ID.nl logo
De beste fitness-gadgets - Deel 1: Hardlopers
© PXimport
Zekerheid & gemak

De beste fitness-gadgets - Deel 1: Hardlopers

Je wilt fitter worden en er zijn meer dan genoeg gadgets beschikbaar die je daarbij kunnen te helpen. Maar dat is niet altijd een voordeel. Het duizelingwekkende arsenaal aan opties voor verschillende budgetten, doelstellingen of persoonlijke voorkeuren kan je juist afremmen, zelfs wanneer je een ogenschijnlijk eenvoudig apparaat uitkiest. Wij zijn er gelukkig om je te helpen!

We hebben een lijst gemaakt van de snufjes die het beste werken voor je training op basis van je activiteiten, doelen en algehele fitness-stijl. In deze vijfdelige serie kijken we naar apparaten die bedoeld zijn voor leden van een sportschool, wielrenners, zwemmers en ‘outdoor’ sporters. Maar eerst gaan we het hebben over apparaten die gericht zijn op hardlopers.

Hardlopen zou weleens de meest pure vorm van sport kunnen zijn – je hebt er niet veel meer voor nodig dan een degelijk paar schoenen. Maar dat wil niet zeggen dat je met een beetje technologische hulp je training niet kunt verbeteren of de kilometers voorbij kunt laten vliegen.

De beste opties

GPS-horloge: Dit type horloge kan in één mooi pakketje aan al je trainingsbehoeften voldoen – en het is goed leesbaar tijdens het rennen in fel zonlicht of in het donker. Kies een horloge dat je kunt synchroniseren met je computer zodat je je training kunt bijhouden, en die een batterijduur heeft van minstens acht uur; dan hoef je het niet elke dag op te laden.

Zoek er eentje die ook begeleide of gestructureerde workouts ondersteunt, zodat je intervallen kunt rennen op een niet van tevoren opgemeten parcours. Het is ook de moeite waard om een horloge te nemen dat externe sensors ondersteunt, voor het geval je er later voor kiest om extra fitness-gadgets aan je workouts toe te voegen.

De Garmin Forerunner 610, Suunto Ambit, Timex Ironman Run Trainer 2, en Polar RC3 zijn allemaal prima keuzes. Wielrenners of triatleten zouden eens naar de Garmin Forerunner 910XT of de Magellan Switch Up moeten kijken.

Hartslagmeter: Dit apparaat kan je training verbeteren en je binnen de juiste zone houden. De meeste hartslagmeters worden met banden op de borst gedragen en zijn draadloos verbonden met je horloge. Hierbij wordt doorgaans elektriciteit gebruikt om je hartslag te meten (zoals een EKG); een aantal nieuwe modellen gebruikt echter licht om veranderingen in de bloedstroom op te merken (vergelijkbaar met een pulse-oxymeter).

Het trainen met een hartslagmeter is een beproefde methode om je workout efficiënter te maken. Het stelt je in staat om je inspanning nauwkeuriger te meten, en het dwingt je ertoe om harder te werken wanneer dat nodig is en het rustiger aan te doen wanneer je moet herstellen.

Wanneer je een hartslagmeter uitkiest, neem er dan een die dezelfde draadloze technologie gebruikt als je GPS-horloge (of telefoon). Oudere ongecodeerde banden (die geen code hebben om aan je horloge te koppelen) zouden moeten werken met de loopbanden in de sportschool, maar je hebt er niet zoveel aan als je ze niet kunt synchroniseren met je horloge of telefoon.

ANT+ is de draadloze technologie die door Garmin, Timex, Suunto en veel andere fabrikanten ondersteund wordt; het is de beste keuze, tenzij je je hartslagmeter aan je telefoon koppelt. Bluetooth LE is een nieuwere standaard en het is minder waarschijnlijk dat deze door horloges wordt ondersteund, maar je kunt het gebruiken om verbinding te maken met de iPhone 4S en 5 en een aantal nieuwere Android-telefoons. Polar meters zonder Bluetooth werken alleen met Polar horloges.

Vind je dat de banden knellen? Geen zorgen: De Mio Alpha is een veelbelovende pols-gebaseerde optie voor sporters.

