ID.nl logo
Zekerheid & gemak

De beste gratis systeembeheer-software: Deel 1

De kans is groot dat je als gevorderd computergebruiker niet alleen thuissysteembeheerder bent, maar ook pc-troubleshooter van dienst bij vrienden en kennissen. In dit artikel stellen we je een aantal uiteenlopende hulpprogramma’s voor. Dit is de beste gratis systeembeheer-software.

Een thuissysteembeheerder moet zowat van alle markten thuis zijn. De ene keer wil je verdacht schijf- en netwerkverkeer traceren, dan weer wil je verloren gegane gegevens terughalen, de beveiliging optimaliseren of nukkige verbindingen stabiliseren. Daar kan dit artikel je bij helpen.

Mitec Task Manager Deluxe

Windows heeft uiteraard een eigen taakbeheer, maar wie het nog gedetailleerder wil heeft aan Mitec Task Manager Deluxe (zie bovenstaande afbeelding) een uitstekend alternatief. De tool is portable en beschikbaar in een 32- en 64bit-versie. De eerste aanblik is enigszins overweldigend: je krijgt een realtime overzicht van zowat alle actieve processen met keuze uit 25 kolommen als (Parent) PID, Priority, CPU (Time), I/O Read/Write/Other, Private Bytes, Working Set, enzovoort.

Elk proces kun je van hieruit bovendien monitoren: je krijgt dan nog veel meer details te zien, waaronder de gebruikte dll-modules, de actieve threads en handles (bestanden, registersleutels, enzovoort). Naast een realtime overzicht van de processen kun je onder meer nog een lijst van de actieve services en de ‘autoruns’ opvragen.

SysGauge

©PXimport

Het niet zo bekende SysGauge (ook beschikbaar in een portable 32- en 64bit-versie) heeft weliswaar stevige raakvlakken met een tool als Mitec Task Manager Deluxe, maar biedt tegelijk enkele handige extra’s. SysGauge werkt op basis van een indrukwekkend aantal ‘counters’, ook voor remote computers. Wij telden er ongeveer 80. Die kun je stuk voor stuk laten monitoren, tot behoorlijk specialistische exemplaren als Process Status / Process Control IOPS / <naam_van_proces>.

Handig is dat je allerlei ‘controles’ kunt vastleggen: je laat je bijvoorbeeld een e-mail toesturen zodra een bepaald onderdeel een zelf in te stellen drempelwaarde overschrijdt. SysGauge voorziet tevens in een automatische systeemanalyse: diverse onderdelen worden dan gecontroleerd en een rapport wijst je op mogelijke afwijkingen. Sysgauge laat zich overigens ook prima aansturen vanaf de opdrachtregel.

Speccy

©PXimport

De in Windows ingebouwde module Systeeminformatie geeft al een aardig idee van de hardwarecomponenten maar Speccy boort net iets dieper. De tool is afkomstig van de makers van andere gerenommeerde software: CCleaner en Recuva. In eerste instantie biedt Speccy een wat beperkt overzicht aan van de geïnstalleerde hardware: processor, ram, moederbord, grafische kaart, opslagmedium, optische schijven en geluid.

Je hoeft echter maar een rubriek aan te klikken om meer details te zien. Zo toont de rubriek Opslag je bijvoorbeeld ook de S.M.A.R.T-waarden– voor zover beschikbaar. Handig is nog dat je alle details van de systeeminformatie met een muisklik in een unieke url kunt bewaren. Je kunt zo’n ‘systeemsnapshot’ echter ook lokaal bewaren als xml-bestand of in een programma-eigen formaat.

CPU-Z

©PXimport

Is het je vooral te doen om detailinformatie rond je cpu, ram, gpu of moederbord (chipset), dan is CPU-Z ongetwijfeld de tool die je de gezochte gegevens kan bezorgen. Deze tool is overigens ook beschikbaar voor Android. Alle informatie verschijnt in een klein programmavenster met diverse tabbladen, waaronder CPU, Caches, Mainboard, Memory, SPD en Graphics. Op het tabblad CPU bijvoorbeeld staat onder meer het socket-type, core voltage, ondersteunde instructies, core snelheid, revisie, multiplier, bussnelheid en diverse caches (level 1, 2, 3).

Naast het louter informatieve deel bevat CPU-Z nog een eenvoudige benchmarkingmodule voor je processor, waarbij je de resultaten naast die van andere cpu’s kunt leggen. Er is bovendien een ‘stress-knop’ waarmee je de processor tot 100 procent kunt belasten om zo na te gaan hoe het systeem daarmee omspringt.

SpeedFan

©PXimport

Diverse hardwarecomponenten, zoals het moederbord, de grafische kaart en de harde schijf, beschikken over hardware-monitoring chips en het zijn deze chips die door een tool als SpeedFan worden uitgelezen. Dat maakt dat dit programma voltages, temperaturen, S.M.A.R.T-waarden, evenals de rotatiesnelheid van ventilatoren kan weergeven.

Het kan zelfs gebeuren dat het bios sommige van deze functies standaard niet activeert, maar dan probeert SpeedFan dat alsnog zelf te doen. Het programma kan je op deze manier helpen de oorzaak te vinden van vreemde ‘vastlopers’. Maar er is meer: SpeedFan laat je tevens de snelheid van de ventilatoren aanpassen, afhankelijk van de vastgestelde temperaturen binnen de systeemkast.

EventLog Inspector

©PXimport

Een van de eerste plaatsen die (gevorderde) gebruikers controleren bij minder evidente problemen zijn de systeemlogboeken van Windows (via eventvwr.msc). Dat is zeker zinvol, maar met een tool als EventLog Inspector kun je die systeemlogs tot op zekere hoogte ook preventief of proactief inzetten. Deze tool laat je namelijk de gebeurtenissen van Windows-clients in één enkele syslog-server verzamelen en kan je bij geselecteerde gebeurtenissen automatisch ook een e-mail versturen.

Nadat je op het tabblad Settings de nodige gegevens van je mailprovider hebt ingevuld kun je in de rubriek Forwarding bij List of PERMIT rules de gewenste criteria voor de nieuwe regel toevoegen. In de rubriek Consolidation hoef je dan maar de gewenste mailfrequentie aan te geven. De rubriek Report maakt het tevens mogelijk op gezette tijden een rapport te laten genereren dat je je eventueel ook kunt laten doormailen.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube