ID.nl logo
De beste fietsgadgets en apps
© PXimport
Zekerheid & gemak

De beste fietsgadgets en apps

We zijn het direct met je eens als je zegt dat genieten van het buitenleven niet direct samengaat met gadgets. Maar er zijn ook heel erg veel leuke gadgets die het leven van een fietser leuker en makkelijker kunnen maken. We zetten de leukste fietsgadgets op een rij.

Tip 01: Op slot

Je wilt natuurlijk dat je fiets beschermd is tegen diefstal. Ben jij je fietssleutel vaak kwijt of wil je niet telkens met koude handen zoeken naar dat kleine sleutelgat? Dit is precies wat de Noke Padlock wil oplossen, want met dit fietsslot heb je namelijk nooit meer een fietssleutel nodig. Het concept is heel simpel, je koppelt het fietsslot aan je smartphone en wanneer je ergens bent waar je fiets veilig moet staan, klik je het slot vast. Wanneer je vervolgens weer in de buurt komt van je fiets, zal het slot de aanwezigheid van je smartphone detecteren en automatisch ontgrendelen. Mocht de knoopcelbatterij van het slot leeg zijn, dan kun je als reservemaatregel het slot ook openen met een cijfercombinatie. Wanneer er meerdere malen een verkeerde code wordt ingevoerd of wanneer er langer dan drie seconden met het slot gerommeld wordt, zal er een alarmsignaal klinken dat tot vijftig meter verder te horen is. Wij denken dat het wel snor zit met de veiligheid van je fiets met zo’n slot. De Noke Padlock kost zo’n 113 euro en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

©PXimport

Tip 02: Alles loggen

Fietsgadgets zijn tof, maar het zijn wel weer apparaatjes die opgeladen moeten worden en waar je dus aan moet denken … toch? Niet met de BikeLogger. Dit apparaatje is een gps- en anti-diefstaltracker die je installeert in de stuurbuis van je fiets en die wordt aangedreven door je dynamo. Dit betekent dus dat je je totaal geen zorgen hoeft te maken om de batterij, deze wordt automatisch opgeladen bij het fietsen. Het apparaatje houdt allerlei nuttige informatie bij, zoals de snelheid waarmee je fietst, de afstand die je aflegt, hoelang je onderweg bent enzovoort. Dankzij de koppeling met je smartphone, kun je deze informatie eenvoudig uitlezen. Maar een groot voordeel is dat de informatie ook wordt bijgehouden als je geen smartphone op zak hebt. Dit betekent dat je je smartphone dus lekker thuis kunt laten, en na een heerlijke fietstocht de informatie thuis kunt uitlezen. Naast een tracker is de BikeLogger ook een nuttig fietsalarm. Wanneer iemand probeert je fiets te stelen, zal er direct een alarm naar je smartphone gestuurd worden zodat je acte kunt ondernemen. Goedkoop is de BikeLogger niet: je betaalt zo’n 129 euro voor, onder andere bij Amazon.de.

©PXimport

De batterij van de BikeLogger wordt automatisch opgeladen tijdens het fietsen

-

Tip 03: Wielprojectie

Als je ’s avonds of ’s ochtends vroeg op pad gaat, is het belangrijk dat je zichtbaar bent, dus dat je goede fietsverlichting hebt. Monkey Lights zijn led-lampjes die je bevestigt aan je fietswiel, en die je extreem zichtbaar maken. Je kunt daarbij kiezen voor gewone lampjes (waarvoor je zo’n 25 euro betaalt), maar ook voor de duurdere versie (60 euro) waarbij je complete patronen kunt weergeven terwijl je fietst (en dat is écht heel bijzonder om te zien). Wil je echt losgaan, dan kun je ook gaan voor de Monkey Light Pro, waarmee je complete video’s kunt afspelen in je fietswiel. Daar zul je dan echter wel zo’n duizend euro voor moeten neertellen. Je bestelt de Monkey Light online. Let op: je moet voor de Nederlandse wet alsnog een voor- en achterlicht gebruiken.