Voetsensor: Dit kleine lichtgewicht apparaat kun je vastmaken aan je schoenveters en het houdt je workouts bij wanneer je op een loopband aan het trainen bent of je je GPS-signaal verliest wanneer je bijvoorbeeld fartlek intervallen doet. Het maakt gebruik van een kleine versnellingsmeter om je passen zeer precies te meten, waardoor je nauwkeurigere metingen krijgt dan wanneer je een stappenteller op je heup plaatst. Voetsensoren streamen draadloos gegevens naar je GPS-apparaat dat de activiteit registreert.

Zelfs al heb je al GPS op een ander apparaat, de voetsensor telt trapfrequentie en bewaart je snelheid en afstand zelfs wanneer je het GPS-signaal verliest – vaak automatisch. Eenmaal gekalibreerd met de plaatsing op je schoen en met je pas, zijn voetsensoren uiterst nauwkeurig. Zorg ervoor dat je de voetsensor op een bekende afstand kalibreert; nieuwere horloges kun je met de GPS kalibreren. Net als met een hartslagmeter moet je er een kiezen die compatibel is met je horloge – over het algemeen ANT+ of Polar. Er zijn nog geen Bluetooth-versies verkrijgbaar, maar deze zullen waarschijnlijk binnenkort verschijnen.

Hardloopwebsites: Meld je aan op een hardloopwebsite om alle gegevens die je verzamelt bij te houden, workouts op te bouwen en nieuwe routes te ontdekken. Het analyseren van je gegevens kan je echt helpen om je training te verbeteren en veel hardlopers vinden het motiverend om workouts en races te beoordelen of zelfs te delen.

Garmin, Suunto, en Polar bieden allemaal hun eigen dienst gratis aan in combinatie met hun bijbehorende apparaten. Als je niet aan één fabrikant vast wilt komen te zitten kun je Training Peaks gebruiken. Deze site wordt door de meeste pro’s gebruikt, maar je hebt wel de site van de fabrikant nodig om workouts en routes die je van Training Peaks hebt gedownload te importeren.

Goede aanvullingen

Als een standalone apparaat niet in je budget pas, dan kan je smartphone goed van pas komen. Het heeft vrijwel alle mogelijkheden van een GPS-horloge – als je maar de juiste app gebruikt. Bovendien kan je smartphone ook als MP3-speler dienen zodat je een soundtrack voor je training hebt.

Veel telefoons kunnen automatisch workouts uploaden of familieleden je race laten volgen terwijl ze thuiszitten (hier heb je wel een internetverbinding voor nodig). Een telefoon is echter groter en vaak moeilijker leesbaar tijdens het hardlopen dan een specialistisch apparaat, en met precieze GPS-tracking ingeschakeld loopt je batterij ook sneller leeg.

Goede apps voor hardlopers zijn onder andere: Runmeter Pro (iOS), met bijna elke functie waar je maar van kunt dromen; Wahoo Fitness (iOS); Endomondo (Android); Runtastic en RunKeeper (iOS/Android), die erg populair zijn maar waar je wel een (gratis) abonnement voor nodig hebt.

Runtastic heeft geen stappenteller, maar het is een ideale app voor lange afstandslopers (vooral als je al een stappenteller hebt), terwijl RunKeeper met meer dan 70 andere apps en diensten gegevens kan integreren. Leuke bonusaanbieding: Zombies, Run! (iOS/Android) verandert het hardlopen in een avontuur vol zombies, waarbij apocalyptische survivalmissies op je workout afspeellijst worden toegepast.

Dingen om te vermijden

Als je een enigszins serieuze hardloper bent, vermijd dan alle trainingsapparaten die geen GPS hebben of alleen gebruik maken van een stappenteller. Tenzij je uitsluitend binnen traint bieden ze minder gegevens en stappentellers alleen zijn niet nauwkeurig of betrouwbaar genoeg.

Probeer niet een GPS-horloge te vervangen door een fitness tracker zoals de FitBit of Jawbone Up. Ze houden inderdaad bewegingen bij, maar ze geven geen feedback tijdens je workout. Vermijd verder ook hardloophorloges met een externe GPS-pod. Je zult geheid vergeten om ze allebei op te laden en op dezelfde plek te bewaren.

Volgende keer: De beste fitnessgadgets voor in de sportschool!

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Rich Mogull (@rmogull). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van Computer!Totaal.nl en genoemde producten zijn mogelijk niet in Nederland beschikbaar.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv