De beste wachtwoordmanagers
Voor internetbankieren, e-mailcliënts, sociale netwerken, webwinkels, veilingwebsites en forums hebt u gebruikersnamen en wachtwoorden nodig.
Voor internetbankieren, e-mailcliënts, sociale netwerken, webwinkels, veilingwebsites en forums hebt u gebruikersnamen en wachtwoorden nodig. Bent u het zat om al die inloggegevens te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager!
©CIDimport
Wie wat bewaart...
Natuurlijk bieden de meeste browsers een mogelijkheid om wachtwoorden te onthouden, dus waarom zou u voor dit doeleinde extra software installeren? Een logische redenering die echter eenvoudig is te weerleggen. Bij de meeste websites waar registratie nodig is komt u een aanvinkveld tegen, zodat u altijd blijft ingelogd. Helaas is dat niet erg veilig. De betreffende website plaatst namelijk een cookie met informatie van uw account op de computer. U weet niet of er een goede versleuteling wordt toegepast, waardoor u de controle kwijt bent. Vooral bij malwarebesmettingen is dat gevaarlijk. Malware zoekt vaak naar wachtwoorden die in cookies zijn opgeslagen, met alle narigheid van dien. Verder hebben alle bekende browsers een functie om wachtwoorden te onthouden. Ook daarvan is de veiligheid twijfelachtig, omdat iedereen die toegang heeft tot uw computer de gegevens eenvoudig achterhaalt. Firefox en Opera bieden de mogelijkheid persoonlijke informatie te beveiligen met een hoofdwachtwoord, maar dat is in het verleden niet altijd betrouwbaar gebleken. Gebruik daarom liever een wachtwoordmanager, waarin u alles zorgeloos opslaat.
LastPass
In tegenstelling tot andere wachtwoordmanagers slaat deze tool alle informatie online op in een 'virtuele kluis'. Het voordeel hiervan is dat u via elke computer met internetaansluiting toegang hebt tot de database. Door de 256-bit AES-encryptie is de veiligheid gegarandeerd. U kunt er tijdens de installatie voor kiezen om de software te integreren in Firefox en/of Internet Explorer. Eventueel laat u het programma zoeken naar onbeschermde wachtwoorden op de computer. U importeert ze vervolgens gemakkelijk naar uw LastPass-account, waarna het de oorspronkelijke gegevens van de computer verwijdert. Nuttig is de functie om automatisch webformulieren in te vullen. Als u de installatie hebt afgerond, nestelt er een pictogram in de browser waarmee u zich aanmeldt met het hoofdwachtwoord. Wanneer u tijdens een surfsessie een wachtwoord en gebruikersnaam invult, vraagt de tool of het de gebruikersnaam en wachtwoord moet onthouden. De gegevens worden vervolgens gecodeerd opgeslagen in uw online account. Bij een volgend bezoek aan de website voldoet een klik op AutoLogin. LastPass is een bijzonder gebruiksvriendelijk hulpmiddel, waarin alles in het Nederlands duidelijk wordt uitgelegd. Tevens bevat het veel geavanceerde opties voor de veeleisende gebruiker, zoals exporteren, backups maken en delen met vrienden.
Website: www.lastpass.com
KeePass Password Safe
Hoewel het er niet zo sprankelend uitziet, is Keepass Password Safe een erg goed programma voor het opslaan van wachtwoorden. Alle persoonlijke gegevens worden in een versleuteld bestand op uw computer geplaatst. De software is standaard Engelstalig, maar u wijzigt dat simpel in het Nederlands. Hiervoor navigeert u naar View, Change Language en Get more languages. U downloadt daarna de juiste taalmodule en pakt het zip-bestand uit. Het bestand kopieert u dan naar de map waar de software is opgeslagen, bijvoorbeeld C:\Program Files\KeePass Password Safe 2. U herstart vervolgens het programma en selecteert de gewenste taal. Via Bestand en Nieuw legt u eenvoudig een versleutelde database aan. U krijgt op drie manieren toegang tot deze database, namelijk via een hoofdwachtwoord, uw Windows gebruikersaccount en/ of sleutelbestand. Laatstgenoemde plaatst u bijvoorbeeld op een usbstick, waarmee u de accountgegevens ontsleutelt. In het linkergedeelte staan diverse rubrieken, waarin u alle accounts verwerkt. Natuurlijk wijzigt u deze indeling naar eigen inzicht. Wachtwoorden voert u handmatig in via Bewerken en Invoer toevoegen. Met de rechtermuisknop kopieert u de accountgegevens naar de juiste websites, maar het is gemakkelijker om de functie autotypen te gebruiken. Het programma bevat verder handige functies zoals een wachtwoordgenerator en diverse importeer- en exporteermogelijkheden. Er is ook een draagbare versie van de software beschikbaar.
