het openbare internet bereikbaar zijn moeten uw gegevens minimaal versleuteld worden opgeslagen. Verder moet u via een beveiligde verbinding kunnen werken (https) en een gebruikersnaam met een veilig wachtwoord kunnen aanmaken.

Veiligheid online diensten

De veiligheid van de online diensten laat soms nog wat te wensen over. Er zijn diensten die het veilig genoeg achten om (onder andere) rekeningnummers uit de transactiegegevens te filteren. Volgens hen zijn de financiële gegevens dan niet meer tot u te herleiden. Flauwekul, in veel transactiegegevens is ook informatie te vinden die tot u of uw adres is te herleiden. Dit bleek ook uit onze test: onze volledige adresgegevens en een kenteken stonden pontificaal in beeld.

Worden de gegevens zelf dus niet versleuteld opgeslagen, begin dan niet aan een online dienst, dit is naar onze mening echt niet veilig genoeg.

5 x offline software

1. BankTrans

BankTrans is een gratis programma dat op dit moment ondersteuning biedt voor zes banken. De software draait alleen onder Windows, er wordt gewerkt aan een Linux-versie. Vragen stellen en wijzigingsverzoeken indienen kan via een forum op de website. Ook kan contact met de maker opgenomen worden via e-mail. In het programma zelf is een eenvoudige handleiding opgenomen. Geen uitgebreide beschrijving van hoe u het beste te werk kunt gaan, maar een beknopte uitleg van menuopties en functionaliteiten. Er is geen assistent (wizard) die u aan de hand neemt bij uw eerste stappen in het programma. In principe hoeft u een bankrekening niet vooraf zelf toe te voegen. Zodra een transactiebestand geïmporteerd wordt, gebeurt dit vanzelf. Inlezen gaat razendsnel en na afloop wordt een statusrapport getoond (ingelezen, dubbel, afgekeurd). Er verschijnt geen melding als het om een nieuwe rekening gaat. Jammer, want u moet nu zelf niet vergeten om via het menu gegevens zoals het beginsaldo op te geven.

Rekeningen zijn niet rechtstreeks handmatig aan te maken, maar via een omweg lukt dit alsnog (mocht u dit willen, echt nodig is het niet). Namelijk door handmatig een transactie aan te maken met een niet bestaand rekeningnummer. Transacties zijn beperkt aan te passen. Dat is lastig bij handmatig ingevoerde transacties. Maakt u ergens een foutje, dan zit er soms niets anders op dan een nieuwe invoeren en de oude verwijderen. Een wat omslachtige methode. Transacties worden automatisch gecategoriseerd via sleutelwoorden die u zelf mag opgeven. Er is al een setje aanwezig. BankTrans is een eenvoudig maar handig programma voor iedereen waarbij de basisfunctionaliteit van registreren en rapporteren volstaat.

©PXimport

BankTrans is eenvoudig van opzet en vooral bedoeld om te registeren.

BankTrans

OS Windows XP/Vista/7

Prijs Gratis

Oordeel 5/10

Pluspunten

Snelle verwerking trans­actiebestanden

Eenvoudig registreren van rekeningen

Minpunten

Handmatige transacties beperkt aanpasbaar

Beperkt aantal banken

Beperkte uitleg

2. Nibud C@shflow Manager

Dit is de nieuwe naam voor C@shflow Manager. De nieuwe naam heeft alles te maken met de mogelijkheid om uw situatie op anonieme basis met anderen te vergelijken, via referentiegegevens van Nibud. U moet voor dit pakket wel aardig wat geld neerleggen: u hebt behalve met de aanschafprijs, ook nog met een jaarlijks servicecontract te maken. Er komt direct na aankoop dus gelijk bijna een tientje bij. Dat lijkt misschien niet veel, maar dit maakt het pakket maar liefst een kwart duurder. Het is daarmee het duurste pakket uit deze test. Vreemd (en niet van deze tijd) dat voor deze betaalde software ook nog een abonnement nodig is. U mag het pakket maximaal vier weken gratis uitproberen door u via de website te registreren. Zodra u uw download opgestart hebt, kunt u kiezen uit drie varianten: Manager, Assistant en Viewer. De laatste twee hebben wij niet getest, maar kunnen mogelijk voor u een goed(koper) alternatief zijn.

Terug naar Nibud C@shflow Manager. Via een assistent (wizard) kunt u een administratie aanmaken en gegevens importeren of invoeren. Rekeningen worden automatisch aangemaakt en de benodigde extra gegevens zijn meteen aan te vullen (zoals beginsaldo en rekeningnaam). Het programma maakt geen gebruik van traditionele menubesturing, maar heeft linten, vergelijkbaar met die van Microsoft Office. Het programma zit boordevol overzichten en biedt erg veel functionaliteit. Rekeningen zijn handmatig toe te voegen en weer te verwijderen. Transacties kunt u eenvoudig verwijderen en aanmaken, bijna alle velden zijn aanpasbaar. Bij budgetten kan een jaar- of maandbedrag worden opgegeven, of per maand een eigen bedrag. In de bevestigingsmail en in een introductiescherm wordt trouwens over een proefperiode van slechts drie in plaats van vier weken gesproken, verwarrend.

©PXimport

Een uitgebreid maar erg prijzig pakket.

Nibud C@shflow Manager

OS Windows XP, Vista en 7

Prijs € 39,95 + € 9,95 per jaar, 4 weken proef

Oordeel 9/10

Pluspunten

Assistent

Zeer compleet

Nibud-referentiegegevens

Laadt transactiebestand snel in

Minpunten

Hoge prijs en abonnementskosten

Onduidelijke informatie over evaluatieperiode

3. Naanab Finance

Dit betaalde programma mag u dertig dagen vrijblijvend uitproberen. Wie of wat het bedrijf Naanab is, blijft wat onduidelijk. Er staan geen adresgegevens op de website, laat staan een telefoonnummer. Contact opnemen kan alleen via een webformulier of door een e-mail te sturen. Nu hebben wij daar bij gratis software geen enkel probleem mee, maar zodra het op betalen aankomt, wordt het een ander verhaal. Want naar wie maakt u uw geld over? Gelukkig is er wel een forum waar u vragen kunt stellen, problemen voorleggen en wijzigingsverzoeken kunt indienen. Betalen kan via PayPal, iDeal of een overboeking. Er is ook een gratis versie van dit programma genaamd Naanab Finance Free, maar dat biedt slechts beperkte mogelijkheden. Het blijft bij registreren van gegevens en eenvoudige rapportjes. Budgetten en categorieën aanmaken is in de gratis versie niet mogelijk. U kunt trouwens niet de gratis en betaalde variant tegelijk installeren.

Tijdens het importeren van transacties worden nieuwe bankrekeningen op uw aangeven aangemaakt en kunt u meteen de benodigde extra informatie opgeven, zoals de rekeningnaam en het saldo op een bepaalde datum. Zowel transacties als rekeningen zijn ook handmatig aan te maken, te verwijderen en aan te passen. Budgetten voert u op door bij een categorie (ook wel post) een jaarbedrag op te geven dat gelijkelijk over de maanden verdeeld wordt, of door bij kalendermaanden een variabel bedrag in te vullen. Het is een best overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken programma.

©PXimport

Eenvoudig te gebruiken programma dat niet meer kan dan gratis software.

Naanab Finance

OS Windows 2000/XP/Vista/7; Linux; Mac (met Java 6)

Prijs € 24,95; 30 dagen proef

Oordeel 6/10

Pluspunten

Eenvoudig in gebruik

Overzichtelijk

Minpunten

Geen meerwaarde ver­geleken met gratis

huishoudboekjes

Beperkt aantal banken

4. Penningmeester

Vijftien dagen lang mag u deze betaalde software gratis uitproberen. Er is geen abonnement nodig om voor ondersteuning in aanmerking te komen. Wel geeft de maker aan dat een toekomstige versie eventueel opnieuw aangeschaft dient te worden. Dit is niet ongebruikelijk bij commerciële software. Tijdens schrijven van dit artikel was er net een nieuwe versie verschenen, die voor bestaande klanten tegen sterk gereduceerd tarief beschikbaar was. Betalen kan met PayPal, iDeal of via een overschrijving. Op de website is een bedrijfsnaam, KvK-nummer en algemeen e-mailadres te vinden. Jammer dat u als consument via de Kamer van Koophandel moet achterhalen met wie u te maken hebt. Opmerkelijk is verder dat op de website aangegeven staat dat u het programma vooral niet in de standaard Windows-programmamap moet installeren, in verband met leesrechten.

Rekeningen kunnen vooraf worden aangemaakt, of u krijgt die optie voorgeschoteld zodra u een transactiebestand importeert. Transacties worden meteen netjes gerubriceerd. Bepaalde velden van geïmporteerde transacties mag u aanpassen, zoals mededeling, eigen kenmerk en categorie (post geheten). Datums, omschrijvingen en bedragen zijn niet aan te passen. Een transactie handmatig invoeren is toegestaan. Weggooien kan ook, maar dit zit ietwat verborgen. U moet namelijk eerst links naast een regel klikken om de transactie te selecteren (meerdere regels is zo ook mogelijk). U kunt budgetten opvoeren via een maand- of kwartaalbedrag, een variabel maandbedrag, of door dit over te nemen uit de historie.

©PXimport

Veel mogelijkheden maar niet echt goedkoop.

Penningmeester

OS Windows XP/Vista/7 (32- en 64bit-versies)

Prijs € 34,95, 15 dagen proef

Oordeel 8/10

Pluspunten

Overzichtelijk programma

Veel grafieken

Uitgebreide handleiding in het programma

Minpunten

Niet goedkoop

Geen standaard installatie

5. WinBank

Het programma start met een assistent (de Nieuwe Boekhouding Wizard) waarmee u onder andere uw rekening(en) invoert. Daarna kunt u transactiebestanden importeren. U hoeft niet in één keer een heel bestand te verwerken, dit mag in etappes gebeuren. Elke transactie kan zelfs afzonderlijk verwerkt worden. Vanwege de filosofie achter WinBank is dat hard nodig. Want waar categoriseren in andere huishoudboekjes optioneel is, ontkomt u er in Winbank niet aan. Er wordt namelijk gewerkt met bronnen. Inkomsten komen uit een bron en uitgaven gaan weer naar een andere bron toe. Elke transactie moet dus twee bronnen hebben: waar komt het vandaan, waar gaat het heen. Dit drukt een stempel op het categoriseren. Als het programma niet automatisch twee bronnen aan een transactie kan toekennen, moet u dit met de hand doen.

Het inrichten van het herkenningsproces kost u zeker in het begin erg veel tijd. Naarmate u meer bestanden hebt geïmporteerd en de regels zijn verfijnd, zal het wel steeds soepeler gaan. Toch zullen er altijd uitzonderingen blijven die handmatig ingrijpen nodig maken.

Behalve automatisch, kunt u rekeningen en transacties ook handmatig aanmaken, aanpassen en verwijderen. Bij de budgetten geeft u een maandbedrag, jaarbedrag of variabel maandbedrag op. WinBank heeft veel mogelijkheden, maar zit best complex in elkaar. Het is flink zoeken hoe het allemaal werkt en dat lukt eigenlijk niet zonder eerst het in het programma ingebouwde hulpbestand te lezen. Het programma heeft een eigen gebruikersinterface. Of dit u bevalt is vooral een kwestie van smaak. Eén ding is zeker: u zult er aan moeten wennen. Het werkt heel anders dan programma’s die volgens de Windows-standaard werken.

©PXimport

WinBank is zeer uitgebreid en vooral handig voor veelgebruikers en specialisten.

WinBank

OS Windows 98/2000/XP/Vista/7

Prijs Gratis

Oordeel 8/10

Pluspunten

Enorm veel mogelijkheden

Voor wie echt het uiterste uit een huishoudboekje wil halen

Uitgebreide handleiding (doorlezen is nodig)

Minpunten

Afwijkende gebruikers­interface

Inrichten en opzetten veel werk

Zeer complex

3 x online dienst

1. Cashflow Online

Bij Cashflow Online is er een helpdesk, een onderdeel veelgestelde vragen (met antwoorden) en zijn er diverse handleidingen die u kunt downloaden (pdf-bestanden). Genoeg ondersteuning dus. Misschien hebt u dit ook nodig, want Cashflow Online werkt anders dan de meeste gratis diensten. Alleen het basissysteem is gratis te gebruiken, u kunt losse modules bijkopen. Globaal gezien kunt u gratis uw inkomsten en uitgaven in kaart brengen, maar kost het analyseren en vergelijken van uw gegevens geld.

Losse stukjes functionaliteit heten Capps (Cashflow Applications), u herkent ze aan een soort copyrightsymbool achter een optie. Er is zelfs een heuse Capp Store aanwezig. Alleen zijn er nog niet echt veel Capps beschikbaar. Mocht dat veranderen, dan lijkt het verstandig hier meteen maar een extra uitgavenpost in het huishoudboekje voor aan te maken, want dan kunnen de kosten flink oplopen. Voorbeelden van betaalde Capps zijn het bijhouden van contante betalingen (kasboek) en het raadplegen van de Nibud-referentiecijfers. Deze Capps kosten maar liefst vijf euro per stuk. De persoonlijke rubriceerregels en de kennisdatabase gaan ook via Capps, maar die zijn (nog) gratis. Wij zijn een beetje huiverig dat een gratis Capp zomaar ineens een betaalde Capp kan worden. Gebruikt u deze dienst een tijdje, dan zou het kunnen gebeuren dat u ineens voor het blok wordt gezet.

Cashflow Online werkt inhoudelijk redelijk. Nieuwe rekeningen worden automatisch herkend tijdens het importeren van transactiebestanden. Transacties kunt u maar beperkt aanpassen, de rubriek en het opmerkingveld bijvoorbeeld wel, maar het bedrag en de boekdatum weer niet. Alleen in het kasboek zijn handmatig transacties op te voeren. Transacties kunnen wel altijd verwijderd worden. Uw rekeningen zijn aan te passen en te verwijderen, maar niet handmatig toe te voegen (alleen via import).

©PXimport

Gratis basisfunctionaliteit, maar duur betaalde uitbreidingen.

Cashflow Online

OS N.v.t.

Prijs Basis gratis, extra functionaliteit kost geld

Oordeel 4/10

Pluspunten

Basisfunctionaliteit gratis

Minpunten

Basisfunctionaliteit is te beperkt

Dure uitbreidingen

Onduidelijk of eenmalige kosten of abonnement

2. Het Financieel Dagboek

ABN AMRO is de eerste Nederlandse bank die een online huishoudboekje uitbrengt waarin ook de transactiebestanden van andere banken verwerkt kunnen worden. Deze online dienst komt trouwens in de plaats van Familiekompas (ook wel Uitgavenkompas genoemd). Het Financieel Dagboek is een huishoudboekje binnen de beveiligde muren van internetbankieren van ABN AMRO. Met als consequentie dat u minimaal een rekening (en uiteraard internetbankieren) bij deze bank moet hebben om er gebruik van te kunnen maken. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat uw huishoudboekje zich in dezelfde strengbeveiligde omgeving bevindt als waar u ook uw bankzaken regelt. In tegenstelling tot alle andere huishoudboekjes, hebt u nu niet met een extra partij te maken waar u uw gevoelige financiële gegevens onderbrengt.

Vooralsnog werkt het (nog erg nieuwe) huishoudboekje alleen met privérekeningen en nog niet met zakelijke rekeningen. Het importeren van de transacties van uw eigen ABN AMRO rekeningen is erg eenvoudig: elke dag worden ze eenmalig automatisch bijgewerkt in uw huishoudboekje. Wilt u de rekeningen die u bij andere banken hebt ook bijhouden? Dan moet u zelf naar de online omgeving van de betreffende bank(en) gaan om daar de transactiebestanden op te halen en vervolgens te importeren in het huishoudboekje. Het Financieel Dagboek is volledig gratis te gebruiken. Transacties worden automatisch aan categorieën toegekend zoals ook het Nibud ze gebruikt. Dit toekennen kan ook handmatig gebeuren. Behalve budgetten maken, kunt u uw uitgaven vergelijken met andere gebruikers. Dit gaat uiteraard op basis van anonieme gegevens.

©PXimport

Een huishoudboekje geïntegreerd in de omgeving van ABN AMRO-internetbankieren.

Het Financieel Dagboek

OS N.v.t.

Prijs Gratis

Oordeel 6/10

Pluspunten

Binnen de beveiligde

omgeving van de bank

Geen extra partij nodig

Uitgaven vergelijken met andere gebruikers

Minpunten

Minimaal één privérekening bij ABN AMRO nodig

Nog niet voor zakelijke rekeningen

3. Yunoo

Het online huishoudboekje Yunoo is gratis. Tegen betaling wordt extra functionaliteit aangeboden onder de naam Yunoo Plus, dat eerst een maand gratis te gebruiken is. Behalve extra mogelijkheden krijgen plusgebruikers voorrang bij vragen en problemen. De eerste stappen bij dit huishoudboekje bestaan uit het toevoegen van een rekening, het kiezen van de bank en tenslotte het importeren van een transactiebestand. Gloednieuw is dat transacties nu nog makkelijker naar Yunoo zijn over te halen via de zogeheten Yunoo Bijwerk Assistent. Met enkele muisklikken logt u in bij uw banken en verwerkt u de gegevens in Yunoo. Deze assistent is een optionele mogelijkheid die u als lokale software op de pc installeert.

Van de geïmporteerde transacties mag u niet alle velden aanpassen. Verder is handmatig invoeren van transacties alleen toegestaan bij het kasboek. Het toevoegen van een bankrekening moet altijd gevolgd worden door het inlezen van transacties, dus alleen een kasboek is volledig handmatig aan te maken. Een rekening kan weer uit Yunoo verwijderd worden. Helaas wordt er geen melding getoond indien een transactiebestand al eerder geïmporteerd is, gelukkig worden de transacties niet dubbel geboekt. In Yunoo is het mogelijk om uw financiële situatie met anderen te vergelijken. Hiervoor geeft u eerst enkele gegevens op, zoals geslacht, leeftijd, gezinssamenstelling en woonsituatie. Daarna wordt per categorie een vergelijking getoond. Vergelijken gebeurt volledig anoniem. Yunoo heeft handige tips en bespaarsuggesties in het transactieoverzicht. Ook kan naar alternatieve abonnementen gezocht worden voor televisie, telefonie, internet en energie. Een unieke optie is het delen van rekeningen met anderen, onder andere handig voor verenigingen. Hier is wel een Plus-abonnement voor nodig.

©PXimport

Een huishoudboekje met tips en adviezen om geld te besparen.

Yunoo

OS N.v.t.

Prijs Gratis

Oordeel 8/10

Pluspunten

Gratis en toch heel compleet

Bespaartips en abonnementen vergelijken

Ook mobiel te gebruiken

Minpunten

Geen melding transactie­bestand al verwerkt

Conclusie

De winnaar van deze test is Nibud C@shflow Manager. Het biedt veel functies en er zijn ruime rapportage-mogelijkheden. Helaas is het ook meteen het duurste pakket. Yunoo is een gratis alternatief dat wij als Redactie TIP willen noemen. Het is een online dienst, dus u moet voor uzelf afwegen of dit een bezwaar voor u is. Op de website is in ieder geval veel informatie te vinden over de beveiligingmaatregelen die getroffen zijn en de wijze waarop uw privacy beschermd wordt. Als tweede keus bij de gratis programma’s komt Winbank. Dit offline programma is enorm compleet, maar de interface is wennen en in het begin is het nogal lastig in het gebruik. Voor het gros van de mensen zal het doorgronden van dit huishoudboekje te veel tijd en moeite kosten.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem
© Rens Blom
Gezond leven

Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem

De Motorola Moto Watch Fit is een fitnesstracker met een groot scherm, waarop je naast de tijd ook je sportieve activiteiten en smartphonemeldingen kunt volgen. Motorola zegt dat je de wearable slechts eens in de twee weken hoeft op te laden. En hij kost maar 80 euro! In deze review lees je onze ervaringen met deze gadget.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op door zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

Plus- en minpunten
  • Erg betaalbaar
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Werkt naar behoren ...
  • ... de hartslagmeter uitgezonderd
  • Werkt niet met een iPhone
  • Qua functies en software wat beperkt

De adviesprijs is een groot pluspunt van de Moto Watch Fit. Bij een bekende webwinkel kun je de fitnesstracker op moment van schrijven zelfs voor minder dan 60 euro oppikken. Voor zo'n prijs is het de vraag wat je wel en niet kunt verwachten. Nou, in elk geval een prima ontwerp. De Moto Watch Fit weegt slechts 25 gram, is waterdicht en kan ook tegen stof. Het meegeleverde stoffen groene bandje voelt wat eenvoudig aan, maar werkt naar behoren en irriteert niet. Fijn is dat Motorola adapters meelevert, zodat je een ander (eigen) bandje aan de fitnesstracker kunt bevestigen.

©Rens Blom

©Rens Blom

Het scherm van de wearable heeft een diagonaal van 1,9 inch (4,8 cm). Dat is vrij fors. De Moto Watch Fit kan daarom wat lomp ogen om een smallere pols en staat beter om een wat bredere pols. Op het grote scherm zie je de tijd, meldingen en andere informatie wel lekker duidelijk. Het scherm kan fel genoeg, oogt scherp en toont dankzij het oleddisplay mooie kleuren. We kunnen zeggen dat we positief verrast zijn door de schermkwaliteit.

©Rens Blom

App en metingen

Houd er rekening mee dat de Moto Watch Fit alleen werkt met een Android-smartphone (dat hoeft geen model van Motorola te zijn). Als je een Apple iPhone gebruikt, kun je niets met de Moto Watch Fit. Na het installeren van de Moto Watch-smartphoneapp en het verplicht aanmaken van een Motorola-account, koppel je de fitnesstracker aan je smartphone. Je kiest een wijzerplaat, stelt in welke app-meldingen wel en niet op je horlogescherm mogen verschijnen en kunt andere zaken aanpassen. De app werkt prima en geeft ook duidelijk inzicht in gezondheidsstatistieken die door het horloge verzameld zijn.

©Rens Blom

De Moto Watch Fit kan aardig wat zaken meten. Van je stappen en je slaap tot sportieve sessies, je hartslag en hoeveel calorieën je verbrandt. Veel metingen vinden we – afgezet tegen nauwkeurig bewezen wearables – goed genoeg, maar de hartslagmeter van de Watch Fit zit vaak te hoog. Gelet op het prijspunt zijn we tevreden over hoe de fitnesstracker onze gezondheid in kaart brengt, maar zoals Motorola zelf ook aangeeft: staar je er niet blind op en gebruik de wearable niet voor medische doeleinden.

©Rens Blom

Niet bellen

Dat we met een spotgoedkope gadget te maken hebben, merken we ook aan het ontbreken van sommige technische functies. Een microfoon en luidspreker ontbreken bijvoorbeeld. Je kunt dus niet bellen met de Moto Watch Fit. De wearable kan überhaupt geen geluid opnemen en ook geen geluid maken. Lekker rustig, kun je ook denken. Meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp, je e-mail-app en andere apps kun je bekijken op het horlogescherm, maar niet beantwoorden.

©Rens Blom

Op het horloge vind je wel basale doch nuttige apps als een timer, stopwatch, ademhalingsoefeningen en wekker. Ook kun je je telefoon laten rinkelen, als je die kwijt bent. Die laatste functie werkt alleen als de telefoon en smartwatch via bluetooth met elkaar verbonden zijn.

Geweldige accuduur

De beperkte slimheid van de Moto Watch Fit in combinatie met energiezuinige onderdelen leiden tot een geweldige accuduur. Motorola schermt met een gebruikstijd tot zestien dagen en daar kunnen wij ons in vinden. Na zeven dagen gebruik is de batterij bijna 50 procent teruggelopen. Opladen doet het horloge snel via een meegeleverd kabeltje.