©PXimport

Tip 04: Geavanceerde bril

Iron Man heeft natuurlijk geen tijd om op z’n smartphone te kijken om te zien waar hij naartoe moet vliegen. Daarom is die informatie gewoon verwerkt in het display van z’n helm. Op de fiets heb je met dezelfde problemen te kampen, en daarom is de Everysight Raptor uitgevonden, een slimme fietsbril met augmented reality die je tijdens het fietsen van allerlei nuttige informatie voorziet, zoals de tijd, route-informatie, je hartslag enzovoort (uiteraard via een koppeling met je smartphone). Het laat zich raden dat de informatie op dusdanige wijze wordt getoond dat het je zicht niet verstoort. Foto’s vastleggen kan ook met deze bril, daarvoor moet je het apparaat even aantikken (daarna snel weer de handjes aan het stuur). Je moet er echter wel een behoorlijke zak geld voor neertellen, voor het 16GB-model betaal je 749 euro, voor het 32GB-model 809 euro, wel met gratis verzending binnen Europa.

©PXimport

Tip 05: Slimme helm

In Nederland zijn we nog niet zo gewend om een helm op de fiets te dragen dan in andere landen. Fiets je op een e-bike, dan is een helm zeker aan te raden en op een speed pedelec (tot wel 45 km/u) is het zelfs verplicht. Moet je dan een bromfietshelm aanschaffen? Gelukkig kan dat fraaier: er zijn speciale fietshelmen op de markt die een stuk lichter zijn maar wel een groter deel van het hoofd beschermen. De Helm Smart Livall BH51M heeft een 180graden-lichtsysteem, zodat je goed zichtbaar bent. Met de ingebouwde luidsprekers luister je via bluetooth naar muziek en telefoneren kan ook. De ingebouwde schoksensor activeert bij een val een rood waarschuwingslicht en stuurt na anderhalve minuut een SOS-bericht met gps naar een noodnummer. Hij kost 170 euro bij www.proidee.nl

©PXimport

De ingebouwde schoksensor in de helm activeert bij een val een rood waarschuwingslicht

-

Tip 06: Fietscomputer

De meeste gadgets die je in dit artikel voorbij ziet komen kosten een flinke duit. Als we het hebben over fietscomputers, kunnen we er ook met gemak eentje uitzoeken die een paar honderd euro kost. Deze Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer hebben we daarom heel bewust in deze lijst opgenomen. Hij kost namelijk maar 32 euro, is draadloos en meet afstand en calorieën. Hij is niet te koppelen aan je smartphone, maar dat is nu juist wat we willen benadrukken: niet alles hoeft gekoppeld en mega uitgebreid te zijn. Soms wil je met een gadget gewoon even kunnen zien: hoe ver ben ik en wat heb ik verbrand, om die informatie na je trip weer lekker te vergeten wanneer je op de bank ploft.

©PXimport

Tip 07: Bel met ringtone

Oké, we geven toe, eigenlijk is dit écht te decadent, maar stiekem vinden we het geweldig. Want wie zegt dat een fietsbel geen ander geluid zou mogen maken dan trrrring? Deze Shoka-fietsbel laat je niet kiezen uit één, maar uit maar liefst acht beltonen, waarbij je ook nog eens controle hebt over het volume. Je kunt de bel aan je smartphone koppelen, waarna het plotseling verandert in een navigatie-apparaat, dat je met behulp van duidelijke signalen de juiste richting op stuurt, waarbij de nadruk ligt op de veiligste route, niet de snelste. Ben je vergeten waar je je fiets hebt gelaten, dan komt deze fietsbel ook van pas, want je kunt je fiets dankzij de app eenvoudig terugvinden. De bel zit stevig gemonteerd om je stuur, zodat je niet hoeft te vrezen voor diefstal (indien ermee gerommeld wordt gaat er een alarm af) en de batterij gaat maar liefst 200 uur mee. Klein struikelblok: het betreft een Kickstarter-project dat wel voltooid is, maar nog niet geleverd. Een precieze levertijd is dan ook nog niet bekend.

©PXimport

Tip 08: Leuke routes

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen welke apps handig zijn voor navigatie. Maar navigeren om ergens te komen en een route rijden om het mooiste van de omgeving te zien, dat zijn natuurlijk twee heel verschillende dingen. Dat is precies de reden dat Route.nl ontwikkeld is: een app die bomvol zit met de allerleukste fiets- en wandelroutes (meer dan 125.000). Het enige dat je hoeft te doen is aangeven of je wilt lopen of fietsen en of je dat in Nederland of België wilt doen. Vervolgens kies je de afstand die je wilt afleggen op de fiets en druk je op Bekijk routes. Je krijgt dan direct een overzicht te zien met daarin de beste fietsroutes. Je kunt zien hoe lang een route precies is, hoelang je er waarschijnlijk over zult doen en hoeveel calorieën je zult verbranden. Je kunt de route online rijden, of hem downloaden voor offline navigatie. Je kunt de navigatie-instructies laten oplezen door een stem, maar daarvoor heb je een betaald account nodig van een tientje per jaar (wat we overigens geen schokkende prijs vinden). Je bent dan ook direct van de advertenties af.

©CIDimport

Tip 09: Alles bijhouden

©CIDimport

Runtastic is van origine een app die bedoeld is voor hardlopers, maar de makers hebben dezelfde technologie ingezet om een app te maken die specifiek is voor fietsers: Runtastic Road Bike GPS. We zeggen er wel bij: deze app is vooral leuk als je écht graag flinke statistieken wilt bijhouden van je fietstochten. Uiteraard houdt de app de afstand bij die je gefietst hebt en hoe snel je dat hebt gedaan, maar daarnaast wordt er ook informatie bijgehouden over je gemiddelde snelheid, de stijging en daling in je route, hoelang je pauze hebt genomen enzovoort. Je kunt de app koppelen aan je Google Play of Apple Music account, zodat je tijdens het fietsen naar muziek kunt luisteren. Net als bij Route.nl geldt dat je audio-feedback kunt inschakelen en advertenties uitschakelen. Daarvoor heb je de Pro-versie van de app nodig, die je eenmalig 4,99 euro kost.

▼ Volgende artikel
Zo speel je Windows-games op een Mac
© vladim_ka - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je Windows-games op een Mac

Niet alle pc-games zijn officieel uitgebracht voor macOS, maar er zijn verschillende manieren waardoor je alsnog Windows-games kunt spelen op een Mac of MacBook. We leggen je uit hoe je dat doet.

In dit artikel lees je:

  • Waarom Macs niet standaard alle spellen ondersteunen
  • Op welke manieren je ze alsnog op een Mac kunt spelen
  • Dat je de spellen wel eerst zelf in bezit moet hebben

Lees ook: Creëer je ideale gameroom met deze accessoires

Apple voorziet zijn Macs en MacBooks de laatste jaren van eigen M-chips, wat ze een stuk krachtiger maakt dan voorheen. Hoewel ze daarmee genoeg capaciteit in huis hebben om de meest veeleisende games te draaien, zullen niet alle games native op macOS werken. Dat komt doordat macOS nu eenmaal een compleet ander besturingssysteem is dan Windows. 

Macs met Apple Silicon-processors ondersteunen bijvoorbeeld geen 32-bit-apps, waardoor een oudere Mac met Intel-chip bepaalde games wél kan draaien, terwijl een gloednieuwe Mac die niet ondersteunt. Voor ontwikkelaars is het bovendien niet rendabel om games voor macOS uit te brengen, bijvoorbeeld omdat er minder gamers op het platform te vinden zijn. 

Je hoeft echter niet meteen naar de winkel te rennen voor een Windows-pc, want er zijn wel degelijk verschillende manieren waarop je alsnog Windows-games op je Mac kunt spelen.

Windows-games spelen op een Mac(Book)

Er zijn genoeg mogelijkheden om Windows-games te spelen op een Mac, maar welke je kiest, hangt af van het type game dat je wilt spelen. Op AppleGamingWiki is een lijst te vinden van een hoop pc-games, waarbij per titel wordt vermeld of die native op een Mac draait en via welke andere tools de game te spelen is. Niet alle tools werken namelijk in combinatie met elk spel. 

Tools zoals CrossOver en Whisky

CrossOver is een van de meest gebruikvriendelijke tools om Windows-games te spelen op een Mac. De tool is gemaakt door CodeWeavers en stelt gebruikers in staat om Microsoft-apps op een Mac te draaien. CrossOver kan dus niet alleen games draaien, maar ook andere Windows-software zoals productiviteitstools. Het grote nadeel van CrossOver is dat de tool 74 euro per jaar kost om te gebruiken. Wel is er een gratis proefperiode beschikbaar. 

Een minder gebruiksvriendelijk, maar gratis alternatief is Whisky. Er is een hoop overlap tussen de twee tools, omdat Whisky en CrossOver dezelfde onderliggende technologie gebruiken: Wine (wat staat voor Wine is not an emulator). Toch is het een stuk lastiger om een Windows-game via Whisky op een Mac te laten draaien. De tool is een stuk technischer ingesteld en geeft de gebruiker meer controle, maar is daardoor ook moeilijker te doorgronden. Op de website van Whisky is een lijst met ondersteunde games te vinden.

Parallels

Een andere (betaalde) optie is Parallels. Dat is een programma dat een volledig Windows-besturingssysteem simultaan naast macOS kan draaien. De virtuele machine binnen macOS maakt het mogelijk om Windows 11 of Windows 10 te installeren, waardoor je vervolgens Windows-games en andere Windows-apps kunt downloaden. Deze tool is minder geschikt voor grafisch intensieve games, aangezien er twee besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid.

Belangrijk om te weten is dat je de pc-games wel echt in je bezit moet hebben als je ze via de bovenstaande tools wilt spelen, zoals op Steam of een ander gameplatform. Ook werken niet alle games even goed met bovenstaande tools.

Ook interessant: Zo kun je je geld terugvragen op Steam

©Gorodenkoff

Stream je games naar je Mac

Grote techbedrijven als Nvidia en Microsoft hebben hun eigen clouddiensten voor games uitgebracht, waardoor het mogelijk is om pc-games naar je Mac te streamen. Met diensten als GeForce Now en Xbox Cloud Gaming kun je eenvoudig pc-games spelen, zonder dat enige technische kennis vereist is.

Diensten als Nvidia GeForce Now en Xbox Cloud Gaming maken het mogelijk om Windows-games te spelen zonder dat je over geschikte hardware beschikt. De game draait dan niet lokaal op je Mac, maar op een externe server. De beelden worden vervolgens naar je beeldscherm gestreamd. 

GeForce Now is gratis te gebruiken, al gelden er dan beperkingen en worden er advertenties getoond. Er zijn ook abonnementen beschikbaar met extra mogelijkheden vanaf 10,99 euro per maand. Niet alle games worden ondersteund, maar Nvidia heeft een lijst gepubliceerd met compatibele spellen. Bij Nvidia GeForce Now moet je de games eerst gekocht hebben, bijvoorbeeld op Steam, voordat je ze kunt streamen.

Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met een Game Pass Ultimate-abonnement en maakt het mogelijk om games te spelen op een apparaat naar keuze, waaronder een Mac. Je bent hierbij afhankelijk van de Game Pass-bibliotheek, maar in het aanbod vind je ook een hoop titels die niet zijn uitgebracht voor Mac. Game Pass Ultimate kost 17,99 euro per maand.

Lees ook: Waar kun je het beste pc-games kopen? Een overzicht

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur
Huis

Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een handzame steelstofzuiger met een lange accuduur? We hebben vijf modellen voor je gevonden die je niet telkens hoeft op te laden.

Een steelstofzuiger biedt talrijke voordelen voor het moderne huishouden. Dankzij het lichte, slanke ontwerp is dit apparaat moeiteloos te hanteren, waardoor schoonmaken minder inspannend wordt. Doordat ze draadloos zijn, heb je volledige bewegingsvrijheid.

Steelstofzuigers zijn verder veelzijdig en kunnen zowel harde vloeren als tapijten goed reinigen. Door hun compacte formaat nemen ze minimale opslagruimte in beslag en passen ze gemakkelijk in kleine kasten. Moderne modellen beschikken over krachtige accu's met lange gebruiksduur en zijn doorgaans uitgerust met handige accessoires voor verschillende oppervlakken.

Veel steelstofzuigers fungeren als 2-in-1-apparaten, waarbij het handdeel losgemaakt kan worden voor het stofzuigen van meubels, trappen of de auto. Deze combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit en efficiëntie maakt de steelstofzuiger tot een onmisbaar huishoudelijk apparaat.