Website: www.keepass.info
RoboForm Free
Tijdens de installatie van RoboForm bedenkt u direct een hoofdwachtwoord. Het is hierbij overigens opvallend dat het programma niet aangeeft of u een sterk wachtwoord gebruikt. U geeft in datzelfde scherm aan na hoeveel minuten de software automatisch moet uitloggen. Na de installatie is het direct actief vanuit het Systeemvak en bevat uw browser een speciale toolbar. Als u naar een website surft met een inlogscherm, dan onderschept de software direct de gegevens en slaat ze op in zogeheten 'Passcards'. Er verschijnt dan een pop-up, waar u een herkenbare naam typt. Vervolgens logt u via de toolbar in met een enkele muisklik. Verder slaat u overige informatie op in Safenotes, zoals activatiesleutels en pincodes. Het gebruik van RoboForm is door de Nederlandstalige interface eenvoudig, zodat u snel u weg zult vinden. Standaard zijn de gegevens beschermd door een AES-encryptie, maar u kiest ook gemakkelijk een andere versleutelingsmethode, zoals Blowfish, RC6, 3-DES of 1-DES. U vindt deze mogelijkheid in uw browser bij RoboForm, Opties en Beveiliging. Ook een functie om goede wachtwoorden te genereren ontbreekt niet. Er is tevens een betaalde versie, waarmee u onbeperkt Passcards en identiteiten aanmaakt.
Website: www.roboform.com
LSN Password Safe
Met deze lichtgewicht tool creëert u snel een versleutelde database van uw accountgegevens. U vult een aantal gegevens in, als u het programma voor het eerst opstart. Allereerst kiest u de locaties waar u de database en het sleutelbestand (die u zelf genereert) wilt opslaan. Verder bedenkt u een hoofdwachtwoord. In het eenvoudige programma vult u alle persoonlijke informatie handmatig in. Voor extra veiligheid gebruikt u hier eventueel een virtueel toetsenbord, waardoor niemand gevoelige informatie onderschept. Een nadeel is dat het programma geen enkele mogelijkheid biedt voor het automatisch invullen van gegevens, waardoor u moet kopiëren en plakken. De software is om die reden vooral geschikt als backup voor het geval u een wachtwoord bent vergeten. LSN Password Safe ondersteunt verschillende manieren van versleuteling, zoals: Serpent, AES en Blowfish. Helaas is de software niet in het Nederlands beschikbaar.
Website: www.lsn-prog.com
PassPack
Hebt u geen zin om software te installeren maar vindt u het gebruik van een wachtwoordmanager wel reuze handig? Gebruik dan de online applicatie PassPack! Het enige wat u hoeft te doen is uzelf registreren op de website. Als u dat hebt gedaan, vult u de wachtwoorden in van maximaal honderd accounts. U gebruikt deze fraai vormgegeven website eigenlijk als startpagina, want u navigeert eenvoudig naar websites en laat PassPack automatisch uw gegevens invullen. Eventueel geeft u een aantal veelgebruikte accounts een ster, waardoor u bepaalde wachtwoorden snel terugvindt. U kunt ook inloggegevens met bekenden delen en sterke wachtwoorden creëren met de ingebouwde generator. Overigens hoeft u niet bang te zijn dat de beheerders van PassPack uw persoonlijke gegevens kunnen zien. Alle informatie wordt door middel van een 256-bit aes-encryptie gecodeerd, waarna het via een beveiligde ssl-verbinding wordt verzonden. Als u evengoed een lokale backup wilt opslaan, regelt u dat eenvoudig met het hulpprogramma PassPack Desktop.
Website: www.passpack.com
Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 26, jaargang 2009.