Motorola Moto Watch Fit kopen?

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op met zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

▼ Volgende artikel
Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Mobiliteit

Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders

Vakantievoorpret is heerlijk, maar inpakken is vaak een ander verhaal. Te veel, te weinig, iets vergeten of juist drie keer hetzelfde mee: het overkomt iedereen weleens. Een goede voorbereiding scheelt stress én overgewicht op het vliegveld. In dit artikel lees je welke fouten veel mensen maken bij het inpakken van hun vakantiekoffer – fouten die jij nu natuurlijk nooit meer maakt!

De 8 meest gemaakte inpakfouten

❌ 1: Geen checklist gebruiken ❌ 2: Te veel meenemen ‘voor de zekerheid’ ❌ 3: Vloeistoffen niet apart verpakken ❌ 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen ❌ 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen ❌ 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen ❌ 7: Geen rekening houden met handbagageregels ❌ 8: Zware spullen bovenop leggen

Lees ook: Valt de vakantie tegen? Dit is wat je kunt doen (ook achteraf!)

Of je nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat: hoe beter je koffer is ingedeeld, hoe makkelijker je alles terugvindt. Je kleding blijft netter, je hoeft minder te graaien én je houdt ruimte over voor souvenirs en andere aankopen die je mee terug naar huis wilt nemen.

Fout 1: Geen checklist gebruiken

Zonder checklist ga je af op je geheugen, en dat blijkt zelden waterdicht. In de haast of vermoeidheid vergeet je al snel iets essentieels: je oplader, een zonnebril, medicijnen of ondergoed. Een lijst geeft overzicht en rust. Je kunt er al een week van tevoren aan beginnen, zodat je tijd hebt om nog iets te kopen of te wassen. Denk in categorieën: kleding, toiletspullen, apparatuur, documenten. Ook handig: check op de dag van vertrek de lijst nog eens terwijl je je tas dichtdoet. Gebruik papier of een checklist-app, zolang je maar iets hebt om letterlijk af te vinken. Het kost je 10 minuten, maar voorkomt veel ergernis op reis.

Tip: op internet kun je op allerlei plekken inpak-checklists downloaden, bijvoorbeeld vanaf de site van de ANWB. Je geeft aan op wat voor soort vakantie je gaat (bijvoorbeeld autovakantie, vliegvakantie of kamperen) en krijgt dan een bijpassende checklist die je kunt downloaden als PDF. Je kunt die lijsten ook prima gebruiken als inspiratiebron, want ze zijn erg uitgebreid (zie Fout 2). Waarschijnlijk heb je een aantal dingen die erop staan niet echt nodig!

Fout 2: Te veel meenemen 'voor de zekerheid'

Iedereen kent het: je stopt nog snel extra kleding of schoenen in je koffer, voor het geval dat. Maar in de praktijk draag je vaak de helft niet. Die dikke trui (voor als het 's avonds afkoelt … spoiler alert: het koelt meestal minder af dan je dacht), dat derde jurkje voor 'misschien een chic diner'… het komt de hele vakantie je koffer niet uit. Kies liever voor kleding die je kunt combineren: een broek die bij meerdere tops past, een jurk die zowel overdag als 's avonds kan. Houd rekening met het klimaat, je geplande activiteiten en wasmogelijkheden op locatie. Als je toch iets mist, kun je het vaak ook ter plekke kopen.

©Mike Watson Images Limited

Fout 3: Vloeistoffen niet apart verpakken

Shampooflesjes, zonnebrand of vloeibare make-up die los tussen je spullen zitten, vormen een risico. Door drukverschillen tijdens de vlucht of simpelweg een loszittend dopje, kan de inhoud gaan lekken. Resultaat: vlekken in je kleding, beschadigde souvenirs of andere schade. Stop vloeistoffen daarom altijd in een aparte toilettas of een afsluitbaar plastic zakje. Reisflesjes met kliksluiting zijn compacter en beter af te sluiten. Zet doppen stevig vast en gebruik een extra stukje plakband als je twijfelt of ze echt goed dicht zitten.

Fout 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen

Schoenen zijn stug, onhandig van vorm en vaak ook vies. Als je ze los tussen je kleding stopt, kunnen ze vlekken veroorzaken of je nette kleding kreuken. Beter: stop ze in een plastic zak of speciale schoenenzak en plaats ze onderin je koffer, bij de wieltjes. Zo vormen ze een stabiele basis en blijven andere spullen beschermd. Vul de schoenen met sokken, ondergoed of kleine accessoires: dat bespaart ruimte en houdt de schoenen in vorm. Neem maximaal twee paar mee (naast het paar dat je aan hebt): één comfortabel en één geschikt voor het weer of een nette gelegenheid.

Fout 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen

Op vakantie koop je vaak meer dan je van plan was: kleding, lekkernijen, lokale producten of cadeautjes. Als je je koffer op de heenweg al helemaal volstouwt, past dat er niet meer bij. Gevolg: stress bij het inpakken en overbagage (ja, dat is een woord). Vooral als je gaat vliegen moet je flink bijbetalen voor elke extra kilo gewicht die niet binnen de normaal geboekte ruimbagage valt. Laat daarom bewust ruimte over in je koffer. Je hebt speciale kofferorganizers, packing cubes genoemd. Dat zijn rechthoekige zakjes van stof met ritsen die je in je koffer gebruikt om verschillende soorten kleding gescheiden en compact op te bergen - bijvoorbeeld één cube voor ondergoed, één voor shirts en één voor broeken. Zorg er op de heenweg voor dat je er eentje leeg laat, voor de terugreis. En: moet echt álles mee terug naar huis? Een fles shampoo waar nog maar een bodempje in zit, die teenslippers die na al dat flaneren echt helemaal versleten zijn: sommige dingen kun je eigenlijk het beste weggooien op je vakantieadres.

Reis je met de auto? Zorg dan dat je een of twee stevige extra tassen bij je hebt. Je hoeft dan niet je koffer propvol te doen, maar kunt toch alles wat je wilt mee terug naar huis nemen. Ook handig, vooral als je etenswaren meeneemt: een elektrische koelbox die op de sigarettenaansteker kan.

©nito

Fout 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen

Veel mensen vouwen hun kleding zoals thuis in de kast: netjes opgestapeld. Maar in een koffer werkt dat onhandig. Vouwen leidt sneller tot kreukels, en opgestapelde kleding maakt het zoeken lastig. Door kleding op te rollen blijft het gladder én neemt het minder ruimte in. Je ziet bovendien in één oogopslag wat je bij je hebt. Wil je het nog georganiseerder aanpakken? Gebruik packing cubes of ziplockzakken om kleding per soort, dag of activiteit in te delen. Zo pak je snel uit en houd je je koffer overzichtelijk.

Fout 7: Geen rekening houden met handbagageregels

Reis je alleen met handbagage, dan gelden er strikte regels. Niet alleen qua afmetingen en gewicht, maar ook voor wat je wel of niet mag meenemen. Zo mogen vloeistoffen alleen in verpakkingen van maximaal 100 ml, en moeten ze samen in één hersluitbaar doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Elektronica moet apart getoond worden bij de beveiliging. Controleer daarom vóór vertrek de regels van je luchtvaartmaatschappij, want die verschillen per maatschappij. Een klein verschil in formaat of gewicht kan er al voor zorgen dat je moet bijbetalen of dat je toch op ruimbagage aangewezen bent.

Fout 8: Zware spullen bovenop leggen

Zware items horen onderin je koffer, bij de wielen. Als je ze bovenop legt – denk aan boeken, toilettassen of elektronische apparaten – ligt het gewicht op je kleding. Dat veroorzaakt vouwen en kreukels, en maakt je koffer ook instabiel tijdens het rollen. Leg zwaardere spullen dus eerst in de koffer, plat en dicht bij de wieltjes. Daarbovenop leg je de lichtere kleding. Zo blijft je bagage beter in balans en komt alles netter aan. Reis je met handbagage? Dan geldt dit nog meer, omdat je tas vaak rechtop in het bagagevak staat.


📸 Handzame camera's voor je vakantiefoto's