Bosch BBS712A

Deze Bosch - voluit de Unlimited 7 BBS712A genaamd - is een veelzijdige draadloze steelstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en tapijt. Hij weegt slechts 2,9 kg en heeft een flexibel buissysteem van 90 graden. De stofzuiger beschikt over een zogeheten TurboSpin-motor en een krachtige borstel met geïntegreerde led-verlichting, wat zorgt voor een grondige reiniging op alle oppervlakken. De 0,3 liter opvangbak is relatief klein, maar is eenvoudig te legen. Het apparaat wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond, en heeft een afneembare handstofzuiger voor moeilijk bereikbare plekken. Ook handig: bij deze Bosch krijg je twee accu's, waarmee je de standaard gebruikstijd kunt verdubbelen.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 40 minuten (op basis van één accu)

Rowenta X-Force Flex / RH99A9

Deze Rowenta X-Force Flex is een krachtige en veelzijdige draadloze steelstofzuiger. Met een zuigkracht tot 200 Watt en een 32,4 V lithium-ion batterij levert hij goede prestaties op verschillende typen vloeren. Dankzij de automatische zuigkrachtaanpassing past het apparaat zich moeiteloos aan verschillende oppervlakken aan. Dankzij de flexibele buis en de ingebouwde led-verlichting wordt het eenvoudig gemaakt om onder meubels en in donkere hoeken te reinigen. Het digitale display toont real-time informatie over de resterende batterijduur en stelt je in staat om tussen vier vermogensniveaus te schakelen, inclusief een Boost-functie voor extra kracht. Het ruime 0,9 liter stofreservoir is gemakkelijk te legen en kan worden afgewassen. Voor huisdierbezitters is de meegeleverde Animal Turbo-borstel ideaal voor het verwijderen van dierenharen

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Nilfisk Easy 2:1 36V

Deze veelzijdige draadloze steelstofzuiger heeft een geïntegreerde kruimelzuiger, gemaakt voor zowel grote als kleine schoonmaaktaken. Een krachtige 36V lithium-ion batterij biedt dit apparaat tot 80 minuten gebruikstijd, afhankelijk van de gekozen zuigstand. De stofzuiger beschikt over drie vermogensniveaus en een geluidsniveau van 77 dB, wat zorgt voor een stille en efficiënte reiniging. Dankzij de led-verlichting op de zuigmond worden donkere hoeken en onder meubels goed verlicht. Het stofreservoir heeft een capaciteit van 0,6 liter en is eenvoudig te legen en te reinigen. De Nilfisk Easy 2:1 36V wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten

Beko VRT 61821VD

De Beko VRT61821VD is een veelzijdige 2-in-1 steelstofzuiger met geïntegreerde kruimelzuiger, geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Met een krachtige 21,6 V accu biedt deze stofzuiger een goede zuigkracht. Dankzij het wasbare HEPA-filter is hij geschikt voor mensen met een stofallergie. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 0,5 liter en wordt geleverd met een turbo- en kierenzuigmond. De led-verlichting op de zuigmond laat je goed zien wat je aan het doen bent. Met een gewicht van slechts 2,,8 kg is hij licht en wendbaar, en de oplaadtijd bedraagt slechts 5 minuten. De Beko VRT61821VD is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een efficiënte reinigingservaring.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Philips 7000-Serie Aqua XC7055/01

Deze Philips 7000 is multifunctioneel, want het kan zowel droog als nat reinigen. Hij is voorzien van een watermodule met microvezelpad. Het apparaat is uitgerust met een krachtige 25,2 V lithium-ion batterij die tot 80 minuten werktijd biedt in Eco-modus en 30 minuten in Turbo-modus. De digitale PowerBlade-motor zorgt voor een sterke luchtstroom tot 1100 liter per minuut, wat resulteert in uitstekende zuigkracht.

De XC7055/01 is voorzien van een digitaal display dat real-time informatie toont over batterijstatus en gekozen reinigingsmodus. Dankzij led-verlichting op de zuigmond en accessoires worden ook moeilijk zichtbare stofdeeltjes en vuil effectief opgespoord. Cyclonische filtering zonder stofzak zorgt voor efficiënte stofscheiding en eenvoudige reiniging van het reservoir van 0,6 liter. Bij het apparaat worden meerdere accessoires geleverd, waaronder een PrecisionPower Smart Nozzle met ZigZag-technologie, een Mini TurboBrush voor dierenharen, en diverse opzetstukken voor meubels en kieren.

Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten